Corum Investments

Business angels

Een business angel is een investeerder en anders dan de naam misschien doet vermoeden is een business angel niet het lieverdje uit de zakelijke markt. Het zijn doorgaans door de wol geverfde ondernemers, oud-ondernemers of mensen met een verleden in topfuncties die aardig wat vermogen hebben opgebouwd en dit zelfstandig investeren.

Business angels in Nederland

Business angelDe term business angel is al vele jaren oud en is over komen waaien uit Amerika. In Nederland zijn ze ook wel bekend als informal investors, oftewel informele investeerders. Het zijn mensen die hun eigen privékapitaal durven te investeren in een project of bedrijf.

Veel oud-ondernemers lenen geld aan een neefje, bevriende ondernemer of ander jong bedrijf. Maar angels zijn eigenlijk nog een stapje actiever dan dat. Meestal gaat het niet om een lening maar om aandelen. Ze investeren ook in bedrijven met een groot risico, als ze geloven in het concept en potentiële rendement.

Met name voor startups met een enorme groei- en dus financieringsbehoefte is het aantrekken van zo’n angel-investeerder vaak de eerste grote stap naar succes. Omdat een business angel met eigen geld investeert is hij vaak sterk betrokken bij het project en kan hij de risico’s beter inschatten dan de markt, of zelfs zich mengen in het project of bedrijf om zo de kans op succes te vergroten.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Zichtbare angels via angelnetwerken in Nederland

Dankzij internet zijn er verschillende platforms ontstaan. Deze geven een aardig idee van de angelmarkt in Nederland. We hebben een klein tiental verenigingen. Van kleine lokale clubs tot online platforms. Bij elkaar vertegenwoordigen deze zo’n 1.500 leden. Dit zijn meestal de meer actieve investeerders. Het werkelijke aantal angels zal veel groter zijn en is sterk afhankelijk van welke definitie je gebruikt.

Voor kleinere investeringen, of investeringen die worden verspreid over vele investeerders, zijn er online volop mogelijkheden. Denk aan crowdfunding, waarbij elke particulier kan investeren. Maar er zijn ook vraag- en aanbodsites voor grotere investeerders. Deze netwerken voorzien vaak in het papierwerk waardoor die homogener is geworden en de instap voor nieuwe kleine investeerders veel kleiner is geworden.

Nieuwe investeerders kunnen zich via internet aansluiten bij een netwerk van angels, en dat maakt het makkelijker om je geld over te maken naar een startup. Dat zegt dus niets over de succesfactor. In beginsel kost investeren in bedrijven je gewoon geld. Zeker als je vooral risicovolle projecten kiest, wat gangbaar is. De kans dat je je volledige inleg verliest is vrij groot. Veel business angels zijn eraan gewend geraakt dat ze soms investeringen compleet moeten afschrijven naar nul euro. Daar zien ze dus niets meer van terug!

Business angels overtuigen

Wil jij een business angel overtuigen van jouw bedrijfsidee? Houd er dan altijd rekening mee dat dit type ondernemer vooral op persoonlijke titel investeert. Ze zijn meer dan gemiddeld begaan bij hun investeringen en het is dan ook aan te raden om een directe link met het (werk)verleden van de investeerder te zoeken. Als die uit dezelfde branche komt en in dezelfde regio actief is als jij, helpt dat enorm.

Vaak wil een business angel zelf ook een bepaalde rol spelen in je bedrijf. Dat hoeft zeker geen vaste functie of urenaantal te zijn, maar als hij zijn kennis en netwerk kan inzetten om jouw bedrijf succesvoller te maken dan is de kans vele malen groter dat hij ook de investering zal willen maken.

Een business angel wil vaak niet alleen geld maar ook zijn kennis of netwerk inzetten.

Gemiddelde investeringsbedrag bij een business angel

Een angel-investeerder wedt nooit op één enkel paard maar spreidt zijn risico’s over meerdere projecten. De bedragen die business angels investeren variëren daarom enorm. Een oud-ondernemer die zich nu fulltime bezighoudt met het investeren van geld bezit misschien wel tientallen miljoenen en investeert mogelijk meerdere tonnen per project maar gemiddeld liggen de bedragen wel wat lager.

Gemiddeld investeert een angel zo’n 50.000 euro per keer, vaak samen met bevriende angels.

Rond de vijftigduizend euro is voor een business angel vaak goed te overzien, en meestal investeert hij dus samen met bevriende angels, zodat ze samen wel een groot bedrag neer kunnen leggen. Belangrijk is wel dat het risico en de tijdsinvestering met elkaar in verhouding staan. Als hij maar een paar duizend euro kan verdienen is dat soms het risico niet waard. Maar als hij meerdere jaren achter elkaar meer dan tien procent rendement kan verdienen begint het rendabel te worden om zo’n project goed te leren kennen.

Voor de komst van het internet had elke investeerder zijn eigen werkwijze, inclusief contracten. Dat papierwerk, waar vaak accountants- en notariskosten bij kwamen kijken, zorgde voor een aardige drempel. Voor grote investeringen vanuit één of enkele angels is dit maatwerk nog altijd gangbaar.

Zelf business angel worden

investeerder wordenBusiness angels zijn zelfstandige investeerders. Veelal vanuit een eigen bv die ze gebruiken als eigen beleggingsmaatschappij maar eigenlijk is iedereen die op persoonlijke titel investeert in theorie een business angel. Zo zien mensen een bekende oom of tante die een grote lening heeft verstrekt aan een bedrijf al snel als professionele investeerder en als jij dus wat geld investeert in diverse crowdfunding-projecten dan kun je jezelf ook een business angel noemen.

Net als met ondernemen lijkt de eerste stap om investeerder te worden enorm, maar is die in feite eigenlijk heel eenvoudig. Zelf actief gaan investeren is helemaal niet moeilijk en kan soms al vanaf honderd euro per project. Als je er nog geen ervaring mee hebt, is het ook raadzaam om eerst voorzichtig te beginnen. Daarnaast kan het helpen om bij de eerste paar investeringen samen te werken met andere angels. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij workshops waar ook andere investeerders langskomen, of door je aan te sluiten bij een vereniging of organisatie voor investeerders.

Business angels - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp