menu

Venture capital in Nederland: 403 miljoen euro in 2016

Vorig jaar werd er in Nederland voor 403 miljoen euro aan venture capital opgehaald. In 2015 ging het om nagenoeg hetzelfde bedrag, dus Nederland maakte hierin geen groei door. In tegenstelling tot Europa, waar het recordbedrag van 16,2 miljard euro werd opgehaald, een groei van 12 procent.

Dit blijkt uit de European Venture Capital Report van Dealroom. Zoals gezegd was voor heel Europa 2016 een prachtig jaar, met een totaal bedrag van 16,2 miljard euro dat werd opgehaald door Europese bedrijven. Qua venture capital dat werd opgehaald is dit een stijging van 12 procent ten opzichte van 2015, terwijl het aantal financieringsronde vorig jaar met 32 procent groeide naar 3.376. Ter vergelijking, in Amerika daalde financiering door venture capital in hetzelfde jaar met 10 procent.

Europa doet het dus goed, maar Nederland blijft qua groei helaas wat achter. In vergelijking met 2015 liet het zelfs helemaal geen groei zien en bleef de teller weer op 403 miljoen euro steken.

Venture capital in Nederland 2016
De grijze balk geeft het opgehaalde bedrag in miljarden euro’s weer, de blauwe lijn het aantal financieringsrondes.

In het rapport wordt ook gekeken naar hoeveel groeigeld er per inwoner van een land werd geïnvesteerd. In Nederland gaat het om 24 euro, waarmee het gelijk staat met Duitsland en iets boven België (22 euro) zit. Uit het rapport van Dealroom blijkt ook dat 21 procent van het kapitaal in ons land uit de Verenigde Staten komt en 36 procent uit eigen land.

Reacties