Collin Crowdfund lanceert initiatief voor 100K+ investeerders

Collin Crowdfund lanceert initiatief voor 100K+ investeerders

Collin Crowdfund, een van de grotere zakelijke crowdfunding-platforms in ons land, lanceert een initiatief voor investeerders die investeringen vanaf 100.000 euro per keer aankunnen. “Hiermee kunnen we onze dienstverlening stevig verbreden,” aldus Jeroen ter Huurne, een van de oprichters en algemeen directeur van Collin Crowdfund.

Collin Crowdfund is een van de grotere zakelijke crowdfunding-platforms in ons land. Alleen al in het eerste halfjaar van 2023 heeft het platform 199 projecten ter waarde van 75 miljoen euro gerealiseerd. In totaal heeft het platform al ruim een half miljard euro gefinancierd, waarmee het in ons land een aanjager is van non-bancaire financieringen.

‘Limiet van crowdfunding nog niet in zicht’

Momenteel komt bij Collin het geld van particuliere investeerders die, afhankelijk van het type project, kunnen instappen vanaf 100 tot 500 euro per investering. Met ruim 40.000 investeerders kan het platform heel wat financieren. “Het bereik daarvan is nog lang niet in zicht”, vertelt Jeroen ter Huurne.

Collin lanceert met financieringsexperts het nieuwe bedrijf Finance Experts.

Hij ziet juist weer een versnelling in de markt. “De bank lijkt alleen maar kritischer te worden bij financieringen. Dat biedt kansen voor andere partijen, zoals ons.” Maar daarnaast ziet Jeroen ook steeds meer aanvragen voor projecten die Collin om verschillende redenen niet op kan pakken. In samenwerking met enkele andere financieringsexperts lanceert het daarvoor nu Finance Experts.

‘Al een eerste project van €9 miljoen gerealiseerd’

Collin richt nu een tweede bedrijf op waarmee het projecten laat financieren door investeerders die per keer minimaal 100.000 euro kunnen investeren. Een flinke drempel, maar dat biedt wel extra mogelijkheden. Zo is het nieuwe bedrijf niet gebonden aan de nieuwe regelgeving voor crowdfunding en kan het dus ook projecten boven de 5 miljoen financieren. “We hebben al een eerste project van negen miljoen gerealiseerd.”

Met het nieuwe initiatief kan Collin meer maatwerk bieden.

Daarnaast kan het crowdfunding-platform hiermee meer maatwerk bieden. “We horen regelmatig van ondernemers dat ze bijvoorbeeld liever de aanvraag niet publiekelijk bekendmaken (private cases), of dat er veel snelheid nodig is.” Bij het nieuwe initiatief is geen bedenktijd nodig. En omdat er vooraf een intake met investeerders plaatsvindt weten ze vaak precies wie ze kunnen benaderen. “Dat kan het hele traject enorm versnellen.”

Overlap, maar ook voldoende verschillen

Er is dus veel overlap omdat Finance Experts nu eenmaal deels uit de koker van Collin Crowdfund komt. Denk aan de typische vastgoed-projecten met hypothecaire zekerheden. Maar volgens Jeroen zijn er voldoende verschillen. “We hebben ook investeerders gesproken die qua risico wat meer aandurven dan we normaal via het Collin-platform aanbieden. En omdat we het persoonlijk kunnen doornemen is het ook geen probleem als een project wat complexer is.”

Het nieuwe concept is in het afgelopen halfjaar gestart en heeft al even proefgedraaid, met serieuze resultaten. In het eerste halfjaar is er al zo’n 60 miljoen euro gefinancierd. “Het is een nieuwe onderneming, maar we maken natuurlijk wel gebruik van het netwerk, de organisatie en ervaring die we al hebben staan met Collin Crowdfund. Hierdoor konden we het direct goed neerzetten.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten