Beleggen in onroerend goed
Als je gaat investeren is beleggen in onroerend goed meestal een relatief veilige manier. Op langere termijn kunnen beleggers een interessant rendement behalen op de belegging. Met voldoende eigen inbreng kun je zelf een pand kopen, maar er zijn ook voldoende fondsen waarmee je kunt beleggen in vastgoed.
Inhoud:
- Beleggen in onroerend goed via platfoms
- Beleggen via een vastgoedfonds
- Beleggen op de beurs
- Waarom beleggen in onroerend goed?
- Wat is het rendement op onroerend goed?
Beleggen in vastgoed-projecten
Je eerste spaargeld zet je op een veilige spaarrekening, en daarna is beleggen een logische stap. Beleggen in aandelen is het meest populair maar met voldoende geduld bieden obligaties en investeren in vastgoed ook een goed rendement.
Het kopen van een eigen vakantiehuis brengt al snel meerwaarde. Zeker als je deze goed kunt verhuren. Investeren in eigen onroerend goed kan een mooi passief inkomen genereren maar als je in meerdere panden wilt beleggen moet je als particuliere belegger wel vrij vermogend zijn. Kleiner beginnen kan via vastgoedfondsen of door te beleggen op onroerend goed-platforms.
Let op: beleggen in onroerend goed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.
Beleggen via een vastgoedfonds
Beleggers met een budget tot enkele (tien)duizenden euro’s kunnen indirect beleggen in onroerend goed via een beleggingsfonds. Doordat vastgoedfondsen jouw investering spreiden over meerdere projecten is dit een relatief veilige belegging. Enkele bekende fondsen die in onroerend goed beleggen zijn:
Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlandse woningen. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Je start met een vaste rente van 4,5 procent, jaarlijks neemt deze één procent toe tot 8,5 procent na 4 jaar. Download brochure voor meer info.
Bij Corum kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.
Via SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden.
Hiernaast zijn er nog veel meer beleggingsfondsen voor onroerend goed-projecten. Of je nu wilt investeren in winkelpanden, supermarkten, kantoren, zorgwoningen, recreatief vastgoed of zelfs parkeerplaatsen, het kan allemaal. Ook zijn er partijen die beleggen in een mix van verschillende vastgoedmogelijkheden.
Via een fonds geld investeren in vastgoed is eenvoudig en je belegging is dan direct gespreid over voldoende panden.
Beleggen in onroerend goed via platforms
Onroerend goed-projecten worden ook steeds vaker aangeboden via crowdfunding. Hier bepaal je zelf in welk vastgoed-project jij belegt. Allround platformen bieden regelmatig campagnes met onroerend goed maar er zijn ook platformen die zich specialiseren in vastgoedprojecten.
Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.
Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.
Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.400 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 580 miljoen euro.
Beleggen met grotere bedragen
Voor beleggers die een hogere inleg overwegen zijn er ook partijen die vastgoed-beleggingen bieden tegen een vast rendement.
Pearl Capital biedt kortlopende hypothecaire leningen aan zakelijke vastgoedprofessionals en project-ontwikkelaars. Investeerders krijgen het eerste recht van hypotheek. Investeren kan vanaf 100K. Daarbij biedt het een vast rendement van 6 procent rente bij een minimale looptijd van 18 maanden.
Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.
Buitenlandse platforms
In het buitenland zijn alternatieve financieringsvormen groter dan in ons land en onroerend goed is daar een groot onderdeel van. In opkomende markten is het rendement van een belegging in vastgoed soms boven de tien procent, al is het risico dat het misgaat met een belegging in het buitenland ook wat groter.
Enkele grote Europese platformen die onroerend goed-beleggingen bieden zijn:
Nordstreet is een internationaal crowdfunding-platform met een focus op vastgoedprojecten met een LTV tot 75 procent. Investeren kan vanaf 50 euro en het gemiddelde rendement schommelt tussen de 12 en 12,5 procent. Opgericht in 2017 en gevestigd in Litouwen.
EstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Het is opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd. Sinds 2021 biedt het ook een Auto-Invest-mogelijkheid.
Beleggen in een beursgenoteerd vastgoedfonds
Als je al handelt op de beurs kun je eenvoudig beleggen in vastgoed door aandelen of obligaties te kopen van een vastgoedfonds. Het voordeel van beursgenoteerde vastgoedfondsen is dat je er weinig omkijken naar hebt. Het dividend biedt een passief inkomen en je kunt een beursgenoteerde belegging snel verhandelen.
Je kunt gemakkelijk zelf investeren in obligaties of zelfs aandelen van vastgoedfondsen (property equities) via brokers als DEGIRO of Saxo Bank. Er zijn diverse beleggingsfondsen die zich richten op onroerend goed, zoals Unibail-Rodamco-Westfield (URW), NSI (Nieuwe Steen Investments), Wereldhave, het Triodos Vastgoedfonds of het vastgoedfonds van Robeco.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
Investeren in een kleiner of lokaal vastgoedfonds
Je kunt ook buiten de beurs investeren in vastgoed, maar dan is het wel belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt of het aanbod van het fonds wel bij je persoonlijke situatie past. Bij je keuze is het goed om niet alleen naar de panden te kijken, maar ook naar de regio(‘s) waarin het vastgoedfonds belegt.
Als je alleen gaat investeren in onroerend goed in de stad Amsterdam en andere steden halen deze regio in qua populariteit, dan gaat dit ten koste van jouw rendement. Sterker nog, de kans bestaat dat je veel minder verdient aan je investering dan je had ingeschat.
Als je buiten de beurs om belegt in onroerend goed is het belangrijk om te kijken of je de risico’s voldoende verdeelt.
Kijk goed hoe je jouw inleg verdeelt over vastgoedbeleggingen. Bestaat het aanbod uit vergelijkbare panden in verschillende regio’s of is er ook nog een mix tussen de gebouwen zelf? Daarbij zijn er fondsen die (voornamelijk) investeren in verhuurde panden in ons eigen land en partijen die juist succesvol beleggen in onroerend goed in het buitenland. Als je belegt via een internationaal vastgoedfonds is de wisselkoers van buitenlandse valuta ook iets om rekening mee te houden.
Interesse in het rendement van recreatiewoningen, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.
Nadelen van beleggen in vastgoed
Als je echt wilt investeren in vastgoed kun je ook zelf een pand aankopen en dit verhuren. Naast het feit dat dit erg kostbaar is, valt er ook weinig te spreiden tenzij je al voldoende eigen vermogen hebt opgebouwd.
De kans dat je als particulier zelfstandig tientallen woningen, kantoorpanden en vakantiehuisjes kunt kopen, is immers klein. Een ander nadeel is dat je bij deze vorm van vastgoed-beleggen zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van geschikte huurders, onderhoud en beheer.
Huurinkomsten van het pand
Waar aandelen flink in waarde kunnen schommelen, is dit bij onroerend goed minder het geval. De waarde van panden is lang niet altijd stabiel, maar als je het gaat verhuren is vermogen in vastgoed deels beschermd tegen waarde-wisselingen. Op de korte termijn zijn er heus wel uitschieters naar boven of beneden, maar in vergelijking tot andere beleggingsvormen komen deze bij vastgoed minder vaak voor.
Dankzij maandelijkse huurinkomsten kun je vaste inkomsten genereren.
Ook met het oog op inflatie is onroerend goed een vrij veilige investering, aangezien zowel de huurprijzen als de waarde van het pand zelf stijgen tijdens hoogconjunctuur. Maar ook vastgoed kent soms slechte tijden. Dat onroerend goed conjunctuurgevoelig is kan ook nadelig zijn. Dalende prijzen, of zelfs leegstand, behoren tijdens economisch mindere tijden ook tot de risico’s van vastgoedbeleggers.
Wil je beleggen in vastgoed, dan is het prettig wanneer je de inleg op de investering een lange tijd kunt missen. De handel in onroerend goed is beperkt en de verhuur van vastgoed biedt vrij stabiele inkomsten. Om rendement te behalen moet je daarom meestal wat geduld hebben. Bij voorkeur meerdere jaren, zodat je in een tijd van recessie of crisis niet meteen met verlies hoeft te verkopen.
Vastgoed versus aandelen en obligaties
Hoewel beleggen in onroerend goed vaak een andere aanpak vraagt dan beleggen in aandelen of obligaties, zijn er zeker raakvlakken. Onroerend goed heeft net als obligaties een vast rendement door de inkomsten van de verhuur. Een verschil is dat vastgoed beter bestand is tegen inflatie dan obligaties.
Vergelijk je het met aandelen, dan is beleggen in vastgoed minder risicovol. Vastgoed kan, net als het bedrijfsleven, te maken krijgen met (langdurige) tegenslagen waardoor je investering in waarde daalt. Zolang je huurinkomsten hebt kan de belegging blijven renderen. Maar als je de investering wilt verkopen loop je ook hier het beleggingsrisico van verlies.
Wat is het rendement op onroerend goed?
Net als bij beleggen in aandelen en obligaties geldt dat de risico’s van beleggen in vastgoed goed evenredig zijn aan het rendement. Het rendement op vastgoed is afhankelijk van verschillende criteria zoals het pand zelf, de eigen inleg, locatie en de marktontwikkelingen.
Gemiddeld genomen ligt dit bij vastgoedfondsen tussen de vijf en acht procent. Een hoger rendement is zeker mogelijk, maar dan moet je meer risico’s nemen dan wanneer je tevreden bent met een bescheiden resultaat.
Gemiddeld is het financiële rendement op de investering bij vastgoedfondsen tussen de 5 en 8 procent.
De invloed van huurinkomsten
Vastgoed-beleggers die een maximaal rendement willen sluiten bijvoorbeeld een hypotheek af op elk pand. Het eigen vermogen blijft dan beschikbaar voor nieuwe aankopen. Zo bouw je sneller een portefeuille op. Het potentiële rendement van waardestijgingen is dan hoger, maar de risico’s van de financieringen ook.
Het is gebruikelijk dat onroerend goed-beleggers of vastgoedbedrijven de huurinkomsten deels (als dividend) uitkeren. Je beleggingshorizon is dus van belang: hoe meer tijd je hebt en eigen geld je investeert, des te groter is de kans dat je met een relatief veilige belegging alsnog een aantrekkelijk rendement behaalt. Het passieve rendement komt uit de inkomsten van de verhuur van de panden.
Zelf geld investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere beleggers al voor meer dan een miljard euro aan zakelijk vastgoed.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over beleggen in onroerend goed zijn:
Is onroerend goed een goede belegging voor particulieren?
Onroerend goed kan een veilige belegging bieden. Ook hier is het slim om je vermogen deels te spreiden.
Zelf meerdere beleggingspanden kopen en terugverdienen met huurinkomsten vraagt om een flink vermogen. Via vastgoedfondsen, crowdfunding-projecten of ETF’s kun je ook eenvoudig gespreid beleggen in vastgoed. Gemiddeld gezien behaal je hiermee een minder hoog rendement maar je bespaart jezelf ook veel tijd en risico’s van verborgen gebreken of andere onvoorziene kosten.
Waar vind ik verhuurde woningen om in te beleggen?
Wil je een huis kopen voor de verhuur? Je kunt hiervoor een makelaar inschakelen. Als je eerst zelf op zoek wilt gaan naar panden om in te beleggen kun je starten met online platforms zoals Funda. Makelaars bieden vaak onroerende goederen aan dit type online platforms.