Beleggen in ethereum

Wanneer je interesse hebt in investeren in cryptovaluta, dan is beleggen in ethereum een interessante afweging. Naast bitcoin is de ether zeer bekend en technisch biedt het interessante voordelen. Hoe werkt de blockchain-technologie achter ethereum precies en hoe kun je handelen in deze crypto?

Inhoud:

Let op: beleggen in ethereum gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is ethereum?

beleggen in EthereumEthereum is een programmeerbare blockchain-technologie met zijn eigen cryptocoin, genaamd ether.

Net als bij bitcoin is er geen organisatie of overheid die de ether beheert. Met ethereum is het mogelijk om waarde op te slaan, betalingen te doen en onderpand te verstrekken.

Binnen een paar jaar is ether uitgegroeid tot de op Ă©Ă©n na waardevolste cryptovaluta.

Ethereum werd halverwege 2015 door een Russisch-Canadese programmeur genaamd Vitalik Buterin gelanceerd. Je kunt in deze crypto investeren door ether, de eigen cryptocoin, te kopen. Binnen een paar jaar is deze uitgegroeid tot de op Ă©Ă©n na waardevolste crypto in termen van marktkapitalisatie. Op het moment van lancering was de ingebouwde programmeerbaarheid uniek.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 300 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Smart contracts

Ethereum maakt het handelen in smart contracts mogelijk. Dit zijn een soort programma’s die automatisch voorgeprogrammeerde acties uitvoeren. Hiermee kun je bijvoorbeeld een overeenkomst tussen verschillende partijen nakomen.

Met zo’n smart contract kan iemand in feite zijn huis verkopen via ethereum. Hiermee is er geen tussenpersoon meer nodig, waardoor transactiekosten verlagen en de transactiebetrouwbaarheid toeneemt. Op het moment van lancering waren deze mogelijkheden nieuw en uniek aan ethereum.

Verschil bitcoin en ethereum

beleggen in bitcoinJe kunt ook investeren in bitcoins. Er zijn grote verschillen met deze cryptocurrency. Het belangrijkste verschil is dat je binnen ethereum zo’n beetje alles kan coderen, vastleggen en verhandelen. Denk bijvoorbeeld aan het verhandelen van domeinnamen, crowdfunding, contracten, intellectueel eigendom, e.d. Dit is mogelijk door de programmeertaal van ethereum. Die is anders dan de blockchain van bitcoin.

In februari 2024 waren er ruim 120 miljoen ethermunten in omloop.

Aantal ether dat in omloop is

Voor beleggers is een belangrijk verschil tussen de bitcoin en ethereum is dat bij bitcoin er een maximaal aantal van 21 miljoen coins te mijnen is. Hierdoor is er bij die digitale munt een vorm van schaarste gecreëerd dat inflatie kan tegengaan.

Bij ether is er wel de mogelijkheid om extra coins aan te maken en er zijn ook al veel meer ether in omloop. In februari 2024 waren er al ruim 120 miljoen ether munten gecreëerd. Doordat er veel meer ethers dan bitcoins zijn is de totale waarde verdeeld over meer munten, wat de prijs per coin verlaagt.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 300 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Populariteit ethereum

populariteit etherEthereum groeit in populariteit. Om te handelen of applicaties uit te voeren binnen ethereum betalen gebruikers transactiekosten. In 2019 waren de totale transactiekosten die betaald werden binnen bitcoin vier keer zo groot als die van ethereum maar een jaar later was het totaal binnen ethereum al het dubbele van die van de bitcoin. Er is dus een toename in het aantal transacties binnen ethereum, wat wijst op een groeiende populariteit.

Voordelen van beleggen in ethereum

Er zijn meerdere voordelen aan ethereum waardoor het interessant is erin te investeren. Veel beleggers zien de cryptomunten als een goed alternatief voor bitcoin. Doordat de bitcoin groter wordt, neemt ook het risico ervan toe. Beleggers kiezen daarom vaak (ook) voor het de blockchain van ethereum, waar de techniek andere mogelijkheden biedt.

Doordat ethereum nog steeds groeit in bekendheid, investeren steeds meer mensen in ether.

Doordat deze cryptovaluta nog steeds groeit in bekendheid, investeren meer en meer mensen in ether. Daarnaast is ethereum nog volop in ontwikkeling. Veel beleggers verwachten dat er nog veel nieuwe toepassingen bij komen.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Nadelen ethereum

Het eerste nadeel dat je loopt wanneer je handelt in cryptovaluta zijn de vele koersschommelingen. In het algemeen hebben digitale valuta een hoge volatiliteit. Er is dus een hoog risico, maar ook een mogelijke hoge beloning. Een ander nadeel is dat crypto gevoelig zijn voor hackers en dat het opslaan wat technische vereisten kent. Bedenk daarom een plan van aanpak voordat je begint met beleggen in ethereum.

Een ander nadeel is dat ethereum erg nieuw is en het toekomstige gebruik ervan dus nog zeer onzeker is. Hoewel de ether als cryptomunten inderdaad een goed alternatief zijn voor de bitcoin, zijn er ondertussen nog veel meer nieuwe cryptovaluta ontwikkeld. Toen ethereum uitkwam was het een erg revolutionaire vorm van techniek, maar ook andere nieuwe onbekende cryptovaluta beschikken over allerlei vernieuwende technologie.

Ook nieuwe nog onbekende crypto beschikken over vernieuwende technologie.

De programmeerbaarheid van ethereum is een voordeel maar kun je ook als nadeel zien. Zoals gezegd kunnen ook andere crypto applicaties draaien op de blockchain. Hoe meer applicaties en cryptocurrencies draaien op de blockchain, hoe complexer het netwerk wordt. Dit geeft risico’s met betrekking tot de stabiliteit, snelheid van transacties, energiegebruik of populariteit van de eigen ethercoins. Dit voordeel is daarom tegelijkertijd ook een nadeel.

Hoe werkt investeren in ethereum?

Door alle nieuwe ontwikkelingen en de groeiende populariteit van crypto is het vrij makkelijk om in de munt van ethereum te investeren. Beleggen in ether kun je op verschillende manieren aanpakken.

Je kan ether kopen via een broker of beleggen in de munt zonder het zelf te kopen.

Je kan ether kopen, of juist een kleiner deel ervan. De meeste particulieren kiezen ervoor om dit via een broker te doen. Veel mensen denken dat je een groot vermogen moet hebben om de munt te kopen, maar omdat je een kleiner deel van ether kan kopen is het juist ook toegankelijk voor mensen met een kleiner vermogen.

Als je ether koopt zonder broker moet je na het aanschaffen van ether op zoek moeten naar een plek en moment waarop je dit ook weer verkoopt. Het kost veel tijd om een goede beleggingsstrategie uit te zoeken. Hierom kiezen veel mensen voor het investeren in ether zonder het zelf te kopen.

Beleggen in ethereum zonder het zelf te kopen

geld beleggen in een cryptocurrency als ethereumEen alternatief is investeren in een cryptofonds dat ethers voor jou koopt en verkoopt. Jij hoeft de ether dus niet zelf ergens op te slaan en hebt verder geen omkijken naar het verhandelen ervan. Er bestaan verschillende soorten cryptofondsen, maar je kan ook investeren in een ethereum-ETN. Hiermee koop je een beleggingsproduct dat de koers van deze cryptovaluta volgt. Een andere optie is aandelen kopen van bedrijven die de koers van ethereum volgen.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 300 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in ethereum zijn:

Wat is ethereum?

Ethereum is een programmeerbare blockchain met zijn eigen cryptocoin, genaamd ether. Binnen het platform van ethereum is het mogelijk om waarde op te slaan, betalingen te doen en onderpand te verstrekken.

Hoe koop ik ether?

De meeste particulieren kopen ether via een broker. Je kan hier een hele ether kopen of een kleiner deel ervan. Je kan echter ook beleggen in ethereum zonder zelf de munt te kopen.