Crowdlending
Met crowdlending leen je geld van particuliere investeerders via een onderhandse lening. Het valt onder crowdfunding en is een alternatief voor het financieren van het mkb. In ruil voor de zakelijke leningen krijgen investeerders rente. In Nederland zijn er verschillende platforms actief.
Online zijn er crowdfunding-platformen waarop ondernemers hun financieringsaanvraag kunnen onderbouwen. Zo kunnen ze uitleggen waarom ze geld nodig hebben, maar ook waarom ze zeker zijn dat ze je de investering terugbetalen.
Dat laatste lijkt belangrijk voor het succes van de campagne, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Crowdfunding via onderhandse leningen
Crowdfunding kun je op meerdere manieren invullen. Bij crowdlending gaat het om onderhandse leningen (aan bedrijven). Deze vorm is in Nederland verreweg de meest populaire crowdfunding-variant. Kleine leningen lopen vaak via peer-to-peer-oplossingen zoals vrienden, familie of bekenden, maar voor grotere bedragen is een onderhandse lening via een crowdfunding-campagne een goed alternatief voor de bank.
Kleine leningen lopen vaak via familie of vrienden. Voor grotere leningen is crowdlending een goed alternatief.
Crowdlending groeit momenteel sterk in Nederland. Tenminste, op het vlak waarbij er volgens de bank geen of te weinig onderpand is. Heb jij een financieringsvraag waarbij de zekerheden wel duidelijk zijn? Bijvoorbeeld een nieuwe auto, vaste activa als een kantoorpand, of bedrijfsmachines? Dan is de bank nog altijd een goede manier om je financiering bij te regelen. Buiten de bank is crowdlending hƩt alternatief.
Naast crowdlening zijn er crowdfunding-sites die gebaseerd zijn op donaties. Soms staat er tegen die donatie een vergoeding in natura maar juridisch gezien doneer je geld en er wordt niets terugbetaald. Kickstarter.com is hier een bekend voorbeeld van.
De derde optie is equity crowdfunding, waarbij de ondernemer aandelen verkoopt. Vooral startups die nog weinig zekerheid kunnen bieden, niet snel willen terugbetalen en het vooral moeten hebben van hun enthousiasme zetten deze vorm veel in.
Equity crowdfunding is vooral populair onder startups.
Wil je investeren in jonge bedrijven? Zie dan BridgeFund (vanaf 100K euro) of Capler (vanaf 5K en doelrendement van 9-12%). Of investeer handmatig in ambitieuze startups via Republic of Invesdor.
Crowdlending-sites in Nederland
De investeerders bij crowdlending zijn vooral particulieren zoals jij en ik die spaargeld hebben en de rente op de spaarrekening onvoldoende vinden. Via crowdlending-platforms kunnen ze investeren in het mkb via onderhandse leningen. Bekende crowdlending-platformen zijn:
Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.500 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 600 miljoen euro. Bij de Cashcow Awards verkozen tot beste crowdfundingplatform van 2023 en 2024.
Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.
Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reƫle financieringsaanvragen zijn. Ondernemers moeten minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.
Meestal investeren mensen in meerdere projecten om risico’s te spreiden. Vooral projecten met een laag risico zijn populair. Grotere crowdlending-sites tonen naast het verhaal van de ondernemer ook een risico-analyse. Soms is deze van het platform zelf maar meestal is dit een analyse van een onafhankelijk bureau.
Online zijn er veel platformen te vinden. Sommige specifiek voor branches, lokale projecten of met aangepaste doelstellingen. Zo zijn er speciale sites voor onroerend goed, horeca- of softwarebedrijven en ook zijn er crowdlending-platformen die zich specifiek richten op maatschappelijke doelen als nieuwe energie of dierenwelzijn. Als jouw bedrijf een specifieke niche bedient is je platformkeuze erg belangrijk.
Gunfactor grootste succesfactor in crowdlending
Crowdlending lijkt eenvoudig. Je kiest het platform, noemt je financieringsvraag, geeft een goede rente op de lening en biedt het aan. Toch blijkt dat niet altijd voldoende om een financiering op te halen. Investeerders kunnen kiezen uit tientallen andere projecten en zijn lang niet altijd uit op de hoogste rente.
Een goede rente of duidelijk verhaal is niet altijd voldoende om een financiering op te halen.
Soms schrikt het zelfs af, want een hoge rente betekent meestal ook een hoog risico. Investeerders zijn meestal particulieren en daarvoor is vaak de gun-factor vaak doorslaggevend.
Voordat je je eerste crowdlending-aanvraag doet is het daarom slim om een specialist om advies te vragen wat goed werkt.
Dat kan een coach/mentor van een platform zijn. Maar daarnaast helpt het als je tekst nagelezen is door een tekstschrijver, eventueel filmpje door een videospecialist en je aanvraag is nagelezen door een accountant of financieel expert. En het kan ook geen kwaad om zelf eens je tekst door te lezen en jezelf af te vragen: als ik wat geld over zou hebben, zou ik hier zelf dan mijn spaargeld in investeren?
Wil je geld investeren in een betere samenleving? Invesdor heeft regelmatig crowdfunding-campagnes gericht op startups met maatschappelijke impact.