Collin

Bedrijfsfinanciering

Zoek je een bedrijfsfinanciering met acceptabele rente en aflossing? Voor het financieren van investeringen of werkkapitaal zijn afgelopen jaren veel verschillende vormen van bedrijfsfinancieringen bijgekomen. Het loont om deze zakelijke leningen te vergelijken op de voor- en nadelen.

Nieuwe bedrijfsfinancieringen

bedrijfsfinancieringSinds de financiële crisis lenen banken minder gemakkelijk aan het mkb maar waar vraag is, ontstaat vanzelf aanbod.

Nieuwe financiers zijn opgestaan en vanuit het buitenland zijn er nieuwe toetreders op de Nederlandse markt gekomen. Het loont om deze goed te vergelijken op rente en aflossing, want er zijn grote verschillen tussen alle bedrijfsfinancieringen.

Er zijn veel verschillende soorten bedrijfsfinancieringen voor het mkb.

Bedrijfsfinanciering via de bank

Verreweg de meeste ondernemers halen hun zakelijke financiering nog altijd op via een bankkrediet of banklening. Zo’n vier op de vijf financieringen komen nog altijd vanuit de bank. Vooral voor machines, bedrijfspanden en andere langdurige grote leningen kun je het beste bij de bank je bedrijfsfinanciering aanvragen.

Ook bij gewone mkb-financieringen is de bank nog altijd een goede oplossing. Het is relatief goedkoop geld en even los van voorwaarden rond aflossen, onderpand of papierwerk, is de invloed van de bank op de onderneming zelf meestal beperkt.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Online zakelijk krediet of zakelijke lening

Doordat banken steeds selectiever zijn geworden met wat ze precies financieren, is er ruimte ontstaan voor andere type financiers. Bedrijfsfinancieringen in de vorm van een zakelijke lening of een zakelijk krediet tot 100.000 euro worden tegenwoordig veelal via het internet afgesloten. Enkele financiers:

KredietVooruit

Biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro met een korte looptijd. Met deze werkkapitaalfinanciering kun je snel extra voorraad inkopen, kapotte apparatuur  vervangen of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

Voor werkkapitaal biedt New10 zowel een zakelijke lening als een zakelijk krediet. Het is onderdeel van ABN Amro, en biedt redelijke rentepercentages.  Werkt geheel online en beoordeelt aanvragen snel. Zie New10.com.

Steeds meer bedrijven weten de weg naar een online bedrijfsfinanciering te vinden.

Werkkapitaalfinanciering

Ben je niet direct op zoek naar algemene bedrijfsfinanciering maar zoek je alleen krediet om tijdelijke kosten, zoals je voorraad, mee te kunnen voorfinancieren? Voor de voorraadfinanciering of andere kortlopende bedrijfsfinancieringen is een looptijd van 6 maanden of korter vaak gebruikelijk. Soms is leverancierskrediet ook een oplossing.

Op het gebied van werkkapitaal-leningen bieden factoring-bedrijven een oplossing op basis van jouw debiteuren. Met factoring regel je binnen 24 uur een financiering door openstaande facturen te verkopen. Werkt alleen voor afgeronde opdrachten en b2b-facturen.

Crowdfunding

zakelijk lenen via crowdfunding
Crowdfunding is een vorm van bedrijfsfinanciering.

Onder het mkb is ook crowdfunding in opkomst als je een financiering nodig hebt. Crowdfunding klinkt vrij alternatief. Alsof je met de pet rond moet gaan bij het publiek.

Soms is dit waar, maar tussen de platformen zijn grote verschillen. Zo is CrowdAboutNow een effectief platform als je zelf een groot netwerk hebt van mensen die jou een warm hart toedragen en bereid zijn om in jouw bedrijf te investeren.

Heb je dit niet dan zijn er ook platforms die voldoende investeerders kennen. Deze willen wel soms je vooraf je hele bedrijf doorlichten. Het is dus vooral een kwestie van het vergelijken van alle platformen, zodat je er een vindt die bij jou past.

Risicovol startkapitaal

Heb je geen onderpand omdat je je bedrijf nog moet beginnen? Dan kun je kijken wat je kunt lenen bij Qredits. Deze club is mede gefinancierd door de Europese Unie, en biedt naast mkb-krediet, ook speciale leningen voor starters. Ook voor bestaande ondernemers hebben ze goede voorwaarden voor bedrijfsfinancieringen.

Is een lening om een andere reden zeer lastig? Dan kun je denken aan durfkapitaal. De naam slaat op het feit dat deze leningen meestal vrij risicovol zijn, en dat de investeerder hiervan dus wel een gokje neemt. Durfkapitaal staat bekend om hoge rentes maar daar staat wel tegenover dat de voorwaarden soms soepeler zijn. Zo is aflossen soms de eerste jaren niet verplicht bij deze financiering.

Durfkapitaal kun je ophalen via bekenden, voorheen werd dit ook wel de Tante Agaath-lening genoemd, al halen ondernemers vaak geld op bij onbekende financierders. Bekende sites om een durfkapitaalfinanciering bij op te halen zijn bijvoorbeeld Seedrs, Oneplanetcrowd en Symbid.

Financiering via investeerders

lenen van investeerdersWil je liever niet een bedrijfsfinanciering via een platform, maar juist echt met een investeerder in gesprek? Afhankelijk van je tegenprestatie en bedrijfscijfers zijn er veel investeerders die graag investeren in het Nederlandse bedrijfsleven.

Ook hier zijn weer grote verschillen. Zie ook ons overzicht van investeerders.

Bedrijfsfinanciering - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp