Scalable Capital vs Trade Republic
Scalable Capital en Trade Republic zijn Europese brokers die zich vooral richten op passieve beleggers die gebruikersgemak zoeken en veel in ETF’s beleggen. Daarvoor raadt Investeerders.nl beide platforms aan. Al zien we wel enkele belangrijke verschillen waardoor Scalable bij ons meestal als beste uit de test komt.
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt op een beleggingsplatform jouw inleg (deels) verliezen.
Inhoud:
Scalable Capital vs. Trade Republic: twee nieuwe brokers
Met Scalable en Trade Republic kun je beleggen via apps op je telefoon. Ze richten zich op mensen die passief beleggen, zonder kennis of gedoe. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in ETF’s, waarmee je breed belegt in een index of markt. Beide apps maken deze vorm van beleggen eenvoudig en overzichtelijk voor beginners.
Beide online brokers lijken sterk op elkaar. De apps van Scalable en Trade Republic bieden automatische beleggingsplannen, zodat je zonder omkijken kunt investeren. De tarieven zijn laag, en beide platforms zijn actief in vrijwel heel Europa. Beide zijn geschikt voor beginnende beleggers die eenvoud en lage kosten belangrijk vinden.
Andere platforms waarmee beleggers ze soms ook vergelijken zijn eToro, Bux Zero en Saxo.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, populair onder Nederlandse beleggers, of ga voor een populaire Europese speler als eToro.com of Scalable Capital. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
Verschillen in het aanbod
Beide brokers bieden een groot aanbod met aandelen en ETF’s. Voor de meeste beleggers is er op dat vlak weinig verschil. Beide brokers bieden 2,25 procent rente op onbelegd vermogen.
Scalable Capital heeft een iets groter aanbod aan beleggingsfondsen. Trade Republic biedt direct obligaties aan, met een selectie van 500 staats- en bedrijfsobligaties. Scalable Capital biedt geen directe obligatiehandel aan, maar wel toegang tot obligatie-ETF’s en beleggingsfondsen die in obligaties investeren.
Plannen en fractioneel beleggen
Beide brokers bieden veel functies voor automatisch beleggen. Hierbij kun je fractioneel beleggen, waardoor je kunt beleggen op basis van een vast bedrag, en dus niet hele aandelen hoeft af te rekenen. Bij Trade Republic kun je ook fractioneel beleggen als je handmatig belegt. Bij Scalable alleen via de beleggingsplannen.
Beleggingsinformatie
Beide brokers geven enkel basisinformatie zoals een korte omschrijving, dividend en koersverloop. Je ziet hoe de koers van een aandeel of ETF verloopt, maar niet waarom. Wel geeft het soms samenvattingen van analisten of sectoren. Voor een passieve belegger, die niet wil inspelen op dagelijkse ontwikkelingen, kan dit voldoende zijn.
Trade Republic geeft ook basisinformatie maar deze is minder uitgebreid dan Scalable. Je vindt weinig diepgaande analyse of uitgebreide uitleg. Scalable biedt artikelen en uitleg over beleggingsthema’s, strategieën en de markt in een los kenniscentrum. Trade Republic biedt bijna geen educatief materiaal op het platform.
Als je graag ook beleggingsnieuws en aanvullende informatie zoekt, en bijvoorbeeld actief wilt handelen op bepaalde ontwikkelingen, zijn platforms als Saxo of DEGIRO betere keuzes.
Actief beleggen
Beide platforms zijn vooral gericht op beleggers die veel werken met beleggingsplannen en ETFs, al biedt Scalable wel meer functies voor actieve beleggers. Zo heeft het een eigen exchange waarmee het soms hele lage transactiekosten en spreads kan aanbieden. Ook het abonnement PRIME+ is aantrekkelijk voor actieve beleggers.
Gebruikersgemak
Beide brokers richten zich op mensen die zelf beleggen. Ze zijn makkelijk te gebruiken, ook voor beginnende beleggers. Je vindt alles wat je nodig hebt om te investeren via een beleggingsplatform. De mobiele apps werken goed bij beide brokers. Als het je vooral gaat om vermogensopbouw op de lange termijn zijn beide brokers prima.
Al zijn er wel verschillen. Zo is te merken dat Trade Republic vrijwel enkel is gericht op de beleggingsplannen, terwijl je bij Scalable Capital ook vrij veel vrijheid krijgt om zelf handmatig te beleggen. Ook biedt Scalable handige ‘stop-loss’-orders en ’take-profit’-orders, direct na je aankoop. Bij Trade Republic moet je hiervoor nieuwe orders instellen.
Direct stop-loss en take-profit-orders instellen
Als je bij Scalable een aankoop doet kun je direct instellen bij welke prijs je jouw belegging weer wilt verkopen. Hierdoor kun je direct bij je order instellen tot hoever je verlies wilt nemen, of bij welke winst jij wilt wilt verkopen. Trade Republic biedt beide opties wel aan, maar die orders moet je telkens handmatig aanmaken.
Vooral het instellen van een stop-order kan handig zijn, als je jouw risico’s wilt beperken. Als de belegging verder daalt dan dit niveau, verkoopt Scalable het automatisch voor deze prijs. Trade Republic biedt de mogelijkheid wel, maar hiervoor moet je een nieuwe order aanmaken.
Klantenservice beste bij Scalable
Wij ervaren de klantenservice van Scalable beter dan die van Trade Republic. Beide platforms zijn per telefoon, e-mail en chat bereikbaar, maar het telefoonnummer van Trade Republic (+49 322 13232813) is alleen voor noodgevallen, zoals het blokkeren van kaarten of apparaten bij verlies of diefstal. Het e-mailadres [email protected] is alleen voor klachten. Voor andere vragen biedt het in-app ondersteuning en werkt het eerst met een chatbot.
Scalable Capital geeft telefonisch, per e-mail en per chat ondersteuning op elk type vraag. Telefonisch was deze bij ons alleen in het Engels of Duits mogelijk. Per e-mail of livechat werden we in het Nederlands geholpen. Vooral de in-app livechat vonden wij erg fijn werken. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9:00 uur tot 19:00 uur. Online zijn er gebruikers die aangeven dat het soms lang duurt, maar wij werken hier telkens snel in het Nederlands geholpen door een goede supportmedewerker.
Tarieven Scalable Capital vs Trade Republic
Beide platforms hanteren scherpe en heldere tarieven. Zo rekenen beide platforms 1 euro per transactie voor handmatige transacties, en zijn transacties van beleggingsplannen gratis. Handmatig geld overboeken naar de IBAN is gratis, andere betaalmethodes kosten soms geld.
Beide handelen via een tussenplatform. Bij Scalable Capital is dit Gettex, Xetra of de eigen exchange (EIX). Transacties van Trade Republic lopen via Lang & Schwarz. Hierdoor kunnen spreads hoger zijn dan op platforms die geen tussenplatform gebruiken, zoals DEGIRO of Saxo.
Scalable rekent geen transactiekosten bij PRIME+
Scalable Capital biedt een abonnement aan voor 4,99 euro per maand. Hiermee kun je onbeperkt gratis handelen in aandelen, ETF’s en fondsen voor orders van 250 euro of meer. Voor orders onder dit minimum blijven de kosten 1 euro per transactie. Het PRIME+ abonnement biedt ook extra functies, maar het abonnement is vooral interessant voor beleggers die maandelijks meer dan vijf transacties hebben.
Direct bankieren met je tegoed bij Trade Republic
Door haar eigen bankvergunning kun je met Trade Republic ook direct betalen vanuit je tegoed. Je kunt hiervoor een virtuele betaalpas aanmaken, en die bijvoorbeeld koppelen aan je telefoon. Wij hebben deze optie niet getest, maar dit kan een voordeel zijn van Trade Republic.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, populair onder Nederlandse beleggers, of ga voor een populaire Europese speler als eToro.com of Scalable Capital. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
Betrouwbaarheid: beide bieden een veilig platform
Beide platforms staan onder toezicht van BaFin, een Duitse toezichthouder. Trade Republic heeft sinds 2023 ook een bankvergunning. Het platform is zelf verantwoordelijk voor je rekening en je beleggingen. Scalable Capital werkt samen met Baader Bank. Die beheert je effecten en geld. Scalable is zelf een vermogensbeheerder en geen bank.
Onderdeel | Scalable Capital | Trade Republic |
---|---|---|
Aanbod | Groot aanbod, inclusief eigen exchange (EIX) | Groot aanbod, met ook directe obligaties |
Fractioneel beleggen | Alleen via beleggingsplannen | Ook bij handmatige aankopen |
Ordertypes | Direct keuze voor stop-loss, take-profit-orders | Stop-loss en limietorders als extra optie |
Beleggingsinformatie | Redelijk basis, wel een eigen kenniscentrum | Zeer beperkt |
Gebruiksgemak | Flexibel: handmatig én automatisch beleggen | Gericht op automatische beleggingsplannen |
Betaalkaart | Niet beschikbaar | Virtuele en fysieke Visa-kaart beschikbaar |
Kosten | 1 euro per order of gratis via PRIME+ | 1 euro per order |
Abonnement | PRIME+ voor 4,99 per maand (onbeperkt handelen vanaf 250 euro) | Geen abonnement |
Klantenservice | Goed, ook in het Nederlands via chat | Beperkt, alleen chatbot en e-mail |
Betrouwbaarheid | Onder toezicht BaFin, samenwerking met Baader Bank | Eigen bankvergunning, onder toezicht BaFin |
Conclusie: wij raden zowel Scalable als Trade Republic aan
Op Investeerders.nl raden wij zowel Trade Republic als Scalable Capital aan. De verschillen zijn niet zo groot, waardoor je jouw keuze kunt baseren op je eigen ervaringen. Wij hebben een lichte voorkeur voor Scalable. Het grotere aanbod in exchanges, het gebruikersgemak bij handmatig beleggen en de extra beleggingsinformatie gaven daarbij de doorslag.
Al is de informatie die Scalable geeft eigenlijk ook nog te beperkt om echt je keuzes op te baseren. Beide platforms verwachten dus echt dat je jouw eigen onderzoek doet, of dat je net als veel andere gebruikers automatisch gaat beleggen in ETF’s.
Wel vinden we de eigen exchange, waarmee Scalable ook in de toekomst lage tarieven kan blijven bieden, een mooie ontwikkeling. Verder vinden we het instellen van ‘stop-loss’-orders een handige manier om risico’s te beperken, en is het abonnement, PRIME+, een duidelijk voordeel van Scalable.
De klantenservice is beter bij Scalable. Al stelden wij die vragen omdat we dit wilden meenemen in onze review, maar anders hadden we deze niet nodig gehad. Technisch zijn beide platforms vrij simpel in gebruik, als je ze leert kennen.