Collin Crowdfund: ‘bedragen nemen toe’

Collin Crowdfund: ‘bedragen nemen toe’

Crowdfunding-platform Collin Crowdfund ziet de laatste maanden de financieringsbedragen weer sterk toenemen. Daarbij worden ook steeds vaker projecten ‘gesplit’ met Finance Experts. Investeerders.nl ging in gesprek met medeoprichter Jeroen ter Huurne.

Het platform groeit zowel in aantallen leningen als in bedragen. Vooral dat laatste valt ook algemeen directeur Jeroen ter Huurne op. “We zien de bedragen bij aanvragen sterk groeien. Met Collin Crowdfund zitten we met maatwerkprojecten nu rond 600.000 euro”, geeft hij telefonisch aan. Zijn verwachting is dat deze trend in 2024 doorzet.

Vergunning, markt én Finance Experts

Volgens Ter Huurne zijn er meerdere redenen voor de toename van de bedragen bij aanvragen. Platforms mogen nu onder de nieuwe vergunning tot 5 miljoen euro ophalen. Financieringsadviseurs overwegen daardoor sneller crowdfunding bij een grotere case. En natuurlijk staat de markt ook niet stil. Banken zijn in toenemende mate kritisch op aanvragen. Ook bij grotere bedragen en lage risicoprofielen.

‘We zien een sterke instroom van projecten boven de 5 miljoen euro.’

Maar de directeur ziet er ook de invloed in van Finance Experts, een zusterorganisatie van Collin Crowdfund, dat investeerders koppelt die meer dan 100.000 euro per keer kunnen investeren. Daarvoor is geen maximum leenbedrag van toepassing. Sindsdien zijn ook projecten boven de 5 miljoen euro van harte welkom. “We zien een sterke instroom van dit type projecten.”

‘Projecten worden steeds vaker gesplit’

Met de investeerders van Finance Experts gaat het platform in gesprek, waardoor daar ook maatwerk mogelijk is. Denk aan het bieden van een achtergestelde lening, wat de zekerheden van het geheel kan verbeteren.

“Op dit moment splitten wij de crowdfunding-projecten vaak, waarbij we een deel via de crowd financieren en een deel via vermogende particuliere investeerders.” Splitten betekent dat beide platforms een identieke positie krijgen qua zekerheden en voorwaarden. Af en toe krijgen investeerders bij Finance Experts daar een extraatje bovenop. “Soms bieden we hen bijvoorbeeld een exitfee, zoals een procent rente over het afgesloten bedrag, aan het einde van de looptijd.”

Investeerders professionaliseren

Wat exact de invloed van de extra zusterorganisatie is op de groei van het crowdfunding-platform, vindt Ter Huurne lastig te bepalen. Afgelopen maand verliep zo’n 20 miljoen euro via Collin Crowdfund, en was Finance Experts goed voor 5 miljoen euro. Maar dat verschilt per maand. “Bij Finance Experts zien we nog grote schommelingen.”

‘Dankzij Finance Experts zien we voldoende groeimogelijkheden.’

De investeerders bij Collin professionaliseren, en dat is al langer het geval. Ook institutioneel geld ziet Ter Huurne als mogelijke groeikans. Toch sluit hij het afhankelijk worden van één grote belegger uit. “Dankzij Finance Experts zien we voldoende groeimogelijkheden. We hebben daarmee maandelijks bijeenkomsten waar per keer zo’n 20 investeerders op af komen.”

‘We zijn een breed georiënteerd platform’

Als elk van de investeerders bij Finance Experts meerdere cases financiert, is die groep al snel goed voor enkele miljoenen aan extra kapitaal per maand. Met dit extra kapitaal zou Collin nieuwe markten kunnen aanboren, maar dat is het nog niet van plan.

“We zijn al vrij breed georiënteerd. Soms zien mensen ons als een platform voor vastgoed-financieringen, maar dat is onjuist. Wij financieren ook groei- of werkkapitaal en het vastgoed is slechts soms de hoofdoverweging. De terugbetaalcapaciteit is altijd leidend. Wel zijn we gespecialiseerd in financieringen met zekerheden, maar dat kan ook prima de overwaarde op een privéwoning zijn, om maar een voorbeeld te noemen.”

Stip op de horizon: werken richting de miljard euro

Door de nieuwe vergunning hebben veel platforms internationale ambities. Ook is er de kans dat grote partijen de Nederlandse markt betreden. “Toetreders zijn wat ons betreft daarbij van harte welkom, extra professionele spelers kunnen een goede invloed hebben op de crowdfunding-markt.”

‘Nederland biedt voor ons nog ruim voldoende kansen.’

Zelf richt Collin zich nog niet op het buitenland. “Nederland biedt voor ons nog ruim voldoende kansen. Groeiprognoses zijn altijd sterk afhankelijk van de markt, maar om vast een idee te geven van hoe wij er nu intern over denken: ik verwacht de mijlpaal van meer dan 1 miljard euro aan financieringsvolume te doorbreken in het tweede kwartaal van 2025.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten