Investeren in vastgoed

Bij een investering in vastgoed denken mensen al snel aan een eigen pand. Met een klein budget kun je ook beleggen in verschillende soorten vastgoed-aandelen, -fondsen of -obligaties. Stappenplan om met weinig geld te beginnen met onroerend goed-investeringen.

Inhoud:

Let op: beleggen in vastgoed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geld investeren in vastgoed

met weinig geld investeren in vastgoed via fondsen of beleggingspandenSpaargeld investeren in vastgoed geeft vermogende particulieren vaak een prima rendement en door het onderpand relatief weinig risico. Wel gaat het soms om grote bedragen wat risicospreiding lastig maakt.

Je kunt zelf een huis kopen, maar dat vraagt veel eigen inbreng en zo is het lastig inleg te spreiden. Voor particuliere beleggers zijn er voldoende andere mogelijkheden om geld in vastgoed te investeren.

Beleggen in een vastgoedfonds

Wil je met een beperkt budget geld investeren in commercieel vastgoed, voldoende spreiden en niet telkens allerlei losse vastgoed-campagnes beoordelen, zoals bij crowdfunding? Dan kun je beleggen in aandelen van een vastgoedfonds, of vastgoedobligaties.

Deze vastgoedfondsen beleggen in onroerend goed met behulp van jouw investering en keren een deel van de winst uit. Het voordeel van indirect beleggen via een fonds is dat je je inleg direct spreidt over verschillende vastgoedprojecten. Zo kun je met relatief weinig geld investeren in vastgoed en toch een goed rendement verdienen, zonder dat dit jou veel tijd kost. Enkele voorbeelden:

Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlandse woningen. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Je start met een vaste rente van 4,5 procent, jaarlijks neemt deze één procent toe tot 8,5 procent na 4 jaar. Download brochure voor meer info.

Bij Corum kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Via SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden.

Grote bedragen investeren

Wil je direct bedragen van 50.000 of zelfs 100.000 euro in één keer investeren? Door de grotere bedragen blijft het papierwerk op de vastgoedinvesteringen beperkt, wat soms een positief effect heeft op het rendement. Platforms die uitsluitend werken met investeerders die grotere bedragen investeren zijn:

Pearl Capital biedt zakelijk hypothecaire leningen aan vastgoedprofessionals en project-ontwikkelaars. Investeerders krijgen het eerste recht van hypotheek. Investeren kan vanaf 25K, met een inleg vanaf 100K biedt het een vast rendement van 6% rente bij een minimale looptijd van 18 maanden.

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Via het Cortese Zorgwoningen Fonds kun je waardevast beleggen in maatschappelijk verantwoord zorgvastgoed met een gemiddeld rendement van 6,1 procent. Deelname kan vanaf 100.000 euro, met een verwachte looptijd van 7 tot 10 jaar.

Via crowdfunding in vastgoed investeren

Er zijn ook steeds platforms die via crowdfunding zakelijk vastgoed financieren met zakelijke hypotheken Hierop kun je per project bepalen of je erin wilt investeren. Enkele platforms voor vastgoed zijn:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.400 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 580 miljoen euro.

Investeren in een recreatiewoning

Als je wilt investeren in woningen met een relatief lage WOZ-waarde kun je ook een vakantiehuis kopen. Rendement op de woningwaarde is bij een recreatiewoning vaak beperkt door de lagere levensduur of onderhoud. Maar de instap is bij recreatief vastgoed beter te overzien en je hebt soms snel huurinkomsten.

Via Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. Deze zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Continental Rekreatie biedt een ruim aanbod aan tweedehands chalets op 11 natuurrijke vakantieparken in Nederland. De chalets zijn beschikbaar in verschillende groottes en uitvoeringen.

Het Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren. Minimale inleg is 50 euro.

Beleggen in buitenlands vastgoed

Buitenlandse platforms waarop je kunt investeren in vastgoed via crowdfunding-projecten zijn:

Europees platform waarop je in p2p-leningen, obligaties, ETF's én in vastgoed kunt investeren. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van 10 procent en 3,75 procent rente op een direct opneembaar geldmarktfonds.

Nordstreet is een internationaal crowdfunding-platform met een focus op vastgoedprojecten met een LTV tot 75 procent. Investeren kan vanaf 50 euro en het gemiddelde rendement schommelt tussen de 12 en 12,5 procent. Opgericht in 2017 en gevestigd in Litouwen.

Lendermarket is een platform voor P2P-leningen uit Dublin. Het heeft meer dan 17 duizend gebruikers die tot nu toe 377 miljoen euro hebben geïnvesteerd. De gemiddelde rente is 12 tot 15 procent voor leningen met looptijden van 1 tot 53 maanden. Het jaarlijkse rendement kan oplopen tot 15,5 procent.

