menu

Venture capitalists geïnteresseerd in blockchain en bitcoin

Venture capitalists geïnteresseerd in blockchain en bitcoin

Venture capitalists hebben steeds meer interesse in bitcoin, blockchain en cryptocurrency. Dit jaar ging er al voor meer dan 162 miljoen euro naar startups die zich bezighouden op dit gebied. Dit jaar vonden er 42 van zulke investeringen plaats.

Dit blijkt uit cijfers van Dealroom.co die Emerce heeft verzameld. Hierbij moet worden opgemerkt dat het om Europese techbedrijven gaat in het algemeen, dus hier vallen niet alleen fintech-bedrijven onder, maar bijvoorbeeld ook techbedrijven die zich focussen op security, cleantech of marketing.

Venturecapital-bedrijven beginnen hun interesse voor blockchain om te zetten in klinkende munt. In het jaar 2017 ging voor 160 miljoen euro naar start-ups die zich bezighouden met deze nieuwe digitale infrastructuur.

In 2017 meer in geïnvesteerd dan in 2014 tot 2016 samen

Dit jaar is er dus voor 162 miljoen euro in techbedrijven geïnvesteerd die zich bezighouden met blockchain, bitcoin en andere cryptomunten. Dan gaat het dus niet om ICO’s, maar om bedrijven die zich met de techniek zelf bezighouden. Dat bedrag is meer dan wat er in de drie jaar daarvoor tezamen werd gestopt in deze digitale trend. En als dan ook nog eens de drie bedrijven worden gestreept die het meeste groeigeld ontvingen (gezamenlijk 57 miljoen euro), dan is het gemiddelde ontvangen bedrag opeens nog maar zo’n 2,7 miljoen euro.

‘8% van blockchain-projecten is nog actief’

Vorige maand bleek uit data van Github dat er meer dan 26.000 opensource-blockchain-projecten waren gestart via het software-ontwikkelplatform, maar dat slechts 8 procent van deze projecten nog actief wordt bijgehouden. Dit wekt de suggestie dat blockchain weliswaar een hype is, maar dat er weinig vruchtbare initiatieven uit voortkomen.

Maar, zoals de onderzoekers van Deloitte opmerken: De grimmige realiteit van opensource-projecten is dat de meesten worden achtergelaten of dat ze geen zinvolle groei doormaken. Blockchain is niet immuun voor deze feiten.” Ook zeggen ze dat 90 procent van de projecten die op Github ontstonden niet meer doorontwikkeld worden en dat de gemiddelde levensduur van een project ongeveer een jaar is.

Reacties