Frankrijk gaat durfkapitaal stimuleren

Na het succes van de fiscale stimuleringsprogramma’s EIS en SEIS in Engeland, willen Franse ambtenaren deze regelingen in hun land introduceren. De programma’s maken het aantrekkelijker voor particuliere investeerders om geld te steken in startups. Binnen Europa worden de initiatieven veel besproken. In Nederland zijn dergelijke plannen er nog niet.
Enterprise Investment Scheme (EIS) en Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS) zijn in het Verenigd Koninkrijk al jaren een succes. Particuliere investeerders hebben vorig jaar 2,5 miljard pond in startende Engelse bedrijven gestoken via EIS en SEIS. Voor EIS betekent dit een stijging van 39 procent ten opzichte van het belastingjaar 2021-22. SEIS groeide met 16 procent. Dit blijkt uit de gegevens van HM Revenu & Customs, de belasting-, betalings- en douaneautoriteit van het Verenigd Koninkrijk.
Fiscale voordelen voor startupinvesteringen
EIS & SEIS Investments zijn zo’n 30 jaar geleden opgericht om startupinvesteringen te belonen. Investeerders die minimaal vier jaar in een startup investeren krijgen een belastingkorting tussen de 30 en 50 procent. Ter vergelijking: in Nederland wordt durfkapitaal gezien als een reguliere belegging en krijgen investeerders geen belastingkorting.
In Nederland geen korting op durfkapitaal.
In Frankrijk werden de Britse programma’s begin deze maand besproken door het kabinet. Het creëren van banen staat daar hoog op de agenda. “We moeten ons ecosysteem van startups blijven ontwikkelen. De beste manier om banen te creëren is om nadruk te leggen op jonge, innovatieve bedrijven”, zei Paul Midy, die medeverantwoordelijk is voor het voorstel.
Streven naar jaarlijkse investering van €3 miljard
Frankrijk kampt momenteel met een vertraagd investeringsklimaat vanwege de krimpende economie. Door durfkapitalisten een belastingvoordeel te bieden tussen de 18 en 50 procent, hoopt het kabinet dat zij jaarlijks zo’n 3 miljard euro investeren in startups. Hiermee wil het de belofte van de Franse president Macron nakomen, om tegen 2027 een miljoen nieuwe banen te creëren.
Reacties