Collin

Vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis kopen en (laten) verhuren wordt regelmatig gepresenteerd als een aantrekkelijk alternatief voor sparen of beleggen. Maar is het investeren in een vakantiewoning echt zo lucratief? En hoe zit het met de fiscale gevolgen van zo’n recreatiewoning?

Inhoud:

Een vakantiewoning kopen en verhuren

vakantiehuis kopen en verhurenAls je voldoende vermogen hebt dan is investeren in vastgoed vaak een interessante en relatief veilige belegging. Een recreatiewoning kopen kan extra aantrekkelijk zijn als je hier ook zelf gebruik van kunt maken. Toch zijn er helaas ook wel wat nadelen te bedenken aan investeren in vakantiewoningen.

Of het kopen van een vakantiehuis daadwerkelijk een winstgevende investering is, hangt af van verschillende aspecten. Om te beginnen moet je de woning kunnen verhuren. Daarnaast heeft een vakantiewoning de nodige faciliteiten nodig. Denk aan de sleuteloverdracht, rondleiding of ondersteuning bij vragen of problemen.

Topparken Verkoop

topparken logoVia Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. Deze zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Brickstarter

BrickstarterHet Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren. Minimale inleg is 50 euro.

Naast platforms zoals deze kun je natuurlijk ook prima zelf naar een leuk vakantiehuis op zoek.

Faciliteiten, schoonmaak en verhuur

Hoewel er niets op tegen is om zelf op zoek te gaan naar gasten – mits je voldoende tijd hebt voor de ontvangst, de schoonmaak en het onderhoud – besteden de meeste mensen de verhuur van de woning uit aan een gespecialiseerde partij.

Dat is eenvoudig als de recreatiewoning op een vakantiepark staat. Daar is meestal genoeg aanbod en er zijn verschillende constructies, met elk hun eigen voorwaarden. Waar je bijvoorbeeld bij sommige parken zelf ook (beperkt) gebruik mag maken van de woning, bestaan er ook overeenkomsten waarbij de verhuur uitsluitend bestemd is voor gasten. Buiten een park moet je zelf op zoek naar de juiste ondersteuning voor het verhuren van je woning.

Een vakantiewoning op een vakantiepark kopen

investeren in een vakantiehuisWanneer je een vakantiehuis wilt kopen als belegging zijn een aantal zaken cruciaal, zoals de locatie. Er wordt wel eens gezegd dat stenen hun waarde behouden, maar dit gaat natuurlijk niet altijd op. Als het toerisme om wat voor reden dan ook terugloopt in de regio of specifiek in het resort waar jouw recreatiewoning is gevestigd, dan kan een heel onrendabele investering worden.

Ook kan het geen kwaad om een reële inschatting te maken van de bijkomende kosten. Als vastgoedbelegger krijg je vaak te maken met uitgaven die je niet altijd zelf in de hand hebt. Zo moeten niet alleen de huisjes op een vakantiepark periodiek worden onderhouden, het park zelf heeft zo nu en dan ook een opknapbeurt nodig. En hier zal jij ook een financiële bijdrage aan moeten leveren.

Een woning op een vakantiepark heeft voordelen maar brengt vaak ook extra risico’s en kosten met zich mee.

Een ander aspect om rekening mee te houden, is de erfpacht. Dit is de huurprijs die je betaalt voor de grond waarop je vakantiehuis staat. Deze huur ligt voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor tien jaar. Na deze periode is de grondeigenaar vrij om de prijs te verhogen.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld kunt investeren.

Een woning kopen in het buitenland

investeren in een vakantiewoning in het buitenlandHeb je een woning in het buitenland op het oog? Een vakantiehuisje in Spanje, Portugal of Griekenland klinkt veel mensen als muziek in de oren. Natuurlijk is het heerlijk om ook in het buitenland een huisje van jezelf te hebben. Je kunt dan je woning zelf inrichten en in een afgesloten deel ook wat persoonlijke spullen achterlaten.

Nadeel hierbij is wel dat het aanbod in het buitenland lastiger is om in kaart te brengen. Als je minder goed bekend bent met de regio is het lastig om de woning op waarde te schatten. Ook verlies je sneller het overzicht als je vakantiehuis wat verder weg staat. Verder ben je meestal meer geld kwijt aan toezicht of onderhoud.

Maar als jij nu al regelmatig naar dezelfde regio op vakantie gaat en bekend bent met een specifiek gebied kan ook een huisje kopen in het buitenland zeker tot de mogelijkheden behoren. In het hoogseizoen kun je de woning goed verhuren en als je weinig op hebt met het Nederlandse herfst- of winterseizoen kun je in koudere maanden even lekker ontsnappen in een warmer klimaat.

Interesse in het rendement, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers in Europese vakantiehuisjes investeren.

Rendement op vakantiewoningen

rendement en aanbodHet rendement op vakantiehuizen is erg uiteenlopend. Bij beleggingen loop je vrijwel altijd het risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Dat is ook bij beleggen in onroerend goed zeker het geval. Om te beginnen is het de vraag hoe gemakkelijk je de woning kunt verhuren.

Op een resort is dat redelijk bekend. Er zijn constructies waarbij je (soms alleen de eerste jaren) een gegarandeerd minimumrendement ontvangt en vrijwel alle verhuurpartijen noemen op hun website een nettorendement van minimaal zes procent of meer. Maar meestal is daarin geen rekening gehouden met de kosten van financiering, waardeverlies van het pand of onderhoud.

Een vakantiewoning kan rendement opleveren maar dat is van veel factoren afhankelijk!

Daarnaast zijn er parken waarbij je samen met de andere verhuurders het risico op leegstand van woningen deelt en er zijn partijen die werken zonder concrete toezeggingen. Al met al zijn er behoorlijk wat verschillende constructies. Dit geldt niet alleen voor het (verwachte) rendement, maar ook voor de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de vaste lasten, kosten voor de verzekering en het onderhoud, bemiddelingskosten en belasting, waardoor het vooraf erg lastig is in te schatten hoeveel rendement de vakantiewoning oplevert.

Interesse in het rendement, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers in Europese vakantiehuisjes.

Zakelijk of privé een vakantiehuis kopen?

zakelijk of prive investerenNet als bij andere vormen van beleggen kun je kiezen om dit privé of zakelijk te doen, maar het is goed om te weten dat de verschillen bij een vakantiehuisje wel verder gaan. De bedragen kunnen bij dit type investeringen vaak flink oplopen, en het is hierbij daarom verstandig om je te laten informeren door een accountant of fiscalist.

Zo is de btw die bij de aanschaf van een vakantiehuis wordt berekend slechts in bepaalde gevallen aftrekbaar van de belasting. Een specialist kan je vertellen of je hiervoor in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen.

Geld lenen voor een vakantiewoning

Een huis is een goed onderpand en voor de koop van een vakantiewoning kun je dus een hypotheek afsluiten. Al is deze financiering meestal wel beperkt. Vaak kun je niet (veel) meer lenen dan 70% van de woningwaarde. Ook zijn banken terughoudend met het financieren van buitenlandse woningen.

Als je eigen huis een goede overwaarde heeft kun je daarmee een deel financieren maar meestal moet je zelf ook een groot bedrag aan eigen geld meebrengen.

Risico’s van het kopen van een recreatiewoning

risico van beleggen in vakantiewoningenTenzij je heel veel geld te besteden hebt, valt investeren in vakantiehuizen onder de eenzijdige beleggingen. Met één of enkele recreatiewoningen is risicospreiding immers lastig.

Ook kunnen de opbrengsten tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat de verhuur van de woning achterblijft, de bijkomende kosten hoger uitvallen dan begroot of omdat de uiteindelijke verkoop minder opbrengt dan verwacht.

Interesse in investeren in vastgoed of beleggen in onroerend goed of benieuwd naar nieuwe mogelijkheden? Zie ook ons overzicht waarin je geld  kunt investeren.