Durfkapitaal

Als je geld leent van familie of vrienden noemt men dit vaak durfkapitaal. Met een bekende durfkapitalist kun je zelf onderhandelen en afspraken maken. Als je meer kapitaal nodig hebt dan je uit je eigen netwerk kunt halen, zijn hiervoor ook platforms en meer professionele investeerders te vinden.

Wat is durfkapitaal?

durfkapitaal-investeerders voor je ondernemingElke zakelijke lening, financiering of investering van particuliere investeerders kun je zien als risicodragend durfkapitaal.

Veel geld komt van mensen die niet vaak in bedrijven investeren. Soms zijn ze zelfs onvoldoende bekend met de risico’s, werkzaamheden, branche of situatie. Los van het rendement, investeren ze vooral om het verhaal en beeld dat jij ze geeft. Ze investeren vanwege hun vertrouwen in jou.

De meeste startende ondernemers halen hun eerste durfkapitaal-financiering op bij familie of vrienden.

Startende ondernemingen lenen vaak geld bij bekenden, soms omschreven als een suikeroom of tante Agaath. In het Engels noemt men deze investeerders soms friends, family of fools. Dit omschrijft iedereen die geen investeerder, bank of financieel deskundige is.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Professionele business angels en venture capital

een financiering via een business angel-investeerderEr zijn ook mensen die vaker in startups investeren en die vrij ervaren zijn met risicodragend kapitaal. Zo’n investeerder wordt meestal een business angel of informal genoemd.

Dit zijn vaak (oud)ondernemers die weten hoe belangrijk het is voor een startende ondernemer om toegang te hebben tot voldoende startkapitaal.

Bedrijven die grotere bedragen aan risicodragend kapitaal investeren worden ook wel venture capital-maatschappijen genoemd. Clubs die bekend zijn met venture capital of business angels kun je vinden via verschillende investeerder-netwerken. Enkele bekende van deze netwerken zijn:

Heeft een groot netwerk met investeerders, investeringsfondsen en financiers. Ook heeft het een eigen fonds TechFund One waarmee het investeert in techbedrijven die onderweg zijn naar een Series A. In rondes tussen de 250.000 en 1mln neemt het een minderheidsbelang.

Koppelt startups die ze 'investor ready' vinden aan investeerders. Kan ook zelf mee-investeren vanuit een co-investment fund. Biedt ook ondersteuning bij het verbeteren van het pitch deck, het business plan en marktanalyses voor innovatieve hightech-startups.

Een matchmaking-platform waarop je als ondernemer zelf een bedrijfsprofiel kunt aanmaken. Met een basis, no cure no pay-oplossing, bereik je al zo'n 2.000 investeerders. Rekent 2,5 procent met een minimum van 2.000 euro voor een match.

startup-investeerders.

Durfkapitaal via crowfunding

Risicovol startkapitaal kan ook worden opgehaald via crowdfunding. Daar worden dit soort investeringen ook wel durfkapitaal-crowdfunding, of equity-crowdfunding genoemd. Enkele platforms die (ook) in Nederland actief zijn:

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

Het Engelse Seedrs is een crowdfunding-platform voor durfkapitaal dat equity campagnes heeft voor bedrijven uit heel Europa. Heeft veel campagnes, waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waardoor de aandelen verhandelbaar zijn.

Seedrs en Crowdcube hebben veel overeenkomsten en eerder plannen gehad om te fuseren. Beide zijn ongeveer even groot en alhoewel er verschillen zijn voor investeerders, zal vooral het aanbod de doorslag geven.

Vormen van startkapitaal voor startups en scaleups

risico-investering in een startupEen startende ondernemer begint vaak bij familie, maar snelle groeiers zijn vaak ook bereid om een aandeel van hun bedrijf te verkopen aan investeerders.

Durfkapitaal is niet voor niets risicovol startkapitaal. Startups die snel willen groeien kunnen onvoldoende geld ophalen bij de bank en zoeken alternatieven.

Zo zijn converteerbare leningen die enkele jaren rentevrij zijn en na enkele jaren worden omgezet in aandelen, een vorm van risicokapitaal dat regelmatig voorkomt. Maar ook leningen die niet converteerbaar zijn worden durfkapitaal genoemd.

Durfkapitaal is vooral populair onder startups en scaleups die ook eigen vermogen nodig hebben.

Fiscale voordelen bij durfkapitaal

Durfkapitaal van friends, family en fools

Als je een investeerder gevonden hebt is het belangrijk dat deze vertrouwen heeft in de onderneming, want durfkapitaal is alleen via een achtergestelde lening of aandelen mogelijk.

Na de ondernemer zelf is een durfinvesteerder bij eventuele financiële problemen als eerste het geld kwijt. Vroeger had de belastingdienst fiscale voordelen voor investeringen in durfkapitaal. maar deze inkomstenbelasting-regeling is in 2011 afgeschaft. Je partner of mede-ondernemer was al uitgesloten. Er zijn wel weer nieuwe plannen voor durfkapitaal-regelingen. 

Er zijn geen directe fiscale voordelen voor durfkapitaal.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten