Investeringen in Nederlandse startups stabiliseren

Investeringen in Nederlandse startups stabiliseren

Nederlandse startups haalden in het derde kwartaal van dit jaar 420 miljoen euro aan durfkapitaal op. Dat is een lichte daling in vergelijking met het tweede kwartaal, en met dezelfde periode vorig jaar. Dit terwijl een opvallende toename te zien is in deals vanaf 15 miljoen euro.

Dit stelt het Quarterly Startup Report, een gezamenlijk initiatief van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, Dutch Startup Association en Techleap.

Gebruikelijk seizoenspatroon

Hoewel dit cijfer lager is dan het tweede kwartaal van 2023, dat 525 miljoen euro aan investeringen liet zien, en het derde kwartaal van 2022, dat 435 miljoen euro opleverde, laat deze afname een gebruikelijk seizoenspatroon in de investeringswereld zien.

Het aantal deals is ook gedaald, van 98 in het derde kwartaal van vorig jaar naar 85 in het afgelopen kwartaal. Hoewel een afname in durfkapitaal tijdens het zomerseizoen normaal is, vinden de onderzoekers deze daling wel opmerkelijk.

“Desondanks is een positieve ontwikkeling merkbaar, namelijk een toename van grote deals.”

Desondanks is er een positieve ontwikkeling merkbaar, namelijk een toename van grotere deals. Ongeveer 15 procent van de investeringen was groter dan vijftien miljoen euro. Een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van de acht tot tien procent in de eerste kwartalen van het jaar.

Teken van herstel

De toename in grotere financieringsrondes lijkt op een teken van herstel, waarbij venture capitalists bereid zijn om meer te investeren in latere stadia van startups. In totaal is er dit jaar tot nu toe bijna 1,4 miljard euro in startups geïnvesteerd.

Maroessia

Maroessia

Maroessia Karpenko werkt sinds 2023 voor Investeerders.nl, onderdeel van Zietuwel. Ze schrijft vooral nieuws- en achtergrondartikelen, maar ook interviews.

Bekijk alle berichten van Maroessia

Gerelateerde berichten