Crowdfunding-platforms

In Nederland zijn er verschillende crowdfunding-platforms actief. Ondanks dat investeerders vaak op meerdere websites actief zijn en er enige overlap is, heeft elke crowdfunding-site zijn eigen expertise en zijn de verschillen tussen platformen groot. Welk crowdfunding-platform is nu voor jou het meest geschikt?

Inhoud:

Overzicht crowdfunding-websites in Nederland

crowdfunding platforms met mkb-projectenEr zijn in Nederland verschillende sites actief met crowdfunding. Een deel is besloten of actief in een specifieke branche of regio.

Toch blijven er dan nog veel crowdfunding-platformen over waar particulieren kunnen investeren in mkb-financieringen. De verschillen tussen de sites zijn groot.

Hier bieden wij een overzicht van betrouwbare platforms, met een vergunning van de AFM, die financieringen bieden in ruil voor rente of aandelen. Geen idee hoe je moet vergelijken? Onder de lijst met crowdfunding-websites beschrijven we factoren die helpen om jouw crowdfunding-platform te vinden.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Financierde in haar eerste 10 jaar bijna 300 projecten voor ruim 88 miljoen euro. Biedt naast obligatieleningen ook veel converteerbare leningen. Sinds eind 2022 is het platform onderdeel van de Invesdor Groep.

DuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2016 heeft het in totaal meer dan €200 miljoen aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag verschilt per project.

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Ondernemers moeten minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

Een crowdfunding-website waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 5-7% rente op jaarbasis. Investeren kan vanaf 10 euro. Beschikt over de ECSP-vergunning en staat onder toezicht van de AFM. Realiseerde al ruim 160 miljoen aan financieringen.

Het Engelse Seedrs is een crowdfunding-platform voor durfkapitaal dat equity campagnes heeft voor bedrijven uit heel Europa. Heeft veel campagnes, waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waardoor de aandelen verhandelbaar zijn.

Kapitaal Op Maat richt zich sinds 2014 als één van de eerste crowdfunding-platforms op het complete mkb. Investeren in projecten kan vanaf 100 euro per keer. Begin 2022 heeft Kapitaal op Maat meer dan 450 projecten gerealiseerd, met een totaalwaarde van ruim vijftig miljoen euro.

Waardevoorjegeld.nl is een platform met een christelijke identiteit. Investeerders stellen de zondag als rustdag op prijs en het platform streeft na om geen winst te maken ten koste van het milieu. Zij zien dit als goed rentmeesterschap, investeren doe je met je hoofd, maar zeker ook met je hart!


Verschillende crowdfunding-platforms vergelijken

Als je de platforms wilt vergelijken is het vooraf goed om te bepalen welk risico bij jou past. Zo zijn er ook sites waarop de crowd in aandelen (equity) van startups kan investeren. Bij een investering in aandelen is het risico meestal groter dan wanneer je een hypotheek voor commercieel vastgoed meefinanciert.

Bij sommige platformen doe je eigenlijk een donatie.

Bij de grote platforms gaat het om zakelijke leningen. Je investeert in een financiering in ruil voor rente. Al zijn er grote verschillen want of je nu bedrijfsfinanciering mogelijk maakt met een achtergestelde lening, een converteerbare lening of rente-gebaseerde lening (crowdlending), maakt een groot verschil.

Daarnaast zijn er verschillende crowdfunding-platforms gericht op creatieve projecten en sites voor reward-based projecten. Hierbij draait het eigenlijk om donaties.

Hoe kies je het beste crowdfunding-platform?

Als je zakelijk geld wilt lenen biedt bovenstaande overzicht crowdfunding-bedrijven die wij aanraden, maar afhankelijk van de financiering of onderneming  kan er een beter crowdfunding-platform bestaan. In december 2023 zijn er zo’n veertig platforms met een Europese crowdfunding-vergunning van de AFM.

Een eerste stap is dus door te kijken of een platform een ECSP-vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een volgende stap is om te kijken naar het bruto- en netto-rendement van een platform. Platforms doen zelf een screening op projecten, maar daartussen zitten grote verschillen.

Verder kun je kijken of een platform voldoende ervaring heeft. In Nederland zijn er al verschillende platforms die al meer dan 500 miljoen aan financieringen hebben opgehaald voor mkb-bedrijven.

Er zijn grote verschillen tussen crowdfunding-platforms.

Nederlandse crowdfunding-sites voor leningen

platforms voor horeca- of vastgoed-projectenVooraf moet een ondernemer bepalen wat die de crowd voor tegenprestatie biedt in ruil voor de financiering. Is dat rente, een aandeel in je bedrijf of bied die een product of dienst aan?

Elk crowdfunding-platform uit het bovenstaande rijtje bieden op zijn minst een vorm van crowdlending, de vorm waarbij je een lening met rente moet terugbetalen. Deze crowdfunding-variant is in Nederland zeer populair onder het mkb.

Maar zelfs als je weet wat je tegenprestatie gaat zijn, is de keuze lastig. Als jij een maatschappelijk doel nastreeft, kun je een platform kiezen dat zich richt op duurzame crowdfunding. Daarbij zijn investeerders sneller geneigd om te investeren tegen een relatief lager rentepercentage. Andere platforms specialiseren zich juist in vastgoed-projecten, converteerbare leningen met grote bedragen (miljoen of meer), horeca-projecten of juist kleine campagnes van honderdduizend euro of minder.

Veelgestelde vragen:

Vijf veelgestelde vragen over Nederlandse crowdfunding-platforms zijn:

Welk crowdfunding-platform is zakelijk het beste?

Er zijn in Nederland zo’n vijftig crowdfunding-sites actief maar de verschillen zijn groot. Zo maakt het nogal uit of je geld ophaalt met aandelen, een achtergestelde lening, een converteerbare lening of rente-gebaseerde lening (crowdlending). Wat het beste crowdfunding-platform is, is lastig te zeggen. Op deze pagina vind je wel een kleine selectie van spelers die wij particuliere investeerders aanraden.

Want lang niet elk crowdfunding-platform is geschikt voor een zakelijke campagne. Zo zijn sommige platforms gericht op donaties, anderen werken vooral voor particulieren of kleine bedragen. Ook zijn er kleine regionale platformen, of sites die zich richten op een kleine doelgroep.

Wat kost een crowdfunding-campagne?

De kosten van een crowdfunding-campagne bestaan meestal uit drie delen. Ten eerste ga je bij succes een lening aan. Crowdfunding is risicovol en dat is meestal terug te zien in de rentepercentages die gemiddeld tussen de 6-9% liggen.

Daarnaast moet je een crowdfund-platform betalen voor zaken als de risico-analyse, het opzetten en publiceren van de campagne. De kosten hiervan verschillen per platform en zijn meestal een paar honderd euro. Ook rekenen platforms meestal een vergoeding tijdens de looptijd. De kosten hiervan zijn vaak afhankelijk van het bedrag dat je ophaalt en lopen sterk uiteen.

Hoelang duurt het voor ik mijn geld heb?

Een crowdfunding-campagne opzetten kost meestal wel wat tijd. Met name de voorbereiding, want zodra een crowdfunding-campagne is gepubliceerd kan het snel gaan. Sommige sites hebben een nieuwsbrief-bestand met duizenden investeerders en na livegang is het dan eerder een kwestie van uren, dan van dagen.

Het is dus afhankelijk van hoelang jij bezig bent om bepaalde keuzes te maken. Alleen al het maken van een keuze voor het juiste platform kan dagen tot weken in beslag nemen. Ook het aanleveren van de juiste cijfers of documentatie is voor ondernemers soms een tijdrovende klus. Een goede adviseur kan hierbij veel tijd besparen maar zelfs dan is een crowdfundingcampagne meestal niet geschikt voor direct werkkapitaal, of een andere zakelijke lening waarbij er haast is.

Wat doet een platform voor je?

De basis is dat platforms ondernemers en investeerders bij elkaar brengen. Maar tussen platformen zitten wel grote verschillen. Zowel qua kosten als in de tegenprestatie die ze in ruil daarvoor leveren. Voordat je kiest voor het goedkoopste aanbod kun je beter eerst de websites leren kennen.

Ga op zoek naar het crowdfunding-platform dat het beste bij jou past. Bij sommige sites is een positieve risico-analyse voldoende om enkele tonnen op te halen, wordt je actief ondersteund tijdens het traject en kun je zelfs media-aandacht verwachten bij een succesvolle pitch. Bij andere platformen moet je zelf vooral aan de bak om een goede pitch op te zetten en investeerders te vinden.

Waar komt het geld vandaan?

Crowdfundingplatforms brengen ondernemers en investeerders samen. Als jij een campagne start dan brengt het platform die onder de aandacht bij mensen die in crowdfunding-projecten investeren. Dit zijn veelal particulieren die per keer tussen de 100 en 5000 euro inleggen. De meeste investeerders hopen hiermee een goed rendement op te halen, maar er zijn ook investeerders die het doen vanwege idealen. Ze steunen bijvoorbeeld liever leuke bedrijven uit het mkb dan grote beursgenoteerde bedrijven.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten