Collin

Zakelijk geld lenen

Wil je zakelijk geld lenen? Dat kan op verschillende manieren. Online kun je direct een zakelijk krediet, factoring of bedrijfsfinanciering afsluiten. Daarnaast bieden investeerders, crowdfunding en factoring soms een oplossing waar je eenvoudig en snel een zakelijke lening aanvragen kunt voor je onderneming.

Inhoud:

Online een zakelijke lening aanvragen

Je kunt eenvoudig online een zakelijke lening of krediet aanvragen voor je bedrijf. Ook voor het oversluiten van een openstaande lening kun je online terecht. De kredietwaardigheid-analyse is meestal in 24 uur beoordeeld en soms is de volledige aanvraag voor een zakelijke lening zelfs al in één werkdag verwerkt. Je weet hier dus snel waar je aan toe bent. Enkele partijen die online bedrijfsfinancieringen bieden zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Qeld.com

qeldBij Qeld.com regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.

New10

New10New10 biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Het is een online fintech van ABN Amro dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Bezoek de website.

Bancaire financieringen

zakelijk geld lenen voor eenmalige grote uitgaveWanneer je een passende financiering zoekt voor je onderneming kun je ook nog altijd via de bank een zakelijke lening aanvragen. Een bankfinanciering is vaak de goedkoopste oplossing, maar de bank is wel streng. Zowel bij het aanvragen, als bij de lopende voorwaarden. Vervroegd aflossen of tussentijds opnemen is hier meestal niet mogelijk.

De bank zoekt zekerheid via onderpand financiert het liefst grote bedragen. Voor een langlopende investering kun je er een zakelijke lening afsluiten maar voor een lening voor een vrije investering of flexibel werkkapitaal moet je op zoek naar een andere oplossing.

De bank blijft ook streng na acceptatie van de financiering. Je kunt er niet zomaar een hoger bedrag aflossen.

Online krediet en factoring

zakelijke financiering afsluitenVoor het verbeteren van je liquide middelen zijn factoring (openstaande facturen) en een zakelijk krediet populair. Deze financieringen zijn ook het meest flexibel qua looptijd of extra boetevrij aflossen.

Naast een zakelijke rekening kun je soms rood staan via een zakelijke creditcard, waarbij je het openstaande bedrag in delen kunt aflossen. Wel is dat een relatief dure leenvorm met soms een hoge rente. Afhankelijk van de looptijd van de lening lopen de kosten hier snel op. Ook een persoonlijke lening is een mogelijkheid. Tot slot zijn er financierders waar je ook voor kleinere bedragen zonder onderpand een lening voor je bedrijf kunt afsluiten.

Welke documenten heb je nodig?

Online fintechs beoordelen soms direct of je bedrijf in aanmerking komt voor een financiering. Maar dan moet je wel de benodigde documenten direct aanleveren als je een zakelijke lening afsluit.

Op basis van je persoonsgegevens en KvK-nummer weten ze soms al veel, maar meestal willen ze ook je laatste volledige jaarrekening, en je cijfers tot nu toe. Bijvoorbeeld je laatste btw-aangifte. Daarnaast wil de financier meestal inzage in de laatste maanden van je zakelijke bankrekening om in te schatten of je de maandelijkse lasten kunt dragen.
financiering voor bedrijfsmiddelen of werkkapitaal

Maximale lening bepalen

De maximale zakelijke lening en aflossing berekenen voor je bedrijfHoeveel geld je kan lenen voor je bedrijf hangt af van waar je de financiering voor nodig hebt. Een bank kijkt voor het maximale leenbedrag sterk naar solvabiliteit (eigen vermogen). De maximale lening voor je onderneming is daar afhankelijk van de waarde van je investering. Langlopende investeringen als machines, een bedrijfspand of andere vaste activa kun je deels als onderpand indienen bij een bankfinanciering.

Andere financiers kijken vooral naar de liquiditeit (werkkapitaal). Ze kijken welk bedrag jij per maand kunt aflossen, en dat geeft vaak meer ruimte. Je maximale leencapaciteit wisselt dus per financierder. Ben je nog maar net begonnen of zit je bedrijf tijdelijk in een dip? Dan kom je zelf minder snel in aanmerking voor een lening maar zijn factoring of een investeerder soms wel mogelijk.

Online financiers kijken vooral of jij het geleende bedrag eenvoudig binnen de looptijd volledig kunt aflossen.

Wat kost een zakelijke lening of krediet?

De gemiddelde rente op zakelijke leningen ligt ongeveer tussen de 6 en 8 procent. Daarnaast zijn er eenmalige kosten als afsluitprovisie en administratiekosten. Al zijn de exacte kosten helemaal afhankelijk van de financierder en je bedrijfsratio’s. Vooral deze afsluit- en vaste kosten hebben bij een kleinere lening verhoudingsgewijs veel invloed op de totale kosten van de geldlening.

