menu

Waarde private equity-buyouts gedaald

De door private equity gesteunde buyout-waarde bevindt zich, na een verdere daling afgelopen kwartaal, op het laagste niveau van de afgelopen twee jaar. Het aantal deals is wel nagenoeg hetzelfde gebleven. De exit-waarde is gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal in 2011.

Eerder al bleek het totaal aan opstartkapitaal via venture capital te zijn gedaald en nu blijkt dus ook dat buyouts met behulp van private equity weer iets is afgenomen. Dit en meer blijkt uit cijfers van Preqin (pdf). In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 669 door private equity ondersteunde buyout-deals, gewaardeerd op een gezamenlijke 45,6 miljard dollar. Dit is een daling van twintig procent ten opzichte van de deal-waarde in het laatste kwartaal van 2011. Ook betekent dit qua waarde de laagste buyout-activiteit sinds twee jaar.

Aantal buyouts met private equity blijft gelijk
Daarentegen is het aantal deals nagenoeg hetzelfde gebleven: de 669 deals doen alles behalve onder voor de 663 deals die het gemiddelde aantal deals per kwartaal tijdens 2010 en 2011 vormen. Kleinere deals vinden dus gretiger aftrek in de recente kwartalen dan voorheen. Daarnaast was er bij de exit-waardes een 11 procent toename te zien in het eerste kwartaal van 2012, ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar. Er werden 283 exits gewaardeerd op een gezamenlijk bedrag va 46,4 miljard dollar.

Europa lager dan Amerika
Verder bleek uit de data van Preqin dat de waarde van buyouts in Amerika is gedaald met 17 procent, terwijl de deal-waarden in Europa met bijna vijftig procent zijn gedaald ten opzichte van het kwartaalgemiddelde in 2011. En leveraged buyouts, waarbij de overname van een bedrijf voornamelijk berust op geleend geld, bepaalden zowel qua aantal als qua waarden de meerderheid van alle buyout-deals wereldwijd. Zo’n 44% van alle deals en 62% van de gezamenlijke waarde van deals, investeerden in LBO’s. Een op de vier deals werd in de industriële sector afgesloten en daarmee is die sector weer eens de meest prominente sector als je kijkt naar de activiteit van buyouts in vergelijking met de omvang van de deals.

Ziggo grootste lokale buyout
Onze eigen Ziggo wordt in het pdf’je van Preqin trouwens genoemd bij een tabel met ‘notable private equity-backed exits in Q1 2012’. De exit-waarde moet met 804 miljoen euro niet meer dan een handvol andere exits, zoals die van o.a. Orange Austria en NDS Group Limited, boven zich dulden.

Reacties