Corum Investments

Crowdfunding-campagne starten

Wil je een crowdfunding-campagne starten? Zorg dat je goed bent voorbereid. Want het financieren via crowdfunding heeft veel voordelen, de nadelen zitten grotendeels in het opstarten van een campagne.

Crowdfunding-campagne startenNaast een banklening, rijke investeerders of grote investeringsmaatschappijen wordt er steeds meer geld direct uit de markt gehaald. Onder andere met crowdfunding. Als je ondernemers vraagt naar de voordelen van een crowdfunding-campagne starten, dan is geld meestal niet het eerste wat ze noemen. Het activeren van ambassadeurs, de flexibiliteit rond onderpand of de feedback op de onderneming kunnen allemaal doorslaggevend zijn om te kiezen voor deze alternatieve financieringsvorm.

Crowdfunding-campagne starten blijkt vaak lastiger dan gedacht

Maar als we kijken naar het slagingspercentage wordt het een ander verhaal. Een groot deel van de ondernemers die bij een platform een aanvraag indient gaat niet eens online. Ze worden simpelweg geweigerd omdat platformen bang zijn dat bij een campagne die slechter loopt, ook hun reputatie op het spel staat.

Ook van de crowdfunding-campagnes die live gaan haalt lang niet elke aanvraag zijn doelbedrag. Maar je hebt hier wel veel invloed op. Veel ondernemers staren zich blind op de financiële cijfers of professionaliteit van het project. Maar crowdfunding hoeft helemaal niet zo gelikt. Het gaat om jouw droom, dus vooral beelden van jouw mobiele telefoon worden gewaardeerd, om maar een voorbeeld te noemen.

Hoe start je dan wel een goede crowdfunding-campagne? Houd bij je voorbereiding rekening met de volgende punten:

Zorg dat je financiën op orde zijn

Goede cijfers zijn natuurlijk die van een winstgevende, stabiele organisatie waarbij er geen enkele twijfel is dat die het geld terugbetaalt. Maar dat is ook een utopie. Want waarom zou je geld lenen voor je bedrijf als je hiermee zelf ruim voldoende verdient? Iedereen begrijpt dat je een crowdfunding-campagne start omdat je geld wilt ophalen.

Dat je krap bij kas zit, hoeft dus geen probleem te zijn. Je hoeft ook niet je winstcijfers op te krikken, of je eigen salaris af te zwakken. Wel kan het helpen om je eigen vermogen wat aan te sterken, of onnodige risico’s weg te nemen. Heeft je bedrijf onderdelen die weinig winst maken maar veel tijd kosten of risico’s uitstralen? Stoot deze dan af. Los onnodige kortlopende schulden af en laat zien dat een nieuwe kapitaalinjectie in datgene wat de focus is van je bedrijf extra rendement kan opleveren.

Als je een crowdfunding-campagne begint is het vooral belangrijk dat je bedrijf continuïteit en betrouwbaarheid uitstraalt. Wees dus vooral eerlijk over je cijfers. Gaat het al een tijdje wat minder en wil je met een verbouwing of reorganisatie de boel weer op de rit krijgen? Vertel dat gewoon, want bij crowdfunding komt het geld vaak van klanten, leveranciers of andere betrokkenen die goed weten hoe bij jou de vlag hangt.

Bedenk waarom je kiest voor crowdfunding

Dat je een crowdfunding-campagne wilt starten omdat je kapitaal wilt ophalen snapt iedereen. Maar van welke andere voordelen van crowdfunding wil jij gebruikmaken? Als het je puur en alleen om het geld gaat dan is het meestal slimmer om geld op te halen bij investeerders of de bank. Crowdfunding is dan te omslachtig en tijdrovend. Pas wanneer je ook andere voordelen benut, kan crowdfunding als beste optie uit de bus komen.

Bijvoorbeeld omdat je leveranciers of klanten erbij betrekt. Dat levert niet alleen geld op, maar versterkt daar ook de banden mee, wat een positieve impuls voor je bedrijf kan betekenen. Kijk ook goed of je deze ambassadeurs een mooie tegenprestatie kan bieden die niet op kapitaal is gebaseerd. Het gevoel van eigenaarschap of iets mede gerealiseerd hebben, is prima mogelijk zonder aandelen of financiële prikkels.

Veel ondernemers geven aan dat ze in hun omgeving geen geldschieters kennen. Bij sommige platformen zijn deze wel nodig om een crowdfunding-campagne te starten. Dat kan dus je keuze beïnvloeden, al heb je er vaak meer dan je denkt. Denk aan een buurman, familieleden, voetbalclubgenoten, collega’s of andere ondernemers waarmee je veel samenwerkt. Al deze intimi kun je activeren.

Nu zal niet elke ondernemer zijn buurman of voetbalclubgenoten willen vragen om geld, maar soms kunnen deze dan op een andere manier helpen om de campagne vorm te geven. Denk aan het bepalen van de juiste woordkeuzes. Ze helpen je met een goede formule die iedereen snapt en vertrouwt. Als deze groep vervolgens ook investeerder worden is het hun keuze, en ben jij 100% transparant geweest.

Kies het juiste crowdfunding-platform

Er zijn verschillende platformen waarop je een campagne kunt starten. Drie grotere platformen zijn:

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefund en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar is momenteel het platform dat het meeste geld via crowdfunding heeft opgehaald in Nederland. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was dit de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdDeze speler is brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Oneplanetcrowd heeft in haar eerste 5 jaar bijna 180 projecten en ondernemingen gefinancierd voor ruim 20 miljoen euro. Biedt ook converteerbare leningen aan.

Meer aanbieders zijn te vinden op ons platform-overzicht. Daarnaast zijn er nog veel kleine platformen, maar het wereldje wordt wel gedomineerd door de grotere platformen die elk hun eigen niche hebben gevonden. Zorg dat je in ieder geval hiervan de voor- en nadelen kent voordat je je keuze maakt, want deze keuze is cruciaal voor je succes.

Als je het juiste platform kiest, kan deze je veel administratie uit handen nemen, bekendheid voor je genereren en vertrouwen en geloofwaardigheid voor je campagne realiseren. Houd er wel rekening mee dat de grootste en sterkste platformen vaak weer zelf een hoger prijskaartje kennen. Als een kleiner platform het ook kan realiseren, kan dat ook een financiële overweging zijn.

Schiet met de crowdfunding-campagne direct uit de startblokken!

Crowdfunding-projecten die slagen zijn over het algemeen direct bij de start al succesvol. Zodra ze live gaan is er al een aanzienlijk deel geïnvesteerd en lopen ze snel vol. Hiermee proberen ze twijfelende investeerders te overtuigen om ook mee te doen. Ze spelen dus in op het kuddegedrag van mensen.

Zorg dus dat je bij de start van je campagne deze voor een aanzienlijk deel zelf kunt financieren. Er zijn platformen waar dit niet nodig is, zoals Funding Circle, maar bij de meeste platformen zul je vooraf al tussen de 20 à 30 procent zelf moeten vinden. Hoe meer je kunt activeren, hoe sneller ook onbekenden zullen instappen.

Al wordt dit door de jaren heen wel minder belangrijk. Naast geld helpen platformen je vooral met advies, de structuur en bekendheid voor je campagne en voor veel ondernemers is dat belangrijk. Om die reden halen ondernemers soms meer dan de helft op via hun eigen achterban, maar dat hoeft dus niet. Steeds meer investeerders stappen met kleine bedragen in meerdere campagnes en dus ook in projecten die ze totaal niet kennen.

Als je wel zelf ook actief moet werven, dan nog hoeft het niet allemaal eigen geld te zijn. Je dient dan je eigen warme relaties te activeren. Denk aan familie, vrienden, klanten, medewerkers, leveranciers, buren of andere mensen die jouw onderneming of campagne een warm hart toedragen. Deel je het ook op social media, in een nieuwsbrief of verdere relaties? Dan komt er vaak geld uit hoeken waar je het misschien zelf niet had verwacht. Zorg dat dus je hele netwerk het weet dat jij binnenkort met een campagne wilt starten, en dat zij direct bij de start mee zullen financieren, zodat je campagne snel uit de startblokken komt.

Kies het juiste bedrag

Houd hier ook rekening mee als je een bedrag kiest. Als je vrij veel wilt ophalen loop je het risico dat je je doel niet haalt. Investeerders stappen alleen in als ze denken een buitenkansje te kunnen pakken. Een campagne waarbij je moet leuren om geld, daar haken investeerders dus op af. Daarnaast kan het betekenen dat je helemaal niets krijgt, want een campagne die de 100 procent niet haalt wordt vaak teruggedraaid.

Regel een goede planning en projecteigenaar

Campagnes die starten hebben soms dezelfde week het geld al op hun rekening. Dat kan het gevoel geven dat alles heel snel gaat. Wat je hier niet bij ziet, is dat de voorbereiding van deze projecten soms al heel wat weken daarvoor is begonnen, en dat er bijna dagelijks tijd aan is besteed. Starten met crowdfunding is echt wel veel werk. Een projecteigenaar is meestal geen overbodige luxe. Je kunt het financiële plaatje overlaten aan je boekhouder of accountant, maar een interne coördinator is meestal noodzakelijk.

Denk aan het ontwerpen van je crowdfunding-campagne zelf, maar ook aan randzaken. Denk aan de tegenprestatie voor je intimi die helpen met het opzetten van de campagne. Alleen hiermee kun je al best een dag mee bezig zijn. Ook het communiceren vooraf, tijdens en na de campagne is veel werk, dat goed en gestructureerd moet gebeuren.

Crowdfunding-campagne starten - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp