Collin

Werkkapitaal

Je werkkapitaal financieren? Als je onderneming onvoldoende liquide middelen heeft om crediteuren en andere dagelijkse financiële verplichtingen te betalen kun je online een werkkapitaalfinanciering afsluiten. Bijvoorbeeld via factoring of kortlopend zakelijk krediet.

Inhoud:

Wat is werkkapitaal?

werkkapitaal om aan je financiële verplichtingen te voldoenWerkkapitaal is het geld dat je direct kunt besteden aan dagelijkse financiële verplichtingen. Met dit kapitaal betaal je kortlopende schulden van crediteuren terwijl je wacht op de betalingen van debiteuren. Door je liquiditeit te berekenen zie je of je voldoende werkkapitaal hebt om aan deze kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.

Vaak zijn er op papier voldoende lopende inkomsten, maar zit dit vermogen in vlottende activa zoals voorraad of debiteuren. Je loopt dan het risico dat je bedrijf onvoldoende werkkapitaal overhoudt om leveranciers, crediteuren of salarissen mee te betalen.

Vaak is er wel vermogen, maar zit dit kapitaal in vlottende activa zoals voorraad of debiteuren.

Online financiers van werkkapitaal

Je kunt je netto werkkapitaal snel verbeteren met een zakelijke lening. Al is werkkapitaal lenen niet eenvoudig. De bank kijkt bij een financiering vooral naar onderpand, wat bij werkkapitaal meestal beperkt is. Gelukkig zijn er ook online financiers die vooral kijken of je de lening op termijn kan terugbetalen door je lopende bedrijfsrekening te analyseren. Hier kun je meestal wel terecht voor een werkkapitaalfinanciering. Enkele aanbieders van deze financieringen zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

florynBiedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossing. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Het is een online fintech van ABN Amro dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Bezoek de website.

Je openstaande facturen verkopen via factoring? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Werkkapitaal verbeteren

Als je geen financiering zoekt voor je werkkapitaal kun je kijken wat je zelf kunt verbeteren aan je liquide middelen. Als de doorlooptijd van debiteuren en andere vlottende activa kort genoeg is, dan kun je met de inkomsten hiervan meestal je kortlopende schulden betalen. Maar soms heb je meer werkkapitaal-financiering nodig. Bijvoorbeeld omdat je ook kortlopende investeringen wilt financieren, zoals voorraad voor een druk seizoen of het voorfinancieren van een grotere klus.

Met name in de business-to-business heb je veel netto werkkapitaal nodig omdat je eerst moet leveren voordat je een factuur kunt versturen. Sneller factureren, een kortere betalingstermijn en strakker debiteurenbeheer kan al veel effect hebben. Ook het voorfinancieren van de btw kan je werkkapitaal sterk beïnvloeden. Om te zien hoeveel je nodig hebt kun je de liquiditeit uitrekenen.

Je liquiditeit berekent hoeveel werkkapitaal je nodig hebt.

crediteuren en andere leveranciers betalen

Werkkapitaalfinanciering via leverancier

Als je alsnog krap komen te zitten qua cashflow kun je dit oplossen met een werkkapitaalfinanciering. Je kunt je liquiditeit verbeteren door bij leveranciers op rekening af te nemen. En om de btw-afdracht tijdelijk te ontwijken kun je eigen facturen even uitstellen totdat het nieuwe kwartaal is gestart. Al raak je zo wel je financiële overzicht kwijt van je vlottende passiva, zoals dit type verplichtingen soms worden genoemd. De kosten van dit soort kortlopende schulden lopen soms snel op.

Zo bieden veel leveranciers een eigen soort zakelijk krediet, maar zijn de kosten hiervan hoger dan een gemiddelde bedrijfsfinanciering. Als je regelmatig onvoldoende werkkapitaal  hebt is het financieel aantrekkelijker om bestaande vlottende passiva af te lossen en deze te herfinancieren met één werkkapitaalfinanciering. Bij de bank moet je een werkkapitaalfinanciering wel vooraf regelen. Als je er pas naar kijkt als het misgaat met dagelijkse verplichtingen ben je te laat.

Factoring

werkkapitaalfinanciering via kort vreemd vermogenAls de dip in je werkkapitaal ontstaat doordat uitstaande facturen te lang openstaan kun je deze periode overbruggen door een deel van je openstaande facturen te verkopen. Factoring-financiers zien debiteurentegoed soms als onderpand. Als jij al een dienst of product hebt geleverd en dus nog geld tegoed bent van jouw debiteuren dan is deze schuld aan jou verhandelbaar. Je kunt deze vorderingen verkopen.

Heb je moeite om aan financiële verplichtingen te voldoen? Factoring geeft snel extra werkkapitaalfinanciering.

Crowdfunding

Een financiering via crowdfundingHet nadeel van crowdfunding is dat je redelijk met de billen bloot moet en dat het ook best even kan duren voordat je het hele traject van een financiering hebt doorlopen. Ook is het financieren van lopende schulden niet zo’n sexy verhaal, wat bij crowdfunding een belangrijk aspect is. Als vorm van werkkapitaalfinanciering is crowdfunding daarom meestal geen oplossing.

Als je werkkapitaal zoekt omdat je investeringen wilt doen of je groei niet kunt financieren bieden de verschillende crowdfunding-platforms soms wel een oplossing. Met een goede pitch kun je wel veel kapitaal ophalen zonder dat een onderpand daarbij als directe vereiste geldt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over werkkapitaal zijn:

Wat is werkkapitaal precies?

Het zijn je liquide middelen: het geld dat je snel kunt uitgeven. Soms is een bedrijf op papier heel rijk met een kantoorpand, luxe auto’s of omdat het nog veel geld tegoed is van debiteuren, maar heeft het geen geld om binnenkomende rekeningen te betalen. Gelukkig is werkkapitaal vrij gemakkelijk te financieren.

Hoe kun je het benodigde werkkapitaal berekenen?

Het berekenen van werkkapitaal wordt in de schoolbanken ook wel een liquiditeitsberekening genoemd. Door je liquiditeit te berekenen krijg je er een beeld van je lopende inkomsten en schulden en zie je of je op korte termijn je rekeningen kunt betalen.

Help! Ik kan tijdelijk mijn werkkapitaal niet financieren!

Heb je tijdelijk een tekort om binnenkomende rekeningen te betalen? Bijvoorbeeld vanwege een eenmalige investering? Dan kun je op zoek naar een zakelijke lening of zakelijk krediet. Gelukkig is werkkapitaal vrij gemakkelijk te financieren. Tenminste, als de dip op je rekening écht tijdelijk is.