Collin

ZIB Crowdfunding biedt verhandelbare lening aan

ZIB Crowdfunding biedt verhandelbare lening aan

Crowdfundingplatform ZIB heeft tegenwoordig een vergunning als beleggingsonderneming en kan hierdoor investeerders in crowdfundingprojecten de lening tussentijds laten verhandelen. De behoefte aan verhandelbare leningen is in de crowdfundmarkt de laatste tijd sterk gegroeid.

Het probleem was hierbij wel dat er zestig geregistreerde crowdfundingplatforms in ons land zijn, maar dat er slechts zes zijn die een vergunning hebben om verhandelbare leningen aan te bieden. ZIB Crowdfunding is nu dus de meest recente partij die investeerders deze mogelijkheid kan aanbieden.

Coos van den Ouden, directeur bij ZIB, denkt dan ook dat er dankzij deze vergunning kan worden ingespeeld op de wens van investeerders. “Een crowdfundproject duurt tien jaar of langer, dat is een behoorlijk lange tijd om geld vast te zetten. Nu kunnen we investeerders ook de mogelijkheid bieden om tussentijds de lening over te dragen aan een andere geïnteresseerde.”

Investeerders zijn in zo’n geval dus niet meer afhankelijk van de jaarlijkse aflosmomenten voor ze hun geld terug kunnen krijgen. Maar een ander voordeel is dat het maximum deelnamebedrag ook vervalt. Waar bij ‘normale’ crowdfundingplatforms iemand maximaal 80.000 euro mag investeren, in één project of verdeeld over meerdere, daar is dat bij crowdfunding met verhandelbare leningen dus niet meer het geval. “Maar ook voor deelname zonder limiet blijft het advies maximaal tien procent van het vrij belegbaar vermogen te investeren via crowdfunding”, aldus Van den Ouden.

Over ZIB

ZIB, kort voor Zeeland Investments Beheer, werd in 1999 opgericht. Deze beheerder van beleggingsfondsen heeft sindsdien geïnvesteerd in 23 vastgoedfondsen en kon met de hulp van ruim 2500 deelnemers zo’n 610 miljoen euro investeren. In 2015 werd het crowdfundingplatform ZIB Crowdfunding opgericht. Hiermee haalde het de afgelopen jaren bijna 25 miljoen euro op.

Gerelateerde berichten