Collin

Werkkapitaal

Je werkkapitaal financieren? Als je onderneming tijdelijk te weinig liquide middelen heeft om crediteuren en andere kortlopende schulden te betalen kun je online een werkkapitaalfinanciering afsluiten. Bijvoorbeeld via factoring of een zakelijke krediet.

Inhoud:

Wat is werkkapitaal?

werkkapitaal om aan je financiële verplichtingen te voldoenWerkkapitaal is het geld dat je direct kunt besteden aan dagelijkse financiële verplichtingen. Door je liquiditeit te berekenen zie je of je aan deze verplichtingen kunt voldoen. Je krijgt een beeld van je lopende inkomsten en schulden en ziet of je op korte termijn je rekeningen kunt betalen.

Elk bedrijf heeft werkkapitaal nodig om leveranciers, crediteuren of salarissen te betalen. Vaak is er wel vermogen, maar zit dit vlottende activa zoals voorraad of debiteuren.

Vaak is er wel vermogen, maar zit dit vlottende activa zoals voorraad of debiteuren.

Als de doorlooptijd van deze activa kort genoeg is, dan kun je met de inkomsten hiervan meestal je kortlopende schulden betalen. Maar soms lukt dat even niet. Bijvoorbeeld omdat je ook investeringen wilt doen, of omdat je een grotere klus moet voorfinancieren. Als je krap komen te zitten qua cashflow kun je dit oplossen met een werkkapitaalfinanciering.

Snel werkkapitaal lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Werkkapitaal verbeteren

Meestal financiert werkkapitaal zichzelf, maar soms ontstaat er een tijdelijke dip. Met name in de business-to-business kan het soms lang duren voordat er geld op de lopende rekening komt omdat je eerst moet leveren voordat je een factuur kunt versturen. In de tussentijd moet je onderneming wel zelf de eigen rekeningen betalen.

Alleen al de btw voorfinancieren kan veel invloed hebben. Ondernemers die daar soms moeite mee hebben moeten hun werkkapitaal verbeteren. Om te zien hoeveel je nodig hebt kun je de liquiditeit uitrekenen. Er zijn verschillende manieren om je liquiditeit te verbeteren.

Door je liquiditeit te berekenen zie je hoeveel werkkapitaal je nodig hebt.

Zo kun je bepaalde leveranciers vragen of je op rekening mag afnemen. En om de btw-afdracht tijdelijk te ontwijken kun je het aanmaken van eigen facturen even uitstellen totdat het nieuwe kwartaal is gestart. Al maakt dit het ook rommelig als je hier te creatief mee omgaat. Het overzicht raakt kwijt, wat het financieel aantrekkelijk maakt om al die kleine schulden te herfinancieren.

Werkkapitaalfinanciering

werkkapitaalfinanciering via kort vreemd vermogenEen werkkapitaal-financiering is erg afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en de omzet die je maakt. Als je bij de bank geld kunt lenen, bijvoorbeeld omdat je een doorlopend krediet hebt of omdat je privé geld kunt lenen, dan is dit vaak de snelste slag.

Meestal moet je werkkapitaal via een bankfinanciering wel vooraf regelen. Als je er pas naar kijkt als het probleem zich al voordoet ben je te laat. Ook leent de bank weinig zonder onderpand.

Online financiers van werkkapitaal

Ben je geen retailer en heb je ook geen stapel debiteuren liggen die je kan verkopen? Dan moet je op zoek naar een zakelijke lening voor je bedrijf. De bank kijkt vooral naar onderpand terwijl online financiers vooral de jaarverslagen en je lopende bedrijfsrekening zullen analyseren.

Als daaruit blijkt dat je een lening op den duur gemakkelijk terug kunt betalen kun je hier terecht voor een werkkapitaalfinanciering. De rente zal hier waarschijnlijk wel wat hoger liggen dan bij de bank. Enkele aanbieders van dit type financieringen zijn:

KredietVooruit

Biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro voor als je tijdelijk behoefte hebt aan een werkkapitaalfinanciering. Zoals als je snel extra voorraad wilt inkopen, kapotte apparatuur moet vervangen of een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

Voor werkkapitaal biedt New10 zowel een zakelijke lening als een zakelijk krediet. Het is onderdeel van ABN Amro, en biedt redelijke rentepercentages.  Werkt geheel online en beoordeelt aanvragen snel. Zie New10.com.

Factoring

Als het alleen gaat om een periode te overbruggen dan kun je soms het best je openstaande facturen verkopen. Factoring-financiers zien debiteurentegoed soms als onderpand. Als jij al een dienst of product hebt geleverd en dus nog geld tegoed bent van jouw klant dan is deze schuld aan jou weer verhandelbaar. Je kunt deze vorderingen verkopen.

Je openstaande facturen verkopen via factoring? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Crowdfunding

Een financiering via crowdfundingAls je zelf niet aan geld kunt komen, dan kun je altijd het publiek betrekken bij je financieringsaanvraag. Het nadeel van crowdfunding is dat je redelijk met de billen bloot moet en dat het ook best even kan duren voordat je het hele traject hebt doorlopen.

Als vorm van werkkapitaalfinanciering is crowdfunding daarom meestal geen oplossing. De financiering duurt te lang en het betalen van de lopende schulden is ook niet zo’n sexy verhaal, wat bij crowdfunding wel een belangrijk aspect is.

Als je werkkapitaal zoekt omdat je investeringen wilt doen of je groei niet kunt financieren bieden de verschillende crowdfunding-platforms soms wel een oplossing. Met een goede pitch kun je wel veel kapitaal ophalen zonder dat een onderpand daarbij als directe vereiste geldt.

Lenen met garantie van de overheid

Als je zelf geen onderpand hebt is het prettig als er iemand voor jou garant kan staan en voor jou is dat misschien zelfs de Nederlandse overheid, die werkt samen met Qredits. Deze financier staat vooral bekend om startkapitaal, maar biedt ook een financiering voor werkkapitaal.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over werkkapitaal zijn:

Wat is werkkapitaal precies?

Het zijn je liquide middelen: het geld dat je snel kunt uitgeven. Soms is een bedrijf op papier heel rijk met een kantoorpand, luxe auto’s of omdat het nog veel geld tegoed is van debiteuren, maar heeft het geen geld om binnenkomende rekeningen te betalen. Gelukkig is werkkapitaal vrij gemakkelijk te financieren.

Hoe kun je het benodigde werkkapitaal berekenen?

Het berekenen van werkkapitaal wordt in de schoolbanken ook wel een liquiditeitsberekening genoemd. Door je liquiditeit te berekenen krijg je er een beeld van je lopende inkomsten en schulden en zie je of je op korte termijn je rekeningen kunt betalen.

Help! Ik kan tijdelijk mijn werkkapitaal niet financieren!

Heb je tijdelijk een tekort om binnenkomende rekeningen te betalen? Bijvoorbeeld vanwege een eenmalige investering? Dan kun je op zoek naar een zakelijke lening of zakelijk krediet. Gelukkig is werkkapitaal vrij gemakkelijk te financieren. Tenminste, als de dip op je rekening écht tijdelijk is.