Werkkapitaal

Je werkkapitaal financieren? Naast de bank zijn er veel nieuwe organisaties opgestaan die jou snel snel van een werkkapitaal-financiering kunnen voorzien. Zelfs als er veel omzet of winst wordt gemaakt kun je zomaar een tekort hebben op de lopende rekening. Naast de bank zijn er veel nieuwe organisaties opgestaan die snel kunnen schakelen.

Inhoud:

Wat is werkkapitaal?

werkkapitaalWerkkapitaal is het geld dat je direct kunt besteden aan lopende kosten. Door je liquiditeit te berekenen krijg je er een beeld van je lopende inkomsten en schulden en zie je of je op korte termijn je rekeningen kunt betalen.

Want het is misschien logisch dat het mis gaat als er structureel minder binnenkomt dan eruit gaat, maar als klanten te lang duren met hun facturen of als je groei moet financieren kun je ook krap komen te zitten qua werkkapitaal. Juist ook bij groeiend succes kan er druk komen te staan op de financiële positie van een bedrijf en die is meestal goed op te lossen met een werkkapitaal-financiering.

Snel werkkapitaal lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Werkkapitaal verbeteren

De kosten gaan voor de baten uit, is een bekend gezegde. Meestal financiert werkkapitaal zichzelf, maar soms ontstaat er een tijdelijke dip. Met name in de business-to-business kan het soms lang duren voordat er geld op de lopende rekening komt. Bijvoorbeeld omdat je eerst moet leveren voordat je een factuur kunt versturen. Maar ook omdat het best even kan duren voor die factuur wordt betaald. In de tussentijd moet je wel zelf je eigen rekeningen betalen. Alleen al de btw voorfinancieren kan veel invloed hebben. Ondernemers die daar soms moeite mee hebben moeten hun werkkapitaal verbeteren.

In de collegebanken heet werkkapitaal – het onderhouden van voldoende saldo op je rekening – liquiditeit. Er zijn verschillende manieren om je liquiditeit te verbeteren. Veel ondernemers zijn met de tijd creatief geworden in het omgaan met liquiditeit. Ze financieren hun werkkapitaal bijvoorbeeld door bepaalde uitgaven te doen met een creditcard. Daarbij duurt het vaak even voor die transactie wordt afgeschreven, dus op die manier blijft het saldo op je rekening wat langer staan.

Door je liquiditeit te berekenen zie je hoeveel werkkapitaal je nodig hebt.

Daarnaast kun je bepaalde leveranciers vragen of je op rekening mag afnemen. En om de btw-afdracht tijdelijk te ontwijken kun je het aanmaken van eigen facturen even uitstellen totdat het nieuwe kwartaal is gestart. Maar in deze gevallen moet je alsnog snel geld vinden, want creditcardmaatschappijen en de fiscus zijn uiteindelijk niet de meest goedkope of flexibele financierders van je bedrijf. En bij veel bedrijven loopt dit uit de hand als hier te creatief mee omgegaan wordt. Het overzicht raakt kwijt, wat het financieel aantrekkelijk maakt om al die kleine schulden te herfinancieren.

Werkkapitaal-financiering

werkkapitaalEen werkkapitaal-financiering is erg afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en de omzet die je maakt. Als je bij de bank geld kunt lenen, bijvoorbeeld omdat je een doorlopend krediet hebt of omdat je privé geld kunt lenen, dan is dit vaak de snelste slag. Meestal had je dit wel vooraf moeten regelen. Als je er pas naar kijkt als het probleem zich al voordoet ben je meestal te laat. De bank leent steeds minder geld zonder onderpand, en zelfs met onderpand is het lastig. Gelukkig kijken online bedrijven anders tegen onderpand aan. Als je bedrijf goed draait en het puur om liquiditeit gaat dan zijn er online de volgende mogelijkheden te vinden:

Werkkapitaal-financiering

Ben je geen retailer en heb je ook geen stapel debiteuren liggen die je kan verkopen? Dan zul je op zoek moeten naar een zakelijke lening voor je bedrijf. De bank kijkt vooral naar onderpand terwijl online financiers vooral de jaarverslagen en je lopende bedrijfsrekening zullen analyseren.

Als daaruit blijkt dat je een lening op den duur wel terug kunt betalen kun je hier dus gewoon terecht voor werkkapitaal. De rente zal hier waarschijnlijk wel wat hoger liggen dan bij de bank. Enkele aanbieders van dit type financieringen zijn:

KredietVooruit

Biedt een krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro voor als je tijdelijk behoefte hebt aan extra geld. Zoals als je snel extra voorraad wilt inkopen, kapotte apparatuur moet vervangen of een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10 is net als bovenstaande twee bedrijven een online fintech dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Het verschil is dat het helemaal valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Zie New10.com.

Vorderingen verkopen

Als het alleen gaat om een periode te overbruggen dan kun je soms het best je openstaande facturen verkopen. Deze worden soms gezien als onderpand. Als jij al een dienst of product hebt geleverd en dus nog geld tegoed bent van jouw klant dan is deze schuld aan jou weer verhandelbaar. Je kunt deze vorderingen verkopen. Met name facturen die betaald moeten worden door bedrijven zijn goed verkoopbaar.

Je openstaande facturen verkopen via factoring? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Crowdfunding

crowdfundingAls je zelf niet aan geld kunt komen, dan kun je altijd het publiek betrekken bij je financieringsaanvraag. Het nadeel van crowdfunding is dat je redelijk met de billen bloot moet en dat het ook best even kan duren voordat je het hele traject hebt doorlopen. Voor een direct tekort aan liquiditeit is crowdfunding daarom meestal een oplossing die te lang duurt en daarnaast is het betalen van de lopende schulden ook niet zo’n sexy verhaal, wat bij crowdfunding wel een belangrijk aspect is.

Online zijn verschillende crowdfunding-platforms voor het mkb te vinden. Werkkapitaal financieren ze meestal niet, maar met een goede pitch kun je wel veel geld ophalen zonder dat een onderpand daarbij als directe vereiste geldt.

Lenen met garantie van de overheid

Als je zelf geen onderpand hebt is het prettig als er iemand voor jou garant kan staan en voor jou is dat misschien zelfs de Nederlandse overheid! Die werkt samen met de Nederlandse banken, via Qredits. Die staat vooral bekend vanwege starterskredieten, maar biedt ook werkkapitaal. Maximaal 50% is flexibel en maximaal tot een bedrag van 20.000 euro.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over werkkapitaal zijn:

Wat is werkkapitaal precies?

Werkkapitaal is het geld dat je snel kunt uitgeven. Soms is een bedrijf op papier heel rijk met een kantoorpand, luxe auto’s of omdat het nog veel geld tegoed is van debiteuren, maar heeft het geen geld om binnenkomende rekeningen te betalen. Gelukkig is werkkapitaal vrij gemakkelijk te financieren.

Hoe kun je het benodigde werkkapitaal berekenen?

Het berekenen van werkkapitaal wordt in de schoolbanken ook wel een liquiditeitsberekening genoemd. Door je liquiditeit te berekenen krijg je er een beeld van je lopende inkomsten en schulden en zie je of je op korte termijn je rekeningen kunt betalen.

Help! Ik kan tijdelijk mijn werkkapitaal niet financieren!

Heb je tijdelijk een tekort om binnenkomende rekeningen te betalen? Bijvoorbeeld vanwege een eenmalige Gelukkig is werkkapitaal vrij gemakkelijk te financieren. Tenminste, als de dip op je rekening écht tijdelijk is.