Vakantiehuis kopen

Een eigen vakantiehuis kopen en (laten) verhuren kan een waardevaste belegging zijn en vakantiehuizen bieden  aantrekkelijke voordelen voor eigen gebruik. Maar investeren in recreatief vastgoed is niet zonder risico’s. Hoe vind je de juiste woning en wanneer is een recreatiewoning kopen een slimme investering?

Inhoud:

Een vakantiehuis kopen en verhuren

vakantiehuis kopen en verhuren aan toeristenEen eigen vakantiewoning kopen is, als je voldoende vermogend bent, aantrekkelijke gedachte. Investeren in vastgoed is een relatief veilige belegging.

Als je het vakantiehuis (gedeeltelijk) verhuurt kan dit een goed rendement opleveren. Als bijkomend voordeel biedt een eigen recreatiewoning ook een extra thuis.

In een vakantiewoning investeren kan een goed rendement opleveren. Let wel goed op de risico’s bij dit type belegging.

Aanbod vakantiewoningen

Je kunt zelf op zoek naar leuke huizen. Voor binnenlandse vakanties kun je ook een vakantiewoning kopen op een vakantiepark. Bekende parken waarop je kunt investeren in vakantiewoningen in Europa zijn:

Via Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. Deze zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Continental Rekreatie biedt een ruim aanbod aan tweedehands chalets op 11 natuurrijke vakantieparken in Nederland. De chalets zijn beschikbaar in verschillende groottes en uitvoeringen.

Het Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren. Minimale inleg is 50 euro.

Center Parcs biedt vakantiehuizen te koop aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje en ondersteunt het beheer en onderhoud. Er zijn vakantiewoningen in meerdere prijsklassen en Center Parcs biedt naar eigen zeggen een gegarandeerd rendement dat los staat van de bezettingsgraad.

Roompot Real Estate omschrijft haar aanbod als waardevast vastgoed op eigen grond. Het regelt de exploitatie en beheer. Als je hier een vakantiewoning koopt kun je er meestal zelf ook veel gebruik van maken.

Uniek resort aan het IJsselmeer in Workum, een toeristisch gebied in Friesland. Je kunt hier investeren in appartementen met uitzicht op het water. Verwacht netto rendement van ca. 5%. Je de vakantiewoning tot 12 weken per jaar zelf gebruiken.

Een woning kopen op een vakantiepark

investeren in een vakantiehuis in Nederland

Veel mensen kopen hun eerste vakantiehuis op een resort in Nederland. Voor de verhuur van de woning heb je de nodige faciliteiten nodig. Denk aan de sleuteloverdracht, rondleiding of ondersteuning bij vragen of problemen. Op een park is dit al geregeld.

Ook is de interesse voor een vakantiewoning op parken meestal redelijk bekend, wat de risico’s beperkt. Zeker als je het vooral ziet als eigen vakantieplek.

Er zijn constructies waarbij je (de eerste jaren) een gegarandeerd minimumrendement ontvangt en verhuurpartijen noemen een meerjarig netto-rendement van minimaal zes procent of meer. Al is dat vaak exclusief de kosten van de financiering, inrichting, tuinaanleg, of onderhoud. Verder hebben niet alleen de huisjes op een vakantiepark onderhoud nodig, soms moet je ook betalen voor onderhoud van het park zelf.

Beleggen in een vakantiewoning op een vakantiepark heeft voordelen maar brengt vaak extra kosten met zich mee.

buitenlands recreatief vastgoed kopen

Verschillen tussen vakantieparken

Als je een vakantiewoning koopt als belegging is het goed naar bijkomende kosten te kijken. Denk aan kosten voor de verzekering, onderhoud, bemiddelings- en financieringskosten. Daarnaast heb je bij een vakantiewoning vaak te maken met (extra) belasting en terugkerende vaste lasten voor schoonmaak of verhuur. Hierdoor is het lastig om in te schatten hoeveel rendement de vakantiewoning oplevert.

Niet alleen de inkomsten van vakantiehuizen verschillen sterk, maar ook de bijkomende kosten.

Vastgoedbeleggers die meerdere vakantiehuizen kopen en deze over parken verspreid beperken hiermee risico’s. Al is het aanbod vakantiewoningen niet overal even groot en zijn er belangrijke verschillen tussen vakantieparken. Zo zijn er parken waar verhuurders het risico op leegstand van de woningen delen.

Een ander aandachtspunt is de erfpacht. Op een vakantiepark koop je het huis dan zonder de grond, en moet je hiervoor huur betalen als je een vakantiehuis koopt. Deze huur ligt voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor tien jaar. Hierna is de grondeigenaar vrij om de prijs te verhogen.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld kunt investeren.

Investeren in een vakantiewoning in het buitenland

een vakantiewoning in het buitenlandWil je een mooie vrijstaande woning in het buitenland kopen en (laten) verhuren? Of juist een onderhoudsarm appartement aan zee? Een eigen vakantiehuis in Spanje, Portugal of Griekenland klinkt aantrekkelijk.

Al is het aanbod vakantiewoningen in het buitenland lastiger om in kaart te brengen en als je minder bekend bent met de regio is het lastig om de vakantiewoning op waarde te schatten.

Als je de toekomstplannen van de regio niet kent loop je het risico dat het vakantiehuis in de toekomst niet meer bij de omgeving aansluit. Ook verlies je sneller het overzicht als de woning verder weg staat en ben je meestal meer geld kwijt aan toezicht of onderhoud.

Investeren in een vakantiewoning aan zee? De verhuur kan een passief inkomen opleveren, maar is niet zonder risico.

Woning naar eigen wensen inrichten

Natuurlijk is het heerlijk om ook in het buitenland een huisje van jezelf te hebben. Als jij nu al regelmatig naar dezelfde regio op vakantie gaat en bekend bent met een specifiek gebied, is de aankoop van een mooie vrijstaande woning als tweede huis in het buitenland een interessante mogelijkheid.

Zelfs als je het laat verhuren kun je alsnog de vakantiewoning zelf inrichten en in een afgesloten deel van de woning ook wat persoonlijke spullen achterlaten. In het hoogseizoen kun je het vakantiehuis verhuren en als je weinig op hebt met het Nederlandse herfst- of winterweer kun je in koudere maanden even lekker ontsnappen in een warmer klimaat.

Zonder gedoe investeren in een vakantiewoning in ruil voor een vaste rente? Op Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers in Europese vakantiehuisjes investeren.

vakantie vieren in je eigen recreatiewoning

Faciliteiten, schoonmaak en verhuur

Naast de keuze voor de woning of financiering van de aankoop heb je bij het kopen van een vakantiehuis meestal ook te maken met verhuurkosten. Hoewel er niets op tegen is om zelf op zoek te gaan naar vakantiegangers – mits je voldoende tijd hebt voor de ontvangst, de schoonmaak en het onderhoud – besteden de meeste mensen de verhuur van een vakantiewoning (gedeeltelijk) uit.

Dat is eenvoudig als het vakantiehuisje op een park staat. Op een recreatiepark zijn deze faciliteiten vaak al geregeld, al hanteren vakantieparken verschillende constructies met elk hun eigen voorwaarden. Waar je bijvoorbeeld bij sommige parken zelf ook (beperkt) gebruik mag maken van de woning, bestaan er ook overeenkomsten waarbij de verhuur van vakantiehuizen uitsluitend bestemd is voor gasten. Buiten een park moet je zelf op zoek naar de juiste ondersteuning voor de verhuur van je woning.

Rendement op vakantiewoningen

rendement en aanbod vakantiehuizen Gemiddeld ligt het tussen de 5 en 25 procent maar het rendement op vakantiehuizen wisselt sterk en  hangt af van of je de woning kunt verhuren.

Investeren in luxe vrijstaande vakantievilla’s met een unieke ligging aan zee of dichtbij een toeristische regio klinkt aantrekkelijk maar het kan lang duren voor je deze investering terugverdient.

Als je investeert in een vakantiewoning puur vanwege het financiële resultaat dan is het belangrijk om goed te kijken naar de locatie, verhuur- en financieringskosten en de belasting.

  1. Locatie: De locatie van een vakantiewoning is van invloed op het rendement. Als je een vakantiehuis verhuurt op een populaire vakantiebestemming kun je een hogere huurprijs vragen en is de  bezettingsgraad meestal beter. Maar als het toerisme terugloopt in de regio, of specifiek in het resort van jouw recreatiewoning, maakt dat de investering in de vakantiewoning al snel onrendabel.
  2. Verhuurkosten en eigen gebruik: Het netto-rendement op een vakantiehuis is hoger als je kiest voor volledige verhuur, maar veel mensen willen er ook zelf gebruik van maken.
  3. Onderhoudskosten: Een verhuurde woning heeft onderhoud nodig. Zeker als het vakantiehuis ouder is, heeft het regelmatig onderhoud en reparaties nodig. Bepaal vooraf goed of je het onderhoud en reparaties zelf doet, of dat je hiervoor een professionele beheerder inhuurt.
  4. Financiering: Als je een vakantiehuis wilt kopen maar het volledige bedrag niet zelf kunt financieren heb je een zakelijke hypotheek nodig. Veel hypotheekverstrekkers sluiten recreatie- of verhuurde woningen uit. Ook is de rente op een verhuurde woning meestal hoger en de maximale lening lager.
  5. Belasting en heffingen: De waarde van een vakantiewoning telt als vermogen in box-3. Hierover betaal je een vermogensrendementsheffing bij de inkomstenbelasting. Daarnaast kunnen er, afhankelijk van het land en de locatie waar het vakantiehuis zich bevindt, andere belastingen en heffingen zijn, zoals onroerendgoedbelasting of toeristenbelasting.

