SeedBlink-review
6
(onze review)
SeedBlink is een investeringsplatform voor startups, gericht op techbedrijven. Als investeerder heb je hier verschillende opties om te investeren in equity crowdfunding-projecten. Hiermee kun je investeren in veelbelovende startups in ruil voor aandelen. In onze laatste review beoordelen wij het platform met een 6.
Inhoud:
Wat typeert SeedBlink?
SeedBlink is als platform gespecialiseerd in equity crowdfunding. In Nederland werd het actief door de overname van Symbid in 2022. Dat was een van de eerste grote equity crowdfunding-platforms in ons land. Begin 2024 heeft SeedBlink in totaal ongeveer 380 miljoen euro opgehaald voor projecten.
Andere platforms waarmee je SeedBlink kunt vergelijken zijn Invesdor (EU), Republic (UK) en Crowdcube (UK).
Laatste nieuws over SeedBlink
Een account aanmaken
Bij SeedBlink investeer je via het platform. Het aanmaken van een account is vrijblijvend en redelijk eenvoudig. Het werkt vergelijkbaar met andere crowdfunding-platforms, maar doordat je hier in equity investeert moet je meer informatie invoeren. Dit merk je direct bij het openen van je account.
Voordat je een SeedBlink-account kunt aanmaken moet je eerst een investeerderstoets doorlopen. Zo stellen ze vragen over je inkomen, achtergrond en voorkeuren. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe vaak je investeert, welke sectoren je interessant vindt of in welk stadium je graag instapt.
Na het verifiëren van je legitimatiebewijs stapt het platform deels over op het Engels. Zowel met de verdere gegevens, als met de bevestigingsmail van je inschrijving.
Aanbod: zowel grote als snelle kleinere campagnes
Op het platform kun je investeren in startups. SeedBlink is in meerdere Europese landen actief en heeft hierdoor verschillende soorten campagnes. Begin 2024 heeft het in totaal bijna 3.000 projecten aangeboden. Er zijn drie soorten projecten die door het platform worden uitgelicht:
- Syndicates: projecten waar al bekende angels bij betrokken zijn
- VC Backed: projecten waarbij venture capital-investeerders zijn ingestapt
- Community Stars: projecten die meer dan gemiddeld aandacht krijgen op het platform
Bekende Nederlandse projecten van Symbid
SeedBlink is nog maar kort actief op de Nederlandse markt, waardoor het nog niet duidelijk is welke projecten goed gaan renderen. In Nederland nam het in 2022 Symbid over. Dat platform was al actief sinds 2011. Enkele bekende projecten van Symbid zijn onder andere:
- VanMoof: Een innovatief fietsenmerk.
- SnappCar: Een platform voor het delen van auto’s.
- The Ocean Cleanup: Een project gericht op het opruimen van plastic uit de oceanen.
Deze campagnes vielen op door hun innovatieve concepten en trokken veel belangstelling van investeerders.
Gebruiksvriendelijkheid
Via SeedBlink kun je investeren in startups en andere innovatieve bedrijven. Dat zijn veelal zeer risicovolle investeringen. Het gebruikersgemak is zeker goed, maar bij dit type investeringen is het belangrijk om vooraf cases goed te beoordelen.
Als je besluit om te investeren kun je deze online betalen. Daarbij koppel je jouw bankrekening als tegenrekening voor toekomstig rendement. SeedBlink werkt zonder eigen account, dus deze tegenrekening gebruikt het platform voor rente, aflossingen of het resultaat van verkoop van de aandelen.
Het beoordelen van projecten
Het platform werkt prettig en informatie is snel te vinden, als je ervaring hebt als investeerder. Voor actieve investeerders is het beoordelen eenvoudig om een eerste indruk te krijgen, waarbij er vaak de mogelijkheid is om in contact te komen met een medewerker van SeedBlink of het bedrijf dat een investering ophaalt.
Beschrijvingen van investeringskansen zijn regelmatig in het Engels. Daarbij is de tekst vaak aangeleverd door de onderneming zelf en deze is vaak verre van objectief. Bij equity crowdfunding is het risico hoog. Het is daarom belangrijk om een goede eigen analyse te doen voordat je investeert.
Het is goed om te weten dat het platform van jou verwacht dat jij in staat bent om een goede afweging te maken. Veel van de projecten die worden aangeboden maken de beloofde verwachtingen niet waar. Slechts een klein deel van startups weet de eigen doelen te realiseren.
Rendement en kosten
SeedBlink rekent verschillende kosten, afhankelijk van welk abonnement je hebt of in welk type project je investeert. Zo zijn de opstartkosten 0,5 tot 2,5 procent van je investering. Daarna betaal je jaarlijks anderhalf procent van de investeringswaarde aan abonnementskosten voor het platform.
Meestal zijn dit de enige kosten, want lang niet elk project haalt de uiteindelijke exit. Bij een exit betaal je ook een exit-fee tussen de 7 en 12 procent van de waarde van de investering op dat moment aan het platform. Ook hierbij is het percentage afhankelijk van welk type investering er is gedaan.
Welk rendement er op projecten zit is lastig in te schatten. Zelfs bij een succesvolle exit kan het resultaat nog altijd negatief zijn, als de oorspronkelijke waardering te hoog was ingeschat. Maar er is geen maximum. In theorie kan één succesvolle investering tientallen verkeerde investeringen compenseren.
Veiligheid en betrouwbaarheid
Het platform SeedBlink heeft meerdere kantoren in Europa en is ontstaan dankzij overnames van bestaande platforms. Zo nam het eerder het Nederlandse Symbid over, dat al zeer veel ervaring had met equity crowdfunding. Het platform heeft een Europese crowdfunding-vergunning.
Toch kun je je afvragen of je hier veilig kunt investeren. Het platform maakt wel een selectie van projecten die het kansrijk acht, of niet. Maar het verdient zelf ook aan elke financiering. Daarnaast is het vooraf inschatten van succes bij startups erg lastig. Ook voor het platform zelf.
Je mag teksten daarom zeker nuanceren. Zo klinkt de term ‘Community Star’ vrij goed, maar als je goed kijkt naar de cases op het platform betekent dit eigenlijk dat investeringsmaatschappijen als business angels besloten om niet of amper in deze startup te investeren.
Reviewscore: 6
In onze laatste review krijgt SeedBlink een 6. Een voldoende als platform, maar de kans dat je hier verlies maakt op je investering is groot. Naast het succes van projecten hebben de tarieven ook veel invloed op het rendement. Al is elke investering in equity crowdfunding risicovol. Ook op platforms zoals Seedrs, Crowdcube of Invesdor is de kans op een misser groot.
In Nederland is SeedBlink mede groot geworden via Symbid, een platform dat zelf ook verschillende missers had gemaakt op financieel gebied. Investeerders.nl heeft vertrouwen in het platform, maar raadt investeerders wel aan om voorzichtig te zijn voordat die hun geld investeren. Lees de essentiële beleggersinformatie goed en kijk goed of de investering past bij jouw portfolio en risicotolerantie.