Kapitaal op Maat richt blik op het buitenland

Kapitaal op Maat richt blik op het buitenland

Met 100 leningen, die samen goed zijn voor 20 miljoen euro, kan Kapitaal op Maat tevreden terugkijken op 2023. Dit jaar gaan de ambities een stap verder. Investeerders.nl ging in gesprek met Peter-Paul van Dijk, algemeen directeur en medeoprichter van het platform, over de bijkomende kansen voor investeerders.

Kapitaal op Maat vierde afgelopen jaar alweer haar tienjarig bestaan en met twintig miljoen heeft het best een goed jaar achter de rug. Dat bedrag komt mede uit de overname van Capital Circle. Beide labels blijven actief en kunnen nu elkaar versterken.

Toch zijn er ook platforms die er al een veelvoud van doen door crowdfunding. Daarnaast is Kapitaal op Maat een platform waarbij je goed moet opletten in welk project je investeert. Als we samen met de medeoprichter even terugblikken op projectresultaten bevestigt hij dat het platform daarbij ook mindere jaren heeft gekend. Maar hij ziet een duidelijke verbetering vanaf de aanpassing in het management in 2018, die mede heeft gezorgd voor de ECSP-vergunning.

Financiering voor het hele mkb

“We bieden investeringskansen in het mkb en geven de bijbehorende risico’s duidelijk aan”, zo is Van Dijk van mening. Daar waar andere platforms vooral met hypothecaire vastgoedprojecten werken, biedt Kapitaal op Maat ook volop ruimte voor ondernemingen die werkkapitaal of andere investeringen willen financieren en naast hoofdelijke aansprakelijkheid maar weinig zekerheden bieden. “Waar we altijd naar streven is dat de ondernemer ‘skin in the game’ heeft. Dat betekent dat er voor de ondernemer echt iets op het spel staat, als het toch misgaat.”

‘Het financiële deel van de toetsing willen we uiteindelijk volledig automatiseren’

De voorwaarden bieden flink meer ruimte dan andere financiers, zoals de bank. “We wijzen een ruime meerderheid van de aanvragen af, maar doen dat op basis van heldere voorwaarden die je op onze site kunt lezen. Daarbij proberen we persoonlijke voorkeuren uit te sluiten. Het financiële deel van de toetsing willen we uiteindelijk volledig automatiseren, via de administratie en/of de banktransacties van de ondernemer.”

Projecten in vrijwel alle risicoklasses

Over afgelopen jaar ziet hij op honderd projecten nu één project die (misschien) problemen gaat opleveren. Recente cijfers zijn dus vrij goed. Maar dat niet elk project de eindstreep haalt is volgens Van Dijk logisch. “Je komt bij ons rentes tegen tot 12 procent. Soms met een extra rentevergoeding bij aflossing van het project. Investeerders participeren daarmee eerder in een deel van de winst én in het ondernemersrisico.”

‘Investeerders participeren in een deel van de winst én in het ondernemersrisico.’

Van Dijk begrijpt de emoties van investeerders als het met een project misloopt, maar ziet geen toegevoegde waarde in het monitoren gedurende de looptijd, zolang dat niet geautomatiseerd kan. “Natuurlijk is het onprettig als een project niet lekker loopt of zelfs voortijdig strandt”, geeft hij aan. Maar hij ziet juist ook voordelen van een financieel systeem waarin marktrisico en de infrastructuur gescheiden zijn.

Zijn taak is om het systeem waarop de vraag en aanbod samenkomt voldoende robuust te maken. “De afweging om te investeren maak je helemaal zelf. Als je twijfelt of je het geld kunt missen, of twijfelt of de ondernemer wel gaat terugbetalen, moet je vooral niet meedoen.”

Verdubbeling in 2024 dankzij internationalisatie

Mede dankzij de nieuwe vergunningsplicht verwacht hij dat de sector nu snel professionaliseert. Zelf wil hij in 2024 ongeveer 200 projecten financieren voor een totaal van zo’n 40 miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar.

De groei komt deels door het uitbreiden van diensten. Zo wil het particulieren de optie geven om te investeren in fondsen waarmee de inleg direct is gespreid over meerdere projecten die voldoen aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast is Van Dijk nu in vergaande gesprekken met Max Crowdfund, over een mogelijke samenwerking.

Dat platform heeft geen ECSP-vergunning en kan zelfstandig niet verder. Daar waren meerdere redenen voor en de lopende leningen neemt de KOM Group niet over, maar Van Dijk ziet wel meerwaarde in het netwerk en de ervaring die Max in het buitenland heeft opgedaan.

Kapitaal op Maat en Max Crowdfund zetten samen de joint venture Kazpar op.

Samen met de eigenaren van Max wil hij een derde label opzetten, gespecialiseerd in vastgoedprojecten onder een nieuwe naam. Hierom is een aandelenuitgifte opgezet voor de joint venture Kazpar, waarmee ze vijf miljoen euro willen ophalen in ruil voor 10 procent van de aandelen van de nieuwe holding. Het doel is om hiermee dit jaar nog te starten in het buitenland.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten