Collin

Werkkapitaal

Je werkkapitaal financieren? Als je onderneming onvoldoende liquide middelen heeft om crediteuren en andere dagelijkse financiële verplichtingen te betalen kun je online een werkkapitaalfinanciering afsluiten. Bijvoorbeeld via een tijdelijke financiering als factoring of een kortlopend zakelijk krediet.

Inhoud:

Wat is (netto) werkkapitaal?

voldoende werkkapitaal om aan financiële verplichtingen te voldoenWerkkapitaal is het geld dat je onderneming direct kan besteden aan dagelijkse financiële verplichtingen. Hiermee betaal je crediteuren en overige kortlopende schulden terwijl je wacht op de betalingen van debiteuren. Je liquiditeit berekent of je meer werkkapitaal nodig hebt om deze kortlopende betalingsverplichtingen te betalen.

Vaak zijn er inkomsten maar zit dit geld in bruto werkkapitaal als voorraad of debiteuren, waardoor het bedrijf onvoldoende netto werkkapitaal overhoudt voor leveranciers, crediteuren of salarissen.

Vaak is er wel vermogen, maar zit dit kapitaal in vlottende activa zoals voorraad of debiteuren.

Extra werkkapitaal financieren

Je kunt je netto werkkapitaal snel verbeteren met een zakelijke lening. Zo zijn er online financiers die direct je lopende bedrijfsrekening kunnen analyseren en de (werkkapitaal)financiering baseren op wat je op termijn kunt terugbetalen. Dit type aanbieders van snel zakelijk krediet zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Bridgefund

bridgefund Bij BridgeFund regel je in 5 minuten, zonder jaarverslag, zelf een zakelijke lening voor de aankoop van machines, inventaris, voorraden of het wachten op debiteuren. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot €250.000 met een looptijd van 3 tot 24 maanden en rente vanaf 1,5% per maand. Eerder aflossen geeft korting. Ook hier moet je bedrijf minimaal €50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10

New10New10 biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Het is een online fintech van ABN Amro dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Bezoek de website.


Kapitaal waarmee je crediteuren en andere leveranciers betaalt

Wil je niet wachten tot jouw debiteuren betalen? Verkoop de factuur aan Voldaan en bij akkoord is heb jij dezelfde dag je geld op je rekening. Er zijn geen jaarcijfers, borg of zekerheden nodig.

De vlottende activa en passiva verbeteren

Voordat je een financiering zoekt kun je soms ook zelf je werkkapitaal verbeteren, door te kijken naar je vlottende activa. Dit zijn je voorraden, debiteuren en liquide middelen. Als de doorlooptijd van deze vlottende activa kort is kun je met deze inkomsten meestal je kortlopende schulden betalen. Sneller factureren, een kortere betalingstermijn en strakker debiteurenbeheer kan een onderneming al veel extra werkkapitaal opleveren.

Daarnaast kun je de vlottende passiva optimaliseren. Dit zijn je kortlopende schulden. Het vooraf financieren van voorraad of een grote klus kost veel werkkapitaal. Hier is vaak veel winst te behalen. Je kunt bijvoorbeeld op rekening afnemen en betere betalingsvoorwaarden afspreken bij leveranciers. Verder kun je de btw-afdracht tijdelijk ontwijken door eigen facturen even uit te stellen totdat het nieuwe kwartaal is gestart. Het voorfinancieren van de btw kan je werkkapitaal sterk beïnvloeden.

Om te zien hoeveel werkkapitaal je nodig hebt kun je de liquiditeit uitrekenen. Als je regelmatig onvoldoende werkkapitaal hebt voor terugkerende uitgaven als marketing of salarissen is het financieel aantrekkelijker om bestaande vlottende passiva af te lossen en deze te herfinancieren met één werkkapitaalfinanciering. Bij de bank moet je een werkkapitaalfinanciering wel vooraf regelen. Als je hier een zakelijk krediet aanvraagt als het al misgaat met dagelijkse verplichtingen ben je te laat.

Je liquiditeit berekent hoeveel werkkapitaal je nodig hebt. Een flexibel krediet geeft direct extra kredietruimte.

Factoring

werkkapitaalfinanciering via kort vreemd vermogenAls het tekort aan werkkapitaal ontstaat doordat uitstaande facturen te lang openstaan kun je een deel van je openstaande facturen verkopen. Factoring-financiers zien debiteurentegoed soms als onderpand. Als jij al een dienst of product hebt geleverd en dus nog geld tegoed bent van jouw debiteuren dan kun je deze vorderingen verkopen.

Heb je moeite om aan financiële verplichtingen te voldoen? Factoring geeft snel extra werkkapitaalfinanciering.

Crowdfunding

Financiering via crowdfundingHet nadeel van crowdfunding is dat je onderneming veel cijfers moet delen en dat het lang kan duren voordat je het hele traject van een financiering hebt doorlopen. Ook is een herfinanciering van lopende schulden niet zo’n sexy verhaal, waardoor crowdfunding minder geschikt is als werkkapitaalfinanciering.

Als je werkkapitaal zoekt voor investeringen bieden crowdfunding-platforms soms wel een oplossing. Met een goede pitch kun je wel veel kapitaal ophalen met relatief weinig onderpand.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over werkkapitaal zijn:

Wat is werkkapitaal precies?

Werkkapitaal bestaat uit je liquide middelen: het geld dat je snel kunt uitgeven aan dagelijkse uitgaven. Soms is een bedrijf financieel gezond maar heeft het haar kapitaal in een kantoorpand, luxe auto’s of is het veel geld tegoed van debiteuren. Dan kan het een financiering afsluiten voor extra werkkapitaal.

Hoe kun je het benodigde werkkapitaal berekenen?

Het werkkapitaal berekenen wordt ook wel een liquiditeitsberekening genoemd. Door je liquiditeit te berekenen krijg je er een beeld van je lopende inkomsten en schulden en zie je of je voldoende werkkapitaal hebt om op korte termijn je crediteuren en andere kortlopende rekeningen mee te betalen.