Combined Shape menu

Zakelijk geld lenen

Zakelijk geld lenen voor je bedrijf is voor veel ondernemers een grote stap. Toch ontkom je er soms niet aan. Het runnen van een eigen onderneming kost naast de nodige tijd en energie doorgaans ook behoorlijk wat geld. Vooral in de beginfase van je bedrijf ben je vaak genoodzaakt om flink wat investeringen te doen. Hierbij start je natuurlijk met je eigen spaargeld, maar dat raakt helaas een keer op. Waar kun je dan geld lenen voor je bedrijf? 

Zakelijk geld lenen om bedrijf mee te beginnen

Inhoud:

Zakelijke geldlening bij de bank

Wanneer je geld wilt lenen om een bedrijf te starten denk je waarschijnlijk als eerste aan een zakelijke lening via de bank. Dit is een logische gedachte. De bank is vaak de beste optie, indien dit mogelijk is. Ondanks alle nieuwe financieringsmogelijkheden blijft de bank voor de meeste ondernemers de meest populaire optie, zeker bij klein krediet tot enkele duizenden euro’s. Populaire vormen zijn rood staan, oftewel een doorlopend krediet van een tot vijfduizend euro.  Ook een zakelijke creditcard, waarbij in delen kan worden afgelost, is populair. Soms is een persoonlijke lening ook een mogelijkheid.

Voor starters is het echter lastiger om geld bij de bank los te peuteren. Het probleem is dat banken graag enige zekerheid willen en liever grotere bedragen financieren. Daarbij moet je al snel denken aan bedragen van een miljoen of meer, waarbij onderpand mogelijk is. Gelukkig zijn er financierders waar je ook kleinere bedragen zonder onderpand kunt lenen. Een enkeling daarvan leent zelfs geld op basis van je ondernemingsplan. Bij starters zijn dan zelfs de jaarcijfers niet doorslaggevend.

Geld lenen met garantie van de overheid

Eén daarvan is Qredits, die onder meer startende ondernemers ondersteunt die nog niet kunnen voldoen aan de reguliere acceptatiecriteria van banken. Dit is een onafhankelijke stichting, maar wordt sterk gesteund vanuit de overheid en enkele grote financiële instellingen zoals de eerder genoemde banken. De stichting biedt geld-leningen tot 250.000 euro. Om in aanmerking te komen voor een lening vraagt Qredits om een geloofwaardig ondernemingsplan. Ook kijkt de organisatie naar sociale aspecten. Streef je een maatschappelijk doel na, dan is de kans dat je geld kunt lenen om een bedrijf mee te starten dus groter.

Ook de overheid biedt steun die het geld lenen-aspect voor starters eenvoudiger kan maken. Zo kun je via Qredits ook aanspraak maken op zogenaamd mkb-krediet. De hoogte van dit krediet ligt tussen de 50.000 en 250.000 euro en is te vergelijken met een zakelijke lening. Heb je minder startkapitaal nodig, dan is microfinanciering een optie. Daarbij is de hoogte van het krediet maximaal 50.000 euro.

Een belangrijke voorwaarde voor deze financieringsvormen is dat je openstaat voor begeleiding en advies vanuit de overheid, zowel voor, tijdens als na de opstart van je bedrijf. Een andere voorwaarde is dat je naast het hebben van een haalbaar ondernemingsplan de geldverstrekkers moet kunnen overtuigen van jouw ondernemerskwaliteiten.

Online geld lenen

Je kunt tegenwoordig ook online geld lenen voor je bedrijf. Zo zijn FundingCircle.comB2Businesslening.com en Atlantis Financiers financieringen via hun platform. De laatste is een Nederlandse club, de andere twee aanbieders zijn sinds enkele jaren ook in ons land actief. Atlantis. Deze nieuwe mkb-financierders hebben grote institutionele investeerders achter zich en weten daarmee snel marktaandeel te winnen in diverse Europese landen.

Ze baseren de kredietcheck vaak op data die er van je bedrijf te vinden is. Via openbare bestanden als de KvK of bkr-register, maar ze kopen ook data op die betalingsgedrag bij leveranciers hebben verzameld. Op die manier weten ze vrij veel over de financiële situatie en het betalingsgedrag van je bedrijf. Onderpand is dus soms niet eens nodig. Ze kunnen vrij gericht een risico-analyse bieden in korte tijd, soms zelfs in enkele uren.

Ze zijn daarmee uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor de bank. Die verwijzen zelfs vaak naar dit soort oplossingen. Deze spelers  hebben voor de zakelijke markt soms acceptabele voorwaarden, afhankelijk van welk type lening je zoekt. Zeker voor werkkapitaal of voorraadfinancieringen bieden deze aanbieders vrij populaire oplossingen voor het zakelijk lenen van geld.

Geld lenen via crowdfunding
Zakelijk geld lenen via crowdfunding.

Zakelijk geld lenen via crowdfunding

Ook lenen via crowdfunding wordt steeds vaker gebruikt door starters die naast de financiering ook gelijk de interesse voor hun bedrijf willen polsen. In crowdfunding is een duidelijk verschil tussen aandelen verkoop (equity crowdfunding) en geldleningen (crowdlending). Vooral voor die laatste zijn er talloze crowdfunding-initiatieven, dus is het in dat geval wel raadzaam om een platform te kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Over het algemeen is crowdfunding het meest interessant bij projecten die een hoge gunfactor hebben en niet al te veel geld nodig hebben.

Werken met investeerders

Een alternatief is om een investeerder te zoeken die toekomst ziet in jouw onderneming. De investeerder kan zowel een bedrijf zijn als een vermogende particulier. Waar een bank geneigd is om te kijken naar het verleden van het bedrijf of de aanwezigheid van een solide onderpand, zal een investeerder sneller kijken naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Investeerders vind je in verschillende vormen. Zo zijn er informal investors, ook wel business angels genoemd. Dit zijn vaak rijkere (oud) ondernemers of bestuurders die graag een gedeelte van hun privévermogen willen investeren in veelbelovende bedrijven. Op het internet zijn diverse venture capital-organisaties te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Een andere vorm is private equity. Deze investeerders hebben veel overeenkomsten met beleggers. Het zijn vaak grotere bedrijven die hun geld in aandelen willen beleggen die niet beursgenoteerd zijn. Daarnaast zijn er ondernemers die geld lenen van vrienden, familie of andere externe personen. Deze groep wordt ook wel omschreven als Friend, Family, Fools (FFF). Wanneer zij investeren in jouw bedrijf ziet de Belastingdienst dit als durfkapitaal. In het verleden waren hier fiscale voordelen bij mogelijk maar dit is helaas stopgezet.