Vastgoed-crowdfunding

Vastgoed-crowdfunding is duurder dan de bank, maar de financiering biedt meer flexibiliteit en mogelijkheden. Zakelijk geld lenen via platforms en de voorwaarden van het financieren van vastgoedprojecten via particuliere investeerders.

Inhoud:

Met crowdfunding vastgoed financieren

crowdfunding vastgoedCrowdfunding voor het financieren van vastgoed neemt steeds serieuzere vormen aan. Het staat bekend om financieringen waarbij vooral de gunfactor doorslaggevend is. Maar naast lenen van ambassadeurs, waarbij je jouw aanvraag zo leuk en interessant mogelijk moet maken, zijn er ook enkele commerciƫle platforms die simpelweg mikken op voldoende zekerheid en rendement.

Ze staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit FinanciĆ«le Markten) en hebben een groot netwerk van particuliere investeerders die graag in commercieel vastgoed investeren. Crowdfunding-platforms bieden daarvoor zowel kansen voor vaste inkomsten als voldoende onderpand om de risico’s te beperken.

Geschikte crowdfunding-platforms

Niet elk platform is even geschikt voor onroerend goed-projecten, al zijn er voldoende platforms die wel ervaring hebben met het realiseren van hypothecaire financieringen. Een gedeelde investering voor een zakelijk pand vereist vooraf een goede voorbereiding. Bekende platforms die vastgoed financieren zijn:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Op zoek naar meer crowdfunding-mogelijkheden? Zie dan ons overzicht met crowdfunding-platforms of onze informatie over vastgoed financieren.

 geld ophalen met een vastgoed-crowdfunding

Welk vastgoed is geschikt voor crowdfunding?

Crowdfunding is in Nederland vooral een zakelijke financieringsvorm voor commercieel vastgoed: bedrijfsvastgoed voor eigen gebruik en verhuur van woningen, winkels, kantoor- en bedrijfspanden. Veelal gaat het om panden waarop nog een eerste hypotheek mogelijk is.

Ook vastgoed voor hotels, vakantiewoningen en beleggingsportefeuilles met woningen voor verhuur komen regelmatig voorbij. Crowdfunding voor particuliere hypotheken bestaat wel, maar komt in Nederland minder vaak voor.

Waarop letten crowdfunding-platforms?

commercieel vastgoed crowdfundenDoor de zekerheden die een vastgoed-lening biedt zijn deze zakelijke financieringsaanvragen op crowdfunding-platforms zeker gewild. Bij enkele grote platformen zijn hypotheken voor zakelijk onroerend goed inmiddels het grootste deel van de financieringen. Hierdoor is crowdfunding een serieuze optie voor de financiering van bedrijfspanden, winkels en verhuurde woningen.

Een vastgoed-project gaat al snel om grote bedragen. Het belangrijkste is dan ook dat je jouw aflossings- en renteverplichtingen kunt nakomen. Net als bij de bank moet je bij het financieren van vastgoed via crowdfunding kunnen aantonen dat je de financieringslasten kunt dragen. Verder is hoofdelijke aansprakelijkheid bij crowdfunding meestal vereist en is de loan-to-value (onderpand) belangrijk.

Net als bij de bank moet je bij crowdfunding kunnen aantonen dat je de financieringskosten kunt dragen.

Je vastgoed crowdfunden betekent ook dat je enkele cijfers van je bedrijf openbaar moet maken. Je jaarcijfers zullen dus gezond moeten zijn en de logica om het pand aan te schaffen moet er zeker zijn. Ideale kandidaten zijn bijvoorbeeld ondernemers die al langere tijd een winkel-, kantoor- of bedrijfspand huren en nu willen kopen. Maar ook vastgoedinvesteerders die panden willen (her)financieren of een vastgoedportefeuille uitbreiden en beleggingspanden financieren kunnen hier terecht.

Wanneer is crowdfunding beter dan de bank?

hypotheek via bank of investering via een platformEen vastgoedfinanciering via crowdfunding is vrijwel altijd duurder dan een financiering via de bank. Maar de voorwaarden die banken hanteren bij een financieringsaanvraag van een pand zijn de afgelopen jaren toegenomen.

Er gelden strenge eisen rond zekerheden. Denk aan de waarde van het onderpand, terugbetaalcapaciteit, de eigen inbreng of de financieringsvoorwaarden.

Hierdoor is de bank voor veel ondernemers geen mogelijkheid en biedt crowdfunding voor de financiering van een kleiner project al snel een alternatief.

Flexibelere voorwaarden

Bij een crowdfunding-investering heb je zelf veel meer regie over de voorwaarden van je financiering. Wil jij de eerste maanden liever even niet aflossen, of ben je bereid de eerste maanden wat meer rente te betalen maar wil je dan wel over enkele jaren de lening kunnen oversluiten? De bank staat hier niet altijd (boetevrij) voor open, maar binnen crowdfunding-platforms zijn dit soort clausules vrij gangbaar.

Crowdfunding biedt veel mogelijkheden en flexibiliteit.

Een ander voordeel is dat je bij crowdfunding relaties kunt betrekken bij de financiering. Heb jij een leverancier, familielid of andere stakeholder die wil investeren in een deel van jouw vastgoed? Met crowdfunding kun je een potentiƫle investeerder eenvoudig en op een zakelijke wijze bij jouw aanvraag betrekken.