Geldvoorelkaar

Crowdfunding-platforms

In Nederland zijn er veel crowdfunding-platforms. Ondanks dat investeerders vaak op meerdere websites actief zijn en er enige overlap is, heeft elke crowdfunding-site zijn eigen expertise en zijn de verschillen tussen platforms groot. Welke is nu voor jou het meest geschikt?

Inhoud:

Overzicht crowdfunding-websites in Nederland

crowdfundingEr zijn in Nederland misschien wel honderd sites actief met crowdfunding. Het overgrote deel richt zich op een specifieke branche, regio of groep investeerders of bieden een vorm van crowdfunding waar jij misschien niet op zit te wachten. Toch blijven er dan nog veel crowdfunding-platformen over. De verschillen tussen de sites zijn groot, zo zijn er ook crowdfunding-websites waarbij de betrouwbaarheid niet te controleren valt.

Hier bieden wij een overzicht van enkele platforms die wij aanraden. Heb je geen idee hoe je een keuze moet maken? Onder de lijst met crowdfunding-websites beschrijven we enkele factoren die je kunnen helpen om jouw crowdfunding-platform te vinden.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarDit crowdfunding-platform is al ruim tien jaar actief in Nederland. Het platform, dat in 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning. Geldvoorelkaar is nog altijd breed actief.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Lendahand

Crowdfundingplatform LendahandLendahand is een crowdfunding-website (zowel in 2018 als 2019 uitgeroepen tot beste platform van Nederland) waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 3-7% rente op jaarbasis. Investeren kan al vanaf €50. Lendahand beschikt over een AFM vergunning en heeft in mei 2021 de mijlpaal van 100 miljoen euro aan investeringen behaald.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een platform dat zich specifiek richt op vastgoed. Het heeft zowel Nederlandse als Amerikaanse projecten. Het is nog een jonge speler maar met een specifieke insteek: zoals huisvesting (verhuurde woningen), seniorenhuisvesting en projectontwikkeling.

Horeca Crowdfunding

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Ondernemers moeten minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

Lender & Spender

Lender & SpenderLender & Spender is een Nederlands p2p-platform dat de investering automatisch verdeelt over particuliere leningen die nooit in achterstand zijn geweest en vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) stoppen. Gemiddeld biedt het 4 procent rendement.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdDeze speler is brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Oneplanetcrowd heeft in haar eerste 5 jaar bijna 180 projecten en ondernemingen gefinancierd voor ruim 20 miljoen euro. Biedt ook converteerbare leningen aan.

Seedrs

equity-crowdfundingplatform SeedrsHet Engelse Seedrs is een equity crowdfunding-platform voor durfkapitaal. Heeft veel campagnes voor bedrijven uit de Europese Unie waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waarmee het de aandelen verhandelbaar maakt.

Kapitaal Op Maat

Crowdfundingplatform Kapitaal op MaatKapitaal Op Maat richt zich sinds 2014 als één van de eerste crowdfunding-platforms op het complete mkb. Investeren in projecten kan vanaf 100 euro per keer. Begin 2022 heeft Kapitaal op Maat meer dan 450 projecten gerealiseerd, met een totaalwaarde van ruim vijftig miljoen euro.

Waardevoorjegeld.nl

Waarde voor je geldWaardevoorjegeld.nl is een platform met een christelijke identiteit. Investeerders stellen prijs op de zondag als rustdag, en het platform streeft na om geen winst te maken ten koste van het milieu. Zij zien dit als goed rentmeesterschap, want investeren doe je met je hoofd, maar zeker ook met je hart!


Welk crowdfunding-platform moet ik kiezen?

Crowdfunding-siteBovenstaande overzicht biedt crowdfunding-bedrijven die wij aanraden, maar afhankelijk van je bedrijf, regio of financieringsbehoefte kan het goed zijn dat er een beter crowdfunding-platform in de markt is. Eind 2019 waren er naar schatting alleen in Nederland al bijna vijftig crowdfunding-sites actief. Een groot gedeelte daarvan is zeer onbekend. Regionale of branchegerichte initiatievenplatformen vind je alleen via de juiste kanalen. Maar er zijn ook websites waarop amper investeerders actief zijn of waarbij er geen toezicht wordt  gehouden. Je kunt je afvragen of je daar wel je geld wilt ophalen of uitgeven.

Zelfs bij de crowdfunding-platforms die wij hierboven aanraden, die elk duizenden investeerders hebben en qua betrouwbaarheid goed te noemen zijn, zijn de verschillen erg groot. Zo zijn er spelers die zich puur richten op het verkrijgen van een investering in ruil voor donaties, maar ook sites waarop aandelen (equity) worden verhandeld. Daarnaast zijn er reward-based platformen en platformen die zich puur richten op leningen. Al moet je je daar ook niet in vergissen, want of je nu een achtergestelde lening, een converteerbare lening of rente-gebaseerde lening (crowdlending) aanbiedt, maakt nogal een verschil.

Crowdfunding-platforms voor leningen

Vooraf moet je dus bepalen wat je tegenprestatie gaat zijn. Is dat rente, een aandeel in je bedrijf of bied je een product of dienst aan? Aanbieders uit het bovenstaande rijtje bieden op zijn minst een vorm van crowdlending, de crowdfunding-vorm waarbij je een lening met rente moet terugbetalen. Deze crowdfunding-variant is in Nederland zeer populair onder het mkb.

Maar zelfs als je weet wat je tegenprestatie gaat zijn, is de keuze lastig. Als jij een maatschappelijk doel nastreeft, kom je misschien in aanmerking voor duurzame crowdfunding. Daarbij zijn investeerders sneller geneigd om te investeren tegen een relatief lager rentepercentage. Ook zijn sommige crowdfunding-platforms juist gespecialiseerd in grote bedragen (miljoen of meer) terwijl andere spelers zich meer richten op honderdduizend euro of minder.

Veelgestelde vragen:

Vijf veelgestelde vragen over crowdfunding-platforms zijn:

Welk platform is zakelijk het beste?

Er zijn in Nederland zo’n vijftig platforms actief maar de verschillen zijn groot. Het is lastig te zeggen welk platform het beste is, maar op deze pagina vind je wel een kleine selectie van spelers die wij aanraden.

Want lang niet alle platforms zijn geschikt voor een zakelijke campagne. Zo zijn sommige platforms gericht op donaties, anderen werken vooral voor particulieren of kleine bedragen. Ook zijn er kleine regionale platformen, of sites die zich richten op een kleine doelgroep.

Wat kost een crowdfunding-campagne?

De kosten van een crowdfunding-campagne bestaan meestal uit drie delen. Ten eerste ga je bij succes een lening aan. Crowdfunding is risicovol en dat is meestal terug te zien in de rentepercentages die gemiddeld tussen de 7-9% liggen.

Daarnaast moet je een platform betalen voor zaken als de risico-analyse, het opzetten en publiceren van de campagne. De kosten hiervan verschillen per platform en zijn meestal een paar honderd euro. Ook rekenen platforms meestal een vergoeding tijdens de looptijd. De kosten hiervan zijn vaak afhankelijk van het bedrag dat je ophaalt en lopen sterk uiteen.

Hoelang duurt het voor ik mijn geld heb?

Een crowdfunding-campagne opzetten kost meestal wel wat tijd. Met name de voorbereiding, want zodra een crowdfunding-campagne is gepubliceerd kan het snel gaan. Soms is het dan eerder een kwestie van uren, dan van dagen.

Het is dus afhankelijk van hoelang jij bezig bent om bepaalde keuzes te maken. Alleen al het maken van een keuze voor het juiste platform kan dagen tot weken in beslag nemen. Ook het aanleveren van de juiste cijfers of documentatie is voor ondernemers soms een tijdrovende klus. Een goede adviseur kan hierbij veel tijd besparen maar zelfs dan is een crowdfundingcampagne meestal niet geschikt voor direct werkkapitaal, of een andere zakelijke lening waarbij veel spoed nodig is.

Wat doet een platform voor je?

De basis is dat platforms ondernemers en investeerders bij elkaar brengen. Maar tussen platformen zitten wel grote verschillen. Zowel qua kosten als in de tegenprestatie die ze leveren. Ga dus niet blind in zee met het goedkoopste aanbod, maar leer de websites kennen!

Ga op zoek naar het crowdfunding-platform dat het beste bij jou past. Bij sommige sites is een positieve risico-analyse voldoende om enkele tonnen op te halen, wordt je actief ondersteund tijdens het traject en kun je zelfs media-aandacht verwachten bij een succesvolle pitch. Bij andere platformen moet je zelf vooral aan de bak om een goede pitch op te zetten en investeerders te vinden.

Waar komt het geld vandaan?

De platforms brengen ondernemers en investeerders samen. Als jij dus een campagne start op een platform dan zal die deze onder de aandacht brengen bij mensen die mogelijk willen investeren. Dit zijn veelal particulieren die per keer tussen de 100 en 1000 euro inleggen. De meeste investeerders hopen hiermee een goed rendement op te halen, maar er zijn ook investeerders die het doen vanwege idealen. Ze willen bijvoorbeeld liever leuke bedrijven uit het mkb steunen, dan de bedrijven waarin ze kunnen investeren op de beurs.

Crowdfunding-platforms - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp