Crowdfunding-platforms

In Nederland zijn er veel crowdfunding-platforms. Ondanks dat investeerders vaak op meerdere websites actief zijn en er enige overlap is, heeft elke crowdfunding-site zijn eigen expertise en zijn de verschillen tussen platformen groot. Welk platform is nu voor jou het meest geschikt?

Inhoud:

Overzicht crowdfunding-websites in Nederland

crowdfunding platforms met mkb-projectenEr zijn in Nederland verschillende sites actief met crowdfunding. Het overgrote deel richt zich op een specifieke branche, regio of groep investeerders of bieden een vorm van crowdfunding waar jij misschien niet op zit te wachten.

Toch blijven er dan nog veel crowdfunding-platformen over. De verschillen tussen de sites zijn groot, zo zijn er ook websites waarbij de betrouwbaarheid niet te controleren valt.

Hier bieden wij een overzicht van verschillende platforms die financieringen bieden in ruil voor rente of aandelen. Heb je geen idee hoe je moet vergelijken? Onder de lijst met crowdfunding-websites beschrijven we factoren die helpen om jouw crowdfunding-platform te vinden.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat landelijk actief is maar zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches. Financierde in totaal al voor ruim 500 miljoen euro. Biedt zowel grote als kleine campagnes en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het heeft meer dan 2.000 projecten gefinancierd voor bedragen tot 2,5 miljoen euro per project (mkb- en vastgoedondernemingen). Geldvoorelkaar.nl beschikt over een vergunning van de AFM en heeft diverse awards verkregen voor haar dienstverlening.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdDeze speler brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Oneplanetcrowd heeft in haar eerste 10 jaar bijna 300 projecten en ondernemingen gefinancierd voor ruim 88 miljoen euro. Biedt ook converteerbare- en obligatieleningen aan.

DuurzaamInvesteren.nl

duurzaam investerenDuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2016 heeft het in totaal meer dan 200 miljoen euro aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag verschilt per project.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Lendahand

Crowdfundingplatform LendahandLendahand is een crowdfunding-website (zowel in 2018 als 2019 uitgeroepen tot beste platform van Nederland) waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 3-7% rente op jaarbasis. Investeren kan al vanaf €50. Lendahand beschikt over een AFM vergunning en heeft in mei 2021 de mijlpaal van 100 miljoen euro aan investeringen behaald.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een platform dat zich specifiek richt op vastgoed. Het heeft zowel Nederlandse als Amerikaanse projecten. Het is nog een jonge speler maar met een specifieke insteek: zoals huisvesting (verhuurde woningen), seniorenhuisvesting en projectontwikkeling.

Horeca Crowdfunding

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Ondernemers moeten minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

Seedrs

SeedrsHet Engelse Seedrs is een equity crowdfunding-platform voor durfkapitaal. Heeft veel campagnes voor bedrijven uit de Europese Unie waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waarmee het de aandelen verhandelbaar maakt.

Kapitaal Op Maat

Crowdfundingplatform Kapitaal op MaatKapitaal Op Maat richt zich sinds 2014 als één van de eerste crowdfunding-platforms op het complete mkb. Investeren in projecten kan vanaf 100 euro per keer. Begin 2022 heeft Kapitaal op Maat meer dan 450 projecten gerealiseerd, met een totaalwaarde van ruim vijftig miljoen euro.

Waardevoorjegeld.nl

Waarde voor je geldWaardevoorjegeld.nl is een platform met een christelijke identiteit. Investeerders stellen prijs op de zondag als rustdag, en het platform streeft na om geen winst te maken ten koste van het milieu. Zij zien dit als goed rentmeesterschap, want investeren doe je met je hoofd, maar zeker ook met je hart!

Hoe kies je het beste crowdfunding-platform?

Crowdfunding-siteBovenstaande overzicht biedt crowdfunding-bedrijven die wij aanraden, maar afhankelijk van de financiering, onderneming of kan het goed zijn dat er een beter crowdfunding-platform bestaat.

Eind 2019 waren er in Nederland zo’n vijftig crowdfunding-sites actief. Een groot gedeelte daarvan is onbekend. Regionale of branchegerichte initiatieven-platformen vind je alleen via de juiste kanalen. Maar er zijn ook websites waarop amper investeerders actief zijn of waarbij er geen toezicht wordt gehouden. Je kunt je afvragen of je op zo’n platform wel je geld wilt ophalen of uitgeven.

Er zijn grote verschillen tussen crowdfunding-platforms.

Verschillende crowdfunding-platforms vergelijken

Als je platforms wilt vergelijken is het vooraf goed om te bepalen welk risico bij jou past. Zo zijn er ook sites waarop de crowd in aandelen (equity) van startups kan investeren. Bij een investering in ruil voor aandelen, is het risico meestal groter dan wanneer je een obligatie voor commercieel vastgoed meefinanciert. Daarnaast zijn er platforms gericht op creatieve projecten en sites voor donatie of reward-based projecten waarbij het eigenlijk draait om donaties.

Bij sommige platformen doe je eigenlijk een donatie.

Bij de meeste platforms gaat het om zakelijke leningen. Daar investeer je in een financiering in ruil voor rente al zijn daar ook verschillen want of je nu een achtergestelde lening, een converteerbare lening of rente-gebaseerde lening (crowdlending) aanbiedt, maakt een groot verschil.

Nederlandse crowdfunding-sites voor leningen

platforms voor horeca- of vastgoed-projectenVooraf moet een ondernemer bepalen wat die de crowd voor tegenprestatie biedt in ruil voor de financiering. Is dat rente, een aandeel in je bedrijf of bied die een product of dienst aan?

Elk crowdfunding-platform uit het bovenstaande rijtje bieden op zijn minst een vorm van crowdlending, de vorm waarbij je een lening met rente moet terugbetalen. Deze crowdfunding-variant is in Nederland zeer populair onder het mkb.

Maar zelfs als je weet wat je tegenprestatie gaat zijn, is de keuze lastig. Als jij een maatschappelijk doel nastreeft, kun je een platform kiezen dat zich richt op duurzame crowdfunding. Daarbij zijn investeerders sneller geneigd om te investeren tegen een relatief lager rentepercentage. Andere platforms specialiseren zich juist in vastgoed-projecten, converteerbare leningen met grote bedragen (miljoen of meer), horeca-projecten of juist kleine campagnes van honderdduizend euro of minder.

Veelgestelde vragen:

Vijf veelgestelde vragen over Nederlandse crowdfunding-platforms zijn:

Welk crowdfunding-platform is zakelijk het beste?

Er zijn in Nederland zo’n vijftig crowdfunding-sites actief maar de verschillen zijn groot. Zo maakt het nogal uit of je geld ophaalt met aandelen, een achtergestelde lening, een converteerbare lening of rente-gebaseerde lening (crowdlending). Wat het beste crowdfunding-platform is, is lastig te zeggen. Op deze pagina vind je wel een kleine selectie van spelers die wij particuliere investeerders aanraden.

Want lang niet elk crowdfunding-platform is geschikt voor een zakelijke campagne. Zo zijn sommige platforms gericht op donaties, anderen werken vooral voor particulieren of kleine bedragen. Ook zijn er kleine regionale platformen, of sites die zich richten op een kleine doelgroep.

Wat kost een crowdfunding-campagne?

De kosten van een crowdfunding-campagne bestaan meestal uit drie delen. Ten eerste ga je bij succes een lening aan. Crowdfunding is risicovol en dat is meestal terug te zien in de rentepercentages die gemiddeld tussen de 6-9% liggen.

Daarnaast moet je een crowdfund-platform betalen voor zaken als de risico-analyse, het opzetten en publiceren van de campagne. De kosten hiervan verschillen per platform en zijn meestal een paar honderd euro. Ook rekenen platforms meestal een vergoeding tijdens de looptijd. De kosten hiervan zijn vaak afhankelijk van het bedrag dat je ophaalt en lopen sterk uiteen.

Hoelang duurt het voor ik mijn geld heb?

Een crowdfunding-campagne opzetten kost meestal wel wat tijd. Met name de voorbereiding, want zodra een crowdfunding-campagne is gepubliceerd kan het snel gaan. Sommige sites hebben een nieuwsbrief-bestand met duizenden investeerders en na livegang is het dan eerder een kwestie van uren, dan van dagen.

Het is dus afhankelijk van hoelang jij bezig bent om bepaalde keuzes te maken. Alleen al het maken van een keuze voor het juiste platform kan dagen tot weken in beslag nemen. Ook het aanleveren van de juiste cijfers of documentatie is voor ondernemers soms een tijdrovende klus. Een goede adviseur kan hierbij veel tijd besparen maar zelfs dan is een crowdfundingcampagne meestal niet geschikt voor direct werkkapitaal, of een andere zakelijke lening waarbij er haast is.

Wat doet een platform voor je?

De basis is dat platforms ondernemers en investeerders bij elkaar brengen. Maar tussen platformen zitten wel grote verschillen. Zowel qua kosten als in de tegenprestatie die ze in ruil daarvoor leveren. Voordat je kiest voor het goedkoopste aanbod kun je beter eerst de websites leren kennen.

Ga op zoek naar het crowdfunding-platform dat het beste bij jou past. Bij sommige sites is een positieve risico-analyse voldoende om enkele tonnen op te halen, wordt je actief ondersteund tijdens het traject en kun je zelfs media-aandacht verwachten bij een succesvolle pitch. Bij andere platformen moet je zelf vooral aan de bak om een goede pitch op te zetten en investeerders te vinden.

Waar komt het geld vandaan?

Crowdfundingplatforms brengen ondernemers en investeerders samen. Als jij een campagne start dan brengt het platform die onder de aandacht bij mensen die in crowdfunding-projecten investeren. Dit zijn veelal particulieren die per keer tussen de 100 en 5000 euro inleggen. De meeste investeerders hopen hiermee een goed rendement op te halen, maar er zijn ook investeerders die het doen vanwege idealen. Ze steunen bijvoorbeeld liever leuke bedrijven uit het mkb dan grote beursgenoteerde bedrijven.

Crowdfunding-platforms - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp