Lendahand

Weer miljoenen voor kredietverstrekker Spotcap

Online kredietverstrekker Spotcap, dat zich voornamelijk richt op het midden- en kleinbedrijf en zzp’ers, heeft vijf miljoen euro aan financiering ontvangen. Met het geld van investeerder Kreos Capital wil de nieuwe speler haar financiële basis verstevigen. Spotcap is sinds drie weken in Nederland actief.

Spotcap maakte vorige maand bekend dat het per 4 maart ook actief is in ons land. Nu, nog geen maand later maakt het bekend vijf miljoen euro aan financiering te hebben ontvangen. Geld dat ze volgens bedrijfsdirecteur Niels Turfboer van Spotcap Benelux & UK goed kunnen gebruiken om hun activiteiten in ons land verder uit te bouwen en de groei te versnellen.

Overbruggingskrediet of extra werkkapitaal
Turfboer meent dat de introductie van Spotcap in ons land succesvol is verlopen. De online kredietverstrekker kreeg de afgelopen weken 400 tot 500 aanvragen binnen voor een zakelijke lening. “Inmiddels is er al voor tonnen aan MKB-krediet verstrekt”, zo schat hij in. “Een bewijs dat er onder midden- en kleinbedrijf en ZZP’ers in Nederland grote behoefte is aan snelle en flexibele financiering, dat bijvoorbeeld als overbruggingskrediet of extra werkkapitaal gebruikt kan worden.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Spotcap via een kapitaalronde financiering rondkrijgt. In oktober vorig jaar haalde het bedrijf 13 miljoen euro aan investeringen binnen van onder andere Rocket Internet, Access Industries en Holtzbrinck Ventures. Kreos Capital werd binnengehaald tijdens de tweede kapitaalronde. Die beschouwt Spotcap als een “pionier op het gebied van alternatieve financiering“, zo zegt partner Marten Vading. “Vooral vanwege hun unieke businessmodel, innovatieve big data-technologie en hun groeipotentieel.”

Tienduizenden leningen verstrekken
Spotcap wil binnen vijf jaar tussen de 20.000 en 40.000 leningen verstrekken in Nederland. Dat komt neer op 2,5 tot 5% van de ruim 800.000 kleine bedrijven die ons land rijk is. Het vinden van zakelijke kredieten is onder het MKB en onder ZZP’ers een groot knelpunt, zo wijst onderzoek van de Kamer van Koophandel uit. Kredietaanvragen onder deze groep wordt bij traditionele kredietverstrekker in meer dan 50% van de gevallen afgewezen.

Spotcap startte vorig jaar in Spanje en is sinds deze maand actief in ons land. In april zal het een kantoor in Amsterdam betrekken. Het bedrijf kan dankzij een algoritme dat actuele bedrijfsgegevens en kredietwaardigheid beoordeelt binnen één werkdag een lening verstrekken tot maximaal honderdduizend euro.

Gerelateerde berichten