menu

Zakelijk geld lenen

Zakelijk geld lenen voor je bedrijf is voor veel ondernemers een grote stap. Toch ontkom je er soms niet aan. Vooral in de beginfase van je bedrijf ben je vaak genoodzaakt om flink wat investeringen te doen. Hierbij start je natuurlijk met je eigen spaargeld, maar dat raakt helaas een keer op. Waar kun je snel zakelijk geld lenen voor je bedrijf?

Inhoud:

Zakelijke geldlening bij de bank

Wanneer je geld wilt lenen om een bedrijf te starten zul je als eerste waarschijnlijk een zakelijke lening via de bank aanvragen. Dit is vaak de goedkoopste optie, indien dit mogelijk is. Ondanks alle nieuwe financieringsmogelijkheden blijft de bank voor de meeste ondernemers de meest populaire optie, zeker bij klein krediet tot enkele duizenden euro’s.

Populaire vormen zijn factoring en een zakelijk krediet (rood staan) van een tot vijfduizend euro. Ook een zakelijke creditcard, waarbij in delen kan worden afgelost, is populair. Soms is een persoonlijke lening ook een mogelijkheid.

Met je bedrijf tijdelijk geld lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

zakelijk geld lenenVoor startende ondernemers is het echter lastiger om (meer) geld bij de bank los te peuteren. Het probleem is dat banken graag enige zekerheid willen en liever grotere bedragen financieren. Daarbij moet je al snel denken aan bedragen van een miljoen of meer, waarbij onderpand mogelijk is. Gelukkig zijn er financierders waar je ook kleinere bedragen zonder onderpand zakelijk kunt lenen. Een enkeling daarvan leent zelfs geld op basis van je ondernemingsplan. Bij starters zijn dan zelfs de jaarcijfers niet doorslaggevend.

Online geld lenen

Je kunt tegenwoordig ook online geld lenen voor je bedrijf. Enkele partijen die momenteel snel marktaandeel veroveren op dit gebied zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro voor als je tijdelijk behoefte hebt aan extra geld. Zoals als je snel extra voorraad wilt inkopen, kapotte apparatuur moet vervangen of een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 is net als bovenstaande twee bedrijven een online fintech dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Het verschil is dat het helemaal valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Bezoek de website.

Er zijn zeker meer platformen te vinden, maar deze partijen lijken zeker van een plekje in het Nederlandse financieringslandschap. Deze nieuwe kredietleveranciers baseren de kredietcheck vaak op data van je bedrijf. Via openbare bestanden als de KvK of bkr-register, maar ze kopen ook data op die betalingsgedrag bij leveranciers hebben verzameld. Op die manier weten ze vrij veel over de financiële situatie en het betalingsgedrag van je bedrijf en kunnen ze snel via algoritmes bepalen of ze jou een zakelijke lening willen verstrekken. De risico-analyse kan soms al in enkele uren plaatsvinden waardoor een volledige aanvraag voor een lening soms in een recordtempo is verwerkt!

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Ondernemers zijn vaak benieuwd hoeveel geld ze kunnen lenen met hun bedrijf. Hierop zijn meerdere antwoorden denkbaar. Zo kijkt bank sterk naar solvabiliteit (eigen vermogen). Hoeveel je zakelijk kunt lenen bij de bank is daarom beperkt tenzij de lening gebruikt wordt voor iets van waarde zoals dure machines, een bedrijfspand of andere vaste activa. Andere financierders kijken vooral naar de liquiditeit (werkkapitaal). Hierdoor bieden deze soms wat meer ruimte dan de bank.

Hoeveel je kunt lenen is dus afhankelijk per financierder en soms zijn er alternatieven. Ben je nog maar net begonnen of zit je bedrijf tijdelijk even in een dip? Dan kun je zelf niet veel geld lenen maar zijn factoring (debiteuren voorfinancieren) of een investeerder soms alsnog mogelijk.

Wat kost zakelijk geld lenen?

Zoals genoemd is de bank de goedkoopste maar ook de meest strenge oplossing. Als je op zoek gaat naar andere financierders kunnen de kosten van geldleningen enorm verschillen. Online leenplatformen automatiseren graag en dat is bij onderpand meestal lastig en tijdsintensief. Vaak werken ze daarom zonder onderpand, maar is dit risico wel in de rentepercentages meegenomen.

Zakelijk geld lenen kost gemiddeld genomen tussen de 6-9% plus kosten als afsluitprovisie en administratiekosten maar het is dus helemaal afhankelijk van de financierder en je bedrijfsratio’s. Vooral deze afsluit- en vaste kosten kunnen bij een kleinere lening verhoudingsgewijs veel invloed hebben op de totale kosten van de geldlening.

Geld lenen voor bedrijf via crowdfunding
Zakelijk geld lenen via crowdfunding.

Zakelijk geld lenen via crowdfunding

Ook lenen via crowdfunding wordt steeds vaker gebruikt door bedrijven die naast de financiering ook gelijk de interesse voor hun onderneming willen polsen. In crowdfunding is een duidelijk verschil tussen aandelen verkoop (equity crowdfunding) en geldleningen (crowdlending). Vooral voor die laatste zijn er talloze crowdfunding-initiatieven, dus is het in dat geval wel raadzaam om een platform te kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Over het algemeen is crowdfunding het meest interessant bij projecten die een hoge gunfactor hebben en niet al te veel geld nodig hebben.

Geld lenen met garantie van de overheid

Eén daarvan is Qredits, die onder meer startende ondernemers ondersteunt die nog niet kunnen voldoen aan de reguliere acceptatiecriteria van banken. Dit is een onafhankelijke stichting, maar wordt sterk gesteund vanuit de overheid en enkele grote financiële instellingen. De stichting biedt geld-leningen tot 250.000 euro. Om in aanmerking te komen voor een lening vraagt Qredits om een geloofwaardig ondernemingsplan. Ook kijkt de organisatie naar sociale aspecten. Streef je een maatschappelijk doel na, dan is de kans dat je zakelijk geld kunt lenen om een bedrijf mee te starten dus groter.

Ook de overheid biedt steun die het geld lenen-aspect voor nieuwe bedrijven eenvoudiger kan maken. Zo kun je via Qredits ook aanspraak maken op zogenaamd mkb-krediet. De hoogte van dit krediet ligt tussen de 50.000 en 250.000 euro en is te vergelijken met een zakelijke lening. Heb je minder startkapitaal nodig, dan is microfinanciering een optie. Daarbij is de hoogte van het krediet maximaal 50.000 euro.

Een belangrijke voorwaarde voor deze financieringsvormen is dat je openstaat voor begeleiding en advies vanuit de overheid, zowel voor, tijdens als na de opstart van je onderneming. Een andere voorwaarde is dat je naast het hebben van een haalbaar ondernemingsplan de geldverstrekkers moet kunnen overtuigen van jouw ondernemerskwaliteiten.

Zakelijk lenen van investeerders

investeerdersEen alternatief is om een investeerder te zoeken die toekomst ziet in jouw onderneming. De investeerder kan zowel een bedrijf zijn als een vermogende particulier. Waar een bank geneigd is om te kijken naar het verleden van het bedrijf of de aanwezigheid van een solide onderpand, zal een investeerder sneller kijken naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Investeerders vind je in verschillende vormen. Zo zijn er informal investors, ook wel business angels genoemd. Dit zijn vaak rijkere (oud) ondernemers of bestuurders die graag een gedeelte van hun privévermogen willen investeren. Op het internet zijn diverse venture capital-organisaties te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Een andere vorm is private equity. Deze investeerders hebben veel overeenkomsten met beleggers. Het zijn vaak grotere bedrijven die hun geld in aandelen willen beleggen die niet beursgenoteerd zijn. Daarnaast zijn er ondernemers die geld lenen van vrienden, familie of andere externe personen. Deze groep wordt ook wel omschreven als Friend, Family, Fools (FFF). Wanneer zij investeren in jouw bedrijf ziet de Belastingdienst dit als durfkapitaal. In het verleden waren hier fiscale voordelen bij mogelijk maar dit is helaas stopgezet.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zakelijk geld lenen zijn:

Waar kan ik snel zakelijk geld lenen?

Is de bank niet snel genoeg? Als je echt snel geld nodig hebt om je werkkapitaal mee aan te vullen kun je het beste kiezen voor factoring, of je geld lenen bij partijen als Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Hierbij heb jij snel het geld op je zakelijke bankrekening!

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Hoeveel geld je zakelijk kunt lenen is sterk afhankelijk van het type financiering dat je aanvraagt. Zo kun je bij een bank vaak lenen tot een percentage van je onderpand. Maar online financiers die ook werkkapitaal financieren gaan vaak wel een stapje verder. Als je daarnaast ook kijkt naar bijvoorbeeld factoring (facturen voor laten financieren) of crowdfunding kun je soms meer lenen dan je denkt.

Welke soorten leningen zijn zakelijk mogelijk?

Als je zakelijk geld wilt lenen zijn er veel verschillende soorten leningen. De meest populaire soorten voor bedrijven zijn een reguliere lening bij de bank, factoring, werkkapitaalfinanciering en crowdfunding. Elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadeel en voorwaarden. Het is dus raadzaam om goed te kijken welke vorm bij jou past als je geld wilt lenen!

Wat is het verschil tussen zakelijk krediet en een lening?

Ze worden weleens door elkaar gebruikt maar bij een zakelijke lening krijg je meestal in een keer een som geld. Bij zakelijk krediet krijg je een optie om geld op te nemen tot een bepaalde limiet. Vergelijkbaar met ‘rood staan’.

Als je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een machine of bedrijfsauto, dan is een zakelijke lening meestal handiger. Als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt dan is het makkelijker om een (doorlopend) krediet af te sluiten.

Waar kan ik zakelijk geld lenen?

De meeste bedrijven sluiten hun leningen nog altijd af bij de bank. Maar er zijn ook veel andere financierders. Bekende online spelers zijn bijvoorbeeld Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Afhankelijk van waar jij het geld voor nodig hebt, zijn er online nog wel meer financierders te vinden voor je bedrijf!

Zakelijk geld lenen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp