menu

Investeren in vastgoed

Steeds meer mensen investeren in vastgoed. Zowel zelf, als via fondsen die het meeste werk uit handen nemen. Wel gaat het soms om grote bedragen waardoor risicospreiding lastig kan zijn. Hoe kun je als vastgoedinvesteerder hier het beste mee beginnen?

Inhoud:

Let op: investeren in vastgoed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geld investeren in vastgoed geeft vaak een prima rendement en bij eventuele problemen is er door het onderpand relatief weinig risico. Wel zijn er veel verschillende manieren om geld in vastgoed te investeren. Enkele vormen op een rij:

Investeren in vastgoed via een vastgoedfonds

Investeren via vastgoedfondsenWil je met een beperkt budget geld investeren in commercieel vastgoed en wil je niet telkens allerlei losse campagnes beoordelen, zoals bij crowdfunding, maar toch voldoende spreiden? Dan kun je investeren in een vastgoedfonds. Enkele voorbeelden:

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je investeren in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico’s: je investeert in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd.

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed investeren. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen in plaatsen rondom grote Duitse steden.

Exporo

ExporoExporo.nl is in Duitsland een groot platform. Daar heeft het al voor ruim een half miljoen geïnvesteerd in vastgoed. In Nederland is het sinds begin 2020 actief, inclusief Nederlandse klantenservice.

Deze fondsen beleggen in onroerend goed met behulp van jouw investering en keren een gedeelte van de winst uit. Het voordeel is dat je je kansen spreidt over verschillende vastgoedprojecten. Daarnaast kun je vaak instappen met relatief weinig geld en toch interessante rendementen verdienen, zonder dat dit jou echt veel tijd hoeft te kosten.

Vastgoed en crowdfunding

Zakelijk vastgoed is ook een groeiend segment binnen crowdfunding. Hierbij kun je per project zelf bepalen of je er wel of niet in wilt investeren. Platformen als Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund bieden regelmatig vastgoed-campagnes maar er zijn ook platformen die zich echt in vastgoed specialiseren.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een echt Nederlands crowdfunding-platform voor vastgoed. Het steekt veel energie in de selectie van projecten met een gezonde winstmarge en een beperkt risico in binnen- en buitenland.

EvoEstate.com

EvoestateOok het Engelstalige EvoEstate.com biedt regelmatig campagnes in Duitsland, naast Spanje en de Baltische Staten. Het is nog een relatief nieuw platform maar heeft al enkele mooie vastgoed-projecten gefinancierd.

EstateGuru.com

EstateGuruEstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd.

Op zoek naar meer informatie over crowdfunding? Zie ook ons platform-overzicht of de pagina over investeren in p2p-leningen.

Via crowdfunding-platformen zul je als investeerder zelf moeten kiezen welke projecten je wilt steunen. Het risico is daar meestal vrij beperkt maar omdat het bij vastgoed vaak om grotere bedragen gaat, wat sterk meeweegt in de risicobeoordeling, zijn de aangeboden rentes op vastgoed-campagnes toch vaak zeer goed te noemen.

crowdfundingGaat het mis? Dan hebben de investeerders vaak het recht om het vastgoed te verkopen waardoor de inleg relatief zeker is. Dankzij het onderpand lijken dit minder risicovolle projecten dan reguliere mkb-campagnes, maar ook hier kun je je geld kwijtraken. Wederom geldt dus de aanbeveling om je kansen te spreiden. Investeer dus liever in een serie campagnes die je vertrouwt, dan alleen in ene project dat jij persoonlijk de beste vindt.

Beleggen op de beurs

Beleggen op de beursBeleggen op de beurs is ook een optie. Investeren in vastgoedfondsen kan heel goed op de beurs, zoals in NSI (Nieuwe Steen Investments), het Triodos Vastgoedfonds of het vastgoedfonds van Robeco. Via brokers als DeGiro of Binck Bank kun je gemakkelijk investeren in obligaties of zelfs aandelen van dit soort fondsen (property equities).

Oprichten van een vastgoed commanditair vennootschap

Naast anoniem en indirect investeren in vastgoed via platforms of aandelen en fondsen kun je ook een vastgoed commanditair vennootschap (cv) oprichten. Je bent deel van een groep investeerders voor één of enkele vastgoedprojecten met een beperkte looptijd. Er is een beherende vennoot die het vastgoed aankoopt en verkoopt, terwijl de investeerder als stille vennoot alleen kapitaal beschikbaar stelt.

Je aansprakelijkheid is beperkt aan je inleg, dus je kunt niet meer verliezen dan je hebt ingebracht. Daarnaast ben je geen inkomsten- of vennootschapsbelasting kwijt, omdat de investering wederom als belegging geldt. Door het beperkte aantal vastgoedprojecten, ligt hier echter ook een groter risico. Ook zijn er vele aanbieders en is het als particuliere geldschieter moeilijk de betrouwbare spelers hieruit te kiezen.

Zelfstandig vastgoed kopen

zelf in vastgoed investeren
Op jonge leeftijd in vastgoed investeren?

Wil je liever niet via een platform of samenwerking instappen maar gewoon zelf investeren in vastgoed? Je kunt natuurlijk altijd ook gewoon zelf een pand kopen en doorverhuren. Bij commercieel vastgoed kan dat een goed rendement opleveren. Maar particulier investeren in commercieel vastgoed, zoals grote winkelpanden of kantoren, vergt wel een stevig vermogen. Zeker als je een portfolio op wilt bouwen waarin voldoende spreiding is om een eventuele misser op te kunnen vangen.

Het is al makkelijker als je kiest om te investeren in kleine woningen, bijvoorbeeld studentenkamers, eengezinswoningen en seniorenappartementen. Deze zijn lager geprijsd en doorgaans erg gewild waardoor je snel rendement kunt halen uit huuropbrengsten. Dit biedt niet alleen meer financiële zekerheid, maar ook een constante cashflow waarmee je ook een eventuele aanvullende hypotheek gelijk kunt aflossen.

Zelf vastgoed kopen vergt wel een stevig vermogen.

Soms kun je een pand zelfs aanschaffen in verhuurde staat. Dit heeft als voordeel dat de aankoopprijs dan meestal lager is en je direct een inkomstenstroom hebt uit je investering. Dit laatste zorgt er weer voor dat de bank meestal bereid is om makkelijker je vastgoed (mee) te financieren. Als je een niet verhuurd pand aanschaft, moet je doorgaans zelf meer bijleggen. Nu is dat natuurlijk wel afhankelijk van de huurder en reden dat het pand te koop is gezet.

Als je vastgoed relatief goedkoop kunt aankopen kan dit ook een interessante extra manier zijn om geld te verdienen. Bij voldoende huurinkomsten ben je zeker van rendement, zelfs als de waarde van het pand wat zou dalen, want dat kan natuurlijk wel.

Invloed inflatie en belasting

investeren in vastgoed heeft risico's
Vastgoedinvestering risicovol?

Naast een hoog rendement, is de vastgoedmarkt deels beschermd tegen inflatie. De waarde van het pand kan natuurlijk wel veranderen, maar als het rendement ook uit de huurinkomsten komt zal dit het voor een groot deel kunnen corrigeren, omdat hierop meestal een jaarlijkse indexatie in is meegenomen. Als de inflatie toeneemt, stijgen de huurinkomsten en daarmee het rendement dus mee.

Als een pand niet door jou bewoond is, is het voor de Belastingdienst officieel een belegging. Dat betekent dat je hypotheekkosten niet zomaar kunt aftrekken van je inkomen. Aan de andere kant vallen inkomsten uit beleggingen in box 3 van de belastingaangifte, hierdoor zijn de inkomsten in principe onbelast. Je geeft de netto vermogenswaarde van de woning op, maar hoeft werkelijke inkomsten zoals huuropbrengst niet op te geven.

Let er wel op dat wanneer je actief bijdraagt aan je vastgoedinkomen, het alsnog in box 1 van de inkomstenbelasting valt. Bijvoorbeeld, als je zelf veel onderhoud doet of eigenhandig huurders zoekt in plaats van dit uit te besteden. Op dat moment wordt het actief vermogensbeheer en dus vergelijkbaar met je salaris belast. Ook zal de boekwinst op het moment dat je het pand verkoopt in box 1 van de inkomstenbelasting terechtkomen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren in vastgoed zijn:

Waarom investeren in vastgoed?

Waarom zou je in vastgoed investeren en niet gewoon beleggen op de beurs? Goede vraag! De meeste mensen die in vastgoed stappen investeren hun geld ook in andere zaken. Een ‘gouden ei’-oplossing is het dus niet.

Wel investeren veel mensen in huizen, kantoren of grond omdat ze van mening zijn dat door dit (onder)pand de investering meer waardevast is. Daarnaast vinden veel mensen het fijn als hun investering tastbaar en zichtbaar is. Ook lijkt het een relatief veilige belegging, want historisch gezien geeft vastgoed een prima rendement op lange termijn.

Hoe kan ik in vastgoed investeren?

Als je wil investeren in vastgoed kun je zelf gewoon huizen kopen en deze (laten) verhuren. Maar daarvoor moet je wel vrij vermogend zijn, zeker als je jouw vermogen een beetje wilt spreiden.

Gelukkig zijn er ook veel indirecte beleggingsvormen waarbij je de investering deelt met anderen. Denk aan fondsen, deelname via een (investerings)maatschappij, crowdfunding of een samenwerking met andere investeerders.

In vastgoed uit Nederland investeren, of beter in het buitenland?

Je kunt natuurlijk in Nederlandse huizen of kantoren investeren maar je geluk ook over de landsgrenzen zoeken. Als je denkt dat het gras groener is over de grens, is er eigenlijk niet zoveel voor nodig om daarvan mee te profiteren. Zelfs op sommige Nederlandse platformen worden ook buitenlandse projecten aangeboden. Daarnaast zijn er ook fondsen die in meerdere landen of zelfs meerdere continenten investeren.

Kan ik ook met weinig geld in vastgoed investeren?

Voor veel mensen was de eerste hypotheek op het eigen huis al een grote stap. Vastgoed klinkt dan alsof je vrij vermogend moet zijn om hierin te investeren.

Maar je kunt je investering ook delen met anderen via bijvoorbeeld fondsen, crowdfunding of samenwerkingen. Op die manier kun je ook met weinig geld meeprofiteren op het rendement dat vastgoed kan bieden.

Wanneer investeer je in vastgoed?

rendementHet is goed om te beseffen dat waardeschommelingen hierbij meestal vrij beperkt zijn. Het is daarom nooit de beste investering. In een periode is er bijna altijd een ander type investering dat een hoger rendement biedt. Daarnaast kan de waarde van het onderpand dalen waardoor je (een deel van) je investering kunt verliezen.

Op korte termijn is het daarom niet zo interessant maar op de langere termijn blijkt vastgoed wel een vrij stabiel rendement te bieden. Zeker als je ook huurinkomsten of dividend van fondsen meerekent. Hierdoor is vastgoed eigenlijk pas interessant als je echt een langere periode wilt investeren.

Daarbij moet je denken aan een periode van minimaal een jaar of tien. Als je dus echt je geld langere tijd kunt missen, is nu het moment voor jou gekomen dat je ook vastgoed als investering kunt gaan overwegen!