Op het platform Wereldwijd Leven staan ook diverse mogelijkheden waarbij je in het buitenland kunt investeren. In volle eigendom en zowel met als zonder verhuurgarantie.

Onderpand bij onroerend goed

crowdfunding-campagnes voor vastgoedVia crowdfunding-platformen kun je als investeerder zakelijke hypotheken financieren. Je kiest zelf in welke projecten je investeert. Als het mis gaat hebben de investeerders vaak het recht om het vastgoed te verkopen, waardoor de inleg relatief zeker is.

Dankzij het onderpand lijken vastgoed-projecten veiliger dan reguliere mkb-campagnes, maar je kunt ook hier je geld verliezen. Wederom geldt dus de aanbeveling om je vermogen te spreiden als je hierin gaat investeren. Investeer liever in een serie goede campagnes dan alles in één object dat jij de beste investering vindt.

Op zoek naar meer informatie over crowdfunding? Zie ook ons platform-overzicht of de pagina over investeren in p2p-leningen.

In vastgoed beleggen op de beurs

Beleggen in vastgoed op de beursBeleggen op de beurs is ook een optie. Beleggen in vastgoedfondsen of -aandelen kan heel goed op de beurs. Zo kun je eenvoudig beleggen in aandelen van bekende spelers als Unibail Rodamco, Wereldhave of NSI (Nieuwe Steen Investments).

Via brokers kun je gemakkelijk beleggen in deze aandelen of beleggingsfondsen (property equities). In het buitenland zijn er nog veel meer vastgoedbeleggingen te vinden, al beleggen deze in Nederland genoteerde fondsen ook al internationaal.

Ook zijn er veel etf’s of fondsen te vinden zoals het Triodos Vastgoedfonds, het vastgoedfonds van Robeco of de Global Real Estate Etf van VanEck.

Op de beurs kun je geld beleggen in vastgoed-aandelen.

investeren met een stabiel rendement

Commanditaire vennootschap oprichten

Naast anoniem en indirect investeren in vastgoed via platforms of aandelen kun je ook een vastgoedvennootschap (cv) oprichten. Je bent deel van een groep investeerders voor één of enkele vastgoedprojecten met een beperkte looptijd. Er is een beherende vennoot die het vastgoed aankoopt en verkoopt, terwijl de investeerder als stille vennoot alleen kapitaal beschikbaar stelt.

Bij een commanditaire vennootschap is je aansprakelijkheid als vastgoed-investeerder beperkt. Je kunt niet meer verliezen dan je aan eigen vermogen inlegt. De investering geldt als belegging, dus je betaalt hierover geen inkomsten- of vennootschapsbelasting. Door het beperkte aantal vastgoedprojecten, ligt hier echter ook een groter risico. Ook is het als particuliere belegger moeilijk de beste samenwerking te kiezen.

Een tweede woning kopen

zelf vastgoed kopen
Op jonge leeftijd in vastgoed investeren?

Wil je direct zelf geld investeren in vastgoed? Veel vermogende particulieren kiezen voor recreatief vastgoed als een tweede huis of investeren in een woning voor (studerende) kinderen.

Naast de inkomsten uit de verhuur zijn er mooie secundaire voordelen te behalen. Een pand aankopen voor kinderen of vakanties kan een eerste stap zijn naar een leven als vastgoedbelegger.

Zelf vastgoed kopen vergt wel een stevig vermogen.

Door de mogelijke waardestijging of maandelijkse huurinkomsten zijn beleggingspanden een interessante investering voor vastgoed-investeerders. Met voldoende vermogen kun je beginnen met investeren in kleine woningen, bijvoorbeeld studentenkamers, eengezinswoningen en seniorenappartementen.

Deze zijn lager geprijsd en doorgaans erg gewild waardoor je snel rendement haalt uit huuropbrengsten. Dit biedt niet alleen meer financiële zekerheid, maar ook een constante cashflow. Hiermee kun je een eventuele hypotheek snel aflossen, of uiteindelijk zelfs financiële onafhankelijkheid opbouwen.

Interesse in het rendement, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers in Europese vakantiehuisjes investeren.

Zelfstandig vastgoed kopen en verhuren

beleggers die investeren in verhuurbare pandenJe kunt een huis kopen om te verhuren. Soms kun je een pand al aanschaffen in verhuurde staat. Verhuurde panden geven direct maandelijkse inkomsten en meestal is de aankoopprijs lager.

Dit zorgt er weer voor dat financiers sneller bereid zijn om je vastgoed (mee) te financieren. Als je een niet verhuurd pand aanschaft, moet je doorgaans zelf meer aan eigen inbreng bijleggen, al is dit afhankelijk van de huurder en reden dat het pand te koop is gezet.

Direct beleggen in vastgoed dat je te huur kunt aanbieden kan op lange termijn een interessant rendement opleveren.

