Max Crowdfund

Beleggen in onroerend goed

Als je gaat investeren is beleggen in onroerend goed meestal een relatief veilige manier. Op langere termijn kunnen beleggers een interessant rendement behalen op de belegging. Met voldoende eigen inbreng kun je zelf een pand kopen, maar er zijn ook voldoende fondsen waarin je kunt beleggen in vastgoed.

Inhoud:

Beleggen in vastgoed-projecten

vermogende particulieren beleggen in onroerend goedJe eerste spaargeld zet je op een veilige spaarrekening, en daarna is beleggen een logische stap. Beleggen in aandelen is het meest populair maar met voldoende geduld bieden obligaties en investeren in vastgoed ook een goed rendement.

Investeren in eigen onroerend goed kan een mooi passief inkomen genereren maar voordat je in meerdere panden kunt beleggen moet je als particuliere belegger wel vrij vermogend zijn. Kleiner beginnen kan via vastgoedfondsen of door te beleggen op onroerend goed-platforms.

Let op: beleggen in onroerend goed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen via een vastgoedfonds

Beleggers met een budget tot enkele (tien)duizenden euro’s kunnen eenvoudig indirect beleggen in onroerend goed via een beleggingsfonds. Doordat vastgoedfondsen jouw investering spreiden over meerdere projecten is dit een relatief veilige belegging. Voorbeelden van enkele bekendere fondsen waarmee je eenvoudig in onroerend goed kunt beleggen zijn:

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen rondom grote steden.

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Thuisborg

ThuisborgVia Thuisborg investeer je in Nederlandse woningen van mensen die hun huis verkopen om het vervolgens terug te huren. Ze verzilveren de waarde maar blijven wel nog in het huis wonen. Investeren kan vanaf 1.000,- euro, rente wordt per kwartaal uitbetaald en het fonds belooft een minimaal rendement van vier procent.

Vooruitzicht (België)

VooruitzichtHet Belgische Vooruitzicht bouwt en ontwikkelt al meer dan 100 vastgoed in en rond Antwerpen. Momenteel zoekt het extra beleggers voor haar nieuwbouwprojecten. Deze hebben altijd een topligging qua bereikbaarheid, openbaar vervoer, groen en parken, supermarkt en winkels.

Wanneer je even op onderzoek uitgaat, zie je al snel dat er hiernaast nog veel meer beleggingsfondsen zijn voor onroerend goed-projecten. Of je nu wilt investeren in winkelpanden, supermarkten, kantoren, bedrijfsruimtes, zorgwoningen, recreatief vastgoed of zelfs parkeerplaatsen, het kan allemaal. Ook zijn er partijen die beleggen in een mix van verschillende vastgoedmogelijkheden.

Via een fonds geld investeren in vastgoed is eenvoudig en  je belegging is dan direct gespreid over voldoende panden.

vermogen in een beleggingspand investeren

Beleggen in onroerend goed via platforms

Vastgoed-projecten worden ook steeds vaker aangeboden via crowdfunding. Hier bepaal je zelf in welk onroerend goed-project jij belegt. Allround platformen bieden regelmatig campagnes met onroerend goed maar er zijn ook platformen die zich specialiseren in het selecteren van vastgoedprojecten.

Mogelijk

MogelijkMogelijk.nl staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Daarnaast heeft het een eigen vastgoedfonds. Via Mogelijk.nl financierden particuliere investeerders al voor 700 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een platform dat zich specifiek richt op vastgoed. Het heeft zowel Nederlandse als Amerikaanse projecten. Het is nog een jonge speler maar met een specifieke insteek: zoals huisvesting (verhuurde woningen), seniorenhuisvesting en projectontwikkeling.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Topparken Verkoop

topparken logoVia Topparken investeer je direct in een vakantiehuis in Nederland. Het biedt meer dan 200 vakantiewoningen te koop verspreid over 17 vakantieparken in Nederland. Deze zijn te koop inclusief eigen grond of op huurgrond.

Briqwise

BriqwiseBriqwise biedt investeerders het eerste recht van hypotheek op het vastgoed. Het platform regelt het papierwerk en garandeert de betaling van de maandelijkse rente en aflossing aan investeerder. Minimale inleg is 100.000 euro.

Buitenlandse platforms

In het buitenland zijn alternatieve financieringsvormen groter dan in ons land en onroerend goed is daar een groot onderdeel van. In opkomende markten is het rendement van een belegging in vastgoed  vaak ruim boven de tien procent, al is het risico dat het misgaat met een belegging in het buitenland ook wat groter.

Enkele grote buitenlandse platformen die zich specialiseren in de selectie van onroerend goed-projecten.

Reinvest24

Reinvest24Reinvest24, opgericht in 2018 door een team dat sinds 2005 actief is in Real Estate-investeringen en IT, biedt veel projecten voor vastgoed in Riga, Talinn en Moldavië en sinds 2021 ook in Spanje. Het gemiddelde bruto-rendement is ruim 14%, investeringen zijn gedekt door een hypotheek via een Collateral Agent en er is een Secondary Market.

Raizers

RaizersRaizers is een investeringsplatform waarop professionals en particulieren leningen verstrekken aan vastgoedontwikkelaars. Biedt o.a. veel recreatief vastgoed. Het werd opgericht in Zwitserland maar heeft inmiddels ook vestigingen in Frankrijk, België en Luxemburg. Het gemiddelde rendement is 9,9%.

EvoEstate.com

EvoestateOok het Engelstalige EvoEstate.com biedt regelmatig campagnes in Duitsland, Spanje en de Baltische Staten. Naast eigen projecten verzamelt het ook die van 18 andere platforms. Het is nog een relatief nieuw platform maar heeft al enkele mooie vastgoed-projecten gefinancierd.

EstateGuru

EstateGuruEstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Het is opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd. Sinds 2021 biedt het ook een Auto-Invest-mogelijkheid.

Beleggen in een beursgenoteerd vastgoedfonds

Beleggen in beursgenoteerd vastgoedAls je al handelt op de beurs kun je eenvoudig beleggen in onroerend goed door aandelen of obligaties te kopen van een vastgoedfonds. Het voordeel van beursgenoteerde vastgoedfondsen is dat je er weinig omkijken naar hebt en deze belegging eenvoudig kunt verhandelen.

Je kunt gemakkelijk zelf investeren in obligaties of zelfs aandelen van vastgoedfondsen (property equities) via brokers als DEGIRO of Saxo Bank. Er zijn diverse beleggingsfondsen die zich richten op onroerend goed, zoals Unibail-Rodamco-Westfield (URW), NSI (Nieuwe Steen Investments), Wereldhave, het Triodos Vastgoedfonds of het vastgoedfonds van Robeco.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of Bux ZERO waar je naast aandelen en ETF's ook kunt beleggen in 30 crypto's. Beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen.

Investeren in een kleiner of lokaal vastgoedfonds

beleggen in vastgoedJe kunt ook buiten de beurs investeren in vastgoed, maar dan is het wel belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt of het aanbod van het fonds wel bij je persoonlijke situatie past. Bij je keuze is het goed om niet alleen naar de panden te kijken, maar ook naar de regio(‘s) waarin het vastgoedfonds belegt.

Als je alleen gaat investeren in onroerend goed in de stad Amsterdam en andere steden halen deze regio in  qua populariteit, dan gaat dit ten koste van jouw rendement. Sterker nog, de kans bestaat dat je veel minder verdient aan je investering dan je had ingeschat.

Als je buiten de beurs om belegt in onroerend goed is het belangrijk om te kijken of je de risico’s voldoende verdeelt.

Het loont de moeite om te onderzoeken hoe je investering precies over vastgoedbeleggingen wordt verdeeld. Bestaat het onroerend goed uit vergelijkbare panden in verschillende regio’s of is er ook nog een mix tussen de gebouwen zelf? Daarbij zijn er fondsen die (voornamelijk) investeren in verhuurde panden in ons eigen land, partijen die juist succesvol beleggen in onroerend goed in het buitenland.

Als je belegt via een internationaal vastgoedfonds is de wisselkoers van buitenlandse valuta ook iets om rekening mee te houden.

Interesse in het rendement van recreatiewoningen, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.

Nadelen van beleggen in onroerend goed

onroerend goed rendeert vooral op de lange termijnAls je echt wilt investeren in vastgoed kun je ook zelf een pand aankopen en dit verhuren. Naast het feit dat dit erg kostbaar is, valt er ook weinig te spreiden tenzij je al voldoende eigen vermogen hebt opgebouwd.

De kans dat je als particulier zelfstandig tientallen woningen, kantoorpanden en vakantiehuisjes kunt kopen, is immers klein. Een ander nadeel is dat je bij deze vorm van vastgoed-beleggen zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van geschikte huurders, onderhoud en beheer. Al kun je dit, mits het budget het toelaat, natuurlijk ook uitbesteden.

Huurinkomsten van het pand

Waar aandelen flink in waarde kunnen schommelen, is dit bij onroerend goed minder het geval. De waarde van panden is lang niet altijd stabiel, maar dankzij huurinkomsten is vermogen in vastgoed deels beschermd tegen waarde-wisselingen. Op de korte termijn zijn er heus wel uitschieters naar boven of beneden, maar in vergelijking tot andere beleggingsvormen komen deze bij vastgoed minder vaak voor.

Dankzij de huurinkomsten kun je vaste inkomsten genereren.

Ook met het oog op inflatie is onroerend goed een vrij veilige investering, aangezien zowel de huurprijzen als de waarde van het pand zelf stijgen tijdens hoogconjunctuur. Maar ook vastgoed kent soms slechte tijden. Dat onroerend goed conjunctuurgevoelig is kan ook nadelig zijn. Dalende prijzen, of zelfs leegstand, behoren tijdens economisch mindere tijden ook tot de risico’s van vastgoedbeleggers.

Wil je beleggen in vastgoed, dan is het prettig wanneer je de investering een lange tijd kunt missen. De handel in onroerend goed is beperkt en het kent een vrij stabiele inkomstenstroom. Om rendement te behalen moet je daarom meestal wat geduld hebben. Bij voorkeur meerdere jaren, zodat je in een tijd van recessie of crisis niet meteen met verlies hoeft te verkopen.

Vastgoed versus aandelen en obligaties

Vastgoed vs. aandelenHoewel beleggen in onroerend goed vaak een andere aanpak vraagt dan beleggen in aandelen of obligaties, zijn er wel degelijk raakvlakken. Onroerend goed heeft met obligaties gemeen dat er vaak een vast rendement is, in dit geval de huuropbrengsten. Het grote verschil tussen de twee is dat vastgoed beter bestand is tegen inflatie dan obligaties.

Vergelijk je het met aandelen, dan is beleggen in onroerend minder risicovol. Uiteraard kan vastgoed, net als het bedrijfsleven, te maken krijgen met (langdurige) tegenslagen waardoor je investering in waarde daalt. Zolang je de tijd hebt om de belegging niet te verkopen, hoeft zo’n waardedaling geen pijn te doen. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je de investering, om wat voor reden dan ook, wel wilt verkopen. En dat beleggingsrisico betekent dat je ook hier soms je verlies moet nemen.

Wat is het rendement op onroerend goed?

vermogen berekenenNet als bij beleggen in aandelen en obligaties geldt dat de risico’s van beleggen in onroerend goed evenredig zijn aan het rendement.

Het rendement op vastgoed is afhankelijk van verschillende criteria, waaronder het pand zelf, de locatie en de marktontwikkelingen. Maar gemiddeld genomen ligt dit bij vastgoedfondsen tussen de vijf en acht procent.

Gemiddeld is het rendement op de investering bij vastgoedfondsen tussen de 5 en 8 procent.

Een hoger rendement is zeker mogelijk, maar dan moet je meer risico’s nemen dan wanneer je tevreden bent met een bescheiden resultaat. Vastgoed-beleggers die hiermee snel financieel onafhankelijk willen worden sluiten bijvoorbeeld ook een hoge hypotheek af op elk pand. Het eigen vermogen blijft zo beschikbaar voor nieuwe aankopen, waardoor je sneller een portefeuille  opbouwt. Het potentiële rendement is dan veel hoger, maar de risico’s van hoge financieringslasten ook.

Je beleggingshorizon is dus van belang: hoe meer tijd je hebt en eigen geld je investeert, des te groter is de kans dat je met een relatief veilige belegging alsnog een aantrekkelijk rendement behaalt.

Zelf geld investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere beleggers al voor 700 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Het passieve rendement komt uit de inkomsten van de verhuur van de panden. Het is gebruikelijk dat onroerend goed-beleggers of vastgoedbedrijven de huurinkomsten deels als dividend uitkeren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in onroerend goed zijn:

Is onroerend goed een goede belegging voor particulieren?

Onroerend goed kan een veilige belegging bieden. Ook hier is het slim om je vermogen deels te spreiden.

Zelf meerdere beleggingspanden kopen en terugverdienen met huurinkomsten vraagt om een flink vermogen. Via vastgoedfondsen, crowdfunding-projecten of ETF’s kun je ook eenvoudig gespreid beleggen in vastgoed. Gemiddeld gezien behaal je hiermee een minder hoog rendement maar je bespaart jezelf ook veel tijd en risico’s van verborgen gebreken of andere onvoorziene kosten.

Waar vind ik verhuurde woningen om in te beleggen?

Je kunt zelf op zoek naar panden om in te beleggen. Makelaars bieden vaak onroerende goederen aan via Funda of andere online platforms.