Investeerders.nl
menu
Collin

Vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis kopen en (laten) verhuren wordt regelmatig gepresenteerd als een aantrekkelijk alternatief voor sparen of beleggen. Maar is het investeren in een vakantiewoning echt zo lucratief? En hoe zit het met de fiscale consequenties van zo’n recreatiewoning?

Inhoud:

Een vakantiehuis kopen

vakantiehuis kopenAls je voldoende vermogen hebt dan is investeren in vastgoed vaak een interessante en relatief veilige belegging. Een vakantiehuis kan extra aantrekkelijk zijn als je hier ook zelf gebruik van kunt maken. Toch zijn er helaas ook wel wat nadelen te bedenken.

Of het kopen van een vakantiehuis daadwerkelijk een winstgevende investering is, hangt af van verschillende aspecten. Om te beginnen moet de woning uiteraard worden verhuurd. Hoewel er niets op tegen is om zelf op zoek te gaan naar gasten – mits je voldoende tijd hebt voor de ontvangst, de schoonmaak en het onderhoud – besteden de meeste mensen de verhuur uit aan een gespecialiseerde partij.

In het gros van de gevallen betekent dit dat de recreatiewoning op een vakantiepark staat. Er zijn verschillende constructies, met elk hun eigen voorwaarden. Waar je bijvoorbeeld bij sommige parken zelf ook (beperkt) gebruik mag maken van het huisje, bestaan er ook overeenkomsten waarbij de verhuur uitsluitend bestemd is voor gasten.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld  kunt investeren.

Rendement op vakantiehuizen

Het rendement op vakantiehuizen is erg uiteenlopend. Bij beleggingen loop je vrijwel altijd het risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Dat is ook bij beleggen in onroerend goed zeker het geval. Er zijn constructies waarbij je (soms alleen de eerste jaren) een gegarandeerd minimumrendement ontvangt en vrijwel alle verhuurpartijen op hun website een nettorendement van minimaal zes procent of meer. Maar meestal is daarin geen rekening gehouden met de kosten van financiering, waardeverlies van het pand of onderhoud.

Daarnaast zijn er parken waarbij je samen met de andere verhuurders het risico op leegstand deelt en er zijn partijen die werken zonder concrete toezeggingen. Al met al zijn er behoorlijk wat verschillende constructies. Dit geldt niet alleen voor het (verwachte) rendement, maar ook voor de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de vaste lasten, kosten voor de verzekering en het onderhoud, bemiddelingskosten en belasting, waardoor het vooraf erg lastig is in te schatten hoeveel rendement de vakantiewoning oplevert.

Een vakantiehuis kan rendement opleveren maar dat is van veel factoren afhankelijk!

Zakelijk of privé een vakantiehuis kopen?

Net als bij andere vormen van beleggen kun je kiezen om dit privé of zakelijk te doen, maar het is goed om te weten dat de verschillen bij een vakantiehuisje wel verder gaan. De bedragen kunnen bij dit type investeringen vaak flink oplopen, en het is hierbij daarom verstandig om je te laten informeren door een accountant of fiscalist. Zo is de btw die bij de aanschaf van een vakantiehuis wordt berekend slechts in bepaalde gevallen aftrekbaar van de belasting. Een specialist kan je vertellen of je hiervoor in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen.

Een vakantiewoning kopen op een vakantiepark

investeren in een vakantiehuisWanneer je een vakantiehuis wilt kopen als belegging zijn een aantal zaken cruciaal, zoals de locatie. Er wordt wel eens gezegd dat stenen hun waarde behouden, maar dit gaat natuurlijk niet altijd op. Als het toerisme om wat voor reden dan ook terugloopt in de regio of specifiek in het vakantiepark waar jouw vakantiehuis is gevestigd, dan kan een heel onrendabele investering worden.

Ook kan het geen kwaad om een reële inschatting te maken van de bijkomende kosten. Als vastgoedbelegger krijg je vaak te maken met uitgaven die je niet altijd zelf in de hand hebt. Zo moeten niet alleen de huisjes op een vakantiepark periodiek worden onderhouden, het park zelf heeft zo nu en dan ook een opknapbeurt nodig. En hier zal jij ook een financiële bijdrage aan moeten leveren.

Een vakantiepark heeft voordelen maar brengt vaak ook extra risico’s en kosten met zich mee.

Een ander aspect om rekening mee te houden, is de erfpacht. Dit is de huurprijs die je betaalt voor de grond waarop je vakantiehuis staat. Deze huur ligt voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor tien jaar. Na deze periode is de grondeigenaar vrij om de prijs te verhogen.

Wat zijn de risico’s?

Tenzij je heel veel geld te besteden hebt, valt investeren in vakantiehuizen onder de eenzijdige beleggingen. Met één of enkele recreatiewoningen is risicospreiding immers lastig. Ook kunnen de opbrengsten tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat de verhuur achterblijf, de bijkomende kosten hoger uitvallen dan begroot of omdat de uiteindelijke verkoop minder opbrengt dan verwacht.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld  kunt investeren.