Secundaire markt crowdfunding nog niet mogelijk

Secundaire markt crowdfunding nog niet mogelijk

Nederlandse crowdfundingplatforms willen heel graag verhandelbare aandelen en leningen aanbieden, maar stuiten nog altijd op weerstand van de AFM. De toezichthouder staat het nog niet toe dat er secundaire marktplaatsen worden opgezet, terwijl Britse concurrenten dit wél mogen.

Nederlandse crowdfundingplatforms zoals Geldvoorelkaar, ZIB Crowdfunding, Oneplanetcrowd en Symbid willen graag dat beleggers in startups hun aandelen kunnen verhandelen, zoals dat op een echte beurs ook gebeurt. Maar uit een rondvraag door het Financieele Dagblad blijkt dat de AFM dit nog niet toestaat.

Beleggers en particulieren willen vroegtijdig uitstappen

En toch is er sterk behoefte aan. Zoals de situatie nu is, zijn er beleggers die via crowdfunding geld stoppen in startups omdat ze op zoek zijn naar rendement, maar betalen de gemaakte investeringen zich soms laat uit. Er tussentijds uitstappen kan niet zomaar.

Het zijn daarbij niet alleen beleggers, maar ook particulieren die via crowdfunding geld lenen aan bedrijven en liever niet zo lang aan hun belegging willen vastzitten. Over het algemeen geldt bij crowdfunding: hoe langer de looptijd, hoe minder animo er is. Dit verklaart grotendeels de behoefte van crowdfundingplatforms om het verhandelen van aandelen en leningen mogelijk te maken.

Symbid niet, Seedrs wel

Dat de AFM nog geen toestemming geeft voor het opzetten van een secundaire markt, frustreert vooral Symbid, dat wel een zogeheten ‘BO-vergunning’ heeft voor beleggingsondernemingen. Het zit nog steeds om de tafel met de AFM, terwijl de Britse concurrent Seedrs, met een vergelijkbare vergunning, wel zoiets kan aanbieden op de Nederlandse markt omdat het onder Brits toezicht staat.

Seedrs heeft een jaar geleden dan ook een eigen handelsplatform opgezet en één keer per maand kunnen kopers en verkopers een week lang handelen. Op deze marktplaats staan bijvoorbeeld aandelen van de Nederlandse startup Bolt en beleggingsapp BUX in de top tien van meest verhandelde aandelen.

AFM: ‘We begrijpen de wens van crowdfundingplatforms’

Symbid wil een soortgelijk handelsplatform opzetten, eigenlijk al sinds de start van het crowdfundingplatform. Maar het heeft hiervoor nog steeds niet het groene licht gekregen van de AFM, dat in een reactie laat weten dat ‘nog niet is uitgekristalliseerd of crowdfundingplatforms met een BO-vergunning eigen marktplaatsen mogen opzetten’. Tegenover het FD laat het weten: “We begrijpen de wens, maar dit moet in bredere, en mogelijk Europese context bezien worden.”

MTF-vergunning kost veel geld

Symbid-oprichter Maarten van der Sanden zegt dat zijn bedrijf waarschijnlijk een hele zware MTF-vergunning nodig heeft en dat deze erg kostbaar is. Er is een financiële buffer van ruim 700.000 euro nodig en daarnaast wordt de volledige administratie en het handelssysteem doorgelicht. Iets wat eigenlijk niet te dien is voor de kleinere crowdfundingplatforms.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten