Durfkapitaal
Als je geld leent van familie of vrienden noemt men dit vaak durfkapitaal. Hiermee kun je onderling onderhandelen en afspraken maken. Als je meer kapitaal nodig hebt dan je uit je eigen netwerk kunt halen, zijn hiervoor ook platforms en meer professionele investeerders te vinden.
Wat is durfkapitaal?
Elke lening, financiering of investering in jouw onderneming die afkomstig is van particulieren kun je zien als risicodragend durfkapitaal.
De meeste startende ondernemingen sluiten hiervoor een lening af bij een zogenaamde suikeroom of tante Agaath. In het Engels wordt deze groep ook wel omschreven als friends, family of fools. Hiermee wordt eigenlijk iedereen bedoeld die geen investeerder, bank of financieel deskundige is. Iedereen die (waarschijnlijk) niet in de directe kapitaalmarkt werkzaam is.
De meeste startende ondernemers halen hun eerste durfkapitaal-financiering op bij familie of vrienden.
Het gaat om risicodragend kapitaal en mensen die niet heel vaak in bedrijven investeren zijn misschien onvoldoende bekend met de risico’s, werkzaamheden, branche of situatie. Zij investeren hun geld meestal niet direct om het rendement maar om het verhaal en beeld dat jij ze geeft. Ze investeren puur vanwege hun vertrouwen in jou.
Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Professionele business angels en venture capital
Natuurlijk zijn er ook mensen die vaker in startups investeren en hier vrij ervaren in zijn. Zo’n durfkapitalist wordt meestal een business angel of informal genoemd. Dit zijn vaak (oud)ondernemers die weten hoe belangrijk het is voor een startende ondernemer om toegang te hebben tot voldoende startkapitaal.
Bedrijven die grotere bedragen aan risicodragend kapitaal investeren worden ook wel venture capital-maatschappijen genoemd. Clubs die bekend zijn met venture capitalists of business angels kun je vinden via verschillende investeerder-netwerken.
Risicovol startkapitaal kan ook worden opgehaald via crowdfunding. Daar worden dit soort investeringen ook wel durfkapitaal-crowdfunding, of equity-crowdfunding genoemd.
Startkapitaal voor snelle startups en scaleups
Durfkapitaal is dus een vrij brede term die vooral voorkomt bij risicovol startkapitaal. Startups die snel willen groeien kunnen onvoldoende geld ophalen bij de bank en zoeken alternatieven. Een startende ondernemer begint vaak bij familie, maar snelle groeiers zijn vaak ook bereid om een aandeel van hun bedrijf te verkopen aan investeerders.
Zo zijn converteerbare leningen die enkele jaren rentevrij zijn en op den duur worden omgezet in aandelen, een vorm van risicokapitaal dat regelmatig voorkomt. Maar ook leningen die niet converteerbaar zijn worden durfkapitaal genoemd.
Durfkapitaal is vooral populair onder startups en scaleups die ook eigen vermogen nodig hebben.
Durfkapitaal is gebaseerd op vertrouwen
Als je een investeerder gevonden hebt is het belangrijk dat deze vertrouwen heeft in de onderneming, want durfkapitaal is alleen via een achtergestelde lening of aandelen mogelijk. Andere schuldeisers zijn bij eventuele financiële problemen het eerst aan de beurt. Bij een eventueel faillissement is de durfinvesteerder dan ook na de ondernemer zelf als eerste zijn geld kwijt!
Voorheen heette de durfkapitaal-regeling bij de Belastingdienst de Tante Agaath-lening. Een verwijzing naar een geldgever als een rijke tante die wil investeren in het opzetten van een bedrijfje van een neefje of nichtje. Maar waarschijnlijk mede vanwege de verwarring die ontstond met deze naam – veel mensen dachten bijvoorbeeld dat deze lening enkel voor familie mogelijk was – is deze financiering door de fiscus omgedoopt tot durfkapitaal of startkapitaal.
Jonge bedrijven helpen met risicodragend vermogen? Sluit je aan bij fondsen zoals Fresh Funds of investeer zelf via platforms als CrowdedHero of Seedrs.com, in ambitieuze startups uit heel Europa.
Durfkapitaal en de belastingdienst

In het verleden waren er fiscale voordelen voor investeringen in durfkapitaal maar deze regeling is in 2011 afgeschaft. Je partner of mede-ondernemer was al uitgesloten van deze regeling.
Een alternatief is er nog niet, maar er wordt wel veel gesproken over het nieuw leven inblazen van een durfkapitaal-regeling. Het was soms net een reden om investeerders over de streep te trekken. Met name voor ‘fools’, want écht voordelig was deze regeling voor de geldgever zeker niet.
Bij de durfkapitaal-regeling was een achtergestelde lening de eerste acht jaar vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing in box 3 tot ruim vijftigduizend euro, al is dit niet meer dan de bevestiging dat de geldgever het geld werkelijk even kwijt is.
Voordeel bij kwijtschelden lening
Daarnaast waren er voordelen voor de geldgever mocht het voor jou helemaal niet meer mogelijk zijn om terug te betalen en hij besluit uiteindelijk de schuld kwijt te schelden. Hij kon dan een deel of zelfs de hele lening kwijtschelden.
Het verlies dat de geldgever daardoor lijdt is voor hem als een persoonsgebonden aftrekpost aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Beide regelingen zijn sinds 2011 niet meer aan te vragen. Momenteel zijn er dan ook geen directe fiscale voordelen voor durfkapitaal.