Collin

Zakelijk geld lenen

Je bedrijf financieren als je eigen spaargeld of werkkapitaal onvoldoende is. Zakelijk geld lenen voor je bedrijf kan op verschillende manieren. Van krediet, factoring tot online bedrijfsfinanciering. Waar regel je goedkoop, eenvoudig en snel een zakelijke lening voor je bedrijf?

Inhoud:

Zakelijke geldlening bij de bank

lening afsluiten bij de bankWanneer je een lening aanvragen wilt voor je bedrijf zijn er meerdere mogelijkheden. Om te beginnen kun je een lening via de bank aanvragen. Een bankfinanciering is vaak de goedkoopste lening, maar deze heeft ook de meeste voorwaarden.

Voor een langlopende investering is het afsluiten van een zakelijke lening bij de bank vaak mogelijk. Die zoekt zekerheid via onderpand en wil het liefst grote bedragen financieren. Voor werkkapitaal kun je meestal beter op zoek naar een andere oplossing.

Met je bedrijf online een lening afsluiten? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Online krediet en factoring

zakelijke financiering afsluitenVoor werkkapitaal zijn factoring (openstaande facturen) en een zakelijk krediet (rood staan) populair. Deze financieringen zijn ook het meest flexibel qua looptijd of extra aflossen.

Naast een zakelijke rekening kun je soms rood staan via een zakelijke creditcard, waarbij je het openstaande bedrag in delen kunt aflossen. Wel is dat een relatief dure leenvorm met soms een hoge rente. Ook een persoonlijke lening is een mogelijkheid. Tot slot zijn er financierders waar je ook kleinere bedragen zonder onderpand kunt lenen met je bedrijf.

Online een lening afsluiten

Je kunt online een zakelijke lening aanvragen met je bedrijf. De kredietwaardigheid-analyse is meestal binnen 24 uur geregeld waardoor een volledige aanvraag voor een zakelijke lening soms in één werkdag is verwerkt. Enkele partijen die momenteel snel marktaandeel veroveren met online bedrijfsfinancieringen zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente voor bijvoorbeeld de financiering van je voorraad, apparatuur of als je een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

florynBiedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossing. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Het is een online fintech van ABN Amro dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Bezoek de website.

Een lening afsluiten: wat heb je nodig?

Online fintechs kunnen soms al binnen 15 minuten beoordelen of je bedrijf in aanmerking komt voor een financiering. Maar dan moet je wel alle documenten direct aanleveren als je een zakelijke lening afsluit.

Op basis van je persoonsgegevens en KvK-nummer weten ze soms al veel, maar meestal willen ze ook je laatste volledige jaarrekening, en je cijfers tot nu toe. Bijvoorbeeld je laatste btw-aangifte. Daarnaast wil de financier meestal inzage in de laatste maanden van je zakelijke bankrekening.

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

De maximale zakelijke lening en aflossing berekenen voor je bedrijfOndernemers zijn vaak benieuwd hoeveel geld ze kunnen lenen met hun bedrijf. Een bank kijkt voor het maximale leenbedrag sterk naar solvabiliteit (eigen vermogen). Hoeveel je zakelijk kunt lenen bij de bank is daarom afhankelijk van wat je ermee doet. Langlopende investeringen als machines, een bedrijfspand of andere vaste activa kunnen deels als onderpand dienen bij een bankfinanciering.

Andere financiers kijken vooral naar de liquiditeit (werkkapitaal). Ze kijken welk bedrag jij maandelijks kunt terugbetalen, en dat geeft vaak meer ruimte. Je maximale leencapaciteit is dus afhankelijk per financierder. Ben je nog maar net begonnen of zit je bedrijf tijdelijk even in een dip? Dan kun je zelf niet veel geld lenen maar zijn factoring of een investeerder soms wel mogelijk.

Snel je werkkapitaal verbeteren dankzij factoring (debiteuren voorfinancieren)? Via Factoring-offerte.nl kun je vrijblijvend offertes opvragen en kosten en factormaatschappijen vergelijken.

Wat kost een zakelijke lening of krediet?

De rente op een zakelijke lening is gemiddeld tussen de 6-9 procent. Daarnaast zijn er kosten als afsluitprovisie en administratiekosten. Al zijn de exacte kosten helemaal afhankelijk van de financierder en je bedrijfsratio’s. Vooral deze afsluit- en vaste kosten kunnen bij een kleinere lening verhoudingsgewijs veel invloed hebben op de totale kosten van de geldlening.

De bank hanteert de laagste rente en kosten voor zakelijke leningen, bij andere financierders kunnen de kosten van een financiering enorm verschillen. Online leenplatformen automatiseren graag en vaak werken ze daarom zonder onderpand, maar is dit risico wel in de rente-percentages meegenomen. Bij een kortlopende lening zijn de afsluitkosten soms van grote invloed.

Zakelijk lenen via crowdfunding

Lening voor bedrijf via crowdfunding
Zakelijke lening via crowdfunding.

Je kunt ook een bedrijfslening afsluiten via crowdfunding. Bedrijven kiezen hier vaak voor als ze naast de financiering ook gelijk de interesse voor hun product(idee) willen polsen.

In crowdfunding is een duidelijk verschil tussen aandelenverkoop (equity crowdfunding) en geldleningen (crowdlending). Vooral voor die laatste zijn er meerdere crowdfunding-platforms en is het belangrijk om een platform te kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Over het algemeen is crowdfunding het meest interessant bij projecten die een hoge gunfactor hebben en waarbij je zelf ook een warm netwerk hebt dat graag meefinanciert.

Lening met garantie van de overheid

Bij Qredits kun je ook een lening afsluiten met staatsgarantie. Deze lening is bedoeld voor ondernemers die nog niet voldoen aan de acceptatiecriteria van banken. De stichting biedt leningen tot 250.000 euro en je kunt al een zakelijke lening aanvragen met een geloofwaardig ondernemingsplan.  Met een maatschappelijk doel is de kans groter dat je bij Qredits geld kunt lenen om een onderneming mee te starten. Een belangrijke voorwaarde van deze lening is dat je openstaat voor begeleiding en advies vanuit de stichting.

Bij Qredits kun je al een bedrijfslening aanvragen met een geloofwaardig ondernemingsplan.

Zakelijke lening via investeerders

Een bedrijfsfinanciering via investeerdersEen alternatief is om een lening af te sluiten via een investeerder. Veel ondernemers lenen durfkapitaal van vrienden, familie of andere bekenden, maar je kunt ook voor de meer zakelijke informal investors of business angels kiezen.

Waar een bank geneigd is om te kijken naar onderpand of het verleden van het bedrijf, kijkt een investeerder meestal  naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een zakelijke lening voor je bedrijf zijn:

Waar kan ik snel een zakelijke lening afsluiten?

Als je echt snel een financiering nodig hebt om je werkkapitaal mee aan te vullen kun je het beste kiezen voor factoring, of zakelijk lenen bij partijen als Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Hierbij heb jij snel het geld op je zakelijke rekening!

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Voor hoeveel geld je een zakelijke lening kunt afsluiten is sterk afhankelijk van het type financiering dat je aanvraagt. Zo kun je bij een bank vaak een financiering krijgen tot een percentage van je onderpand.

Maar online financiers die ook werkkapitaal financieren gaan vaak wel een stapje verder. Als je daarnaast ook kijkt naar bijvoorbeeld factoring (facturen voor laten financieren) of crowdfunding kun je soms meer lenen dan je denkt.

Welke soorten leningen zijn zakelijk mogelijk?

Als je met je bedrijf geld wilt lenen zijn er veel verschillende soorten leningen. De meest populaire soorten voor bedrijven zijn een lening bij de bank, zakelijk krediet, factoring, werkkapitaalfinanciering en crowdfunding. Elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadeel en voorwaarden. Het is dus raadzaam om goed te kijken welke vorm bij jou past als je geld wilt lenen!

Wat is het verschil tussen een krediet en een lening?

Ze worden weleens door elkaar gebruikt maar bij een zakelijke lening krijg je het totale leenbedrag in één keer tegen een afgesproken rentepercentage en aflossing. Bij zakelijk krediet krijg je een optie om geld op te nemen tot een bepaalde limiet. Vergelijkbaar met ‘rood staan’.

Als je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een machine of bedrijfsauto, dan is een zakelijke lening meestal handiger. Als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt dan is het makkelijker om een (doorlopend) flexibel krediet af te sluiten.

Waar kan ik snel zakelijk lenen?

De meeste bedrijven sluiten hun leningen nog altijd af bij de bank. Maar er zijn voldoende andere financierders, zoals bijvoorbeeld Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Afhankelijk van waar jij de financiering voor nodig hebt, zijn er online nog wel meer financiers te vinden voor je bedrijf!

Zakelijk geld lenen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp