menu
Lendahand

Crowdfunding-platforms

In Nederland zijn er veel crowdfunding-platforms. Ondanks dat investeerders vaak op meerdere websites actief zijn en er enige overlap is, heeft elke crowdfunding-site zijn eigen expertise en zijn de verschillen groot. Welke is nu voor jou het meest geschikt?

Crowdfunding platforms
Er zijn in Nederland misschien wel honderd sites actief in crowdfunding. Het overgrote deel richt zich op een specifieke branche, regio of groep investeerders of bieden een vorm van crowdfunding waar jij misschien niet op zit te wachten. Toch blijven er dan nog veel crowdfunding-platformen over. De verschillen tussen de sites zijn groot, zo zijn er ook crowdfunding-websites waarbij de betrouwbaarheid niet te controleren valt.

Overzicht crowdfunding-websites in Nederland

Hier bieden wij een overzicht van zeven platforms die wij kunnen aanraden. Heb je geen idee hoe je een keuze moet maken? Onder de lijst met crowdfunding-websites beschrijven we enkele factoren die je kunnen helpen om jouw crowdfunding-platform te vinden.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefund en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

Crowdfundingplatform GeldvoorelkaarDit crowdfunding-platform heeft via haar site momenteel het meeste geld opgehaald in Nederland. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was dit de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning. Geldvoorelkaar is nog altijd breed actief.

Lendahand

Crowdfundingplatform LendahandLendahand is een crowdfunding-website (in 2018 uitgeroepen tot beste platform van Nederland) waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden. De bedrijven kunnen uitbreiden en jij ontvangt 3-6% rente op jaarbasis. Investeren kan al vanaf €50 en halverwege 2019 was hier al ruim 50 miljoen euro geïnvesteerd.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdDeze speler is brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Oneplanetcrowd heeft in haar eerste 5 jaar bijna 180 projecten en ondernemingen gefinancierd voor ruim 20 miljoen euro. Biedt ook converteerbare leningen aan.

Funding Circle

Crowdfundingplatform Funding CircleFunding Circle omschrijft zichzelf als de grootste online kredietmarktplaats ter wereld voor kleine en middelgrote ondernemingen en heeft begin 2017 al meer dan 25.000 bedrijven gefinancierd. In 2018 is dit het platform waar in ons land de meeste campagnes op worden aangeboden.

Kapitaal Op Maat

Crowdfundingplatform Kapitaal op MaatDit crowdfunding-platform richt zich op het complete mkb. Kapitaal Op Maat is niet het grootste platform, maar had in haar eerste vier jaar wel een netto-rendement van ruim 4%.

Waardevoorjegeld.nl

Waarde voor je geldWaardevoorjegeld.nl is een platform met een christelijke identiteit. Investeerders stellen prijs op de zondag als rustdag, en het platform streeft na om geen winst te maken ten koste van het milieu. Zij zien dit als goed rentmeesterschap, want investeren doe je met je hoofd, maar zeker ook met je hart!

Keuze maken uit honderd crowdfunding-platforms

Crowdfunding-siteBovenstaande overzicht biedt zeven platformen die wij aanraden, maar afhankelijk van je bedrijf, regio of financieringsbehoefte kan het goed zijn dat er een beter crowdfunding-platform in de markt is. Begin 2017 waren er naar schatting alleen in Nederland al zo’n 75 tot 100 crowdfunding-sites actief. Een groot gedeelte daarvan is zeer onbekend. Regionale of branchegerichte platformen vind je alleen via de juiste kanalen. Maar er zijn ook websites waarop amper investeerders actief zijn of waarbij er geen toezicht wordt  gehouden. Je kunt je afvragen of je daar wel je geld wilt ophalen dan wel uitgeven.

Zelfs bij de crowdfunding-platforms die wij hierboven aanraden, die elk duizenden investeerders hebben en qua betrouwbaarheid goed te noemen zijn, zijn de verschillen erg groot. Zo zijn er spelers die zich puur richten op het verkrijgen van een investering in ruil voor donaties, maar ook sites waarop aandelen (equity) worden verhandeld. Daarnaast zijn er reward-based platformen en platformen die zich puur richten op leningen. Al moet je je daar ook niet in vergissen, want of je nu een achtergestelde lening, een converteerbare lening of rente-gebaseerde lening (crowdlending) aanbiedt, maakt nogal een verschil.

Crowdfunding-platforms voor leningen

Vooraf moet je dus bepalen wat je tegenprestatie gaat zijn. Is dat rente, een aandeel in je bedrijf of bied je een product of dienst aan? Aanbieders uit het bovenstaande rijtje bieden op zijn minst een vorm van crowdlending, de crowdfunding-vorm waarbij je een lening met rente moet terugbetalen. Deze crowdfunding-variant is in Nederland zeer populair onder het mkb. Maar zelfs als je weet wat je tegenprestatie gaat zijn, is de keuze lastig. Als jij een maatschappelijk doel nastreeft, kom je misschien in aanmerking voor duurzame crowdfunding. Daarbij zijn investeerders sneller geneigd om te investeren tegen een relatief lager rentepercentage. Ook zijn sommige crowdfunding-platforms juist gespecialiseerd in grote bedragen (miljoen of meer) terwijl andere spelers zich meer richten op honderdduizend euro of minder.

Platformkosten en -voorwaarden

De kosten van een crowdfunding-campagne bestaan meestal uit drie delen. Ten eerste ga je bij succes een lening aan. Crowdfunding is risicovol en dat is meestal terug te zien in de rentepercentages die gemiddeld tussen de 7-9% liggen. Daarnaast moet je een platform betalen voor zaken als de risico-analyse, het opzetten en publiceren van de campagne. De kosten hiervan verschillen per platform en zijn meestal een paar honderd euro. Ook wordt soms een vergoeding gerekend tijdens de looptijd. De kosten hiervan zijn meestal afhankelijk van het bedrag dat je ophaalt en lopen sterk uiteen.

De kosten van de platformen verschillen, maar de tegenprestatie die je daarvoor terugkrijgt ook. Het loont dus om de websites te leren kennen en op zoek te gaan naar het crowdfunding-platform dat het beste bij jou past. Bij sommige aanbieders is een positieve risico-analyse voldoende om enkele tonnen op te halen, wordt je actief ondersteund tijdens het traject en kun je zelfs media-aandacht verwachten bij een succesvolle pitch. Bij andere platformen moet je zelf vooral aan de bak om een goede pitch op te zetten en investeerders te vinden.

Crowdfunding-platforms - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp