Sparen in het buitenland

Je kunt je geld op een Nederlandse spaarrekening zetten maar online kun je eenvoudig sparen in het buitenland tegen een hogere spaarrente. De verschillen tussen een Nederlandse en een buitenlandse spaarrekening zijn soms groot, al zijn er wel enkele risico’s waarop je moet letten.

Inhoud:

Buitenlandse spaarrekeningen

Sparen in het buitenland wint momenteel aan populariteit. Via Raisin Bank (Duitsland) kun je eenvoudig een buitenlandse spaarrekening openen bij verschillende buitenlandse banken. Daarnaast zijn er enkele losse banken die veelal een hogere rente geven dan wat je op een Nederlandse rekening ontvangt.

Santander, een beursgenoteerde Spaanse bank, is een van de grootste bankinstellingen in Europa. Als Nederlander kun je online eenvoudig een spaarrekening openen bij de Belgische dochter. Volledig in het Nederlands en volledig online. Nu met 3,35 procent rente en maandelijkse rente-uitkeringen.

Franse bank, opgericht in 2013, en is een onderdeel van een multinationale autofabrikant. Biedt spaarproducten voor o.a. het aanbieden van autofinancieringen, -verzekeringen voor de klanten(netwerken) van automerken als Peugeot, Citroën, FIAT en Opel. Biedt momenteel 3,26 procent per jaar.

Nordax Bank, opgericht in 2003 met hoofdkantoor in Stockholm, is een Zweedse bank die particuliere klanten zowel leningen, als internetspaarrekeningen biedt. Op de direct opneembare spaarrekening biedt het een variabele rente van 3,23 procent. Ook op deposito-sparen biedt het soms hoge rentes.

Bovenstaande banken geven goede spaarrentes en als Nederlandse spaarder kun je hier eenvoudig online een rekening openen. Via Santander of de partnerbanken van Raisin kun je geen zakelijke spaarrekening openen. Als je de hoogste spaarrentes zoekt kun je ook niet-bancaire instellingen overwegen.

online geld sparen in het buitenland

Rente op buitenlandse spaarrekeningen

Buitenlandse banken bieden soms een hogere rente op een spaarrekening. Als je niet alleen naar banken, maar ook naar andere platforms kijkt zijn er hoge rentes mogelijk. In Europa zijn er veel verschillende financiële instellingen, zoals p2p-platforms of investeringsplatforms, die geld ophalen om mee te investeren. In ruil daarvoor bieden deze platforms een vaste rente, die soms hoog oploopt.

Europese platforms bieden soms hoge vaste rentes.

Bijvoorbeeld in landen als Spanje, Polen of Estland zijn rentes vaak hoger. Je kunt ook internationaal sparen buiten Europa. Maar valutaverschillen en economische of politieke ontwikkelingen leveren dan soms risico’s op. Ook valt een buitenlandse bankrekening van buiten de EU buiten het garantiestelsel.

Europese p2p-spaarplatforms

Zowel binnen als buiten Europa zijn p2p-lending-platforms sterk in opkomst. Veelal halen ze geld op bij spaarders, om dat zelf uit te lenen via kleine bedrijfsfinancieringen en consumentenleningen. In ruil hiervoor krijg je een vaste rente op je investering. Populaire Europese platforms zijn momenteel:

Europees platform waarop je in p2p-leningen, obligaties, ETF's én in vastgoed kunt investeren. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van 10 procent en 3,75 procent rente op een direct opneembaar geldmarktfonds.

Het Ierse p2p-platform Esketit bestaat sinds 2020. Investeringen worden automatisch verspreid over leningen van particulieren. Naar eigen zeggen levert het platform een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent op. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Het internationale platform Monefit spreidt je investering automatisch over p2p-leningen, met een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 7 procent. Het is onderdeel van Creditstar Group, een organisatie dat met ruim 100 medewerkers actief is in 8 Europese landen.

een buitenlandse spaarrekening openen is online heel eenvoudig

Sparen versus investeren in het buitenland

In Nederland hebben we een duidelijke scheiding tussen sparen en investeren. Een spaarrekening loopt via een bank. Er zijn verschillende aanbieders, zo is de bankrekening van Leaseplan Bank hier populair, maar dit zijn allemaal erkende banken die vallen onder bankentoezicht en het depositogarantiestelsel.

Als je in het buitenland gaat sparen kun je ook een rekening openen bij platforms die niet als bank staan geregistreerd. Hierop kun je soms een goede spaarrente ontvangen. Zo zijn er grote peer-to-peer platforms die vaste rentes bieden in ruil voor spaargeld dat ze mogen investeren in bedrijfs- of consumentenleningen. Vaak is er wel financieel toezicht, maar is dit niet vergelijkbaar met het toezicht dat geldt voor banken.