De gemiddelde rente op een zakelijke lening is 6-8 procent. Ook zijn er kosten als afsluitprovisie en administratiekosten.

De bank hanteert de laagste rente en kosten voor zakelijke leningen, bij andere financierders wisselen de kosten van een financiering enorm. Online leenplatformen automatiseren graag en vaak werken ze daarom zonder onderpand, maar dit risico is wel in het rentepercentage meegenomen. Bij een kortlopende lening zijn de afsluitkosten soms van grote invloed.

Bedrijfsfinanciering via crowdfunding

Lening voor bedrijf via crowdfunding
Zakelijke lening via crowdfunding.

Je kunt ook een bedrijfslening afsluiten via crowdfunding. Bedrijven kiezen hier vaak voor als ze naast de financiering ook gelijk de interesse voor hun product(idee) willen polsen.

In crowdfunding is een duidelijk verschil tussen aandelenverkoop (equity crowdfunding) en geldleningen (crowdlending). Vooral voor die laatste zijn er meerdere crowdfunding-platforms en is het belangrijk om een platform te kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Over het algemeen is crowdfunding het meest interessant bij projecten die een hoge gunfactor hebben en waarbij je zelf ook een warm netwerk hebt dat graag meefinanciert.

Lening met garantie van de overheid

Bij Qredits kun je ook een lening afsluiten met staatsgarantie. Deze lening is bedoeld voor ondernemers die nog niet voldoen aan de acceptatiecriteria van banken. De stichting biedt leningen tot 250.000 euro en je kunt al een zakelijke lening aanvragen met een geloofwaardig ondernemingsplan.  Een maatschappelijk doel vergroot de kans groter dat je bij Qredits een lening kunt aanvragen om een onderneming mee te starten. Een belangrijke voorwaarde van deze lening is dat je openstaat voor begeleiding en advies vanuit de stichting.

Bij Qredits kun je al een bedrijfslening aanvragen met een geloofwaardig ondernemingsplan.

Financiering via particuliere investeerders

Een bedrijfsfinanciering ophalen via investeerdersEen alternatief is om een financiering af te sluiten via een investeerder. Veel ondernemers lenen durfkapitaal van vrienden, familie of andere bekenden, maar als je stevig in je bedrijf wilt investeren kun je ook voor informal investors of business angels kiezen.

Waar een bank de besluitvorming baseert op zekerheden en het verleden van het bedrijf, kijkt een investeerder naar de toekomst en het mogelijke rendement van de investering.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een zakelijke lening zijn:

Waar kan ik snel een zakelijke lening aanvragen?

Als je echt snel een financiering nodig hebt kun je het beste kiezen voor factoring, of zakelijk lenen bij partijen als Floryn, Krediet Vooruit of New10 (online onderdeel van ABN Amro). Hierbij heb jij snel het geleende geld op je rekening.

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Voor hoeveel geld je een zakelijke lening kunt afsluiten is sterk afhankelijk van het soort financiering. Zo kun je bij een bank vaak een financiering aanvragen tot een percentage van je onderpand.

Maar online financiers die ook werkkapitaal financieren berekenen het maximale leenbedrag deels op je financiële verplichtingen. Ze kijken naar het bedrag dat je kunt missen voor de maandelijkse aflossing. In combinatie met factoring (facturen voor laten financieren) of crowdfunding kun je als ondernemer soms meer geld lenen dan je denkt, al is dat natuurlijk niet altijd verstandig.

Welke soorten leningen zijn zakelijk mogelijk?

Als je met je bedrijf geld wilt lenen zijn er veel soorten leningen. De meest populaire soorten voor bedrijven zijn een lening bij de bank, zakelijk krediet, factoring, werkkapitaalfinanciering en crowdfunding. Elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadeel en voorwaarden. Het is dus raadzaam om goed te kijken welke lening bij jouw onderneming past.

Wat is het verschil tussen een krediet en een lening?

Bij een zakelijke lening krijg je het totale leenbedrag in één keer tegen een afgesproken rentepercentage en aflossing. Bij zakelijk krediet krijg je een optie om geld op te nemen tot een bepaalde limiet. Vergelijkbaar met ‘rood staan’ en ideaal als je onderneming een tijdelijke behoefte heeft aan extra kapitaal.

Een bedrijfslening los je af in vaste maandelijkse termijnen. Bij een krediet kun je vaak de aflossing direct weer opnemen, of juist kosteloos extra aflossen. Als je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een machine of bedrijfsauto, dan is een zakelijke lening meestal handiger. Als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt dan is het makkelijker om een (doorlopend) flexibel krediet af te sluiten.

Zakelijk geld lenen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp