Beleggen in onroerend goed

Wanneer je besluit te investeren, is beleggen in onroerend goed meestal niet het eerste waaraan je denkt. Toch kan het geen kwaad om je hierin te verdiepen: vastgoed is een relatief veilige investering én je kunt er op de lange termijn een interessant rendement mee behalen. Maar hoe pak je dit aan?

Inhoud:

Beleggen in vastgoed-projecten

beleggen in onroerend goedJe eerste spaargeld zet je waarschijnlijk graag op een veilige spaarrekening. En een logisch vervolg is om wat geld te beleggen. Maar als je wat meer vermogend bent, is de kans groot dat je ook wat andere manieren zoekt waarmee je rendement kunt halen.

Beleggen in aandelen of obligaties zijn populair maar als je wat meer geduld hebt kun je er ook voor kiezen om je geld in iets tastbaars te stoppen, zoals vastgoed. Zelf een beleggingspand kopen en terugverdienen met huurinkomsten kan enorm rendabel zijn, maar daar komt meer bij kijken dan alleen het financiële plaatje.

Als je wat kleiner wilt beginnen zijn er ook andere manieren om een deel van je vermogen te beleggen in onroerend goed: bijvoorbeeld via vastgoedfondsen.

Let op: beleggen in onroerend goed gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen via een vastgoedfonds

Heb je een budget tot enkele (tien)duizenden euro’s, dan ligt het meer voor de hand om indirect te beleggen in onroerend goed via een beleggingsfonds. Een bijkomend voordeel van beleggen in vastgoedfondsen is dat deze partij ervoor zorgt dat jouw belegging wordt gespreid over meerdere projecten. Voorbeelden van enkele bekendere fondsen voor onroerend goed zijn:

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je investeren in een vastgoedfonds uit de Eurozone of een deel van je vermogen direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico’s: je investeert je geld in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd.

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed investeren. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen in plaatsen rondom grote Duitse steden.

Wanneer je even op onderzoek uitgaat, zie je al snel dat er hiernaast nog veel meer beleggingsfondsen zijn voor onroerend goed-projecten. Variërend van grootst opgezette fondsen van bekende spelers tot sites in allerlei niches. Of je nu wilt investeren in winkelpanden, supermarkten, kantoren, bedrijfsruimtes, zorgwoningen of zelfs parkeerplaatsen, het kan allemaal. Ook zijn er partijen die beleggen in een mix van verschillende vastgoedmogelijkheden.

Beleggen in onroerend goed via platforms

Vastgoed-projecten worden ook steeds vaker aangeboden via crowdfunding. Hier bepaal je zelf in welk onroerend goed-project jij belegt. Allround platformen bieden regelmatig campagnes met onroerend goed maar er zijn ook platformen die zich specialiseren in het selecteren van vastgoedprojecten.

Mogelijk

MogelijkMogelijk.nl staat vooral bekend om de mogelijkheid om direct 1-op-1 een winkel-, kantoor-, of beleggingspand te financieren. Je krijgt zelf de hypotheekrechten, ze regelen alleen de bemiddeling. Al hebben ze ook een product waarmee je samen financiert. Via Mogelijk.nl financierden particuliere investeerders al voor 400 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een echt Nederlands crowdfunding-platform voor onroerend goed. Zowel van bedrijfspanden als woningen. Het steekt veel energie in de selectie van projecten in zowel het binnen- als buitenland.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren. Max Crowdfund biedt een gemiddeld rendement van 7,92%.

Buitenlandse platforms

In het buitenland zijn alternatieve financieringsvormen veel groter dan in ons land en onroerend goed is daar een groot onderdeel van. Het rendement komt regelmatig ruimschoots boven de tien procent, al is het risico dat het misgaat in het buitenland ook wat groter. Enkele grote buitenlandse platformen die zich specialiseren in het selecteren van vastgoedprojecten.

Brickstarter

BrickstarterHet Spaanse Brickstarter, opgericht in 2017, koopt en verhuurt met name Spaanse recreatiewoningen. Voor de selectie gebruikt het data van bijvoorbeeld Airbnb, Booking.com en HomeAway. Via crowdfunding kun je zelf selecteren in welke woningen je wilt investeren. Minimale inleg is 50 euro.

Reinvest24

Reinvest24Reinvest24, opgericht in 2018 door een team dat sinds 2005 actief is in Real Estate-investeringen en IT, biedt veel projecten voor vastgoed in Riga, Talinn en Moldavië. Sinds februari 2021 is het actief in Spanje. Het gemiddelde bruto-rendement is ruim 14%,  investeringen zijn gedekt door een hypotheek via een Collateral Agent en er is een Secondary Market.

EstateGuru

EstateGuruEstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Het is opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd. Sinds 2021 biedt het ook een Auto-Invest-mogelijkheid.


Beleggen in een beursgenoteerd vastgoedfonds

Beleggen in beursgenoteerd vastgoedAls je al handelt op de beurs kun je vrij gemakkelijk beleggen in onroerend goed door aandelen of obligaties te kopen van een vastgoedfonds. Het voordeel van beursgenoteerde vastgoedfondsen is dat je er weinig omkijken naar hebt en deze gemakkelijk kunt verhandelen.

Je kunt gemakkelijk zelf investeren in obligaties of zelfs aandelen van vastgoedfondsen (property equities) via brokers als DEGIRO of Saxo Bank. Er zijn diverse beleggingsfondsen die zich richten op onroerend goed, zoals NSI (Nieuwe Steen Investments), het Triodos Vastgoedfonds of het vastgoedfonds van Robeco.

Investeren in een kleiner of lokaal vastgoedfonds

beleggen in vastgoedJe kunt ook buiten de beurs investeren in vastgoed, maar dan is het wel belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt of het aanbod van het fonds wel bij je persoonlijke situatie past. Bij je keuze is het goed om niet alleen naar de panden te kijken, maar ook naar de regio(‘s) waarin het vastgoedfonds belegd.

Stel dat je ervoor kiest om uitsluitend te beleggen in onroerend goed in de stad Amsterdam en deze regio wordt qua populariteit ingehaald door andere steden, dan gaat dit ten koste van jouw rendement. Sterker nog, de kans bestaat dat je veel minder verdient aan je investering dan je had ingeschat.

Als je buiten de beurs om belegd in vastgoed is het belangrijk om te kijken of je de risico’s voldoende verdeelt.

Het loont de moeite om te onderzoeken hoe de investering precies wordt verdeeld. Gaat het bijvoorbeeld om vergelijkbare panden in verschillende regio’s of is er ook nog een mix tussen de gebouwen zelf? Daarbij zijn er fondsen die (voornamelijk) investeren in eigen land, partijen die juist beleggen in onroerend goed in het buitenland en instanties die dit combineren. Beleg je via een vastgoedfonds dat zich voornamelijk richt op de internationale markt, dan is de wisselkoers van de buitenlandse valuta ook iets om rekening mee te houden.

Interesse in het rendement van recreatiewoningen, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.

Nadelen van beleggen in onroerend goed

onroerend goed rendeert vooral op de lange termijnAls je echt wilt investeren in vastgoed kun je ervoor kiezen om zelf een pand aan te schaffen en dit vervolgens te verhuren. Naast het feit dat dit erg kostbaar is, valt er ook weinig te spreiden tenzij je al voldoende vermogen hebt opgebouwd.

De kans dat je als particulier zelfstandig tientallen woningen, kantoorpanden en vakantiehuisjes kunt kopen, is immers klein. Een ander nadeel is dat je bij deze vorm van vastgoed-beleggen zelf verantwoordelijk bent voor het beheer. Al kun je dit, mits het budget het toelaat, natuurlijk ook uitbesteden.

Huurinkomsten van het pand

Waar aandelen flink in waarde kunnen schommelen, is dit bij onroerend goed minder het geval. De waarde van panden is lang niet altijd stabiel, maar dankzij huurinkomsten beperkt je alsnog de gevolgen van snelle schommelingen. Op de korte termijn zijn er heus wel uitschieters naar boven of beneden, maar in vergelijking tot andere beleggingsvormen komen deze hier wel minder vaak dan gemiddeld voor.

Dankzij de huurinkomsten kun je vaste inkomsten genereren.

Ook met het oog op inflatie is onroerend goed een vrij veilige investering, aangezien zowel de huurprijzen als de waarde van het pand zelf stijgen tijdens hoogconjunctuur. Máár, dat vastgoed conjunctuurgevoelig is, kan ook nadelig zijn. Dalende prijzen, of zelfs leegstand, tijdens economisch mindere tijden behoren ook tot de risico’s van vastgoedbeleggers.

Wil je beleggen in vastgoed, dan is het prettig wanneer je de investering een lange tijd kunt missen. Onroerend goed wordt meestal maar beperkt verhandeld en kent een vrij stabiele inkomstenstroom. Om rendement te behalen moet je daarom meestal wat geduld hebben. Bij voorkeur meerdere jaren, zodat je in een tijd van recessie of crisis niet meteen op de blaren hoeft te zitten.

Vastgoed versus aandelen en obligaties

Vastgoed vs. aandelenHoewel beleggen in onroerend goed vaak een andere aanpak vraagt dan beleggen in aandelen of obligaties, zijn er wel degelijk raakvlakken. Onroerend goed heeft met obligatie gemeen dat er vaak een vast rendement wordt verkregen (in dit geval de huuropbrengsten). Het grote verschil tussen de twee is dat vastgoed beter bestand is tegen inflatie dan obligaties.

Vergelijk je het met aandelen, dan is beleggen in onroerend minder risicovol. Uiteraard kan vastgoed, net als het bedrijfsleven, te maken krijgen met (langdurige) tegenslagen waardoor je investering in waarde zal dalen. Zolang je de tijd hebt om de belegging niet te verkopen, hoeft zo’n waardedaling niet heel veel pijn te doen. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je de investering, om wat voor reden dan ook, wel wilt verkopen. En dat beleggingsrisico betekent dat je ook hier soms je verlies moet nemen.

Wat is het rendement op onroerend goed?

Net als bij beleggen in aandelen en obligaties geldt dat de risico’s van beleggen in onroerend goed evenredig zijn aan het rendement. Wil je een hoog rendement, dan zal je meer risico’s moeten nemen dan wanneer je tevreden bent met een bescheiden resultaat. Ook je beleggingshorizon is van belang: hoe meer tijd je hebt, des te groter is de kans dat je een aantrekkelijk rendement weet te behalen.

Het rendement op vastgoed is afhankelijk van verschillende criteria, waaronder het pand zelf, de locatie en de marktontwikkelingen. Maar gemiddeld genomen ligt dit bij vastgoedfondsen tussen de vijf en zeven procent.

Zelf investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere investeerders al voor 400 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Dit rendement komt meestal uit de inkomsten die binnenkomen door de verhuur van de panden. Het is gebruikelijk dat vastgoedbedrijven een groot deel van de huurinkomsten als dividend uitkeren. Vastgoedfondsen keren op hun beurt deze inkomsten uit aan de beleggers, minus de fondskosten en eventuele transactiekosten.