menu

Wetgeving crowdfunding Amerika aangepast

Crowdfunding op basis van iemands eigen vermogen is binnenkort mogelijk in Amerika. President Obama ondertekende hiervoor de JOBS (Jumpstart Our Business Startups) Act. Nu kunnen startups dus geld ophalen met voor de investeerder een financiëel rendement in ’t verschiet.

In tegenstelling tot Nederland waar er via crowdfunding ook echt rendement behaald kan worden, is het in Amerika enkel mogelijk om aan crowdfunding te doen op basis van een donatie-model. Succesvolle platforms daarin zijn onder andere Kickstarter en WeFund. Op dat soort sites krijg je als investeerder de mogelijkheid om bepaalde bedragen te doneren en op basis van de hoogte van het bedrag wordt een bepaald beloning in het vooruitzicht gesteld. Bijvoorbeeld je naam in de eind-credits van een film, een eerste prototype thuisgestuurd of vip-toegang bij een exclusieve premiere.

Startups financieren

Maar binnenkort kan iedere Amerikaan investeringen doen in interessante projecten waarmee ze startups financieren met een maximum van 2000 dollar of 5% van het inkomen, als ze minder dan $100.000 netto per jaar verdienen. Ook is het mogelijk om in een periode van een jaar een bedrag tot één miljoen dollar op te halen via crowdfunding.

Equity crowdfunding

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is nog druk bezig met het implementeren van de verschillende regels die zijn opgesteld, dus de verwachting is dat ‘equity crowdfunding‘ pas in 2013 echt van start kan gaan. Voor velen mag dat de pret niet drukken, want er zijn in Amerika al diverse websites gelanceerd, zoals Crowdfunder, Rock the Post en WeFunder, waarbij men binnenkort heel wat geld hoopt binnen te halen.

Er is echter nog wel iets wat sommige mensen ervan kan weerhouden om te gaan investeren: het is niet mogelijk om tussentijds aandelen te verkopen. Investeerders moeten daarmee wachten tot het bedrijf is verkocht of naar de beurs gaat.

Reacties