Investeren in bitcoin

Investeren in bitcoin en het openen van een digitale wallet is voor veel mensen een grote stap. Dat komt mede omdat er nog zoveel onbekend is rond cryptovaluta. Maar crypto kan een interessante aanvulling zijn op een bestaande beleggingsportefeuille en via een online platform kun je eenvoudig beleggen in bitcoin.

Inhoud:

Let op: beleggen in bitcoin of andere digitale munten gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Investeren in bitcoin

particulier investeren in bitcoinBitcoin heeft geen onderliggende waarde en en lijkt ook niet echt geschikt als digitaal betaalmiddel. Toch groeit het aantal mensen dat belegt in crypto’s als bitcoin de laatste jaren door. De cryptocoin biedt een interessante nieuwe kijk op inflatie, als decentrale waarde buiten controle van centrale banken of valutabeperkingen.

Maar voordat je gaat investeren in deze digitale munten doe je er verstandig aan om eerst te weten wat de bitcoin precies is, hoe de waarde van cryptogeld tot stand komt en hoe je veilig bitcoins kunt kopen.

Bitcoin kopen via crypto-platforms

Er zijn veel verschillende manieren om te handelen in crypto, al heb je eerst digitale wallets nodig. Dit is een soort digitale portemonnee. Je kunt een digitale wallet openen via mobiele apps of speciale usb-sticks voor fysieke opslag. Als je erin investeert via online brokers kun je hier meestal eenvoudig een account aanmaken en je crypto opslaan. Enkele grote en bekende platforms hiervoor zijn:

Bitvavo

bitvavoBitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto-exchange van Nederland. Bitvavo biedt meer dan 175 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Finst

FinstVia het Nederlandse beleggingsplatform Finst kun je investeren in meer dan 40 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten.

Zie ook ons uitgebreide overzicht met cryptocurrency brokers.

Wat is bitcoin?

wat zijn bitcoins en cryptovalutaOp 31 oktober 2008 plaatste ene Satoshi Nakamoto het idee voor bitcoin een pdf online. Wie Satoshi is, is nog altijd niet duidelijk. Deze pdf beschrijft het idee voor een decentrale digitale munt.

Deze ‘cryptocurrency’ dient als ruilmiddel dat cryptografie gebruikt om de creatie en het beheer ervan te controleren.

De blockchain als logboek

Zonder het gebruikelijke vertrouwen op centrale autoriteiten (zoals bijvoorbeeld de Centrale Bank) worden bitcoin-transacties door dit decentrale netwerk bijgehouden in een soort logboek waarvan niemand de transacties kan veranderen. De methode hierachter wordt ook wel blockchain-technologie genoemd.

Hierbij kan iedereen hetzelfde inzien, maar niemand heeft controle over het blockchain-logboek. Niemand kan het aanpassen en het is ook niet mogelijk om een transactie al dan niet per ongeluk er dubbel in te zetten. Wanneer beide partijen een transactie goedkeuren, wordt die block toegevoegd aan de chain en blijft het daar voorgoed instaan. Iedereen kan die transactie opzoeken en bekijken, maar niet aanpassen.

je eerste crypto kopen

Waarom stappen beleggers in bitcoin?

In de loop der jaren zijn steeds meer mensen in bitcoin gaan beleggen. Ook bedrijven zijn ingestapt in deze cryptovaluta. Dat ook bedrijven uit de financiële sector als Mastercard, Visa en PayPal het een interessante investering vinden maakt duidelijk dat de digitale munt fundamenteel verschilt van bestaande oplossingen.

Via Etoro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Een reden waarom mensen en bedrijven in bitcoin beleggen, is omdat de bitcoin-koers over de afgelopen tien jaar flink omhoog is gegaan. Omdat het aantal bitcoins dat in omloop komt een vooraf afgesproken maximum heeft kan er schaarste ontstaan. Ondanks tussentijdse dalingen, denken veel beleggers dat er meer mogelijk is.

Bitcoins zijn schaars en op termijn kan inflatie de koers laten stijgen.

Valuta als euro’s en dollars worden bijgedrukt om invloed uit te oefenen op de economie. Bij veel crypto’s kan dit ook, maar bij bitcoin niet. Hierdoor vergelijken veel mensen beleggen in bitcoin met beleggen in goud. De cryptomunt is een digitale grondstof die schaars is en zolang investeren in deze cryptomunt populair blijft zal deze op termijn vanzelf in waarde toenemen door inflatie.

Bitcoin is het nieuwe digitale goud

Beleggen in het digitale goudBitcoin heeft ook grote koersdalingen gehad, maar als je over een lange periode kijkt is deze cryptocoin het afgelopen decennium significant in waarde  gestegen. En dat verklaart voor een groot deel waarom beleggen in bitcoin zo populair is geworden.

In theorie kan inflatie, net als bij goud, op lange termijn de bitcoin-koers beïnvloeden. Al zitten daar op korte termijn ook gelijk belangrijke risico’s van de waarde van bitcoin: de huidige waardestijgingen zijn nog niet of nauwelijks aan inflatie toe te schrijven.

De koers van de bitcoin is sterk in beweging en hoogte en dieptepunten halen regelmatig de media.

De koers van de bitcoin is momenteel vooral afhankelijk van vraag en aanbod. Als het aantal mensen die erin handelen of beleggen groeit, ontstaat schaarste. Maar niemand weet wanneer hier het kantelpunt wordt bereikt.

De waarde van de bitcoin in de loop der tijd

De vraag kwam in het begin van de ‘hype’ vooral uit de wat technischer onderlegde mensen die zich bezighielden met de bitcoin. Dit kwam ook omdat het destijds wat lastiger was om bitcoin te kopen. Nu dat wat laagdrempeliger is geworden én doordat de bitcoin veelvuldig in allerlei kranten, tijdschriften en tv-programma’s is behandeld, is de bitcoin meer mainstream geworden.

Ook bekende mensen als Elon Musk, Ashton Kutcher of Kanye West hebben hierin geïnvesteerd en ook dat trekt weer nieuwe investeerders aan die willen handelen in de bitcoin. Maar pas wel op: in Nederland is de cryptocurrency niet gereguleerd. Er is geen toezicht vanuit instanties als de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en geen wettelijke bescherming vanuit de Nederlandsche bank.

Blockchain en de bitcoin

de blockchain is de technologie achter bitcoinsEen andere reden waarom beleggen in bitcoin zo populair is, heeft te maken met waar de bitcoin voor staat en de technologie waarop het is gebaseerd. Zoals gezegd draait de bitcoin op de blockchain-technologie. Dit is een relatief nieuwe manier van transacties bijhouden en deze technologie wordt in alle lagen van de maatschappij, industrieën en economieën omarmd en bejubeld.

Met blockchain kun je tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afhandelen.

Met blockchain kun je tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afhandelen. Denk niet alleen aan geldtransacties, maar ook het vastleggen van contracten of andere afspraken. Het is niet voor niets dat ook investeren in blockchain erg populair is.

Recente bitcoin-ontwikkelingen

Altcoins en cryptocoinsRecent zijn er in de wereld van crypto ook tal van ontwikkelingen geweest die hebben gezorgd voor een verdere omarming van de bitcoin en andere virtuele cryptocurrency.

Zo biedt de Nederlandse ETF-aanbieder VanEck sinds november 2020 een bitcoin-ETN. Hierdoor kun je via elk beleggingsplatform eenvoudig in bitcoin beleggen. Naast een bitcoin-ETN biedt het inmiddels  ook al een ethereum-ETN en enkele andere crypto’s en is het al een tijdje bezig om een stap te maken naar een crypto-ETF.

In april 2021 ging Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptovaluta’s, naar de beurs. Hiermee kun je profiteren van een stijgende bitcoin-koers zonder zelf bitcoin te kopen. Want gaat het goed met bitcoin, ethereum en andere cryptovaluta, dan gaat het vaak ook goed met Coinbase.

Via Etoro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Hoe werkt het kopen van bitcoins?

Door alle recente ontwikkelingen is het ook makkelijker geworden om te beleggen in cryptocurrencies. Als je besluit dat je in bitcoin wilt beleggen zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Veel mensen denken dat je letterlijk hele cryptomunten moet kopen en dus vrij vermogend moet zijn om erin te beleggen, maar dat is niet waar.

Op een online exchange kun je ook een kleiner deel kopen, vergelijkbaar met eurocenten die per honderd een euro waard zijn. Een alternatief is een belegging in cryptofondsen die voor jou bitcoin kopen. Je hoeft er dan niet zelf in te handelen en ook niet zelf bitcoins op te slaan.

Let op: beleggen in crypto gaat vaak buiten AFM-toezicht en de financiële markten om.

Naast cryptofondsen kun je, als je momenteel als geld belegt, ook op de beurs beleggen in crypto’s. Bijvoorbeeld de eerdergenoemde bitcoin-ETN. Je kunt ook handelen in aandelen van bedrijven die de koers van de bitcoin deels volgen, zoals Coinbase.

Toch nog scepsis

Dat een platform als Coinbase naar de beurs gaat, toont dat de cryptomarkt steeds volwassener wordt. Dit wordt ook duidelijk doordat grote bedrijven als Tesla, Mastercard, Visa en PayPal (soms) cryptocurrency als betaalmiddel accepteren. Veelal is de bitcoin de eerste cryptovaluta waar bedrijven in handelen.

Desondanks bleek uit een rondvraag van het FD in april 2021 dat de meeste grote beleggers van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars afzien van het beleggen in bitcoins of ethereums.  “Dit komt deels door de beweeglijkheid van de koersen van cryptomunten en omdat er op de munt geen rente of dividend valt te incasseren. Ook zijn er bezwaren rond de energieconsumptie van crypto’s en hoe de toekomst van digitale valuta’s eruitziet.”

Als je gaat beleggen in bitcoin brengt dat risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bitcoin als basis

Als het gaat over cryptovaluta, dan gaat het vrijwel altijd over bitcoin. En dat is natuurlijk niet zo gek, want de bitcoin is de oervader van alle cryptocoins. Deze munt was de eerste en is tot nu toe ook altijd de meest waardevolle en meest verhandelde geweest. Dat betekent echter niet dat je je als investeerder moet blindstaren op alleen deze cryptocoin.

Er zijn naast bitcoin tal van verschillende crypto’s met allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, hun eigen verhaal en hun eigen koersverloop.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Beleggen in andere crypto’s

Investeren in andere cryptocurrenciesNaast bitcoin zijn er veel andere munten waarin je kunt beleggen. De bekendste is wellicht ethereum. Daar waar de blockchain van bitcoin vaak wordt gezien als een ‘eerste-generatie-blockchain’, daar stond ethereum aan de wieg van de tweede generatie. Met deze lichting blockchains kun je veel meer dan alleen financiële transacties verwerken.

Er is bijvoorbeeld veel mogelijk op het gebied van programmeren. Zo kan elke berekening of gegevensbewerking die geprogrammeerd kan worden in theorie vastgelegd worden in de blockchain van ethereum. Beleggen in ethereum kan via de ether, de cryptocurrency van deze technologie.

Ethereum, of eigenlijk de munt die aan deze technologie gekoppeld zit, heeft na bitcoin de grootste totale waarde (market cap). Andere populaire munten (deels op basis van marktkapitalisatie) zijn tether, BNB (de eigen munt van handelsplatform Binance), XRP,  cardano en stellar.

Naast de bitcoin kun je beleggen in andere populaire cryptocoins, zoals Ether, XRP, Tether, Cardano en Stellar.

Als je wilt beleggen in een van deze munten, kijk dan goed naar het verhaal achter zo’n munt. Download de bijbehorende whitepapers om te zien wat de bedenkers met de munt willen bereiken, hoe de roadmap eruitziet en waarin het verschilt van de concurrentie.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren in bitcoins zijn:

Waarom investeren in bitcoins?

De vraag waarom je ergens geld in moet investeren is natuurlijk persoonlijk. Wat beleggen in bitcoin zo interessant maakt, is dat de munt en alles wat daar omheen zit nog sterk in ontwikkeling is. Tegelijkertijd wordt de (blockchain)technologie steeds meer omarmd door grote bedrijven, instituten en invloedrijke personen.

Bij veel mensen is dan ook de verwachting dat bitcoin nog veel groter kan worden. Anderen geloven meer in andere crypto en uiteraard zijn er ook veel mensen die vinden dat de bitcoin overgewaardeerd is, dat de munt te ‘volatiel’ is (het kan snel en onvoorspelbaar veranderen) en dat de hele cryptowereld een bubbel is die kapot kan knappen.

Hoe kun je bitcoins kopen?

Bij crypto-handelsplatforms kun je bitcoin en andere cryptovaluta kopen met euro’s, dollar, je PayPal-account of zelfs met iDeal. Het kopen van bitcoin is dus eenvoudig, maar je hebt wel eerst een wallet nodig. Dit is een soort digitale portemonnee. Je kunt hiervoor een app op je telefoon installeren, maar bij een account van een online broker is een wallet meestal inbegrepen.

Bij grote, vertrouwde platforms moet je soms enkele stappen ondernemen voordat je een account hebt aangemaakt. Deze stappen bestaan bijvoorbeeld uit het beantwoorden van allerlei vragen over je beleggingsgedrag- en ervaring, maar ook het uploaden van bijvoorbeeld je identiteitsbewijs en het verifiëren van je bankrekening.

Wat heb je nodig voor kopen van bitcoins?

Wil je bitcoins kopen, dan heb je natuurlijk allereerst geld nodig. Wanneer je bitcoin koopt om te beleggen, ga dan verstandig om met het geld dat je erin stopt. De Consumentenbond adviseert alleen geld in bitcoin te steken dat je kunt missen. “En zorg dat je risico’s spreidt. Dus beleg nooit meer dan 10 procent van het vermogen dat je voor beleggingen beschikbaar hebt.”

Naast geld heb je ook een wallet nodig. Dit is een portemonnee die in verschillende vormen beschikbaar is.

Wat zijn digitale wallets en hoe kom ik eraan?

Als je beleggen wilt in bitcoin, heb je een digitale wallet nodig. Hierin bestaan enkele varianten. Zo heb je virtuele wallets (je bitcoins worden in een online portemonnee opgeslagen) en cold wallets. Een cold wallet betekent dat je portemonnee niet met het internet is verbonden en in principe dus moeilijker is te hacken. Je kan je cryptomunten ‘cold’ opslaan in een hardware wallet, zoals een speciale USB-stick. Populaire hardware wallets zijn die van Ledger, Trezor en KeepKey.

Maar je kan je bitcoin ook ‘cold’ opslaan op papier wallet. Via een website als Bitaddress.org kun je gratis een papieren wallet genereren, waarmee je een publiek bitcoin-adres ontvangt en de bijbehorende private key.

Wanneer je bitcoin koopt, moet je aangeven naar welk publiek bitcoin-adres de munten moeten worden verstuurd. Wil je vervolgens diezelfde bitcoins verkopen, heb je je private key nodig om de transactie mogelijk te maken.

Qua gemak en laagdrempeligheid zijn de online wallet of de papieren wallet waarschijnlijk het makkelijkst. Vind je veiligheid het belangrijkst, dan is het het verstandigst om je bitcoins op te slaan op een hardware wallet.

Wanneer moet je investeren in bitcoin?

Ondanks dat bitcoins al ruim tien jaar bestaan is de koers van de bitcoin nog lang niet stabiel. Hierdoor is het onvoorspelbaar wanneer het beste moment is om hierin te beleggen.

Voor de hand lijkt te liggen om te starten met je eerste bitcoin-investering wanneer deze een aardige daling achter de rug heeft. Als jij verwacht dat de bitcoin-koers weer toeneemt, kan dat een mooi moment zijn om in bitcoins te beleggen. Maar wanneer zo’n dal begint, zijn bodem heeft bereikt en of de bitcoin daarna weer opkrabbelt is allemaal speculatie.

Zonder onderliggende waarde kan niemand kan met zekerheid voorspellen wat een belegging als de bitcoin in de toekomst doet. Ook is er geen toezicht vanuit de financiële sector (Autoriteit Financiële Markten) en