De vijf belangrijkste crowdfundingtrends van 2017

De vijf belangrijkste crowdfundingtrends van 2017

Crowdfunding zit in de lift. Uit alle cijfers blijkt dat deze financieringsvorm nog lang niet uitontwikkeld is. Naast het succes van platformen als Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en Funding Circle, die samen goed zijn voor bijna de helft van de totale inleg in crowdfundingprojecten, zijn er steeds meer niches succesvol. 

Crowdfunding is een alternatieve financieringsvorm die ook in Nederland is doorgebroken. Al is de impact van zo’n 600 miljoen euro totaal gefinancierde projecten nog zeer klein als we het vergelijken met bankleningen, factoring of investeerders, platformen groeien wel en weten steeds meer marktaandeel naar zich toe te trekken.

Nederlandse crowdfundingplatformen hebben daarvoor goedkeuring gekregen van de AFM. Crowdfundmarkt.nl verzamelde alle projecten van de aanbieders die bij de AFM te vinden zijn, en keek naar overeenkomsten of juist verschillen met andere jaren. Terugkijkend naar 2017 zijn er opvallende trends zichtbaar, die erop duiden erop dat de fundamenten onder de crowdfundingmarkt nog altijd in beweging zijn. Uit deze analyse zijn vijf trends naar voren gekomen:

  1. Hogere aangeboden rentes

Investeerders krijgen steeds hogere rentes aangeboden via crowdfunding . De gemiddeld rente op crowdfunding-leningen steeg in 2017 naar maar liefst 8,5%. Dit is fors meer dan in zowel 2016 (7,5%) als in 2015 (7,2%). Bij Funding Circle zijn inmiddels ook de eerste campagnes gefund in de hoogste rentecategorie E (19,9%). Opvallend: deze trend geldt niet voor bedrijven die jonger zijn dan twee jaar.

  1. Veel kleine leningen

De gemiddelde projectomvang daalde in 2017 naar 125.000 euro. Ter vergelijking: in 2016 was dit nog 149.000 euro. De daling van dit gemiddelde komt doordat er steeds meer relatief kleine leningen aan consumenten verstrekt worden via crowdfunding. Met name crowdfundingplatform Lender & Spender richt zich hier op. Funding Circle, dat zich wel alleen op bedrijven richt en die in 2017 bij de grootste groeiers hoorde, heeft ook relatief veel kleine leningen.

  1. Meer vastgoed maar horeca blijft koploper

Investeringen in vastgoed stijgt naar 13% van de totale omvang financiering via crowdfundingplatformen. In 2016 was dit nog maar 7% en in 2015 slechts 4%. Vastgoedprojecten bieden vaak zekerheden die door investeerders aantrekkelijk gevonden worden. Een aantal, in vastgoed gespecialiseerde, crowdfundingplatformen zoals Crowdestate, New Funding en SamenInGeld profiteert hiervan. Horeca is ook in 2017 de sector met de meeste projecten en de grootste omvang financiering via crowdfunding.

  1. Equity crowdfunding in de lift

Onder equity crowdfunding vallen projecten die via aandelen of converteerbare leningen gefinancierd worden. In 2017 was het marktaandeel van deze twee vormen van crowdfunding 9%. In 2016 was dit 7%. De opmars van equity crowdfunding is te danken aan de groei van Symbid en OnePlanetCrowd en de komst van de internationale crowdfundingplatformen Eureeca en Seedrs.

  1. Aantal crowdfundingplatformen heeft piek bereikt

Met 52 AFM-gereguleerde crowdfundingplatformen in de zomer van 2017 is vooralsnog de piek in het aantal platformen bereikt. Eind 2017 staan er namelijk nog maar 50 partijen in het AFM register. Dit is één meer dan eind 2016 maar een dalende trend lijkt ingezet.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten