menu

Vorderingen verkopen

Zelfs ondernemingen die succesvol verkopen kunnen al snel in financiële problemen komen als de druk op werkkapitaal groot is. Je kunt dan geld lenen of aandelen verkopen om de liquiditeit te verbeteren maar je kunt ook je vorderingen verkopen. Dit zijn openstaande facturen waarbij de klant nog enige tijd heeft om te betalen, of zich niet aan de betaaltermijn gehouden heeft. Dit wordt ook wel factoring genoemd.

Vorderingen verkopen

Kosten gaan voor de baten uit

Factoring is ook binnen het mkb een vrij populaire financieringsvorm. Ook bij goedlopende bedrijven, want factoring zegt niets over hoe succesvol een bedrijf is. Als jij iets verkoopt verdien je geld, toch? Niet altijd. In veel gevallen verdien je het eerst alleen op papier. Zeker bij bedrijven onderling is het gebruikelijk dat je een factuur uitschrijft en jouw klant, de debiteur, een betalingstermijn krijgt van ongeveer een maand om deze factuur te voldoen. Zodra hij de factuur betaalt heb je waarschijnlijk geld verdiend maar voor sommige bedrijven is dit te laat. Die komen in de problemen met liquiditeit, wat betekent dat het geld op de lopende rekening opraakt.

Zo kan het zijn dat je de inkoop eerst voor moet financieren. Vervolgens moet je het verkopen, komt er soms een stukje transport bij kijken om het product bij de klant te krijgen en je hebt natuurlijk met allerlei overheadkosten te maken. Bedrijven die al langer bestaan en waarbij de geldstromen vrij stabiel zijn kunnen dit voorfinancieren uit eerder gemaakte winst. Maar nieuwe starters of snelle groeiers hebben die luxe niet, die moeten soms maandenlang kosten maken terwijl er nog geen euro binnenkomt. Vorderingen verkopen, kan dan redding bieden.

Btw voorfinancieren

Het verkopen van vorderingen zorgt voor snel werkkapitaal en dat heeft elk bedrijf nodig. Zelfs als je alleen maar je eigen uren verkoopt en geen andere kosten maakt is het uitschrijven van een factuur in eerste instantie verliesgevend. Zo moet je bijvoorbeeld btw rekenen die je vervolgens moet afstaan aan de belastingdienst. Als jij een factuur hebt uitgeschreven en geen kosten hebt gemaakt dan wil de belastingdienst aan het einde van die periode – in de meeste gevallen aan het einde van het kwartaal – de btw over deze inkomsten. Geen probleem als de klant op tijd betaalt maar als dat niet zo is moet je dit dus voorfinancieren.

Vrijwel elk bedrijf dat winst maakt financiert gemaakte kosten en ingehouden btw voor. Op papier verdien je geld, maar je bankrekening blijft leeg doordat je klanten de betalingstermijn bijvoorbeeld overschrijven. Dat kan om verschillende redenen. Sommige bedrijven betalen omdat ze je factuur zijn kwijtgeraakt of dat je simpelweg een lange betalingstermijn hanteert. Maar het kan ook een bewust beleid zijn om zo het saldo op hun eigen lopende rekening te ontlasten. Als het niet in je aard zit om actief op te treden tegen je debiteuren kunnen het aantal openstaande facturen snel oplopen en de administratie hiervan al snel een aardig rommeltje en vervelende en tijdrovende klus gaan worden. Vervolgens heb jij weer geen geld om jouw kosten te betalen, en ontstaat een vicieuze cirkel.

Vorderingen verkopen

Je kunt je vorderingen verkopen om sneller werkkapitaal te realiseren. In plaats van wachten op de klant koopt een ander bedrijf de uitstaande factuur (vordering) over en betaalt deze direct. Zij wachten vervolgens tot de klant betaalt of dwingen dit af via een deurwaarder of incassobureau. Natuurlijk kost deze tussenstap geld dus als je zelf actief je debiteuren kunt beheren en voldoende kasgeld hebt om alles voor te financieren is dit niet verstandig. Maar het is de vraag hoe streng en actief jij je facturen kunt opvolgen, in vergelijking tot een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is.

Het verkopen van vorderingen komt zeer vaak voor en er is zelfs een hele economie voor ontstaan. Webshops regelen het door alle transacties direct al bij de verkoop af te staan aan bedrijven als Afterpay of Klarna. Deze nemen direct de vordering over voor een klein percentage van het bedrag. In de zorg is Famed zo’n organisatie. In de financieringswereld worden dit factoring genoemd.

Marktplaats voor openstaane vorderingen

Voor kleine zelfstandigen die facturen meestal aan andere bedrijven verkopen is de oplossing meestal een incassobureau. Er zijn verschillende incassobureau’s die vorderingen wel willen overnemen, al is dit soms tijdrovend en zijn de kosten daarvan erg verschillend. Daarnaast zijn er ook Debiteurenbeurs.nl en Invoicefinance.com. Zij bieden een soort marktplaats voor openstaande vorderingen.

Kans en opbrengst afhankelijk van risico-analyse

Overigens is dit geen garantie. Als jij al maandenlang achter een debiteur aanzit en deze staat op randje van faillissement, dan wil niemand die vordering natuurlijk overnemen. Maar als het een normale legitieme factuur is en de klant is tevreden maar heeft simpelweg nog niet betaald, kun je op deze manier je werkkapitaal weer sneller aanvullen. Je kunt je vordering aanbieden waarna hier een kredietcheck op wordt gedaan. Hoe positiever deze uitvalt, hoe groter groter de kans dat je deze snel kunt verkopen.