Investeren in vastgoed

Steeds meer mensen investeren in vastgoed. Zowel door particulier te beleggen via aandelen of obligaties gericht op verschillende soorten vastgoed, als via fondsen of eigen panden. Uitleg als je eerst met weinig geld gaat investeren in vastgoed of hoe je als vastgoedinvesteerder hiermee het beste kunt beginnen.

Inhoud:

Let op: beleggen in vastgoed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geld investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed via fondsen of beleggingspandenSpaargeld investeren in vastgoed geeft vermogende particulieren vaak een prima rendement en door het onderpand relatief weinig risico. Wel gaat het soms om grote bedragen waardoor risicospreiding lastig kan zijn.

Wil je jouw inleg spreiden en is je eigen inbreng beperkt? Geen probleem, er zijn tegenwoordig ook voldoende mogelijkheden om met weinig geld in vastgoed te investeren.

Beleggen in een vastgoedfonds

Wil je met een beperkt budget geld investeren in commercieel vastgoed, voldoende spreiden en niet telkens allerlei losse campagnes beoordelen, zoals bij crowdfunding? Dan kun je beleggen in aandelen van een vastgoedfonds, of vastgoedobligaties.

Deze vastgoedfondsen beleggen in onroerend goed met behulp van jouw investering en keren een gedeelte van de winst uit. Het voordeel is dat je je kansen spreidt over verschillende vastgoedprojecten. Daarnaast kun je zo met relatief weinig geld investeren in vastgoed en toch een goed rendement verdienen, zonder dat dit jou veel tijd kost. Enkele voorbeelden:

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen rondom grote steden.

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Cortese

CorteseWil jij waardevast beleggen in zorgvastgoed met een stabiel rendement? Het Cortese Zorgwoningen Fonds belegt in maatschappelijk verantwoord zorgvastgoed met gemiddeld 6,1% rendement. Deelname kan vanaf €100.000, met een verwachte looptijd van 7 tot 10 jaar.

Thuisborg

ThuisborgVia Thuisborg investeer je in Nederlandse woningen van mensen die hun huis verkopen om het vervolgens terug te huren. Ze verzilveren de waarde maar blijven wel nog in het huis wonen. Investeren kan vanaf 1.000,- euro, rente wordt per kwartaal uitbetaald en het fonds belooft een minimaal rendement van vier procent.

Via crowdfunding in vastgoed investeren

Er zijn ook steeds platforms die via crowdfunding zakelijk vastgoed financieren. Hierop kun je per project bepalen of je erin wilt investeren. Platformen als Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund bieden vastgoed-campagnes maar er zijn ook platformen die zich echt in vastgoed specialiseren.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een platform dat zich specifiek richt op vastgoed. Het heeft zowel Nederlandse als Amerikaanse projecten. Het is nog een jonge speler maar met een specifieke insteek: zoals huisvesting (verhuurde woningen), seniorenhuisvesting en projectontwikkeling.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Briqwise

BriqwiseBriqwise biedt investeerders het eerste recht van hypotheek op het vastgoed. Het platform regelt het papierwerk en garandeert de betaling van de maandelijkse rente en aflossing aan investeerder. Minimale inleg is 100.000 euro.

Beleggen in buitenlands vastgoed

Buitenlandse platforms waarop je kunt investeren in vastgoed via crowdfunding-projecten zijn:

Reinvest24

Reinvest24Reinvest24, opgericht in 2018 door een team dat sinds 2005 actief is in Real Estate-investeringen en IT, biedt veel projecten voor vastgoed in Riga, Talinn en Moldavië en sinds 2021 ook in Spanje. Het gemiddelde bruto-rendement is ruim 14%, investeringen zijn gedekt door een hypotheek via een Collateral Agent en er is een Secondary Market.

Raizers

RaizersRaizers is een investeringsplatform waarop professionals en particulieren leningen verstrekken aan vastgoedontwikkelaars. Biedt o.a. veel recreatief vastgoed. Het werd opgericht in Zwitserland maar heeft inmiddels ook vestigingen in Frankrijk, België en Luxemburg. Het gemiddelde rendement is 9,9%.

EvoEstate.com

EvoestateOok het Engelstalige EvoEstate.com biedt regelmatig campagnes in Duitsland, Spanje en de Baltische Staten. Naast eigen projecten verzamelt het ook die van 18 andere platforms. Het is nog een relatief nieuw platform maar heeft al enkele mooie vastgoed-projecten gefinancierd.

EstateGuru

EstateGuruEstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Het is opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd. Sinds 2021 biedt het ook een Auto-Invest-mogelijkheid.

LandEx

LandExVia LandEx, kan je investeren in een stuk landbouwgrond. Het Estse platform biedt leningen aan met variabele rentes, zodat de waarde afhangt van de prijs. Investeerders profiteren van de volledige stijging van de activawaarde. De investering wordt gedekt door een hypotheek.

Op zoek naar meer informatie over crowdfunding? Zie ook ons platform-overzicht of de pagina over investeren in p2p-leningen.

Onderpand bij vastgoedinvesteringen

crowdfunding-campagnes voor vastgoedVia crowdfunding-platformen kun je als investeerder zelf kiezen in welke projecten je investeert. Het risico is meestal beperkt maar omdat het bij onroerend goed vaak om grotere bedragen gaat, wat sterk meeweegt in de risicobeoordeling, zijn de aangeboden rentes op vastgoed-campagnes toch vaak zeer goed te noemen.

Gaat het mis? Dan hebben de investeerders vaak het recht om het vastgoed te verkopen waardoor de inleg relatief zeker is. Dankzij het onderpand lijken dit minder risicovolle projecten dan reguliere mkb-campagnes, maar ook hier kun je je geld kwijtraken. Wederom geldt dus de aanbeveling om je vermogen te spreiden. Investeer liever in een serie campagnes die je vertrouwt, dan alleen in dat ene project dat jij het beste vindt.

Investeren in een recreatiewoning

Als je net begint met investeren in woningen dan is het een vakantiehuis kopen soms een goed begin. Je investeert direct in een pand en lift mee met een stijgende woningwaarde, maar de instap is bij recreatief vastgoed beter te overzien en je hebt snel goede huurinkomsten.

Topparken Verkoop

topparken logoVia Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. Deze zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Brickstarter

BrickstarterHet Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren. Minimale inleg is 50 euro.

In vastgoed beleggen op de beurs

Beleggen in vastgoed op de beursBeleggen op de beurs is ook een optie. Beleggen in vastgoedfondsen of -aandelen kan heel goed op de beurs, zoals in Unibail Rodamco, Wereldhave of NSI (Nieuwe Steen Investments). In het buitenland zijn er nog veel meer vastgoedbeleggingen te vinden, al beleggen deze fondsen ook al internationaal.

Op de beurs kun je beleggen in vastgoed-aandelen.

Ook zijn er veel ETF’s of fondsen te vinden zoals het Triodos Vastgoedfonds, het vastgoedfonds van Robeco of de Global Real Estate ETF van VanEck. Via brokers als DEGIRO of Saxo Bank kun je gemakkelijk beleggen in deze aandelen of beleggingsfondsen (property equities).

Vastgoed commanditair vennootschap oprichten

Naast anoniem en indirect investeren in vastgoed via platforms of aandelen kun je ook een vastgoedvennootschap (cv) oprichten. Je bent deel van een groep investeerders voor één of enkele vastgoedprojecten met een beperkte looptijd. Er is een beherende vennoot die het vastgoed aankoopt en verkoopt, terwijl de investeerder als stille vennoot alleen kapitaal beschikbaar stelt.

Je aansprakelijkheid als vastgoed-investeerder is beperkt en je kunt niet meer verliezen dan je hebt ingebracht. Daarnaast ben je geen inkomsten- of vennootschapsbelasting kwijt, omdat de investering wederom als belegging geldt. Door het beperkte aantal vastgoedprojecten, ligt hier echter ook een groter risico. Ook is het als particuliere belegger moeilijk de beste samenwerking te kiezen.

Een tweede woning kopen

zelf in vastgoed investeren
Op jonge leeftijd in vastgoed investeren?

Wil je niet via een platform of samenwerking instappen maar gewoon zelf geld investeren in vastgoed? Veel vermogende particulieren kiezen voor een tweede huis of investeren in een woning voor (studerende) kinderen.

Naast de inkomsten uit de verhuur zijn er mooie secundaire voordelen te behalen. Een pand aankopen voor kinderen of vakanties kan een eerste stap zijn naar een leven als vastgoedbelegger.

Zelf vastgoed kopen vergt wel een stevig vermogen.

Door de mogelijke waardestijging of huurinkomsten zijn beleggingspanden vaak een interessante investering voor vastgoed-investeerders. Met voldoende vermogen kun je beginnen met investeren in kleine woningen, bijvoorbeeld studentenkamers, eengezinswoningen en seniorenappartementen.

Deze zijn lager geprijsd en doorgaans erg gewild waardoor je snel rendement haalt uit huuropbrengsten. Dit biedt niet alleen meer financiële zekerheid, maar ook een constante cashflow waarmee je ook een eventuele aanvullende hypotheek snel kunt aflossen.

Interesse in het rendement, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers in Europese vakantiehuisjes investeren.

Zelfstandig vastgoed kopen en verhuren

beleggers die investeren in verhuurbaar vastgoedJe kunt een pand kopen en vervolgens verhuren, maar soms kun je een pand ook aanschaffen in verhuurde staat. Verhuurde panden geven direct maandelijkse inkomsten en hebben het voordeel dat de aankoopprijs meestal lager.

Dit zorgt er weer voor dat een financier meestal bereid is om makkelijker je vastgoed (mee) te financieren. Als je een niet verhuurd pand aanschaft, moet je doorgaans zelf meer bijleggen. Nu is dat natuurlijk wel afhankelijk van de huurder en reden dat het pand te koop is gezet.

Beleggen in vastgoed dat je te huur kunt aanbieden kan op lange termijn een interessant rendement opleveren.

