Durfkapitaal
Als je geld leent van familie of vrienden noemt men dit vaak durfkapitaal. Hierbij kun je zelf onderhandelen en afspraken maken. Als je meer kapitaal nodig hebt dan je uit je eigen netwerk kunt halen, zijn hiervoor ook platforms en meer professionele investeerders te vinden.
Inhoud:
- Business angels en venture capital
- Venture capital
- Ontwikkelingsmaatschappijen
- Durfkapitaal via crowfunding
- Fiscale voordelen bij durfkapitaal
Wat is durfkapitaal?
Elke zakelijke lening, financiering of investering van particuliere investeerders kun je zien als risicodragend durfkapitaal.
Startende ondernemingen lenen vaak geld bij bekenden. Los hiervan zijn er ook professionele investeerders die al in een hele vroege fase in bedrijven investeren. Voordat deze groep durfkapitaal investeert is er meer nodig dan alleen een gunfactor. Je verhaal moet overtuigen.
De meeste startende ondernemers halen hun eerste durfkapitaal-financiering op bij familie of vrienden.
Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Floryn of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Professionele business angels
Vroeg durfkapitaal komt vaak van familie, vrienden of andere bekenden. Denk aan een suikeroom of tante Agaath. In het Engels noemt men deze investeerders soms friends, family of fools. Dit omschrijft iedereen die geen investeerder, bank of financieel deskundige is.
Er zijn ook mensen die vaker in startups investeren met risicodragend kapitaal. Als het gaat om een individu dan wordt zo’n investeerder meestal een business angel of informal genoemd. Deze durfkapitaal-investeerders zijn vaak (oud)ondernemers die weten hoe belangrijk het is voor een startende ondernemer om toegang te hebben tot voldoende startkapitaal.
Venture capital
Tot een bedrag van honderd- of tweehonderdduizend euro zijn individuele investeerders meestal voldoende. Daarboven heb je eerder te maken met een investeringsmaatschappij. Bedrijven die grotere bedragen aan risicodragend kapitaal investeren bestaan deels uit venture capital-maatschappijen.
Venture capital-investeerders of business angels kun je vinden via verschillende investeerder-netwerken. Enkele bekende van deze netwerken zijn:
Heeft een groot netwerk met investeerders, investeringsfondsen en financiers. Ook heeft het een eigen fonds TechFund One waarmee het investeert in techbedrijven die onderweg zijn naar een Series A. In rondes tussen de 250.000 en 1mln neemt het een minderheidsbelang.
Koppelt startups die ze 'investor ready' vinden aan investeerders. Kan ook zelf mee-investeren vanuit een co-investment fund. Biedt ook ondersteuning bij het verbeteren van het pitch deck, het business plan en marktanalyses voor innovatieve hightech-startups.
Een matchmaking-platform waarop je als ondernemer zelf een bedrijfsprofiel kunt aanmaken. Met een basis, no cure no pay-oplossing, bereik je al zo'n 2.000 investeerders. Rekent 2,5 procent met een minimum van 2.000 euro voor een match.
Durfkapitaal is vooral populair onder startups en scaleups die ook eigen vermogen nodig hebben.
Ontwikkelingsmaatschappijen
In Nederland spelen spelen regionale ontwikkelingsmaatschappijen ook een grote rol. Vaak moet je hiervoor wel al wat stappen verder zijn. Als je businessmodel al werkt, maar je vooral groeikapitaal zoekt is dit een goede plek om dit op te halen.
Ontwikkelingsmaatschappijen kijken niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar het werkgelegenheid dat jij kunt creëren of wat jouw innovatie voor een sector of regio kan betekenen.
Durfkapitaal via crowfunding
Je kunt ook risicovol startkapitaal ophalen via crowdfunding. Daar worden dit soort investeringen ook wel durfkapitaal-crowdfunding, of equity-crowdfunding genoemd. Converteerbare leningen zijn hierbij soms ook mogelijk. Durfkapitaal-platforms die (ook) in Nederland actief zijn:
Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.
In Nederland is SeedBlink vooral bekend vanwege de overname van het crowdfundingplatform Symbid, dat het in 2022 kocht. Het Roemeense investeringsplatform is opgericht in 2020 en richt zich op technologie startups en scale-ups.
Crowdfunding-platform voor durfkapitaal met equity campagnes voor bedrijven uit heel Europa. Ontstaan na overname van het Engelse Seedrs. Tussen de campagnes, zitten ook regelmatig mooie snelle groeiers. Biedt ook een secondary market waardoor de aandelen (soms) verhandelbaar zijn.
Fiscale voordelen bij durfkapitaal
Als je een investeerder gevonden hebt is het belangrijk dat deze vertrouwen heeft in de onderneming, want durfkapitaal is alleen via een achtergestelde lening of aandelen mogelijk. Na de ondernemer zelf is een durfinvesteerder bij eventuele financiële problemen als eerste het geld kwijt.
Vroeger had de belastingdienst fiscale voordelen voor investeringen in durfkapitaal. maar deze inkomstenbelasting-regeling is in 2011 afgeschaft. Je partner of mede-ondernemer was al uitgesloten. Er zijn wel weer nieuwe plannen voor durfkapitaal-regelingen.
Er zijn geen directe belastingvoordelen voor durfkapitaal.