Geldvoorelkaar-review

9

(onze review)

Geldvoorelkaar.nl is ontstaan tijdens de krediet- en de bankencrisis. In 2010 ontwikkelden zij  het eerste crowdfunding-platform in Nederland en nog altijd is het een toonaangevend platform. Tijdens onze laatste review van Geldvoorelkaar.nl, scoorde het een 9.

Inhoud:

Wat typeert Geldvoorelkaar?

Geldvoorelkaar.nl is een crowdfunding-platform. Het is vooral gericht op bedrijven. Daarbij financiert het vooral projecten gericht op groei, duurzaamheid of vastgoed. Het is een van de grootste en bekendste  platformen in ons land. Het wil een alternatief bieden voor de reguliere financieringsmethoden.

Het hanteert een gedegen kredietbeoordeling en heeft een eigen AFM-vergunning. Een nadeel is dat het verschil in populariteit groot is. Sommige projecten weten binnen enkele uren de benodigde investering te behalen, terwijl andere plannen soms lang openstaan.

Wat is crowdfunding precies?

crowdfundingHet idee achter crowdfunding is dat meerdere mensen een bedrag investeren en dat al deze investeringen bij elkaar genoeg zijn om het totale project te financieren.

Crowdfunding werd in de beginjaren voornamelijk ingezet door (startende) ondernemers die geen financiering van de bank kregen, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een populaire manier van financieren. Zowel het aantal investeerders, projecten als platformen is sterk toegenomen. Eind 2023 zijn er zo’n veertig crowdfunding-platformen met een Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Statistieken en marktaandeel

investeren of financieren via Geldvoorelkaar.nl

In de beginjaren van crowdfunding was Geldvoorelkaar.nl veruit marktleider in ons land met een marktaandeel tot 70 procent. Sindsdien streeft het ernaar om het financiële landschap op een positieve manier te veranderen door bij te dragen aan de financierbaarheid van het mkb.

Door het succes van andere platformen nam dit af maar het is nog altijd een crowdfunding-platform dat veel geld ophaalt. Eind 2023 heeft het ruim 500 miljoen euro gerealiseerd. Ook breekt Geldvoorelkaar.nl nog altijd eigen records en innoveert het platform stevig door. Sinds de oprichting van het crowdfunding-platform zijn met dit geld ruim 2300 Nederlandse mkb-ondernemingen aan een financiering geholpen.

Investeren in crowdfunding.

Aanbod van projecten

Bij de start heeft Geldvoorelkaar ook veel particulieren geholpen aan een financiering. Eind 2023 zijn vrijwel alle financieringen gericht op het mkb. Net als andere grote platforms haalt Geldvoorelkaar.nl relatief veel kapitaal op voor vastgoed-financieringen, maar daarnaast helpt het ook veel bedrijven aan werkkapitaal of financieringen voor machines of andere grote investeringen.

Zo financiert het platform veel horeca- en retailbedrijven. Ook franchise-organisaties weten het goed te vinden. Hierdoor is het aanbod groot, al zijn er grote verschillen in populariteit, risico en rendement. Het loont om vooraf goed te onderzoeken welk risico jij wilt nemen en welke projecten daarbij passen.

Enkele recente projecten op Geldvoorelkaar.nl zijn:

Gebruiksvriendelijkheid

Het platform biedt veel verschillende projecten waardoor een eerste investering voor nieuwe investeerders soms spannend kan zijn. Zo biedt het veel informatie bij de projecten zelf, waarbij zekerheden worden afgekort en de risicoclassificatie of CreditSafe-scores zijn in een cijfer. De eerste keer is dat even uitzoeken.

Eenmaal bekend met de werkwijze werkt het platform erg soepel. Hierdoor heeft Geldvoorelkaar.nl een grote vaste achterban met investeerders. Zo’n 80 procent daarvan is man. De gemiddelde leeftijd is 48 jaar en gemiddeld investeert een investeerder 21 keer met een gemiddeld investeringsbedrag van 1070 euro.

De communicatie van het platform is zeer goed. Al zijn er soms klachten van investeerders over de communicatie rond projecten die in de problemen komen. Dat blijkt niet altijd mogelijk. Soms is er weinig te communiceren, omdat de zaak nog in behandeling is of verloopt de voortgang simpelweg traag.

Binnen het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is Geldvoorelkaar.nl één van de meest gebruikte platformen. De meeste ervaringen van afnemers zijn positief en ook investeerders op het platform zijn grotendeels tevreden. Hiermee heeft deze speler bewezen een betrouwbare partij te zijn.
Investering berekenen.

Rendement en kosten

De kosten en bruto-rentes van Geldvoorelkaar zijn beide goed voor investeerders. Toch is het uiteindelijke netto-resultaat eind 2023 gemiddeld niet hoger dan 4,2 procent. Het platform heeft relatief veel projecten zonder harde zekerheden, waardoor een enkele misser al snel veel invloed heeft op het netto-rendement.

Een netto-rendement van 4,2 procent is fors hoger dan Nederlandse spaarrentes, maar crowdfunding valt in box-3 onder beleggingen. Vergeleken met het gemiddelde rendement op reguliere beursgenoteerde producten is het rendement eigenlijk iets te laag, naar mening van de redactie van Investeerders.nl.

Betrouwbaarheid en veiligheid

Het platform is veilig en betrouwbaar te noemen. Het is een van de oudste en grootste crowdfunding-platforms van Nederland en heeft een eigen AFM-vergunning. Duizenden investeerders gingen je voor en het platform heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in haar eigen robuustheid en betrouwbaarheid.