Wil je beleggen met fiscaal voordeel? Open een beleggingsrekening bij DEGIRO of Brand New Day en bouw zelfstandig kapitaal op voor later. Let op: beleggen kent risico’s en je kunt inleg verliezen.

spaarrekening in het buitenland biedt vaak een hogere spaarrente

Voor- en nadelen buitenlandse spaarrekeningen

Geld sparen in het buitenland kan zowel voordelen als nadelen hebben. Deze verschillen per bank, platform, land of (spaar)rekening. Enkele voordelen zijn:

Hogere rente: In het buitenland zijn spaarrentes vaak hoger dan bij Nederlandse banken.
Valutakoersen: Doe je veel zaken in een andere valuta? Door je spaargeld in dezelfde valuta te houden loop je geen valutarisico’s. Andersom kan een andere valuta soms extra rendement maken.
Financiële privacy: Geld in het buitenland kan financiële privacy bieden, hoewel de regels hiervoor sterk variëren.

Enkele nadelen van sparen in het buitenland:

Fraude en Beveiliging: Er is een risico op fraude of een beveiligingsinbreuk bij elke financiële instelling, en dit risico kan groter zijn bij buitenlandse banken waarmee je minder bekend bent.
Valutaverschil: De valuta van het land waar je spaart kan in waarde dalen ten opzichte van je eigen valuta.
Politieke en economische instabiliteit: Het geld dat je in het buitenland hebt, kan worden beïnvloed door politieke en economische gebeurtenissen in dat land.
Regelgeving: Landen hebben verschillende regels en voorschriften voor buitenlandse bankrekeningen, en deze kunnen veranderen. Je loopt mogelijk juridische risico’s en veel buitenlandse platforms vallen niet onder het Europese depositogarantiestelsel voor bankrekeningen.
Toegang tot je geld: Soms kan het lastiger zijn om snel toegang te krijgen tot je geld, vooral als je te maken krijgt met tijdzones en andere logistieke problemen.

Beleggen in vastgoed via fondsen: Bij SynVest beleg je in gezondheidscentra, supermarkten of kantoorpanden. Corum Investments beheert vastgoed in 17 landen, 6 sectoren en 4 valuta's.

veilig sparen voor later

Belasting op sparen in het buitenland

Als je gaat sparen bij een buitenlandse bank kan dit complexe belastingkwesties opleveren. Je betaalt dan mogelijk belasting in zowel je eigen land als het land waar je spaart. In Nederland valt vermogen in box-3. Als je spaart bij een erkende bank valt dit meestal onder spaargeld.

Spaarproducten van buitenlandse financiële instellingen worden niet altijd erkend als spaargeld. Zo ziet de belastingdienst spaartegoeden bij een p2p-platform als een investering. Het belast het rendement hiervan vergelijkbaar met beleggingen die je aankoopt met een beleggingsrekening bij een online broker.

Een buitenlandse spaarrekening bij een niet erkende bank wordt bij de inkomstenbelasting belast als belegging.

Daarnaast heb je in veel landen te maken met een aanslag bronbelasting. Je betaalt dan ook belasting in het land waarin je geld is ondergebracht. Soms kun je dubbele belasting voorkomen of verlagen met een verklaring waaruit blijkt dat jij in Nederland je belastingen betaalt. Wil je een spaarrekening zonder bronbelasting? Kies dan een land zonder bronbelasting zoals Duitsland, Estland, Frankrijk Italië of Zweden.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over sparen in het buitenland zijn:

Welke buitenlandse bank geeft de hoogste spaarrente?

In Europa bieden Renault Bank, Inbank en Nordax bank hoge spaarrentes. Rentes kunnen per dag verschillen, hierdoor is het lastig te zeggen welke bank vandaag de hoogste rente biedt. Daarnaast loop je bij sommige banken een valutarisico of kun je soms langere tijd niet bij je spaargeld.

Overweeg je ook andere financiële platforms in ruil voor hogere rente-inkomsten? Bij sommige grote Europese p2p-platforms kun je soms zelfs boven de tien procent rente per jaar ontvangen.

Hoe kan ik een buitenlandse spaarrekening openen?

Via Raisin Bank kun je eenvoudig een rekening openen bij veel Europese banken. Zowel via desktop als een app op je mobiel. Ook op p2p-platforms kun je sparen in het buitenland. Let wel op: op sommige p2p-platforms loop je risico je inleg te verliezen, en je geld valt alleen onder het depositogarantiestelsel bij een erkende bank uit de Europese Unie.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan