Financierders

De bekendste financierders zijn de bank en investeerders. Maar daarnaast zijn er veel nieuwe spelers bijgekomen. Heb je snel een financiering nodig en wil je weten wat de verschillende soorten zijn? Op deze pagina vergelijken we financieringsvormen en de financierders die daar het beste bij passen.

Inhoud:

financierdersGeld moet komen van klanten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Een onderneming kost geld! Als je bij de start, of groei van je onderneming, op een punt komt dat je meer uitgaven dan inkomsten hebt, moet je op zoek naar een externe financierder, ook wel financier of geldschieter genoemd. Van oudsher was dit altijd de bank. Inmiddels zijn er online tientallen financierders te vinden. Waar kun je nu het beste zakelijk geld lenen?

Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Financierders per financieringsvorm en levensfase

De beste plek om een financiering op te halen is per levensfase en bedrijf verschillend. Ondanks dat er zoveel organisaties zijn waar je een bedrijfsfinanciering kunt ophalen, wil dat niet zeggen dat het per definitie makkelijker is geworden. Elke financierder heeft zijn eigen specialisme.

Zo zijn er financiers die alleen startups financieren, of die juist alleen de voorraad van winkeliers willen voorschieten. Voor vastgoed zijn er veel verschillende financieringsvormen. Zo zijn er voor zakelijk vastgoed weer andere financiers dan als je een eigen vakantiehuisje koopt.

Risicovol startkapitaal

Ben je op zoek naar kapitaal maar kun je amper de rente terugbetalen omdat jouw organisatie zo snel groeit dat je continu zonder werkkapitaal zit? Dan moet je op zoek naar durfkapitaal. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Om te beginnen met vrienden, familie of andere betrokkenen.

In deze fase zijn er soms ook subsidies te krijgen. Subsidie voor je groei is vooral mogelijk als jij veel onderzoek doet en werkt aan een nieuw product. Voor het realiseren van een werkbaar prototype kun je soms een WBSO-subsidie aanvragen, wat enorm kan helpen bij het financieren van de opstart van je bedrijf.

Zoek je echt grotere bedragen dan jouw warme netwerk jou kan financieren en is subsidie geen optie? Dan is equity crowdfunding soms een oplossing, of moet je toch naar een investeerder. Venture capital-investeerders of business angels zijn dan de grootste kanshebbers.

Werkkapitaal financieren

werkkapitaalBesta je al wat langer en is je bedrijf dus al op gang gebracht? Gemiddeld gezien is het dan meestal de beste oplossing om geld van de bank te lenen.

Al stelt de bank strenge eisen aan werkkapitaal. Voor een financiering moet je meestal een onderpand bieden, of hoge bedragen lenen. Voor het financieren van liquiditeit, voorraad of marketingkosten is een bank dus geen optie.

Draait je bedrijf goed maar heb je toch tijdelijk een tekort op de lopende rekening? Bijvoorbeeld omdat je jouw crediteur vooruit moet financieren, of omdat je debiteuren te lang wachten met betalen? Als je bedrijfscijfers wel op orde zijn dan kun je soms online op zoek naar andere financierders. Denk aan factoring, crowdfunding, of nieuwe online fintechs.

Enkele bekende financiers voor zakelijke kredieten zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitKredietvooruit.nl biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis.

Qeld.com

qeldBij Qeld.com regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.

New10

New10New10.com biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro, beoordeelt aanvragen snel en werkt geheel online.

Factoring

Heb je veel zakelijke klanten en wachten deze soms erg lang voor ze facturen overmaken? Dan kun je deze vast laten voorfinancieren via factoring. Natuurlijk is dit niet gratis maar als je groei afhankelijk is van hoeveel geld er bij jou binnenkomt, kan je via factoring soms wel veel meer snelheid maken. Factoring is ook populair omdat je klant, en dus niet jij, op kredietwaardigheid wordt beoordeeld. Daarnaast kun je bij American factoring zelf besluiten welke facturen je wel vast voor laat schieten en welke niet.

Crowdfunding

crowdfundingMet crowdfunding vraag je kapitaal van ‘het publiek!’ Eigenlijk kan iedereen dan in jouw onderneming investeren. Het mkb maakt er in Nederland al enorm veel gebruik van! Afhankelijk van welke wensen en eisen je hebt zijn er verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Grote crowdfunding-platformen zijn bijvoorbeeld Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund.

Alternatieve financierders

Zijn de reguliere financierders voor jou geen optie? Heb je een unieke case en zoek je dus een unieke geldschieter? Als de bank geen optie blijkt, zijn alternatieve financieringsvormen soms de uitkomst. Denk aan de financiering van een juridisch proces, een complexe stapelfinanciering of een bijzonder leverancierskrediet. Investeerders.nl legt je graag uit welk alternatief past bij welke financieringsaanvraag of levensfase.

Investeerders

investeerdersZijn bovenstaande oplossingen voor jou niet geschikt? Zoek je bijvoorbeeld een bijzonder hoog bedrag, vanwege een overnameherfinanciering van schulden, of zeer grote aankoop? Dan zijn investeringsmaatschappijen soms de oplossing. Maar zorg dat je goed kijkt of je wel in contact bent met een investeringsmaatschappij die bij jou past. Zo zijn er grote verschillen tussen informal investors en private equity-investeerders. Op deze site lees je alles over de verschillen tussen deze soorten financierders.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over financierders zijn:

hoeveel kun je zakelijk financieren?

Vrij veel. Veel ondernemers nemen contact op met de bank waar ook hun bankrekening loopt. Deze financieren meestal alleen zekerheden (onderpand) en zzp’ers of andere ondernemers uit het mkb hebben meestal vooral start- of groeikapitaal nodig.

Bij een bank zul je dat niet veel vinden, maar daarvoor zijn gelukkig voldoende andere financierders! Heb je bijvoorbeeld al eens naar financierders voor werkkapitaal gezocht, of naar crowdfunding en factoring gekeken?

Hoe betrouwbaar zijn alternatieve financierders?

De sector is zeker betrouwbaar en er zijn in Nederland vele tientallen alternatieve financierders die snel groeien en waar je met een gerust hart zaken mee kunt doen. Voor je met een club in zee gaat is het natuurlijk wel verstandig om even onderzoek te doen naar ervaringen van anderen of de reputatie van een bepaalde partij op te zoeken.

Alternatieve financierders concurreren ook niet altijd met de bank. Die verwijzen soms ook door naar deze alternatieven en sommige grootbanken hebben zelf ook eigen alternatieve fintechs opgericht!

Welke alternatieve financierder is nu de beste?

Als je buiten de bank om een financierder zoekt kan het best lastig zijn om de beste te vinden. Het is nogal afhankelijk van je eigen wensen. Zoek je werkkapitaal en zijn varianten als factoring of crowdfunding een optie? En wil je het dan vooral snel op je rekening of vind je het belangrijk dat het rentepercentage zo laag mogelijk is?

Heb je een bepaald bedrag in gedachten en kun je onderpand bieden? Hoe staat je eigen bedrijf er eigenlijk voor op het gebied van solvabiliteit en liquiditeit? Al dit soort zaken spelen mee. Vandaar dat we meerdere opties bieden op onze site en niet één financierder als de beste keuze bestempelen.