Adyen gaat kortlopende leningen verstrekken

Adyen gaat kortlopende leningen verstrekken

Adyen, dat vandaag haar entree maakte op de Amsterdamse beurs, gaat kortlopende kredieten verstrekken aan haar klanten. Winkels kunnen zo bijvoorbeeld een lening afsluiten als voorschot op creditcardbetalingen. Met deze constructie gaat Adyen de concurrentie aan met de traditionele banken.

Veel bedrijven moeten tot twee weken wachten voordat creditcardmaatschappijen als Visa en Mastercard uitbetalen. De kortlopende kredieten die Adyen gaat verstrekken, moeten ervoor zorgen dat de bedrijven op deze manier eerder hun geld krijgen. Adyen is niet het eerste betaalbedrijf dat dit soort kortlopende kredieten verstrekt. Onder meer het in Europa actieve iZettle en het Braziliaanse betaalbedrijf Cielo bieden ook vergelijkbare diensten aan.

Extra risico, maar extra inkomsten voor Adyen

Voor Adyen zijn deze leningen wel een extra risico, aangezien bedrijven in de tussenliggende periode failliet kunnen gaan. Maar Adyen doet het niet voor niks: er staan natuurlijk ook extra inkomsten tegenover dankzij de rente die het rekent voor deze financiering.

Adyen heeft bankvergunning

Dit alles blijkt uit de prospectus voor de beursgang. Daarin wordt ook duidelijk dat bedrijven die willen meedoen een bankrekening moeten openen bij Adyen. In juni van vorig jaar werd duidelijk dat het betaalbedrijf enkele maanden eerder een bankvergunning had gekregen.

Adyen is een van de snelst groeiende techbedrijven van ons land. Ondertussen is de beursgang ook spoedig verlopen. Het aandeel ging voor een introductieprijs van 240 euro naar de beurs, maar schoot na de opening direct omhoog naar 400 euro en tikte later ook nog de 500 euro aan.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten