Trade Republic review

Op Trade Republic kun je aandelen, etf’s en andere financiële producten kopen en verkopen. In onze review beoordelen wij het met een 7. Positieve punten zijn de lage tarieven, mogelijkheid om fractioneel te beleggen en de hoge spaarrente op niet belegd-tegoed.

Inhoud:

Wat typeert Trade Republic als broker?

Trade Republic is een relatief nieuwe broker uit Duitsland, die heeft uitgebreid naar andere Europese landen waaronder Nederland. Het biedt lage kosten en een gebruiksvriendelijke interface. In vergelijking tot andere beleggingsapps heeft het niet het grootste aanbod.

Het mikt vooral op nieuwe, jonge passieve beleggers. Zo richt het zich vooral op periodiek en gespreid beleggen voor de lange termijn. Je kunt bij Trade Republic beleggen in verschillende populaire etf’s, aandelen, (staats)obligaties en crypto. Op het platform kun je ook fractioneel beleggen. Verder staat het bekend om relatief hoge spaarrente op onbelegd tegoed.

Beleggers vergelijken Trade Republic vooral met eToro, DEGIRO en Bux Zero.

Trade Republic mikt vooral op mensen die in etf’s beleggen. Daarnaast biedt het een hoge rente op onbelegd tegoed.

beleggen via de app van Trade Republic

Gebruiksvriendelijkheid

Naast handel via de browser heeft Trade Republic een eigen app waarmee je zelf op zoek kunt naar etf’s of aandelen. Hierbij biedt het veel opties voor gespreid en periodiek beleggen. In vergelijking met andere brokers werkt het simpel. Al lijkt de app nog niet écht op de Nederlandse markt afgestemd.

Tijdens het maken van onze Trade Republic review valt ons op dat de app alleen in het Engels werkt, en we geen saldo kunnen overmaken via iDEAL. Ook is de klantenservice alleen per e-mail bereikbaar, waarbij het eerst met een chatbot werkt. Over deze beperkte bereikbaarheid zijn er veel klachten van gebruikers.

Verder ervaren gebruikers het platform wel als eenvoudig. Het is vooral gericht op sparen en het kopen en bewaren van aandelen en etf’s. Daardoor blijft de navigatie overzichtelijk. Ook voor nieuwe beleggers.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Samenvatting Trade Republic review.

Aanbod

Trade Republic biedt lage kosten en een gebruiksvriendelijke interface. Vooral via de mobiele app. Voor aandelen of etf’s heeft het niet het grootste aanbod, maar voor mensen die vooral passief beleggen is dit wel voldoende. De basis is zeker aanwezig.

Naast populaire etf’s en aandelen biedt het ook zo’n 50 verschillende crypto’s aan. Om deze te storten of opnemen moet je ze eerst omwisselen naar euros. Op het platform kun je ook fractioneel beleggen in (staats)obligaties. Verder staat het bekend om relatief hoge spaarrente op onbelegd tegoed.

Eind 2023 is deze 4 procent (tot max. 50.000 euro) waarbij het maandelijks rente uitkeert. Dit saldo is tot 100.000 euro gegarandeerd door het Europese depositogarantiestelsel. Veel klanten handelen helemaal niet, maar openen een Trade Republic-account als spaarrekening.

Het biedt 4 procent spaarrente op onbelegd saldo.

Eigen bankvergunning

Sinds eind 2023 heeft Trade Republic een eigen bankvergunning. Hiermee voldoet het aan de strenge eisen van de ECB en de Duitse Bafin, de Duitse Autoriteit voor Financiële Markten (AFM). Naar eigen zeggen kan het met deze vergunning nu alle essentiële bankdiensten leveren, inclusief deposito- en kredietactiviteiten.

Kosten Trade Republic

De kosten van Trade Republic zijn vrij transparant en overzichtelijk:

  • Transactiekosten: Voor het aan- en verkopen van aandelen, etf’s, obligaties, derivaten en cryptovaluta betaal je één euro per transactie​​.
  • Stortingskosten: De eerste storting is gratis voor nieuwe klanten. Voor opvolgende stortingen rekent het platform 0,7 procent. Je kunt geld storten via SEPA-overschrijving of creditcard​​.
  • Valutakosten: het platform werkt in euros. Bij het handelen in producten in een andere valuta dan de euro rekent het valutakosten. Zo is dividend in andere valuta bijvoorbeeld ook afhankelijk van  wisselkoersen.
  • Bewaar- of opnamekosten: Trade Republic rekent geen bewaarloon of opnamekosten​​.
  • Spreads: Trade Republic stuurt orders door naar de LS Exchange, waar een spread (verschil tussen koop- en verkoopprijzen) van toepassing kan zijn​​.

Reviewscore: 7

In onze review scoort Trade Republic een 7 uit 10. Voor passieve beleggers, die graag een goede rente ontvangen op niet belegd saldo, is het een goed platform. Voor actieve beleggers kan het een interessant tweede platform zijn, door de optie om fractioneel in aandelen en (staats)obligaties te beleggen.

Los daarvan heeft Trade Republic niet de voorkeur van de redactie van Investeerders.nl. Zo bieden platforms als DEGIRO, eToro of Saxo Investor een groter aanbod of betere informatie voor actieve beleggers.