Lendahand

Vakantiehuis kopen

Een eigen vakantiehuis kopen en (laten) verhuren kan een waardevaste belegging zijn en biedt aantrekkelijke voordelen voor eigen gebruik. Maar in een vakantiewoning investeren kost tijd en recreatief vastgoed kopen is niet zonder risico. Hoe vind je de juiste woning en wat maakt een recreatiewoning kopen een slimme investering?

Inhoud:

Een vakantiewoning kopen en verhuren

vakantiehuis kopen en verhuren aan toeristenEen vakantiehuis kopen is, als je voldoende vermogend bent, een aantrekkelijke gedachte. Investeren in vastgoed is een relatief veilige belegging. Als je de vakantiewoning gedeeltelijk verhuurt kan dit een goed rendement opleveren en daarnaast biedt een eigen recreatiewoning een extra thuis. Toch zijn er helaas ook wel wat nadelen te bedenken aan investeren in vakantiewoningen.

Je eigen vakantiewoning kopen kost veel geld en er komt veel bij kijken voordat je er een winstgevende investering van kunt maken. Voor de verhuur van de woning heb je de nodige faciliteiten nodig. Denk aan de sleuteloverdracht, rondleiding of ondersteuning bij vragen of problemen.

Aanbod vakantiewoningen

Je kunt natuurlijk prima zelf op zoek naar een leuke huizen. Voor binnenlandse vakanties kun je ook een vakantiewoning kopen op een op vakantiepark.

Topparken Verkoop

topparken logoVia Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. De vakantiehuizen zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Brickstarter

BrickstarterHet Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Je investeert hier in de financiering in ruil voor rente-inkomsten. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren.

Center Parcs

Biedt vakantiehuizen te koop aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Center Parcs biedt ondersteuning bij het beheer en onderhoud. Er zijn vakantiewoningen in meerdere prijsklassen en Center Parcs biedt naar eigen zeggen een gegarandeerd rendement dat los staat van de bezettingsgraad.

Roompot

roompotRoompot Real Estate omschrijft haar aanbod als waardevast vastgoed op eigen grond. Het regelt de exploitatie en beheer. Als je hier een vakantiewoning koopt kun je er meestal zelf ook veel gebruik van maken.

Een woning kopen op een vakantiepark

investeren in een vakantiehuis in Nederland

Veel mensen kopen hun eerste vakantiehuis op een resort in Nederland. Daar is de interesse voor een vakantiewoning meestal redelijk bekend, wat de risico’s beperkt. Er zijn constructies waarbij je (soms alleen de eerste jaren) een gegarandeerd minimumrendement ontvangt en vrijwel alle verhuurpartijen noemen een meerjarig netto-rendement van minimaal zes procent of meer. Meestal houden ze daarbij geen rekening met de kosten van financiering, waardeverlies van het pand of onderhoud.

Naast de inrichting of tuinaanleg heb je als vastgoedbelegger ook te maken met de kosten van de verhuur. Verder hebben niet alleen de huisjes op een vakantiepark periodiek onderhoud nodig, het park zelf natuurlijk ook. En hier moet jij ook een financiële bijdrage aan leveren.

Beleggen in een vakantiewoning op een vakantiepark heeft voordelen maar brengt vaak extra kosten met zich mee.

buitenlands recreatief vastgoed kopen

Verschillen tussen vakantieparken

Niet alleen de inkomsten van vakantiehuizen verschillen sterk, maar ook de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de vaste lasten voor schoonmaak of verhuur, kosten voor de verzekering en het onderhoud, bemiddelingskosten en belasting, waardoor het vooraf erg lastig is in te schatten hoeveel rendement de vakantiewoning oplevert.

Als je meerdere vakantiehuizen koopt en deze over parken verspreid kan dit veel risico’s beperken. Al is het aanbod vakantiewoningen niet overal even groot en zijn er belangrijke verschillen tussen vakantieparken. Zo zijn er parken waarbij je samen met de andere verhuurders het risico op leegstand van de woningen deelt. Een ander aandachtspunt is de erfpacht. Op een vakantiepark koop je het huis dan zonder de grond, en moet je hiervoor huur betalen als je een vakantiehuis koopt. Deze huur ligt voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor tien jaar. Hierna is de grondeigenaar vrij om de prijs te verhogen.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld kunt investeren.

Investeren in een vakantiewoning in het buitenland

investeren in een vakantiewoning in het buitenlandWil je een mooie vrijstaande woning in het buitenland kopen? Of juist een onderhoudsarm appartement aan zee? Een vakantiehuisje in Spanje, Portugal of Griekenland klinkt aantrekkelijk. Al is het aanbod vakantiewoningen in het buitenland lastiger om in kaart te brengen en als je minder bekend bent met de regio is het lastig om de vakantiewoning op waarde te schatten.

Als je de toekomstplannen van de regio niet kent kan het zomaar gebeuren dat de woning binnenkort niet meer bij de omgeving aansluit. Ook verlies je sneller het overzicht als de woning verder weg staat en ben je meestal meer geld kwijt aan toezicht of onderhoud.

Investeren in een vakantiewoning aan zee? De verhuur kan een passief inkomen opleveren, maar is niet zonder risico.

Woning naar eigen wensen inrichten

Natuurlijk is het heerlijk om ook in het buitenland een huisje van jezelf te hebben en als jij nu al regelmatig naar dezelfde regio op vakantie gaat en bekend bent met een specifiek gebied, is de aankoop van een tweede huis in het buitenland zeker een interessante mogelijkheid.

Zelfs als je het laat verhuren kun je alsnog de vakantiewoning zelf inrichten en in een afgesloten deel van de woning ook wat persoonlijke spullen achterlaten. In het hoogseizoen kun je de woning verhuren en als je weinig op hebt met het Nederlandse herfst- of winterseizoen kun je in koudere maanden even lekker ontsnappen in een warmer klimaat.

Zonder gedoe investeren in een vakantiewoning in ruil voor een vaste rente? Op Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers in Europese vakantiehuisjes investeren.

vakantie vieren in je eigen recreatiewoning

Faciliteiten, schoonmaak en verhuur

Naast de keuze voor de woning of financiering van de aankoop heb je bij het investeren in een vakantiewoning meestal ook te maken met verhuurkosten. Hoewel er niets op tegen is om zelf op zoek te gaan naar vakantiegangers – mits je voldoende tijd hebt voor de ontvangst, de schoonmaak en het onderhoud – besteden de meeste mensen de verhuur van een vakantiewoning uit aan een gespecialiseerde partij.

Dat is eenvoudig als het vakantiehuis op een park staat. Op vakantieparken zijn deze faciliteiten vaak al geregeld, al hanteren parken verschillende constructies met elk hun eigen voorwaarden. Waar je bijvoorbeeld bij sommige parken zelf ook (beperkt) gebruik mag maken van de woning, bestaan er ook overeenkomsten waarbij de verhuur van het huis uitsluitend bestemd is voor gasten. Buiten een park moet je zelf op zoek naar de juiste ondersteuning voor de verhuur van je woning.

Rendement op vakantiewoningen

rendement en aanbodHet rendement op vakantiehuizen is erg uiteenlopend. Wanneer je een vakantiewoning koopt als belegging zijn een aantal zaken cruciaal, zoals de locatie. Investeren in luxe vrijstaande vakantievilla’s met een unieke ligging aan zee of dichtbij een toeristische regio klinkt misschien aantrekkelijk, maar het kan lang duren voor je deze investering hebt terugverdiend.

Dat het voor jou een ideale vakantiewoning is, hoeft niet te betekenen dat andere vakantiegangers er ook zo over denken. Er wordt wel eens gezegd dat stenen hun waarde behouden, maar dit gaat bij vakantiehuizen niet altijd op. Als het toerisme terugloopt in de regio, of specifiek in het resort waar jouw recreatiewoning is gevestigd, maakt de investering in een vakantiehuis al snel onrendabel.

Daarnaast is het netto-rendement hoger als je kiest voor volledige verhuur, maar veel mensen willen er ook soms zelf gebruik van maken. Ook blijft het altijd maar de vraag hoe gemakkelijk je de woning kunt verhuren. Je loopt bij beleggingen vrijwel altijd het risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Dat is ook bij beleggen in onroerend goed zeker het geval.

Het rendement van een eigen vakantiewoning kopen en verhuren is van veel factoren afhankelijk.

Interesse in het rendement, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.

Zakelijk of privé een vakantiehuis kopen

zakelijk of prive de woning kopen en verhurenNet als bij andere vormen van beleggen kun je kiezen om een recreatiewoning privé of zakelijk te kopen, maar het is goed om te weten dat de verschillen bij een vakantiehuisje wel verder gaan. De bedragen kunnen bij dit type investeringen flink oplopen, en het is verstandig om je te laten informeren door een makelaar, accountant of fiscalist.

Als je een vakantiehuis koopt is de btw over de aankoop slechts in bepaalde gevallen aftrekbaar van de belasting. Een specialist kan je vertellen of je hiervoor in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen.

Geld lenen voor een vakantiewoning

Een huis is een goed onderpand en voor de koop van een vakantiewoning kun je dus een hypotheek afsluiten. Al is deze financiering meestal wel beperkt. Vaak kun je niet (veel) meer lenen dan 70% van de woningwaarde. Ook zijn banken terughoudend met het financieren van buitenlandse woningen.

Als je eigen huis een goede overwaarde heeft kun je daarmee een deel financieren maar meestal moet je zelf ook een groot bedrag aan eigen geld meebrengen.

Risico’s van het kopen van een recreatiewoning

hoe kun je het beste in een vakantiewoning investerenTenzij je heel veel geld te besteden hebt, valt investeren in vakantiehuizen onder de eenzijdige beleggingen. Met één of enkele recreatiewoningen is risicospreiding immers lastig en het financieren van meerdere vakantiehuizen vergt veel vermogen.

Ook kunnen de opbrengsten van een vakantiehuis tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat de verhuur van de woning achterblijft, de bijkomende kosten hoger uitvallen dan begroot of omdat de uiteindelijke verkoop van het vakantiehuis minder opbrengt dan verwacht.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld  kunt investeren.