menu

Financierders

De bekendste financierders zijn de bank en investeerders. Maar daarnaast zijn er veel financiers op de markt, en regelmatig komen er nieuwe partijen bij. Heb je snel een financiering nodig en wil je weten wat de verschillende soorten en mogelijkheden zijn? Op deze pagina vergelijken we financieringsvormen en de financierders die daar het beste bij passen.

Financierders (soorten & verschillen)Geld moet komen van klanten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Een onderneming kost geld! Als je bij de start, of groei van je onderneming, op een punt komt dat je meer uitgaven dan inkomsten hebt, moet je op zoek naar een externe financierder, ook wel financier of geldschieter genoemd. Van oudsher was dit altijd de bank. Inmiddels zijn er online tientallen financierders te vinden. Waar kun je nu het beste zakelijk geld lenen?

Verschillende financierders per financieringsvorm en levensfase

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Ondanks dat er zoveel organisaties zijn waar je een bedrijfsfinanciering kunt ophalen, wil dat niet zeggen dat het per definitie makkelijker is geworden. Elke financierder heeft zijn eigen specialisme. Zo zijn er financiers die alleen startups financieren, of die juist alleen de voorraad van winkeliers willen voorschieten. Er zijn bijzonder veel financieringsvormen en elk daarvan kent zijn eigen financierders. Op Investeerders.nl presenteren we een opsomming van verschillende financieringsvormen en de financierders die hierbij passen.

Risicovol startkapitaal

Ben je op zoek naar kapitaal maar kun je amper de rente terugbetalen omdat jouw organisatie zo snel groeit dat je continu zonder werkkapitaal zit? Dan moet je op zoek naar durfkapitaal. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Om te beginnen met vrienden, familie of andere betrokkenen.

In deze fase zijn er soms ook subsidies te krijgen. Subsidie voor je groei is vooral mogelijk als jij veel onderzoek doet en werkt aan een nieuw product. Voor het realiseren van een werkbaar prototype kun je soms een WBSO aanvragen, wat enorm kan helpen bij het financieren van de opstart van je bedrijf. Zoek je echt grotere bedragen zoekt dan jouw warme netwerk jou kan financieren en is subsidie geen optie? Dan is equity crowdfunding soms een oplossing, of zul je toch naar een investeerder moeten. Venture capital-investeerders of business angels zijn dan de grootste kanshebbers.

De bank als financierder

Gemiddeld gezien is het meestal de beste oplossing om geld van de bank te lenen. Mede omdat de tegenprestatie redelijk te overzien is. Je kunt denken aan de grote drie, maar nieuwe banken als Knab en Bunq zijn soms ook het overwegen waard. Als alternatief komt Qredits in de buurt. Dit online platform is ooit opgericht door de banken zelf, heeft geld opgehaald via de Europese Unie, en kan soms financieren met ondersteuning van de Nederlandse overheid.

Lenen zonder zekerheden

Wil je geld lenen maar heb je geen onderpand of andere zekerheden tot je beschikking? Dan wordt lenen bij de bank meestal een lastige situatie. Als je bedrijf wel goed loopt kun je online op zoek naar moderne financierders. Crowdfunding is dan vaak een oplossing. Maar ook leenplatformen of online financierders.

Crowdfunding: lenen van het publiek

Met crowdfunding vraag je kapitaal van ‘het publiek!’ Eigenlijk kan iedereen dan in jouw onderneming investeren. Afhankelijk van welke wensen en eisen je hebt zijn er verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Grote crowdfunding-platformen zijn bijvoorbeeld Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Internationaal speelt Kickstarter een grote rol.

Werkkapitaal financieren

Draait je bedrijf goed maar heb je toch tijdelijk een tekort op de lopende rekening? Bijvoorbeeld omdat je jouw crediteur vooruit moet financieren, of omdat je debiteuren te lang wachten met betalen? Je voorraadfinanciering kun je soms regelen via de leverancier en voor werkkapitaal zijn er online veel financierders te vinden. Zeker als je bedrijfscijfers goed in orde zijn, zijn er veel mogelijkheden voor het vinden van werkkapitaal.

Alternatieve financieringsvormen

Zijn de reguliere oplossingen voor jou geen optie? Heb je een unieke case en zoek je dus een unieke financierder? Als de bank geen optie blijkt, zijn alternatieve financieringsvormen soms de uitkomst. Denk aan de financiering van een juridisch proces, een complexe stapelfinanciering of een bijzonder leverancierskrediet. Investeerders.nl legt je graag uit welk alternatief past bij welke financieringsaanvraag of levensfase.

Investeerders

Zijn bovenstaande oplossingen voor jou niet geschikt? Zoek je bijvoorbeeld een bijzonder hoog bedrag, vanwege een overname,  herfinanciering van schulden, of zeer grote aankoop? Dan zijn investeringsmaatschappijen soms de oplossing. Maar zorg dat je goed kijkt of je wel in contact bent met een investeringsmaatschappij die bij jou past. Zo zijn er grote verschillen tussen informal investors en private equity-investeerders. Op deze site lees je alles over de verschillen tussen deze soorten financierders.