Business angels

Business angels zijn een soort investeerders en anders dan de naam misschien doet vermoeden zijn ze niet het lieverdje uit de zakelijke markt. Een business angel is doorgaans een door de wol geverfde (oud-)ondernemer, of persoon met een verleden in een topfunctie die aardig wat vermogen heeft opgebouwd en dit zelfstandig investeert.

Wat zijn business angels?

Business angels in NederlandDe term business angels, of het Engelse angel investors, is al vele jaren oud en is over komen waaien uit Amerika. Het zijn professionele particuliere investeerders die al in een vroeg stadium van bedrijven investeren.

Deze startup-investeerders, die hun eigen privékapitaal durven te investeren in een project of bedrijf, zijn in Nederland ook wel bekend als informal investors, oftewel informele investeerders.

Wil je samen met andere business angels investeren in startups? Via online platforms als Seedrs of andere equity crowdfunding-platforms kun je gemakkelijk aandelen kopen van nieuwe bedrijven.

Angels belangrijk voor durfkapitaal

Veel oud-ondernemers lenen geld aan een neefje, bevriende ondernemer of ander jong bedrijf. Maar business angels zijn eigenlijk nog een stapje actiever dan dat. Meestal gaat het niet om een lening maar om aandelen. Ze investeren in startups van jonge ondernemers omdat ze zelf, als (oud)-ondernemer, goed kunnen inschatten welke nieuwe onderneming het gaat redden.

Dankzij hun ervaring kunnen business angels de plannen en risico’s van andere ondernemers, veelal uit de sector waarin ze zelf ook werkzaam zijn (geweest), goed inschatten. Het risico dat het misgaat blijft groot, maar als het lukt staat er ook een goed rendement tegenover.

Dankzij hun ervaring kunnen business angels plannen van ondernemers soms goed inschatten of zelfs realiseren.

Omdat een business angel de financiering doet uit eigen vermogen is hij vaak sterk betrokken bij het project. Met name voor startups met een enorme groei- en dus financieringsbehoefte is het aantrekken van zo’n angel-investeerder vaak de eerste grote stap naar succes.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Netwerken van business angels in Nederland

een financiering via een angel investorDankzij internet zijn er verschillende platforms ontstaan. Deze geven een aardig idee van de angelmarkt in Nederland. We hebben een klein tiental verenigingen met durfkapitaal-investeerders. Van kleine lokale clubs tot online platforms.

Bij elkaar vertegenwoordigen deze platforms zo’n 1.500 leden. Dit zijn meestal de meer actieve investeerders. Het werkelijke aantal angels zal veel groter zijn en is sterk afhankelijk van welke definitie je gebruikt. Zo zijn er clubs verenigd via BAN Nederland, maar er zijn ook veel netwerken die daar niet bij zijn aangesloten. Deze zijn soms te vinden via Techleap, kredietunies of venture capital-maatschappijen.

Equity crowdfunding en investor platforms

Voor kleinere investeringen, of investeringen die worden verspreid over vele investeerders, zijn er online volop mogelijkheden. Denk aan crowdfunding, waarbij elke particulier kan investeren. Voor durfkapitaal zijn de platforms voor equity crowdfunding meer geschikt. Er zijn ook vraag- en aanbodsites voor zelfstandige investeerders. Deze netwerken voorzien vaak in het papierwerk waardoor die homogener is geworden en de instap voor nieuwe kleine investeerders veel kleiner is geworden.

Nieuwe investeerders kunnen zich via internet aansluiten bij een netwerk van business angels, en dat maakt het makkelijker om je geld over te maken naar een startup. Dat zegt dus niets over de succesfactor. In beginsel kost investeren in bedrijven je gewoon geld. Zeker als je vooral risicovolle projecten kiest, wat gangbaar is. De kans dat je je volledige inleg verliest is daarbij vrij groot. Veel business angels zijn eraan gewend geraakt dat ze soms investeringen compleet moeten afschrijven naar nul euro. Daar zien ze dus niets meer van terug!

Wil je samen met andere business angels investeren in startups? Via online platforms als Seedrs of andere equity crowdfunding-platforms kun je gemakkelijk aandelen kopen van nieuwe bedrijven.

Business angels overtuigen

Wil jij business angels overtuigen van jouw bedrijfsidee? Houd er dan altijd rekening mee dat dit type ondernemer de financiering doet op persoonlijke titel. Ze zijn meer dan gemiddeld begaan bij hun investeringen en het helpt als je een directe link met het (werk)verleden van de investeerder zoekt. Als die uit dezelfde branche komt en in dezelfde regio actief is als jij, helpt dat enorm.

Vaak wil een angel-investeerder zelf ook een bepaalde rol spelen in je bedrijf. Dat hoeft zeker geen vaste functie of urenaantal te zijn, maar als hij zijn kennis en netwerk kan inzetten om jouw bedrijf succesvoller te maken dan is de kans groter dat hij de investering doet.

Een business angel wil vaak niet alleen geld maar ook zijn kennis of netwerk inzetten.

Gemiddelde investeringsbedrag van business angels

gemiddelde investering van business investorsEen angel-investeerder wedt nooit op één enkel paard maar spreidt zijn risico’s over meerdere projecten. De bedragen die business angels investeren variëren daarom enorm. Een oud-ondernemer die zich nu fulltime bezighoudt met geld investeren bezit misschien wel tientallen miljoenen, maar zal dat sterk spreiden en de bedragen per investering zijn meestal beperkt.

Gemiddeld investeert een angel zo’n 50.000 euro per keer, vaak samen met bevriende angels.

Tot een investering van vijftigduizend euro per keer is voor een business angel vaak goed te overzien, en meestal investeert hij dus samen met bevriende angels, zodat ze samen een groter bedrag neer kunnen leggen. Belangrijk is wel dat het risico en de tijdsinvestering met elkaar in verhouding staan. Als hij jaarlijks meer dan tien procent rendement kan verdienen begint het rendabel te worden om zo’n project goed te leren kennen.

Voor de komst van internet had elke investeerder zijn eigen werkwijze, inclusief contracten. Dat papierwerk, waar vaak accountants- en notariskosten bij kwamen kijken, zorgde voor een aardige drempel. Voor grote investeringen vanuit één of enkele angels is dit maatwerk nog altijd gangbaar.

Zelf business angel worden

angel-investeerder worden

Net als met ondernemen lijkt de eerste stap om investeerder te worden enorm, maar is die in feite eigenlijk heel eenvoudig. Zelf business angel worden, en actief gaan investeren in niet-beursgenoteerde aandelen, is helemaal niet moeilijk en kan soms al met kleine bedragen per project.

Als je er nog geen ervaring mee hebt, is het ook raadzaam om eerst voorzichtig te beginnen. Je kunt wat beleggen in startups via platforms, of je laten adviseren door andere angels bij je eerste investeringen. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij workshops waar ook andere investeerders langskomen, of door je aan te sluiten bij een vereniging of organisatie voor investeerders.

Iedereen die op persoonlijke titel in niet-beursgenoteerde aandelen investeert mag zichzelf business angel noemen.

Business angels zijn zelfstandige investeerders. Veelal vanuit een eigen bv die ze gebruiken als eigen beleggingsmaatschappij maar eigenlijk is iedereen die op persoonlijke titel investeert in theorie een business angel. Zo zien mensen een bekende oom of tante die een grote lening heeft verstrekt aan een bedrijf al snel als professionele investeerder en als jij dus diverse crowdfunding-projecten meefinanciert dan kun je jezelf ook een business angel noemen.

Business angels - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp