Zakelijk geld lenen

Je bedrijf financieren als je eigen spaargeld of werkkapitaal onvoldoende is. Zakelijk geld lenen voor je bedrijf kan op verschillende manieren. Van zakelijk krediet, factoring tot online bedrijfsfinanciering. Waar kun je goedkoop, eenvoudig en snel geld lenen met je bedrijf?

Inhoud:

Zakelijke geldlening bij de bank

Wanneer je geld wilt lenen voor je bedrijf kun je een zakelijke lening via de bank aanvragen. Dit is vaak de goedkoopste optie, maar deze heeft ook de meeste voorwaarden. Voor veel  ondernemers is het afsluiten van een lening bij de bank lastig. Die wil vaak zekerheid via onderpand financiert het liefst grote bedragen. Het mkb zoekt veel werkkapitaal en is vaak op zoek naar een bedrag van enkele (tien)duizenden euro’s.

Met je bedrijf tijdelijk geld lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Factoring en krediet winnen online terrein

zakelijke lening afsluitenVoor de financiering van een bedrijf zijn naast een banklening ook factoring en een zakelijk krediet (rood staan) populair. Deze zijn ook het meest flexibel qua looptijd of extra aflossen. Ook kun je soms lenen via een zakelijke creditcard, waarbij je het bedrag in delen kunt aflossen. Wel is dat een relatief dure leenvorm met soms een hoge rente. Daarnaast is een persoonlijke lening een mogelijkheid.

Gelukkig zijn er financierders waar je ook kleinere bedragen zonder onderpand zakelijk lenen kunt. Een enkeling daarvan leent zelfs geld op basis van je ondernemingsplan. Bij starters zijn dan zelfs de jaarcijfers niet doorslaggevend.

Online financiers waar je een lening afsluiten kunt

Je kunt online een zakelijke lening aanvragen met je bedrijf. Enkele partijen die momenteel snel marktaandeel veroveren op dit gebied zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro voor als je tijdelijk behoefte hebt aan extra financiering. Zoals als je snel extra voorraad wilt inkopen, kapotte apparatuur moet vervangen of een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

florynBiedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 is net als bovenstaande twee bedrijven een online fintech dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Het verschil is dat het helemaal valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld lenen tegen redelijke rente-percentages. Bezoek de website.

Er zijn zeker meer platformen te vinden, maar deze partijen lijken zeker van een plekje in het Nederlandse financieringslandschap. Deze nieuwe kredietleveranciers baseren de kredietcheck vaak op data van je bedrijf. Via openbare bestanden als de KvK of bkr-register, maar ze kopen ook data op dat is verzameld via leveranciers.

Op die manier weten ze vrij veel over de financiële situatie en het betalingsgedrag van je bedrijf en kunnen ze snel via algoritmes bepalen of ze jou een zakelijke lening willen verstrekken. De risico-analyse is meestal binnen 24 uur geregeld waardoor een volledige aanvraag voor een zakelijke lening soms in een recordtempo is verwerkt!

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Ondernemers zijn vaak benieuwd hoeveel geld ze kunnen lenen met hun bedrijf. Hierop zijn meerdere antwoorden denkbaar. Zo kijkt bank voor het maximale bedrag sterk naar solvabiliteit (eigen vermogen). Hoeveel geld je zakelijk lenen kunt bij de bank is daarom beperkt tenzij de lening gebruikt wordt voor iets van waarde zoals dure machines, een bedrijfspand of andere vaste activa. Andere financierders kijken vooral naar de liquiditeit (werkkapitaal). Hierdoor bieden deze soms wat meer ruimte dan de bank.

Hoeveel je kunt lenen is dus afhankelijk per financierder en soms zijn er alternatieven. Ben je nog maar net begonnen of zit je bedrijf tijdelijk even in een dip? Dan kun je zelf niet veel geld lenen maar zijn factoring (debiteuren voorfinancieren) of een investeerder soms alsnog mogelijk.

Snel je werkkapitaal verbeteren dankzij factoring? Via Factoring-offerte.nl kun je vrijblijvend offertes opvragen en kosten en factormaatschappijen vergelijken.

Wat kost een zakelijke lening?

Zoals genoemd hanteert de bank de laagste rente en kosten voor haar zakelijke leningen maar ook de meest strenge voorwaarden. Als je op zoek gaat naar andere financierders kunnen de kosten van geldleningen enorm verschillen. Online leenplatformen automatiseren graag en dat is bij onderpand meestal lastig en tijdsintensief. Vaak werken ze daarom zonder onderpand, maar is dit risico wel in de rente-percentages meegenomen.

De rente op een zakelijke lening is gemiddeld tussen de 6-9 procent. Daarnaast zijn er kosten als afsluitprovisie en administratiekosten. Al zijn de exacte kosten helemaal afhankelijk van de financierder en je bedrijfsratio’s. Vooral deze afsluit- en vaste kosten kunnen bij een kleinere lening verhoudingsgewijs veel invloed hebben op de totale kosten van de geldlening.

Zakelijk geld lenen via crowdfunding

Geld lenen voor bedrijf via crowdfunding
Zakelijk geld lenen via crowdfunding.

Je kunt ook een bedrijfslening afsluiten via crowdfunding. Bedrijven kiezen hier vaak voor als ze naast de financiering ook gelijk de interesse voor hun product(idee) willen polsen. In crowdfunding is een duidelijk verschil tussen aandelenverkoop (equity crowdfunding) en geldleningen (crowdlending). Vooral voor die laatste zijn er talloze crowdfunding-initiatieven, dus is het in dat geval wel raadzaam om een platform te kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Over het algemeen is crowdfunding het meest interessant bij projecten die een hoge gunfactor hebben en niet al te veel geld nodig hebben.

Geld lenen met garantie van de overheid

Je kunt ook een lening afsluiten met staatsgarantie. Zo biedt Qredits, die onder meer startende ondernemers ondersteunt, een zakelijke lening voor ondernemers die nog niet voldoen aan de reguliere acceptatiecriteria van banken. Het is een onafhankelijke stichting, maar werkt samen met de overheid en enkele grote financiële instellingen. De stichting biedt leningen tot 250.000 euro.

Bij Qredits kun je al een zakelijke lening aanvragen met een geloofwaardig ondernemingsplan. Ook kijkt de organisatie naar sociale aspecten. Streef je een maatschappelijk doel na, dan is de kans groter dat je zakelijk geld kunt lenen om een bedrijf mee te starten.

Bij Qredits kun je al een bedrijfslening aanvragen met een geloofwaardig ondernemingsplan.

Daarnaast werkt het ook samen met de overheid rond mkb-krediet. De hoogte van dit krediet ligt tussen de 50.000 en 250.000 euro en de rente is te vergelijken met een zakelijke lening. Heb je minder startkapitaal nodig, dan is microfinanciering een optie. Daarbij is de hoogte van het krediet maximaal 50.000 euro.

Een belangrijke voorwaarde voor deze financieringsvormen is dat je openstaat voor begeleiding en advies vanuit de stichting. Die begeleidt je zowel voor, tijdens als na de opstart van je onderneming. Een andere voorwaarde is dat je naast het hebben van een haalbaar ondernemingsplan de geldverstrekkers moet overtuigen van jouw ondernemerskwaliteiten.

Zakelijk lening via investeerders

investeerdersEen alternatief is om een lening af te sluiten via een investeerder die toekomst ziet in jouw onderneming. Dat kan zowel een bedrijf zijn als een vermogende particulier. Waar een bank geneigd is om te kijken naar onderpand of het verleden van het bedrijf, zal een investeerder sneller kijken naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Investeerders vind je in verschillende vormen. Veel ondernemers lenen durfkapitaal van vrienden, familie of andere bekenden, maar je kunt ook voor de meer zakelijke informal investors of business angels kiezen. Dit zijn vermogende (oud) ondernemers of bestuurders die graag een gedeelte van hun privévermogen investeren. Online zijn diverse venture capital-organisaties te vinden die je hierbij helpen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zakelijk geld lenen zijn:

Waar kan ik snel een zakelijke lening afsluiten?

Is de bank niet snel genoeg? Als je echt snel een financiering nodig hebt om je werkkapitaal mee aan te vullen kun je het beste kiezen voor factoring, of zakelijk lenen bij partijen als Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Hierbij heb jij snel het geld op je zakelijke rekening!

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Hoeveel geld je zakelijk kunt lenen is sterk afhankelijk van het type financiering dat je aanvraagt. Zo kun je bij een bank vaak lenen tot een percentage van je onderpand. Maar online financiers die ook werkkapitaal financieren gaan vaak wel een stapje verder. Als je daarnaast ook kijkt naar bijvoorbeeld factoring (facturen voor laten financieren) of crowdfunding kun je soms meer lenen dan je denkt.

Welke soorten leningen zijn zakelijk mogelijk?

Als je zakelijk geld wilt lenen zijn er veel verschillende soorten leningen. De meest populaire soorten voor bedrijven zijn een reguliere lening bij de bank, factoring, werkkapitaalfinanciering en crowdfunding. Elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadeel en voorwaarden. Het is dus raadzaam om goed te kijken welke vorm bij jou past als je geld wilt lenen!

Wat is het verschil tussen zakelijk krediet en een lening?

Ze worden weleens door elkaar gebruikt maar bij een zakelijke lening krijg je meestal in een keer een som geld. Bij zakelijk krediet krijg je een optie om geld op te nemen tot een bepaalde limiet. Vergelijkbaar met ‘rood staan’.

Als je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een machine of bedrijfsauto, dan is een zakelijke lening meestal handiger. Als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt dan is het makkelijker om een (doorlopend) krediet af te sluiten.

Waar kan ik snel zakelijk geld lenen?

De meeste bedrijven sluiten hun leningen nog altijd af bij de bank. Maar er zijn voldoende andere financierders, zoals bijvoorbeeld Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Afhankelijk van waar jij de financiering voor nodig hebt, zijn er online nog wel meer financiers te vinden voor je bedrijf!

Zakelijk geld lenen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp