Bedrijfsfinanciering

Zoek je bedrijfsfinanciering maar zie je online door de bomen het bos niet meer? Dan ben je niet de enige. Afgelopen jaren zijn er veel verschillende vormen van bedrijfsfinancieringen bijgekomen. Elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het zaak is deze goed met elkaar te vergelijken.

bedrijfsfinancieringSinds de financiële crisis is de rol van de banken veranderd. Het heeft er een tijdje voor gezorgd dat het mkb geen financiering kon vinden, maar waar vraag is, ontstaat vanzelf aanbod. Nieuwe aanbieders zijn opgestaan en vanuit het buitenland zijn er nieuwe toetreders op de Nederlandse markt gekomen. Inmiddels is er weer geld genoeg. Je moet het alleen wel weten te vinden want er zijn grote verschillen tussen alle bedrijfsfinancieringen.

Er zijn veel verschillende soorten bedrijfsfinancieringen voor het mkb.

Bedrijfsfinanciering via de bank

Allereerst is er natuurlijk de bank. In tegenstelling tot wat je misschien veel in de media leest, halen verreweg de meeste ondernemers hun bedrijfsfinanciering nog altijd op via een bankkrediet of banklening. Zo’n vier op de vijf financieringen komen nog altijd vanuit de bank. Vooral voor machines, bedrijfspanden en andere langdurige grote leningen is de bank nog altijd sterk vertegenwoordigd.

Ook bij gewone mkb-financieringen is de bank nog altijd een goede oplossing. Het is relatief goedkoop geld en even los van voorwaarden rond onderpand of papierwerk, is de invloed van de bank op de onderneming zelf meestal beperkt. Heeft de bank waar je jouw bedrijfsrekening hebt lopen een krediet afgewezen? Dan kun je het beste toch even polsen bij een andere bank. Soms zijn die bereid om iets meer risico te lopen, als jij bereid bent om ook enkele verzekeringen of zelfs je lopende rekening te verhuizen.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Online bedrijfsfinancieringen

Doordat banken steeds selectiever zijn geworden met wat ze precies financieren, is er ruimte ontstaan voor andere type financiers. Bedrijfsfinancieringen tot 100.000 euro worden tegenwoordig veelal via het internet afgesloten.

Hier zijn veel verschillende aanbieders voor te vinden. Krediet Vooruit, levert een zakelijk krediet dat voor verschillende uitgaven inzetbaar is. Je moet hier minimaal een jaar bestaan en 50.000 euro omzet hebben. Floryn levert bedrijven met een omzet van minimaal 100.000 een doorlopend krediet op basis van je bedrijfscijfers. Deze groeit mee met je onderneming en kan dus zelfs doorlopen tot 2 miljoen euro! Ook New10 dat is opgericht door ABN Amro, is een interessante partij. Zie de pagina zakelijk geld lenen voor meer informatie.

Steeds meer bedrijven weten de weg naar een online bedrijfsfinanciering te vinden.

Werkkapitaalfinanciering

Ben je niet direct op zoek naar algemene bedrijfsfinanciering maar zoek je alleen krediet om tijdelijke kosten, zoals je voorraad, mee te kunnen voorfinancieren? Op het gebied van werkkapitaal-leningen zijn er ook specialistische aanbieders actief.

Een populaire oplossing om de liquiditeit te verbeteren is door gebruik te maken van factoring-bedrijven. Deze nemen jouw debiteurenbestand over waardoor ze iets minder geschikt zijn als jouw klantenbestand uit consumenten bestaat, al zijn er daar ook wel aanbieders voor te vinden. Eigenlijk verkoop je dan dus je openstaande facturen. Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor, dus het loont om te zoeken naar de juiste partij. Voor de voorraadfinanciering of andere kortlopende bedrijfsfinancieringen is een looptijd van 6 maanden of korter vaak gebruikelijk.

Crowdfunding

Crowdfunding
Crowdfunding is een vorm van bedrijfsfinanciering.

Onder het mkb is ook crowdfunding sterk in opkomst. Crowdfunding klinkt vrij alternatief. Alsof je met de pet rond moet gaan bij het publiek. Als je al een project kunt lanceren, want de platformen willen soms vooraf je hele bedrijf doorlichten. Als je al met een campagne van start kan dan moet je nog maar hopen dat deze ook werkelijk wordt gevuld.

Soms is dit waar, maar tussen de platformen zijn grote verschillen. Zo is CrowdAboutNow een effectief platform als je zelf een groot netwerk hebt van mensen die jou een warm hart toedragen en bereid zijn om in jouw bedrijf te investeren. Heb je dit niet en maak je je zorgen of de campagne wel vol raakt? Dan is Collin Crowdfund een platform dat een groot netwerk van investeerders heeft. Maar dit platform is zelf wel weer vrij selectief.

Een tussenvorm kun je weer vinden bij bijvoorbeeld Kapitaal op Maat, en zo zijn er nog wel meer platformen met elk hun eigen eigenschappen. Het is dus vooral een kwestie van het vergelijken van alle platformen, zodat je er een kunt vinden die goed bij jou past.

Risicovol startkapitaal

Heb je geen onderpand omdat je je bedrijf nog moet beginnen? Dan kun je ook eens rondkijken bij incubators, of in gesprek gaan met Qredits. Deze laatste club is mede gefinancierd door de Europese Unie, en biedt naast mkb-krediet, ook speciale leningen voor starters. Ook voor bestaande ondernemers hebben ze goede voorwaarden voor bedrijfsfinancieringen.

Is een lening om een andere reden zeer lastig? Dan kun je denken aan durfkapitaal. De naam slaat op het feit dat deze leningen meestal vrij risicovol zijn, en dat de investeerder hiervan dus wel een gokje neemt. Durfkapitaal staat bekend om hoge rentes maar daar staat wel tegenover dat de voorwaarden soms soepeler zijn. Zo hoeft er soms in het begin niet te worden afgelost, of kun je soms ook gelijk aandelen verkopen.

Durfkapitaal kun je ophalen via bekenden, voorheen werd dit ook wel de Tante Agaath-lening genoemd, maar tegenwoordig halen ondernemers dit ook steeds vaker op bij onbekende financierders. Bekende sites om een durfkapitaalfinanciering bij op te halen zijn bijvoorbeeld Leapfunder en Symbid.

Financiering via investeerders

investeerdersWil je liever niet een bedrijfsfinanciering via een platform, maar juist echt met een investeerder in gesprek? Afhankelijk van je tegenprestatie en bedrijfscijfers zijn er veel investeerders die graag investeren in het Nederlandse bedrijfsleven. Ook hier zijn weer grote verschillen. Zie ook ons overzicht van investeerders.

Bedrijfsfinanciering - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp