Max Crowdfund

Beleggen in aandelen

Zelf beleggen in aandelen van bedrijven is een populaire manier om je vermogen te laten groeien. Maar hoe pak je dit aan: ga je voor koerswinst of dividend en kies je elk aandeel zelf of beleg je in een fonds? Hoe weet je in welk aandeel je moet beleggen en hoe kun je zelf beursgenoteerde aandelen kopen?

Inhoud:

Zelf geld beleggen in aandelen

zelf beleggen in aandelen op de beursEr zijn veel verschillende manieren waarop je geld kan beleggen maar zelf handelen in aandelen blijft populair.

Hierbij koop je aandelen op de beurs en verdien je geld als je deze later verkoopt tegen een hogere koers, of indien het bedrijf waarin je belegt dividend uitkeert. Je lift mee als een bedrijf groei en/of winst realiseert in een bepaalde periode.

Let op: beleggen in beursgenoteerde aandelen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Aandelen kopen op de beurs

Als je in aandelen wilt beleggen van een beursgenoteerd bedrijf dan kun je meestal niet zomaar bij de onderneming zelf nieuwe aandelen kopen. Je moet je hiervoor eerst een beleggingsrekening openen bij een beleggingsplatform, ook wel brokers genoemd. Enkele bekende online brokers zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Geld verdienen met beleggen

rendement op een belegging in aandelenAls je gaat beleggen in beursgenoteerde aandelen zijn er twee manieren waarop je geld kunt verdienen: omdat een aandeel meer waard wordt, of omdat het bedrijf dividend uitkeert.

Als je aandelen koopt kun je wachten tot de koers gestegen is. Als de waarde van een onderneming stijgt, bijvoorbeeld omdat het bedrijf een grote klant binnenhaalt of omdat het marktaandeel van het bedrijf groeit, dan stijgt de koers van het aandeel. Je kunt dan de koerswinst van je belegging verzilveren door jouw aandeel te verkopen voor een hogere prijs.

Je kunt ook wachten tot het bedrijf dividend uitkeert. In beide gevallen moet je even geduld hebben en een risico nemen want een bedrijf kan ook minder waard worden. Op lange termijn blijken aandelen voor veel mensen financieel interessant.

Met de handel in aandelen kun je als belegger veel geld verdienen. Al kun je jouw inleg ook verliezen.

via een broker een portefeuille opbouwen

Risico’s van aandelen

In Nederland zijn er zo’n twee miljoen mensen die in aandelen handelen. Historisch gezien levert beginnen met beleggen een goed rendement op, maar er zijn ook risico’s aan de handel in aandelen verbonden. Hierdoor is beleggen niet voor iedereen weggelegd. Je moet je geld langere tijd kunnen missen en als het rendement uitblijft loop je met beleggingen het risico dat je (een deel van) je inleg nooit meer terugziet.

Als je denkt dat een bedrijf het erg goed doet, kun je investeren in aandelen en zo profiteren van de waardestijging. Al is de koers ook deels afhankelijk van emoties van beleggers. Simpelweg de markt, oftewel de vraag en aanbod van het aandeel, is reden van een stijging of daling. En het gedrag van beleggers is niet altijd logisch.

De koers van een aandeel verloopt niet altijd logisch.

Soms doet een onderneming het bijvoorbeeld beter dan voorspeld en is het in goede financiële gezondheid, maar daalt de koers van het aandeel toch. Bijvoorbeeld omdat aandeelhouders nóg betere resultaten hadden verwacht of vinden dat de vooruitzichten van het bedrijf verslechteren. Of soms investeren beleggers gewoon liever in een ander bedrijf. Dat ligt dan niet direct aan een onderneming zelf en soms is het dus onverklaarbaar waarom een koers daalt.

Beleggen in dividend-aandelen

aandeel kopen om het dividendAls je belegt in jonge bedrijven of ondernemingen in opkomende markten dan is koerswinst meestal je doel. Maar van veel bedrijven kun je aannemen dat de bedrijfswaarde redelijk is gestabiliseerd.

Bijvoorbeeld omdat het bedrijf al lang bestaat en het marktaandeel stabiel blijft. De koerswinst van het aandeel is dan beperkt, toch kan het vanwege dividend interessant zijn om te gaan beleggen in deze aandelen.

Dividend is het deel van de winst dat aandeelhouders ontvangen. Geld verdienen met dividendaandelen gaat dus vanzelf, al is het geen zekerheid. Om te beginnen moet het bedrijf wel dividend uit kunnen keren. Daarnaast zijn ondernemingen het niet verplicht, ook niet als ze voldoende middelen hebben om dit te doen. Bestuurders kunnen er ook voor kiezen om het geld te investeren in het bedrijf zelf.

 Als eigenaar van aandelen ontvang je soms dividend. Dit is geld dat bedrijven uitkeren aan aandeelhouders.

Als een bedrijf weinig winst of zelfs verlies maakt, dan is de kans groot dat je als aandeelhouder geen dividend uitgekeerd krijgt over je aandeel. Dit is een groot verschil met beleggen in obligaties, waarbij je periodiek een afgesproken rentepercentage ontvangt in ruil voor het beschikbaar stellen van jouw geld.

investering checken via mobiel

Waarom moet je beleggingen spreiden?

Als je begint met beleggen is het aan te raden om aandelen te kopen van meerdere bedrijven en zo je inzet over meerdere beleggingen te spreiden. Hoe meer je spreidt, hoe kleiner gebeurtenissen een grote negatieve invloed hebben op jouw beleggingsportefeuille.

Schandalen bij bedrijven of in bepaalde bedrijfstakken kunnen veel invloed hebben op de aandelen. Denk bijvoorbeeld aan Volkswagen die met de uitstoot had gesjoemeld, Facebook die het niet zo nauw nam met de privacy van haar gebruikers of modebedrijven die hun kleding laten maken onder mens-onvriendelijke of zelfs gevaarlijke omstandigheden.

Door te spreiden beperk je de invloed van gebeurtenissen op jouw aandelen.

Hetzelfde geldt voor politieke ontwikkelingen of natuurrampen. Wanneer je belegt in aandelen uit een index, of zelfs in aandelen die wereldwijd zijn verspreid, zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt van regionale pieken en dalen.

Wat is een index?

beleggingsfondsen, etfs en beurzenIndexen zijn overzichten van groepen van aandelen. In Nederland is bijvoorbeeld de AEX de bekendste aandelenbeurs. Het resultaat van alle aandelen die aan deze beurs genoteerd staan, worden continu verwerkt in een index.

Als je ergens een koers ziet van de AEX, of handelt via indexbeleggen of in ETF’s belegt op basis van deze beurs, dan volg je dus eigenlijk de waarde van een index. Bij de AEX heeft de koers van de index ook veel publicitaire functionaliteit, maar er zijn ook indexen gemaakt puur om hierin te kunnen beleggen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of Bux ZERO waar je naast aandelen en ETF's ook kunt beleggen in 30 crypto's. Beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen.

Geld investeren in aandelen-fondsen

geld spreiden met ETF-beleggenJe kunt beleggen in verschillende aandelen van individuele bedrijven, maar dan loop je het risico dat zodra het wat minder gaat met deze bedrijven, je dit direct terugziet in je eigen resultaat.

Je kunt ook investeren in beleggingsfondsen of ETF’s. Deze zijn samengesteld uit aandelen van meerdere bedrijven, waardoor het effect van één misstap van één bedrijf minder van invloed is.

Hierbij heb je de keuze uit index- of beleggingsfondsen. Beide fondsen beleggen gespreid over een groot aantal aandelen, het verschil zit hoofdzakelijk in de doelstelling.

Verschillen in beleggingsfondsen

Grofweg zijn er twee verschillende manieren om in fondsen te beleggen. Een passief indexfonds belegt in een hele index. Het verandert de samenstelling alleen als de index wijzigt. Beheerders van actieve beleggingsfondsen kiezen specifiek aandelen waarvan zij denken dat die het beter doen dan gemiddeld.

Door de aan- en verkoopbeslissingen op de korte termijn te baseren, hopen ze een beter rendement op hun beleggingen te behalen dan gemiddeld. Dat lukt vaak, al laten beurskoersen zich niet altijd voorspellen en een actief beleggingsfonds rekent vaak hogere kosten, wat ook invloed heeft op het rendement.

Een beleggingsfonds wil een index verslaan. Een indexfonds zoekt winst dankzij lagere kosten.

Omdat indexfondsen passiever beleggen en veel minder transacties uitvoeren, zijn de kosten lager. De lopende kosten, zoals de operationele kosten en de fee voor het beheer, van een indexfonds liggen gemiddeld tussen de 0,1 en 0,5 procent per jaar terwijl die bij een beleggingsfonds soms oplopen richting de 2 procent.

Welk fonds past bij mij?

Wanneer je wilt beleggen in een beleggingsfonds, kun je in Nederland kiezen uit een zeer ruim aanbod. Dit kan overweldigend zijn, maar wanneer je eerst voor jezelf bepaalt wat jouw doelen zijn, hoeveel risico je als belegger wilt lopen en hoe lang je beleggingshorizon is, wordt het een stuk overzichtelijker.

Om te beginnen, is het handig om te bepalen in wat voor type bedrijven je gaat beleggen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om niet alleen te kijken naar het financiële plaatje maar ook naar de invloed op mens en milieu, dan beleg je waarschijnlijk liever in een fonds met alleen duurzame aandelen.

Risico’s en rendement van aandelen

Risico's en rendement van investeren in aandelen

Als je in aandelen gaat beleggen dan neem je risico’s al zijn die niet voor alle aandelen hetzelfde. Welke aandelen voor jou geschikt zijn hangt daarom ook af van wat voor type belegger je bent. Beleg je graag in aandelen van snelgroeiende bedrijven uit opkomende markten waarvan de koers nog sterk fluctueert, of haal je jouw winst liever uit dividend van volwassen winstgevende organisaties?

Fondsen werken daarvoor vaak met meerdere risicoprofielen. Een defensief profiel is bijvoorbeeld gericht op het behouden van het vermogen. Een defensieve belegger probeert risico’s deels te vermijden door te beleggen in aandelen die koersvast zijn en dividend uitkeren. Een offensief profiel is gericht op snellere vermogensgroei. Daarvoor is ook koerswinst nodig en die blijkt lastiger te voorspellen.

De risico’s en resultaten van aandelen kunnen enorm verschillen.

De waarde van succesvolle jonge bedrijven kan snel toenemen. Maar snelgroeiende bedrijven die veel investeren hebben soms te maken met groeipijnen of andere tegenslagen. Offensieve beleggers zijn bereid om die risico’s te nemen. Als dit goed uitpakt heeft dit een positieve impact op het rendement.

Hiertussen zit een groot speelveld, waardoor er voor elk type belegger een passende strategie is te vinden.

Aandelen combineren met andere producten

verschillende vormen van beleggenNaast de spreiding tussen verschillende sectoren en landen kiezen de meeste beleggers er ook voor om  aandelen te combineren met een belegging in crypto’s, vastgoed of obligaties.

Bij grote beleggers zijn de minder risicovolle obligaties populair. Waar aandelen fors kunnen stijgen of dalen in waarde, zijn obligaties wat stabieler. Hoewel hier tegenover staat dat het rendement vooraf al wordt beperkt, kan het zeker geen kwaad om ook een aantal obligaties in je portefeuille op te nemen.

Starters met een lange beleggingshorizon kiezen er relatief vaak voor om ook in crypto’s te beleggen. Deze beleggingsproducten hebben historisch gezien juist grotere koersverschillen, wat naast een verhoogd risico mogelijk ook een interessant rendement kan opleveren.

De ideale verhouding tussen speculeren in risicovolle crypto’s, reguliere aandelen of de veiligere obligaties hangt met name af van de periode waarin je wilt beleggen en hoeveel risico’s je wilt nemen met je beleggingen.

Als aandeelhouder ook mede-eigenaar

beleggen in shell maakt je voor een deel eigenaarDe term aandeel staat letterlijk voor een aandeel binnen een bedrijf. Als je een aandeel koopt ben je met deze aankoop dus mede-eigenaar geworden en kun je invloed uitoefenen op het bedrijf.

Vaak kun je naar aandeelhoudersvergaderingen. Soms kun je zelfs meestemmen over bepaalde beslissingen. De aandelen van bedrijven op de beurs verschillen niet zoveel met die van lokale bedrijven al zijn er wel verschillende soorten aandelen en zijn er soms voorwaarden aan verbonden.

Omdat beursgenoteerde bedrijven veel aandeelhouders hebben is er meestal wel een onderscheid gemaakt. Bijvoorbeeld in wie stemrecht heeft of welke aandeelhouder invloed kan uitoefenen. Dit is in de statuten opgesteld en verschilt per bedrijf. Zo moet je bijvoorbeeld soms een bepaald percentage van de aandelen hebben om tijdens een aandeelhoudersvergadering iets op de agenda te zetten.

Tijdens aandeelhoudersvergaderingen bemoeien grote beleggers zich soms écht met het bestuur.

Grote aandeelhouders gebruiken dit recht soms, en bemoeien zich dan écht met het bestuur. Als particuliere aandeelhouder is je eigendom zo klein dat je invloed te verwaarlozen is. De meeste mensen houden zich hier ook niet mee bezig. Ze beleggen alleen in aandelen omdat geld te verdienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in beursgenoteerde aandelen:

Hoe beleg ik in aandelen?

Als je zelf aandelen wilt kopen van een beursgenoteerd bedrijf dan kun je deze meestal niet zomaar bij het bedrijf  kopen. Je moet je hiervoor eerst aansluiten bij een beleggingsplatform, ook wel brokers genoemd.

Hoe verdien je geld met aandelen?

Er zijn meerdere manieren waarop je met beleggingen geld kunt verdienen. Bij aandelen verdien je geld als je deze koopt en deze later verkoopt tegen een hogere koers, of indien het bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht dividend uitkeert.

In beide gevallen lift je mee als een bedrijf groei en/of winst weet te realiseren over een bepaalde periode. Maar pas op: beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wat is een goed moment om in aandelen te beleggen?

Heb je eenmaal besloten om in aandelen te beleggen, dan wil je ze uiteraard wel op een gunstig moment kopen. Staat de beurskoers hoog, dan kan het een strategie zijn om te wachten tot de koers daalt.

Toch is dit niet altijd de meest rendabele werkwijze omdat je niet weet of het wel gebeurt. Op de lange termijn is het meestal slimmer om stapsgewijs in te stappen dan te wachten tot het ideale moment waarop de beurs is gedaald.

Time in the market beats timing of the market‘, is een bekend gezegde in het wereldje. De achterliggende gedachte is dat een afwachtende houding op termijn meer kost dan oplevert. Het advies is om gewoon een redelijk moment te zoeken en in te stappen.