Corum Investments

Beleggen in onroerend goed

Wanneer je besluit te investeren, is beleggen in onroerend goed meestal niet het eerste waaraan je denkt. Toch kan het geen kwaad om je hierin te verdiepen: het is een relatief veilige investering én je kunt er een interessant rendement mee behalen. Maar hoe pak je dit aan? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je de vastgoedmarkt betreedt?

Inhoud:

beleggen in onroerend goedJe eerste spaargeld zet je waarschijnlijk graag op een veilige spaarrekening. En rendement maak je misschien liever door te beginnen met beleggen. Maar als je wat meer vermogend bent, is de kans groot dat je ook wat andere manieren zoekt waarmee je rendement kunt halen. Beleggen in aandelen, fondsen of obligaties  zijn populair. Maar als je wat meer geduld hebt kun je er ook voor kiezen om je geld in iets tastbaars te stoppen, zoals vastgoed. Je kunt op meerdere manieren beleggen in onroerend goed: zelf of bijvoorbeeld via vastgoedfondsen.

Let op: beleggen in onroerend goed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen via een vastgoedfonds

Heb je een budget tot enkele (tien)duizenden euro’s, dan ligt het meer voor de hand om indirect te beleggen in onroerend goed via een beleggingsfonds. Een bijkomend voordeel van beleggen via vastgoedfondsen is dat deze partij ervoor zorgt dat jouw inzet wordt gespreid over meerdere projecten. Voorbeelden van enkele bekendere fondsen voor onroerend goed zijn:

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je investeren in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico’s: je investeert in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd.

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed investeren. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen in plaatsen rondom grote Duitse steden.

Wanneer je even op onderzoek uitgaat, zie je al snel dat er hiernaast nog veel meer beleggingsfondsen zijn voor onroerend goed. Variërend van grootst opgezette fondsen van bekende spelers tot sites in allerlei niches. Of je nu wilt investeren in winkelpanden, supermarkten, kantoren, bedrijfsruimtes, zorgwoningen of zelfs parkeerplaatsen, het kan allemaal. Ook zijn er partijen die beleggen in een mix van verschillende vastgoedmogelijkheden.

Beleggen in onroerend goed via platforms

Onroerend goed-projecten worden ook steeds vaker aangeboden via crowdfunding. Hier bepaal je zelf in welk onroerend goed-project jij belegt. Allround platformen bieden regelmatig campagnes met onroerend goed maar er zijn ook platformen die zich specialiseren in het selecteren van vastgoedprojecten.

Mogelijk

MogelijkMogelijk.nl staat vooral bekend om de mogelijkheid om direct 1-op-1 winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden te financieren. Je krijgt zelf de hypotheekrechten, ze regelen alleen de bemiddeling. Al hebben ze ook een product waarin je samen financiert. Via Mogelijk.nl financierden particuliere investeerders al voor 400 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een echt Nederlands crowdfunding-platform voor onroerend goed. Het steekt veel energie in de selectie van projecten in zowel het binnen- als buitenland.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren. Max Crowdfund biedt een gemiddeld rendement van 7,92%.

Vastgoedfonds kiezen

Als je al handelt op de beurs kun je vrij gemakkelijk beleggen in onroerend goed door aandelen of obligaties te kopen van bedrijven die daar ook aan genoteerd staan. Maar je kunt soms ook direct bij een vastgoedfonds instappen. Als je buiten de beurs investeert, is het wel belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt of het fonds wel bij je past.

Bij je keuze voor een vastgoedfonds is het goed om niet alleen naar de panden te kijken, maar ook naar de regio(‘s) waarin wordt belegd. Stel dat je ervoor kiest om uitsluitend te beleggen in onroerend goed in de stad Amsterdam en deze regio wordt qua populariteit ingehaald door andere steden, dan gaat dit ten koste van jouw rendement. Sterker nog, de kans bestaat dat je veel minder verdient aan je investering dan je had ingeschat.

Ook loont het de moeite om te onderzoeken hoe de investering precies wordt verdeeld. Gaat het bijvoorbeeld om vergelijkbare panden in verschillende regio’s of is er ook nog een mix tussen de gebouwen zelf? Daarbij zijn er fondsen die (voornamelijk) investeren in eigen land, partijen die juist beleggen in onroerend goed in het buitenland en instanties die dit combineren. Beleg je via een vastgoedfonds dat zich voornamelijk richt op de internationale markt, dan is de wisselkoers van de buitenlandse valuta ook iets om rekening mee te houden.

Beleggen op de beurs

Beleggen op de beursGeld beleggen in onroerend goed is ook mogelijk op de beurs. Hier zijn diverse fondsen die zich richten op onroerend goed, zoals NSI (Nieuwe Steen Investments), het Triodos Vastgoedfonds of het vastgoedfonds van Robeco. Via brokers als DEGIRO of Binck Bank kun je gemakkelijk investeren in obligaties of zelfs aandelen van dit soort fondsen (property equities).

Beleggen in onroerend goed: waarom zou je dat doen?

Als je echt wilt investeren in vastgoed kun je ervoor kiezen om zelf een pand aan te schaffen en dit vervolgens te verhuren. Naast het feit dat dit erg kostbaar is, valt er ook weinig te spreiden. De kans dat je als particulier het vermogen hebt om tientallen woningen, kantoorpanden of vakantiehuisjes te kopen, is immers klein. Een ander nadeel is dat je bij deze vorm van vastgoed-beleggen zelf verantwoordelijk bent voor het beheer. Al kun je dit, mits het budget het toelaat, natuurlijk ook uitbesteden.

Waar aandelen flink in waarde kunnen schommelen, is dit bij onroerend goed minder het geval. Dit komt omdat de waarde van panden in Nederland vrij stabiel is. Op de korte termijn zijn er heus wel uitschieters naar boven of beneden, maar in vergelijking tot andere beleggingsvormen komen deze hier wel minder vaak dan gemiddeld voor.

Ook met het oog op inflatie is onroerend goed een vrij veilige investering, aangezien zowel de huurprijzen als de waarde van het pand zelf stijgen tijdens hoogconjunctuur. Máár, dat vastgoed conjunctuurgevoelig is, kan ook nadelig zijn. Dalende prijzen, of zelfs leegstand, tijdens economisch mindere tijden behoren ook tot de risico’s van vastgoedbeleggers.

Wil je beleggen in vastgoed, dan is het prettig wanneer je de investering een lange tijd kunt missen. Onroerend goed wordt meestal maar beperkt verhandeld en kent een vrij stabiele inkomstenstroom. Om rendement te behalen zul je daarom meestal wat geduld moeten hebben. Bij voorkeur meerdere jaren, zodat je in een tijd van recessie of crisis niet meteen op de blaren hoeft te zitten.

Vastgoed versus aandelen en obligaties

Hoewel beleggen in onroerend goed vaak een andere aanpak vraagt dan beleggen in aandelen of obligaties, zijn er wel degelijk raakvlakken. Onroerend goed heeft met obligatie gemeen dat er vaak een vast rendement wordt verkregen (in dit geval de huuropbrengsten). Het grote verschil tussen de twee is dat vastgoed beter bestand is tegen inflatie dan obligaties.

Vergelijk je het met aandelen, dan is beleggen in onroerend minder risicovol. Uiteraard kan vastgoed, net als het bedrijfsleven, te maken krijgen met (langdurige) tegenslagen waardoor je investering in waarde zal dalen. Zolang je de tijd hebt om de belegging niet te verkopen, hoeft zo’n waardedaling niet heel veel pijn te doen. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je de investering, om wat voor reden dan ook, wel wilt verkopen. En dat beleggingsrisico betekent dat je ook hier soms je verlies moet nemen.

Wat is het rendement op onroerend goed?

Net als bij beleggen in aandelen en obligaties geldt dat de risico’s van beleggen in onroerend goed evenredig zijn aan het rendement. Wil je een hoog rendement, dan zal je meer risico’s moeten nemen dan wanneer je tevreden bent met een bescheiden resultaat. Ook je beleggingshorizon is van belang: hoe meer tijd je hebt, des te groter is de kans dat je een aantrekkelijk rendement weet te behalen.

Het rendement op vastgoed is afhankelijk van verschillende criteria, waaronder het pand zelf, de locatie en de marktontwikkelingen. Maar gemiddeld genomen ligt dit bij vastgoedfondsen tussen de vijf en zeven procent.

Zelf investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere investeerders al voor 400 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Dit rendement komt meestal uit de inkomsten die binnenkomen door de verhuur van de panden. Het is gebruikelijk dat vastgoedbedrijven een groot deel van de huurinkomsten als dividend uitkeren. Vastgoedfondsen keren op hun beurt deze inkomsten uit aan de beleggers, minus de fondskosten en eventuele transactiekosten.