Symbid: ‘Er is weer voldoende animo om te investeren’

Symbid: ‘Er is weer voldoende animo om te investeren’

Na een onzeker jaar zit het durfkapitaal weer in de lift. Vooral het tweede kwartaal van 2021 was sterk. Er is nog niet eerder zo veel geld in Nederland opgehaald via crowdfunding. Investeerders.nl sprak over de markt(veranderingen) met Robbin Hoogstraten, commercieel directeur bij Symbid.

Crowdfundingcijfers.nl meldde vorige maand dat er in het eerste halfjaar 358 miljoen euro met crowdfunding werd gefinancierd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er 178 miljoen euro werd opgehaald. Dat bedrijven weer werkkapitaal zoeken en investeerders bereid zijn om risicodragend geld weg te zetten, merkt Robbin ook. “De volumedaling van 2020 hebben we ruimschoots goedgemaakt.”

‘Projecten van meerdere tonnen nu eerder regel dan uitzondering’

Hoewel Symbid het afgelopen halfjaar iets minder projecten had dan normaal, is het investeringsbedrag hoger. Projecten van meerdere tonnen zijn volgens Robbin eerder regel dan uitzondering. “Het type ondernemer dat kiest voor crowdfunding is veranderd. Voorheen waren het vooral startups, inmiddels zijn het veel gevestigde spelers die crowdfunding inzetten vanwege de marketingkansen.”

Het type ondernemer dat kiest voor crowdfunding is veranderd.

Ook het type investeerder dat kiest voor Symbid is veranderd. Het bedrijf is in 2011 opgericht als crowdfundingplatform, waar de crowd in ruil voor aandelen of converteerbare leningen investeert in uiteenlopende projecten. Eind 2017 kreeg het platform een vergunning voor complexere financieringen en werkt het ook samen met business angels. “De crowd zit voor gemiddeld 4.000 euro in een project, maar we hebben ook angels die meer dan een ton in een onderneming steken.”

De impactinvestering verovert de markt

Een trend die volgens Robbin al even gaande is, is de impactinvestering. “Investeerders zoeken nog steeds naar een mooi financieel rendement, maar het liefst in combinatie met een maatschappelijk doel. Vooral projecten waarin duurzaamheid en het stimuleren van de lokale economie centraal staan, zijn snel gefinancierd.”

In de afgelopen jaren werd crowdfunding steeds populairder, zowel onder ondernemers als investeerders. De wet- en regelgeving wordt hierdoor ook zwaarder. Platforms die niet (langer) voldoen aan de steeds strengere voorwaarden krijgen het volgens Robin moeilijk. “Het is niet ongebruikelijk om een jaar bezig te zijn met een vergunningstraject. Er zijn platforms die hun werk zelfs tijdelijk moesten staken totdat ze hun vergunning(en) binnen hadden.”

‘Het is onvermijdelijk dat de markt consolideert’

Zelf investeerde Symbid een aantal jaar geleden al in vergunningen om aan zwaardere reguleringen te voldoen. Geen overbodige luxe, aangezien er Europese crowdfunding-wetgeving komt waar alle platforms aan moeten voldoen. In combinatie met de steeds hogere volumes in crowdfunding is het volgens Robbin onvermijdelijk dat de markt verandert.

Kleine platforms krijgen het moeilijk.

Hij denkt dat vooral de kleinere partijen het moeilijk krijgen. “In deze volwassen markt heb je een flink volume nodig om te kunnen overleven. Een consolidatieslag zal hierdoor niet uitblijven”, aldus Robbin. Over Symbid hoeven we ons volgens hem geen zorgen te maken. “Met vijf mooie, grote projecten in de pijplijn is er bij ons voorlopig weer genoeg werk aan de winkel.”

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten