Vakantiehuis kopen

Een eigen vakantiehuis kopen en (laten) verhuren kan een waardevaste belegging zijn en vakantiehuizen bieden soms aantrekkelijke voordelen voor eigen gebruik. Maar investeren in recreatief vastgoed kent ook  risico’s. Hoe vind je de juiste woning en wanneer is een recreatiewoning kopen een slimme investering?

Inhoud:

Let op: in een vakantiewoning investeren kent verschillende risico’s. Zowel in de verhuur, belasting als het pand zelf.

Een vakantiehuis kopen en verhuren

vakantiehuis kopen en verhuren aan toeristenMet voldoende vermogen kan een vakantiewoning kopen een interessante investering zijn. Als je het (gedeeltelijk) verhuurt, kan een eigen vakantiehuis een goed rendement opleveren.

Investeren in vastgoed is een relatief veilige belegging. Als bijkomend voordeel biedt een eigen recreatiewoning soms ook een extra thuis.

Aanbod vakantiewoningen

Je kunt zelf op zoek naar leuke huizen waarin je kunt investeren. Voor binnenlandse vakanties kun je ook een vakantiewoning kopen op een vakantiepark. Bekende parken met een breed aanbod van vakantiewoningen in Europa zijn:

Via Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. Deze zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Continental Rekreatie biedt een ruim aanbod aan tweedehands chalets op 11 natuurrijke vakantieparken in Nederland. De chalets zijn beschikbaar in verschillende groottes en uitvoeringen.

Het Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren. Minimale inleg is 50 euro.

Center Parcs biedt vakantiehuizen te koop aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje en ondersteunt het beheer en onderhoud. Er zijn vakantiewoningen in meerdere prijsklassen en Center Parcs biedt naar eigen zeggen een gegarandeerd rendement dat los staat van de bezettingsgraad.

Roompot Real Estate omschrijft haar aanbod als waardevast vastgoed op eigen grond. Het regelt de exploitatie en beheer. Als je hier een vakantiewoning koopt kun je er meestal zelf ook veel gebruik van maken.

Uniek resort aan het IJsselmeer in Workum, een toeristisch gebied in Friesland. Je kunt hier investeren in appartementen met uitzicht op het water. Verwacht netto rendement van ca. 5%. Je de vakantiewoning tot 12 weken per jaar zelf gebruiken.

buitenlands recreatief vastgoed kopen

Een woning kopen op een vakantiepark

Veel mensen kopen hun eerste vakantiehuis op een resort in Nederland. Voor de verhuur van de woning heb je de nodige faciliteiten nodig. Denk aan de sleuteloverdracht, rondleiding of ondersteuning bij vragen of problemen. Op een park is dit al geregeld.

Er zijn constructies waarbij je (de eerste jaren) een gegarandeerd minimumrendement ontvangt en verschillende verhuurpartijen noemen een meerjarig netto-rendement van minimaal zes procent of meer. Al is dat vaak exclusief alle kosten. Verder hebben niet alleen de huisjes op een vakantiepark onderhoud nodig, soms betaal je ook mee aan het onderhoud van het park zelf.

Beleggen in een vakantiewoning op een vakantiepark heeft voordelen maar brengt vaak extra kosten met zich mee.

Verschillen tussen vakantieparken

investeren in een vakantiehuis in NederlandOp een recreatiepark zijn alle faciliteiten vaak al helemaal geregeld. Ook is de interesse voor de vakantiewoning op parken meestal redelijk bekend, wat de risico’s beperkt.

Al hanteren vakantieparken elk eigen voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld de woning bij sommige parken (beperkt) zelf gebruiken, maar er zijn ook parken waarbij de vakantiehuizen uitsluitend bestemd is voor gasten.

Niet alleen de inkomsten van vakantiehuizen verschillen sterk, maar ook de bijkomende kosten.

Vastgoedbeleggers die meerdere vakantiehuizen kopen en deze over parken verspreiden beperken hiermee risico’s. Al is het aanbod vakantiewoningen niet overal even groot en zijn er belangrijke verschillen tussen vakantieparken. Zo zijn er parken waar verhuurders het risico op leegstand van de woningen delen.

Eigen grond of erfpacht

Een vakantiehuis staat niet altijd op eigen grond. Zo werken veel parken met erfpacht. Je koopt het huis dan zonder de grond maar betaalt hierover huur aan het vakantiepark. Deze huur ligt voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor tien jaar. Hierna kan het vakantiepark de huurprijs verhogen.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld kunt investeren.

recreatiewoning in de sneeuw

Investeren in een vakantiewoning in het buitenland

een vakantiewoning in het buitenlandWil je een mooie vrijstaande woning in het buitenland kopen en (laten) verhuren? Een mooie eigen vrijstaande woning aan zee als tweede huis? Een eigen vakantiehuis in Spanje, Portugal of Griekenland klinkt aantrekkelijk.

Al is het aanbod vakantiewoningen in het buitenland lastiger om in kaart te brengen en als je minder bekend bent met de regio is het lastig om de vakantiewoning op waarde te schatten. Ook verlies je snel het overzicht.

Daardoor zijn kosten van toezicht of onderhoud vaak hoger als de woning verder weg staat. Als je de omgeving niet kent loop je ook het risico dat het vakantiehuis of toerisme in de toekomst niet meer aansluit en kunnen er culturele of regionale verschillen in de bouwstijl zijn (levensduur pand).

Investeren in een vakantiewoning aan zee? De verhuur kan een passief inkomen opleveren, maar is niet zonder risico.

vakantie vieren in je eigen recreatiewoning

Kosten van faciliteiten, schoonmaak en verhuur

Als je een vakantiewoning koopt als belegging is het goed naar bijkomende kosten te kijken. Bij het kopen van een vakantiehuis heb je de kosten van de woning, bemiddelingskosten of de financiering van de aankoop. Maar ook de tuin, inrichting en faciliteiten.

Daarnaast heb je bij een vakantiewoning vaak te maken met (extra) belasting, verzekeringen en terugkerende vaste lasten van de verhuur-, schoonmaak- en onderhoudskosten.

Verhuur- en schoonmaakkosten

Je kunt zelf op zoek gaan naar vakantiegangers, maar voor de verhuur van je vakantiewoning maken de meeste mensen gebruik van platforms als Airbnb, Booking.com of Vrbo. Verder heb je de kosten voor de ontvangst en sleuteloverdracht, controle achteraf en schoonmaakkosten.

Tijdens elke schoonmaak na verhuurperiodes kun je soms ook al kleine reparaties (laten) uitvoeren. Denk aan vlekken in de vloerbedekking, vochtplekken op muren en plafonds, of de staat van het meubilair en servies. Ook de tuin kan veel tijd kosten. Daarnaast heeft een vakantiehuis soms groot onderhoud nodig.

Onderhoudskosten

Zeker als het vakantiehuis ouder is, heeft het onderhoud en reparaties nodig. Veel hangt af van gebruikte materialen en locatie. Zowel verhuurschade als het weer, zoals aan de kust (denk aan zout of stormen) of sneeuwval, kan slijtage aan een woning veroorzaken.

Een (bak)stenen of betonnen huis kan lang mee, maar in het buitenland zijn huizen vaak van hout. Je kunt onderhoud en reparaties zelf doen, maar ook een beheerder inhuren die bijvoorbeeld het dak controleert, het schilderwerk en de tuin bijhoudt, of het vakantiehuis controleert op de aanwezigheid van ongedierte.

uitzicht vanaf eigen vakantieplek

Een vakantiewoning financieren

Als je een vakantiehuis wil kopen moet je meestal zelf veel eigen geld meebrengen. Soms kun je het deels financieren met overwaarde op je eigen huis. Voor het kopen van een vakantiewoning kun je vaak geen reguliere hypotheek afsluiten. Veel banken financieren geen recreatie- of buitenlandse woningen.

Recreatief vastgoed valt onder de zakelijke financieringen. Als je een huis koopt om te verhuren is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar en financiering voor een recreatiewoning zonder woonbestemming is meestal beperkt tot maximaal 70 procent van de woningwaarde en tegen hogere rentes dan consumenten-hypotheken.

Een vakantiewoning kopen kost veel geld voordat je er een winstgevende investering van kunt maken.

vermogen opbouwen door te investeren in een vakantiewoning

Rendement op vakantiewoningen

rendement en aanbod vakantiehuizen Investeren in luxe vrijstaande vakantievilla’s met een unieke ligging aan zee of dichtbij een toeristische regio klinkt aantrekkelijk maar het kan lang duren voor je deze investering terugverdient.

Gemiddeld ligt het rendement op een vakantiehuis tussen de 5 en 25 procent maar het rendement op vakantiehuizen wisselt sterk.

Als je investeert in een vakantiewoning is het belangrijk om goed te kijken naar de locatie, verhuur- en financieringskosten en de belasting.

  1. Locatie: De locatie van een vakantiewoning is van invloed op het rendement. Als je een vakantiehuis verhuurt op een populaire vakantiebestemming kun je een hogere huurprijs vragen en is de  bezettingsgraad meestal beter.
  2. Verhuurkosten en eigen gebruik: Het rendement op een vakantiehuis is hoger bij volledige verhuur, maar veel mensen willen er ook zelf gebruik van maken.
  3. Onderhoudskosten: Een verhuurde woning heeft onderhoud nodig.
  4. Hypotheek: Als je een vakantiehuis wilt kopen maar niet (volledig) zelf kunt financieren heb je een zakelijke hypotheek nodig. Rente op een verhuurde woning is vaak hoger en de maximale lening lager.
  5. Belasting en heffingen: De waarde van een vakantiewoning telt als vermogen in box-3. Hierover betaal je een vermogensrendementsheffing bij de inkomstenbelasting. Daarnaast kunnen er, afhankelijk van het land en de locatie waar het vakantiehuis zich bevindt, andere belastingen en heffingen zijn, zoals onroerendgoedbelasting of toeristenbelasting.

Het rendement van een eigen vakantiewoning kopen en verhuren is van veel factoren afhankelijk.

Interesse in het rendement van recreatiewoningen, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.

Zakelijk of privé kopen

zakelijk of prive de woning kopen en verhurenNet als bij andere vormen van beleggen kun je een vakantiewoning privé of zakelijk kopen, maar het is goed om te weten dat de verschillen bij een vakantiehuisje wel verder gaan. Een makelaar of financieel adviseur kan hierbij adviseren.

Als je een vakantiehuis koopt is de btw over de aankoop slechts in bepaalde gevallen aftrekbaar van de belasting. Een fiscalist, accountant of vastgoedexpert kan aangeven of je hiervoor in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen.  

Een financieel adviseur of vastgoedexpert kan professioneel advies bieden.

Risico’s van het kopen van een recreatiewoning

hoe kun je het beste in een recreatiewoning investerenTenzij je heel veel geld te besteden hebt, is het lastig om een gediversifieerde beleggingsportefeuille op te bouwen op deze manier. Met één of enkele recreatiewoningen is risicospreiding lastig en het financieren van meerdere huizen vraagt veel vermogen.

Ook kunnen de opbrengsten van een vakantiehuis tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat de verhuur van de woning achterblijft, de bijkomende kosten hoger uitvallen of omdat de uiteindelijke verkoop van het vakantiehuis minder opbrengt dan verwacht.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld kunt investeren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het kopen van een eigen vakantiehuis zijn:

Waar kan ik een vakantiewoning kopen voor verhuur?

In het buitenland vind je vakantiehuizen soms op de mooiste locaties. Je kunt makelaars inschakelen, maar ook zelf op zoek naar een leuk vakantiehuisje. Als je een vakantiewoning wilt kopen voor de verhuur dan kun je ook kijken naar het aanbod op vakantieparken.

Wat is het rendement op een vakantiewoning?

Het rendement op vakantiehuizen is erg wisselend. Een vakantiewoning kopen is een goede belegging als het huis op een goede locatie staat en je het regelmatig kan verhuren tegen een goede huurprijs. Gemiddeld ligt het tussen de 5 en 25 procent.

Maar dat het voor jou een ideale vakantiewoning is, hoeft niet te betekenen dat andere vakantiegangers er ook zo over denken. Dat stenen hun waarde behouden gaat bij een vakantiehuizen niet altijd op. As je een vakantiewoning koopt als belegging zijn de locatie, het eigen gebruik en zaken als verhuur- of financieringskosten belangrijk. Kijk vooraf goed naar de kosten en potentiële inkomsten voordat je besluit of een vakantiehuis een goede investering is voor jouw specifieke situatie.