Het rendement van een eigen vakantiewoning kopen en verhuren is van veel factoren afhankelijk.

Interesse in het rendement van recreatiewoningen, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.

Zakelijk of privé kopen

zakelijk of prive de woning kopen en verhurenNet als bij andere vormen van beleggen kun je kiezen om een vakantiewoning privé of zakelijk te kopen, maar het is goed om te weten dat de verschillen bij een vakantiehuisje wel verder gaan.

Als je wilt investeren in een vakantiewoning kunnen de bedragen flink oplopen. Bij dit type investeringen is het verstandig om je te laten informeren door een makelaar, accountant of fiscalist.

Een financieel adviseur of vastgoedexpert kan professioneel advies bieden.

Als je een vakantiehuis koopt is de btw over de aankoop slechts in bepaalde gevallen aftrekbaar van de belasting. Een financieel adviseur of vastgoedexpert kan je vertellen of je hiervoor in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen.

Geld lenen voor een vakantiewoning

Je eigen vakantiewoning kopen kost veel geld en er komt veel bij kijken voordat je er een winstgevende investering van kunt maken. Al is een huis een goed onderpand en voor het kopen van een vakantiewoning kun je dus een hypotheek afsluiten.

Als je een huis koopt om te verhuren is de hypotheekrente vaak niet fiscaal aftrekbaar en een financiering voor een recreatiewoning zonder woonbestemming is meestal beperkt tot max 70% van de woningwaarde. Ook financieren banken soms geen recreatie- of buitenlandse woningen.

Er blijven voldoende financiers over, maar deze rekenen vaak wel een hogere rente dan je gewend bent bij een reguliere hypotheek. Soms kun je het deels financieren met overwaarde op je eigen huis, maar als je een vakantiehuis wilt kopen moet je meestal zelf ook een bedrag aan eigen geld meebrengen.

Een vakantiehuis moet je deels zelf financieren.

vermogen opbouwen door te investeren in een vakantiewoning

Risico’s van het kopen van een recreatiewoning

hoe kun je het beste in een recreatiewoning investerenTenzij je heel veel geld te besteden hebt, valt een vakantiehuis kopen onder de eenzijdige beleggingen. Met één of enkele recreatiewoningen is risicospreiding  lastig en het financieren van meerdere huizen vraagt veel vermogen.

Ook kunnen de opbrengsten van een vakantiehuis tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat de verhuur van de woning achterblijft, de bijkomende kosten hoger uitvallen of omdat de uiteindelijke verkoop van het vakantiehuis minder opbrengt dan verwacht.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld kunt investeren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het kopen van een eigen vakantiehuis zijn:

Waar kan ik een vakantiewoning kopen voor verhuur?

Je kunt makelaars inschakelen, maar ook prima zelf op zoek naar een leuk vakantiehuisje. Als je een vakantiewoning wilt kopen  voor de verhuur dan kun je ook kijken naar het aanbod op vakantieparken.

Wat is het rendement op een vakantiewoning?

Het rendement op vakantiehuizen is erg wisselend. Een vakantiewoning kopen is een goede belegging als het huis op een goede locatie staat en je het regelmatig kan verhuren tegen een goede huurprijs. Gemiddeld ligt het tussen de 5 en 25 procent.

Maar dat het voor jou een ideale vakantiewoning is, hoeft niet te betekenen dat andere vakantiegangers er ook zo over denken. Dat stenen hun waarde behouden gaat bij een vakantiehuizen niet altijd op. As je een vakantiewoning koopt als belegging zijn de locatie, het eigen gebruik en zaken als verhuur- of financieringskosten belangrijk. Kijk vooraf goed naar de kosten en potentiële inkomsten voordat je besluit of een vakantiehuis een goede investering is voor jouw specifieke situatie.