Als je vastgoed relatief goedkoop kunt aankopen kan de huur een interessante extra manier zijn om geld te verdienen. Bij voldoende huurinkomsten ben je zeker van rendement, zelfs als de waarde van het pand wat daalt, want dat kan natuurlijk wel. Ook de verhuur van commercieel vastgoed kan een goed rendement opleveren. Maar particulier investeren in commercieel vastgoed, zoals grote winkelpanden of kantoren, vergt wel een stevig vermogen. Zeker als je een portfolio wilt opbouwen met voldoende spreiding in het onroerend goed om een eventuele misser op te vangen.

Zelf geld investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere beleggers al voor 700 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Invloed van inflatie en belasting op je rendement

investeren in vastgoed heeft risico's
Vastgoedinvestering risicovol?

Naast een hoog rendement, is beleggen in vastgoed populair omdat de vastgoedmarkt deels beschermd tegen inflatie. De waarde van het pand kan natuurlijk wel veranderen, maar een jaarlijkse indexatie op huurinkomsten kan dit deels corrigeren. Als de inflatie toeneemt stijgen de huurinkomsten en daarmee het rendement dus mee.

Als je het pand niet zelf bewoond is het voor de belastingdienst officieel een belegging. Dat betekent dat je hypotheekkosten niet mag aftrekken van je inkomen. De inkomsten uit beleggingen vallen in box 3 van de belastingaangifte. Je geeft de netto vermogenswaarde van de woning op, maar de inkomsten zoals huuropbrengst zijn onbelast.

Let er wel op dat wanneer je actief bijdraagt aan je vastgoedinkomen, het alsnog in box 1 van de inkomstenbelasting valt. Bijvoorbeeld als je zelf veel onderhoud doet of huurders zoekt. Dan is het actief vermogensbeheer en dus vergelijkbaar met je salaris belast. Ook komt de boekwinst dan in box 1 van de inkomstenbelasting op het moment dat je het pand verkoopt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld investeren in vastgoed zijn:

Waarom investeren in vastgoed?

Waarom zou je geld investeren in vastgoed en niet gewoon beleggen op de beurs? Goede vraag! De meeste beleggers die in vastgoed stappen investeren hun geld ook in andere zaken. Een ‘gouden ei’-oplossing is het dus niet.

Wel beleggen veel mensen in vastgoed omdat ze van mening zijn dat door dit (onder)pand de investering meer waardevast is. Ook vinden mensen het fijn als hun investering tastbaar en zichtbaar is of dat deze door de huurinkomsten een passief inkomen genereert. Al moet je daarvoor vrij vermogend zijn.

Vastgoedfondsen of -obligaties liggen dan meer voor de hand. Verder lijkt het een relatief veilige belegging, want historisch gezien geeft vastgoed een prima rendement op lange termijn.

Hoe kun je in vastgoed beleggen?

Als je wil investeren in vastgoed kun je zelf gewoon huizen kopen en deze (laten) verhuren. Maar daarvoor moet je wel vrij vermogend zijn, zeker als je jouw eigen vermogen een beetje wilt spreiden.

In dit artikel enkele indirecte beleggingsvormen en platforms waarbij je de investering deelt met anderen. Van beleggingsfondsen, vastgoedfondsen of -obligaties, deelname via een (investerings)maatschappij, tot crowdfunding of een samenwerking met andere investeerders.

Kun je met weinig geld in vastgoed investeren?

Voor veel mensen was de eerste hypotheek op het eigen huis al een grote stap. Vastgoed klinkt dan alsof je vrij vermogend moet zijn om in te investeren.

Maar je kunt je investering ook delen met anderen via bijvoorbeeld beleggingsfondsen, crowdfunding of samenwerkingen. Op die manier kun je ook met weinig geld beleggen in vastgoed en meeprofiteren op het rendement dat het kan bieden.

In vastgoed uit Nederland investeren, of beter in het buitenland?

Je kunt natuurlijk in Nederlandse huizen of kantoren investeren maar je geluk ook over de landsgrenzen zoeken. Als je denkt dat het gras groener is over de grens, is er eigenlijk niet zoveel voor nodig om daarvan mee te profiteren.

Sommige Nederlandse platformen bieden ook buitenlandse projecten aan. Ook zijn er beleggingsfondsen die in meerdere landen of zelfs meerdere continenten beleggen.

Wat is het beste moment om in vastgoed te investeren?

rendementHet is goed om te beseffen dat waardeschommelingen bij vastgoed meestal over een langere periode zijn gespreid.

Er is daarom zelden een heel goed moment: elke periode is er wel een ander type investering dat een hoger rendement biedt.

Op korte termijn is het daarom niet zo interessant maar op de langere termijn blijkt vastgoed wel een vrij stabiel rendement te bieden. Zeker als je ook huurinkomsten of dividend van fondsen meerekent. Hierdoor is vastgoed eigenlijk pas interessant als je echt een periode van minimaal een jaar of tien wilt investeren.

Investeren in vastgoed - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp