Investeren in NFT’s

Er bestaan veel manieren om te beleggen in cryptocurrencies. Een mogelijkheid is het investeren in de non-fungible token, ofwel de NFT. Je kunt tokens kopen, zoals theta, mana of enjin, maar dankzij non fungible tokens ook handelen in digitale kunst of bezittingen.

Inhoud:

Let op: beleggen in non-fungible tokens gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is een NFT?

investeren in nft'sEen NFT is een non-fungible token, oftewel een niet-vervangbare token. Net als andere cryptocurrencies staat ook deze crypto op een blockchain. Dit is in feite een openbaar grootboek, waarin crypto-transacties gecodeerd worden.

De meeste NFT’s staan op de blockchain van ethereum, maar ze worden ook ondersteund door andere blockchains. Net als ethereum heeft zo’n blockchain een turingcomplete programmeertaal. Hierdoor kunnen smart contracts en applicaties in de blockchain geprogrammeerd worden.

De handel in NFT’s verloopt via veelal eigen cryptocurrencies. Zo zet theta de techniek van die blockchain in voor het streamen van video’s. NFT’s die via theta verhandeld worden zijn daarom vooral video’s. Enjin richt zich op digitale in-game items of skins en met de cryptocurrency mana kun je NFT’s als digitaal land en vastgoed kopen.

Een NFT wordt gemaakt of ‘geslagen’ uit digitale objecten die zowel tastbare als ontastbare items representeren, zoals:

  • Digitale kunst
  • Gifs
  • Video’s (zoals sporthoogtepunten)
  • Virtuele avatars voor videogames
  • Sneakers
  • Muziek

Voorbeelden van verkochte NFT’s

Wat allemaal verhandeld kan worden als non fungible tokens is vooral aan de markt. Zelfs Tweets zijn verhandelbaar als NFT. Eén van de medeoprichters van Twitter, Jack Dorsey, verkocht zijn eerste tweet als NFT voor meer dan 2,9 miljoen dollar.

Een NFT is dus een soort digitale activa, zoals foto’s of digitale kunstwerken. Het raakte bekend in 2017 dankzij CryptoKitties, een blockchaingame waarin spelers hun eigen unieke katjes kopen, verkopen en fokken. Volgens CNBC kostte de duurste digitale kat, op het moment van schrijven van dat artikel, al meer dan 100.000 dollar.

Nyan Cat, een bekende gif uit 2011 van een kat met een taartlichaam, werd in 2021 via crypto verkocht voor bijna 600.000 dollar. Steeds meer beroemdheden verhandelen hun foto’s of spullen als NFT’s.

Verschil NFT en andere cryptovaluta’s

Je kan een NFT dus het best zien als een digitaal verzamelobject. De koper krijgt een digitaal bestand, een NFT blijft altijd in de blockchain. Elk NFT is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen. De schaarste en uniciteit van een NFT bepalen de waarde ervan.

Een NFT is niet op te delen en elke NFT is uniek.

Dit is anders bij andere cryptovaluta’s. Een bitcoin of ether is wél op te delen in kleine stukjes. Daarnaast is elke bitcoin of ether altijd gelijk aan een andere bitcoin of ether in waarde.

Hoe werkt een NFT?

Een NFT kan maar één eigenaar tegelijk hebben. Met de unieke data van NFT is het makkelijk om het eigenaarschap en transacties tussen eigenaars te bekijken, zo is de authenticiteit van een NFT ook te controleren.

Een eigenaar of maker kan ook specifieke info in de NFT opslaan. Kunstenaars voegen bijvoorbeeld hun handtekening toevoegen aan het kunstwerk in een NFT metadata-bestand. Ze kunnen zelfs royalties programmeren, zodat ze een percentage van de transactie ontvangen wanneer hun kunstwerk weer verkocht wordt aan een nieuwe koper.

Risico’s van investeren

NFT's kopenNet als beleggen in een andere cryptovaluta hangen er veel risico’s aan het handelen in NFT’s. Het is lastig te voorspellen hoeveel een NFT in de toekomst waard is. De waarde van een NFT is gebaseerd op wat iemand anders ervoor wilt betalen. De vraag stuurt de prijs en de toekomst daarvan is zeer onzeker. Dat maakt het lastig om het juiste moment te bepalen om een NFT te kopen en verkopen.

Hoe kun je in een NFT investeren?

Bekende blockchains waar je kan handelen in NFT-projecten zijn Enjin, Theta, Mana en Sand. Er bestaan ook verschillende marktplaatsen, zoals OpenSea, waar je in NFT’s handelt. Op sommige platformen betalen gebruikers in dollars, maar meestal moet je betalen met eigen ontwikkelde cryptovaluta, die je weer kunt kopen met ethereum of bitcoin.