Overname Geldvoorelkaar

In 2014 werd het platform overgenomen door het Zweedse Trustbuddy, destijds één van de grootste bedrijven ter wereld in crowdfunding. De overname is geen succes gebleken. De directie van Geldvoorelkaar, dat ook na de overname aan is gebleven, heeft samen met investeerders in 2017 het platform weer terug gekocht en het werkt sindsdien weer helemaal zelfstandig.

Reviewscore 9

In onze review beoordelen wij Geldvoorelkaar.nl met een 9. Het is een professioneel crowdfunding-platform en één van onze voorkeursplatforms voor investeringen. Positieve punten van het platform zijn het grote aanbod. Zowel in aantallen als in soorten projecten. Ook ervaren wij de gebruiksvriendelijkheid en communicatie van het platform positief.

Negatieve punten die we meenamen in onze review zijn dat er enkele grote projecten in de problemen zijn gekomen, waardoor het rendement van het platform momenteel onder druk staat. Hierdoor is het vertrouwen van investeerders, en daarmee de doorlooptijd van nieuwe projecten, momenteel niet optimaal.

Onze verwachting is dat het platform, door de grote hoeveelheid kennis en ervaring, dit op termijn weet op te lossen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Geldvoorelkaar.nl zijn:

Wat is Geldvoorelkaar?

Geldvoorelkaar.nl is een crowdfunding-platform dat crowdfunding-campagnes aanbiedt. Het is een van de oudste, grootste en breedste platformen in Nederland. Naast eigen campagnes verzorgt het soms ook de techniek voor enkele adviesbureaus.

Wat is crowdfunding?

Bij crowdfunding wordt een aanvraag voor een financiering niet door één bank of instelling gefinancierd, maar door meerdere investeerders. Dit zijn meestal particulieren die op deze manier een deel van hun spaargeld beleggen in het mkb. Lees verder over crowdfunding in Nederland.

Kan ik via Geldvoorelkaar veilig in crowdfunding investeren?

Simpel gezegd: Nee. Je loopt een risico als je op Geldvoorelkaar.nl investeert.

Het is een van de oudste en grootste crowdfunding-platforms van Nederland en heeft een eigen AFM-vergunning. Duizenden investeerders gingen je voor en het platform heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in haar eigen robuustheid en betrouwbaarheid. Het platform is zeker veilig en betrouwbaar te noemen en veel investeerders hebben een goed rendement.

Maar de projecten op Geldvoorelkaar.nl komen ‘gewoon uit het mkb’. Die zijn gecontroleerd door het platform maar vaak is dat een momentopname en soms weet Geldvoorelkaar.nl ook niet alles. Het platform heeft bijvoorbeeld geen toekomst voorspellende glazen bol. Als je geld investeert via Geldvoorelkaar.nl loop je een kans om (een deel van) je inleg te verliezen. Wij raden aan om vooraf elke campagne goed door te lezen en je geld te spreiden. Zowel over meerdere campagnes als platformen en wellicht zelfs meerdere investeringsvormen.

Ervaringen met Geldvoorelkaar-review

3.8

op basis van 69 reviews via Google Maps

Thomas M

Thomas M

een maand geleden

Over het algemeen een duidelijk platform en het proces om te investeren gaat soepel. Bij een project wat helaas niet goed is geëindigd had ik wat simpele vragen wat betreft status en update, maar na meerdere mails en herinneringen helaas geen inhoudelijke reactie. Communicatie naar klanten is zwaar onder de maat.

Hans

Hans

2 maanden geleden

Meerdere defaults gehad bij Geldvoorelkaar, zeer moeizame communicatie als je inhoudelijke vragen stelt , relatief veel projecten met zwakke zekerheden . Ik heb ( veel) betere ervaringen met Collin Crowdfunding en One Planet Crowd ( heet tegenwoordig Invesdor) .

Jeroen Bos

Jeroen Bos

5 maanden geleden

Geïnvesteerd in meerdere projecten, waarbij het met name is misgegaan bij een aantal projecten van dezelfde geldnemer. Hierbij heeft Geldvoorelkaar m.i. tekortgeschoten in zorgvuldige (projectoverstijgende) due dilligence, wat aan de orde kwam toen het concern als kaartenhuis in elkaar stortte en er veel geld verdampt is. Ook in de communicatie hieromtrent is er nog een wereld te winnen.

Eti Most

Eti Most

11 maanden geleden

Ik investeer(de) in redelijk wat projecten. Het laatste jaar krijg ik te maken met meerdere niet betalingen. Nu is dat natuurlijk het risico, daar deze projecten voor een reden geen banklening krijgen, maar lijkt erop dat voor de korte termijn projected Geldvoorelkaar de due diligence misschien niet goed voor elkaar heeft helaas. Als je de rente per heden neemt en het risico erbij (2 van de 6 laatste projecten zijn onder de curator), kan jelees meer

Rob Leendertse

Rob Leendertse

een jaar geleden

Ik heb twee maal een project gedaan bij Geldvoorelkaar (GvE). Beide keren met dezelfde adviseur en beide keren ging het om een financiering om aandeelhouders uit te kopen. De eerste keer ging erg soepel en waren de investeerders binnen een paar uur binnen. De rente en aflossing zijn netjes gedurende 48 maanden betaald en de investeerders hebben hun rendement gehad. De tweede keer ging het allemaal veel moeizamer en moesten er allerlei extra zekerheden geboden worden,lees meer

Bekijk alle 69 reviews op Google Maps

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan