Combined Shape menu

Werkkapitaal financieren

Zelfs als je bedrijf goed draait kun je zomaar een tekort hebben op de lopende rekening. Je moet dan werkkapitaal financieren, maar banken geven op dit terrein steeds vaker niet thuis. En als je snel geld nodig hebt, kan dat veel stress opleveren! Gelukkig zijn er nieuwe organisaties opgestaan die snel kunnen schakelen en jou deze week nog van nieuw werkkapitaal kunnen voorzien.

werkkapitaal financieren

Als je in financiële problemen komt, betekent het dat je in veel gevallen meestal kunt stoppen met de onderneming. Als er structureel minder binnenkomt dan eruit gaat, en je op termijn niet langer je schulden kunt betalen, is soms het tijd om na te denken over de toekomst. Toch is dit niet altijd het geval. Juist ook bij groeiend succes kan er druk komen te staan op de financiële positie van een bedrijf en die is meestal goed op te lossen als je alle alternatieven kent.

Tekort aan werkkapitaal vaak tijdelijk

De kosten gaan voor de baten uit, is een bekend gezegde. Meestal financiert werkkapitaal zichzelf, maar soms ontstaat er een tijdelijke dip. Met name in de business-to-business kan het soms lang duren voordat er geld op de lopende rekening komt. Bijvoorbeeld omdat je eerst moet leveren voordat je een factuur kunt versturen. Maar ook omdat het best even kan duren voor die factuur wordt betaald. In de tussentijd moet je wel zelf je eigen rekeningen, denk alleen al aan de btw die je moet voorfinancieren, betalen.

In de collegebanken heet werkkapitaal – het onderhouden van voldoende saldo op je rekening – liquiditeit. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Veel ondernemers zijn met de tijd creatief geworden in het omgaan met liquiditeit. Ze financieren hun werkkapitaal bijvoorbeeld door bepaalde uitgaven te doen met een creditcard. Daarbij duurt het vaak even voor die transactie wordt afgeschreven, dus op die manier blijft het saldo op je rekening wat langer staan.

Daarnaast kun je bepaalde leveranciers vragen of je op rekening mag afnemen. En om de btw-afdracht tijdelijk te ontwijken kun je het aanmaken van eigen facturen even uitstellen totdat het nieuwe kwartaal is gestart. Maar in deze gevallen moet je alsnog snel geld vinden, want creditcardmaatschappijen en de fiscus zijn uiteindelijk niet de meest goedkope of flexibele financierders van je bedrijf. En bij veel bedrijven loopt dit uit de hand als hier te creatief mee omgegaan wordt. Het overzicht raakt kwijt, waardoor het financieel aantrekkelijk kan worden om al die kleine schulden te herfinancieren.

Werkkapitaal financieren

Het financieren van werkkapitaal is erg afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en de omzet die je maakt. Als je bij de bank geld kunt lenen, bijvoorbeeld omdat je een doorlopend krediet hebt of omdat je privé geld kunt lenen, dan is dit vaak de snelste slag. Meestal had je dit wel vooraf moeten regelen. Als je er pas naar kijkt als het probleem zich al voordoet ben je meestal te laat. De bank leent steeds minder geld zonder onderpand, en zelfs met onderpand is het lastig. Gelukkig kijken online bedrijven anders tegen onderpand aan. Als je bedrijf goed draait en het puur om liquiditeit gaat dan zijn er online de volgende mogelijkheden te vinden:

Vorderingen verkopen

Online zijn openstaande facturen een wijze van onderpand. Als jij al een dienst of product hebt geleverd en dus nog geld tegoed bent van jouw klant dan is deze schuld aan jou weer verhandelbaar. Je kunt deze vorderingen verkopen. Met name facturen die betaald moeten worden door bedrijven zijn goed verkoopbaar. Bij zowel Invoicefinance.com als Debiteurenbeurs.nl kun je al snel werkkapitaal financieren als jij openstaande debiteuren hebt.

Terugbetalen via pin

Ben jij een retailer en komt een deel van je inkomsten binnen via een pinautomaat of webshop? EMF Finance biedt op basis van die eigenschappen een uniek financieringsaanbod. Dit kun je zien als een voorschot dat je automatisch terugbetaalt via pin- of online transacties. Op deze manier is een voorschot op toekomstige betalingen een manier om snel werkkapitaal te verschaffen.

Lenen met garantie van de overheid

Als je zelf geen onderpand hebt is het prettig als er iemand voor jou garant kan staan en voor jou is dat misschien zelfs de Nederlandse overheid! Die werkt samen met de Nederlandse banken, via Qredits. Die staat vooral bekend vanwege starterskredieten, maar biedt ook werkkapitaal. Maximaal 50% is flexibel en maximaal tot een bedrag van 20.000 euro.

Crowdfunding

Als je zelf niet aan geld kunt komen, dan kun je altijd het publiek betrekken bij je financieringsaanvraag. Het nadeel van crowdfunding is dat je redelijk met de billen bloot moet en dat het ook best even kan duren voordat je het hele traject hebt doorlopen.

Voor een direct tekort aan liquiditeit is crowdfunding daarom meestal een oplossing die te lang duurt en daarnaast is het betalen van de lopende schulden ook niet zo’n sexy verhaal, wat bij crowdfunding wel een belangrijk aspect is. Werkkapitaal financieren ze meestal niet, maar met een goede pitch kun je wel veel geld ophalen zonder dat een onderpand daarbij als directe vereiste geldt.