Als je vastgoed relatief goedkoop kunt aankopen kan de huur een interessante extra manier zijn om geld te verdienen. Als vastgoedbelegger kun je zo een passief inkomen genereren. Bij voldoende huurinkomsten maak je ook rendement als de waarde van het pand wat daalt, want dat kan natuurlijk wel.

De verhuur van commercieel vastgoed kan een goed rendement opleveren, maar particulier investeren in commercieel vastgoed, zoals grote winkelpanden of kantoren, vergt wel een stevig vermogen. Zeker als je voldoende spreiding in het onroerend goed wilt opbouwen om zo een eventuele misser op te vangen.

Zelf geld investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere beleggers al voor meer dan een miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Invloed van inflatie en belasting op je rendement

wat zijn de risico's van een vastgoedinvestering?
Vastgoedinvestering risicovol?

Naast een hoog rendement, is beleggen in vastgoed populair omdat de vastgoedmarkt deels beschermd tegen inflatie. De waarde van het pand kan natuurlijk wel veranderen, maar een jaarlijkse indexatie op huurinkomsten kan dit deels corrigeren. Als de inflatie toeneemt stijgen de huurinkomsten en daarmee het rendement dus mee.

Als je investeert in een pand dat je niet zelf bewoond is het voor de belastingdienst officieel een belegging. Dat betekent dat je hypotheekkosten niet mag aftrekken van je inkomen. De inkomsten uit beleggingen vallen in box 3 van de belastingaangifte. Je geeft de netto vermogenswaarde van de woning op, maar de inkomsten zoals huuropbrengst zijn onbelast.

Let er wel op dat wanneer je actief bijdraagt aan je vastgoedinkomen, het alsnog in box 1 van de inkomstenbelasting valt. Bijvoorbeeld als je zelf veel onderhoud doet of huurders zoekt. Actief vermogensbeheer is belast in box 1, vergelijkbaar met salaris. Ook komt de boekwinst dan in box 1 van de inkomstenbelasting op het moment dat je het pand verkoopt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld investeren in vastgoed zijn:

Waarom investeren in vastgoed?

Waarom zou je geld investeren in vastgoed en niet gewoon beleggen op de beurs? Goede vraag! De meeste beleggers die in onroerend goed stappen investeren hun geld ook in andere zaken. Een ‘gouden ei’-oplossing is het dus niet.

Veel mensen beleggen in vastgoed omdat ze denken dat door dit (onder)pand de investering meer waardevast is. Ook vinden mensen het fijn als hun investering tastbaar en zichtbaar is of dat deze door de huurinkomsten een passief inkomen genereert. Al moet je daarvoor vrij vermogend zijn.

Met een kleiner vermogen kun je wel eenvoudig beleggen in vastgoedfondsen of -obligaties. Verder lijkt het een relatief veilige belegging, want historisch gezien geeft vastgoed een prima rendement op lange termijn.

Hoe kun je in vastgoed beleggen?

Als je particulier wil investeren in vastgoed kun je zelf een eigen beleggingspand kopen en deze huizen (laten) verhuren. Dat kan een stabiele bron van inkomsten opleveren, maar het kopen van een eigen huis of huis of appartement is wel een flinke investering. Hiervoor moet je wel vrij vermogend zijn, zeker als je jouw eigen vermogen een beetje wilt spreiden. Daarnaast kan het beheer van het onroerend goed tijdrovend en uitdagend zijn.

In dit artikel enkele indirecte beleggingsvormen en platforms waarbij je de investering deelt met anderen. Van beleggingsfondsen, vastgoedfondsen of -obligaties, deelname via een (investerings)maatschappij, tot crowdfunding of een samenwerking met andere investeerders.

In vastgoed uit Nederland investeren, of beter in het buitenland?

Je kunt natuurlijk in Nederlandse huizen of kantoren investeren maar je geluk ook over de landsgrenzen zoeken. Voor recreatief vastgoed, maar ook beleggingspanden, biedt ook het buitenland voldoende kansen en er is eigenlijk niet zoveel voor nodig om daarvan mee te profiteren.

Sommige Nederlandse platformen bieden ook buitenlandse projecten aan. Ook zijn er beleggingsfondsen die in meerdere landen of zelfs meerdere continenten beleggen.

Wat is het beste moment om in onroerend goed te beleggen?

rendementHet is goed om te beseffen dat waarde-schommelingen bij (zakelijk) onroerend goed over een langere periode zijn gespreid. Er is daarom zelden een heel goed moment: elke periode is er wel een ander type investering dat een hoger rendement biedt.

Op korte termijn is het niet altijd interessant maar op de langere termijn blijkt vastgoed wel een vrij stabiel rendement te bieden. Zeker als je ook huurinkomsten of dividend van fondsen meerekent. Hierdoor is vastgoed eigenlijk pas interessant als je echt een periode van minimaal een jaar of tien gaat investeren.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten