OPC NK

NLC lanceert nieuw ‘impact bond’ via Symbid

NLC lanceert nieuw ‘impact bond’ via Symbid

Healthtech Venture Builder NLC heeft via Symbid 1,26 miljoen euro opgehaald, waarmee het extra kan investeren in deelnemingen. Interessant detail: het geld komt van slechts 24 investeerders, die zelf kunnen bepalen of ze in het fonds blijven of op termijn in deelnemingen investeren. Wordt dit een nieuw alternatief voor business angels?

Je kunt als investeerder zelf met verschillende bedrijven in gesprek gaan, maar de benodigde expertise, het papierwerk en de extra kosten van bijvoorbeeld het boekenonderzoek, de notaris of accountant kunnen dan veel invloed uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Daarnaast is het bijzonder tijdsintensief. Een alternatief is om bij een collectief aan te sluiten, al ben je dan meestal afhankelijk van keuzes van derden.

Via crowdfundingplatform investeren in een investeringsmaatschappij

NLC is zo’n collectief. Het is een organisatie die zorgbedrijven ondersteunt, onder andere met durfkapitaal. Het heeft dus al een eigen investeringsfonds en was op zoek naar een extra financieringsronde maar wilde daarbij investeerders meer controle laten behouden over hun geld.

Via een besloten deel van de website van Symbid is een campagne opgestart. Hierdoor krijgt NLC de voordelen die gebruikelijk zijn bij reguliere crowdfunding. Er is minder papierwerk, het platform geeft structuur aan de communicatie met investeerders en zorgt dat de campagne volledig voldoet aan regelgeving. Allemaal voordelen voor zowel NLC als investeerders die op deze manier meer overzicht krijgen.

‘Lening met optie tot converteren in deelneming’

Het nadeel van een platform is vaak echter dat je als investeerder dus wel gebonden bent aan dat wat je bij aanvang wordt voorgeschoteld. Misschien wel het belangrijkste detail is dat de campagne die NLC nu heeft opgezet een soort hybride tussenvorm kent.

In eerste instantie is het een converteerbare lening van de investeerders aan de investeringsmaatschappij. Als die vervolgens investeert, kunnen investeerders ervoor kiezen of ze in het collectief blijven zitten, of hun lening in de deelneming converteren. In het laatste geval verliezen ze de lening aan de maatschappij en krijgen ze aandelencertificaten van de deelneming terug, alsof ze zelf als angel met het bedrijf in zee zijn gegaan.

Het is de eerste keer dat wij dit zo zien, maar dankzij de converteerbare lening-variant eigenlijk best een logische. Wij vragen ons af waarom eigenlijk niet meer investeringsmaatschappijen die actief zijn in durfkapitaal hiervoor kiezen. Want als investeerder kun je ook in het collectief blijven, waardoor het aantal mogelijkheden alleen maar groter wordt. Als we Korstiaan Zandvliet van Symbid hiernaar vragen geeft hij aan dat het hem inderdaad niet zou verrassen als deze campagne de ogen van meer clubs zal openen.

Gerelateerde berichten