Investeren in bitcoin

Investeren in bitcoin is voor veel beleggers een grote stap. Veel zijn nog altijd onbekend met cryptovaluta. Maar een groeiende groep denkt dat crypto een goede aanvulling kan zijn in een beleggingsportefeuille. Ook is beleggen in bitcoin steeds makkelijker. Bijvoorbeeld via online crypto-platforms.

Inhoud:

Let op: beleggen in bitcoin of andere digitale munten gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Investeren in bitcoin

particulier investeren in bitcoinBitcoin heeft geen onderliggende waarde en en lijkt ook niet echt geschikt als digitaal betaalmiddel. Toch groeit het aantal mensen dat belegt in crypto’s als bitcoin de laatste jaren door.

Door de schaarste, universele waarde en het feit dat het volledig digitaal is biedt bitcoin een interessante nieuwe kijk op inflatie, als decentrale waarde buiten controle van centrale banken of valutabeperkingen.

Bitcoin kopen via crypto-platforms

Om te starten met bitcoin heb je een cryptorekening nodig. Je kunt een digitale wallet openen via mobiele apps of speciale usb-sticks voor fysieke opslag. Je kunt er ook in investeren via online brokers. Hier kun je hier eenvoudig een account aanmaken en je crypto opslaan. Bekende platforms hiervoor zijn:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 300 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

Coinmerce is een in Nederland opgericht crypto-platform. Je kunt er meer dan 350+ crypto's kopen en verkopen, waarvan je een groot aantal direct via het platform kunt staken. Het staat genoteerd bij de AFM en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 170 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15 procent transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten. Via bundels investeer je eenvoudig in een top-10 of top-25 crypto's.

Zie ook ons uitgebreide overzicht met cryptocurrency brokers.

Wat is bitcoin eigenlijk?

wat zijn bitcoins en cryptovalutaOp 31 oktober 2008 plaatste ene Satoshi Nakamoto het idee voor bitcoin een pdf online. Wie Satoshi is, is nog altijd niet duidelijk. Deze pdf beschrijft het idee voor een decentrale digitale munt.

Deze ‘cryptocurrency’ dient als ruilmiddel dat de blockchain gebruikt om de creatie en het beheer ervan te controleren.

De blockchain als logboek

De blockchain-technologie is het decentrale netwerk dat de bitcoin mogelijk maakt. Zonder centrale autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Centrale Bank, worden bitcoin-transacties door een groot netwerk bijgehouden. Dit is een soort decentraal logboek waarvan niemand de transacties kan veranderen.

Hierbij kan iedereen hetzelfde inzien, maar niemand heeft controle over het blockchain-logboek. Niemand kan het aanpassen en het is ook niet mogelijk om een transactie er per ongeluk dubbel in te zetten. Wanneer twee partijen een transactie doen, wordt die block toegevoegd aan de chain en blijft het daar voorgoed instaan. Iedereen kan die transactie opzoeken en bekijken, maar niet aanpassen.

je eerste crypto kopen

Waarom stappen beleggers in bitcoin?

In de loop der jaren zijn steeds meer mensen in bitcoin gaan beleggen. De vraag naar bitcoin ontstond bij  de wat technischer onderlegde mensen. Dit kwam ook omdat het toen lastiger was om bitcoin te kopen. Zo moest je zelf een wallet aanmaken en waren de platforms die ze verkochten nog niet zo bekend of veilig.

Beleggen in de cryptomunten is inmiddels veel eenvoudiger gemaakt. De platforms hebben allerlei veiligheidsmaatregelen genomen. Ook zijn cryptovaluta veel in allerlei kranten, tijdschriften en tv-programma’s behandeld, waardoor de bitcoin meer mainstream is geworden.

Bekende mensen als Elon Musk, Ashton Kutcher of Kanye West hebben hierin geïnvesteerd en ook dat trekt weer nieuwe investeerders aan die willen handelen in de bitcoin. Ook zijn er grote bedrijven uit de financiële sector ingestapt, zoals Mastercard, Visa en PayPal. Dat maakt duidelijk dat bitcoin als digitale munt fundamenteel verschilt van bestaande oplossingen.

Bitcoin ETF’s

Begin 2024 werden in de Verenigde Staten Bitcoin ETF’s goedgekeurd. Hierdoor is het nog makkelijker geworden voor Amerikanen om te investeren in bitcoin. Dat is nu vergelijkbaar met het kopen van een aandeel Tesla of Amazon. Ook in Europa hebben we soortgelijke producten voor bitcoin.

Doordat het steeds makkelijker wordt om ze te kopen, zijn er steeds meer mensen en bedrijven die in bitcoin beleggen. Daardoor is de bitcoin-koers over de afgelopen tien jaar flink gestegen.

Schaars (zolang er voldoende vraag is)

Valuta als euro’s en dollars worden bijgedrukt om invloed uit te oefenen op de economie. Bij veel crypto’s kan dit ook, maar bij bitcoin niet. Hierdoor vergelijken veel mensen beleggen in bitcoin met beleggen in goud. De cryptomunt is een digitale grondstof die schaars is, zolang de vraag op peil blijft. Er is namelijk een afgesproken maximum aan het aantal bitcoins.

Zolang investeren in deze cryptomunt populair blijft, neemt de bitcoin naar verwachting toe in waarde door inflatie. Veel bitcoinbeleggers denken dat er nog veel meer mogelijk is. Maar pas wel op: in Nederland is bitcoin niet gereguleerd. Er is geen toezicht vanuit instanties als de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en voor beleggers geldt er geen wettelijke bescherming vanuit de Nederlandsche bank.

Bitcoins zijn schaars en op termijn kan inflatie de koers laten stijgen.

Beleggen in het digitale goud

Bitcoin is het nieuwe digitale goud

Bitcoin kan dienen als waardevaste asset, vergelijkbaar met goud. Door het beperkte aanbod kan inflatie op lange termijn de bitcoin-koers positief beïnvloeden. Bitcoin heeft ook grote koersdalingen gehad, maar over een lange periode is deze cryptocoin significant in waarde gestegen.

Daarnaast heeft het enkele voordelen die goud niet heeft. Zo is het eenvoudig op je telefoon op te slaan. Daardoor kun je elke hoeveelheid zelf dragen of overdragen zonder derde partij. Dat verklaart voor een groot deel waarom beleggen in bitcoin zo populair is.

Al zitten daar ook de belangrijkste risico’s van de waarde van bitcoin: de huidige waardestijgingen zijn nog nauwelijks aan inflatie toe te schrijven. De koers van de bitcoin is volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Als het aantal mensen die erin handelen of beleggen groeit, ontstaat schaarste. Maar dat kan op een dag natuurlijk veranderen. Niemand weet wanneer hier het kantelpunt wordt bereikt.

De koers van de bitcoin is sterk in beweging en hoogte- en dieptepunten halen regelmatig de media.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 300 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

De waarde van de bitcoin in de loop der tijd

Blockchain en de bitcoin

de blockchain is de technologie achter bitcoinsEen andere reden waarom beleggen in bitcoin zo populair is, heeft te maken met waar de bitcoin voor staat en de blockchain-technologie waarop het is gebaseerd.

De techniek die het mogelijk maakt om op deze nieuwe manier transacties bij te houden brengt allerlei nieuwe mogelijkheden in verschillende industrieën en economieën.

Met blockchain kun je tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afhandelen.

Met blockchain kun je tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afhandelen. Denk niet alleen aan geldtransacties, maar ook het vastleggen van contracten of andere afspraken. Het is niet voor niets dat ook investeren in blockchain erg populair is.

Recente ontwikkelingen

Altcoins en cryptocoinsRecent zijn er in de wereld van crypto veel ontwikkelingen geweest die positief uitpakken voor de bitcoin en andere virtuele cryptocurrency.

De bekendste daarvan is de invoering van Amerikaanse Bitcoin ETF’s, begin 2024. De interesse voor deze producten bleek veel groter dan verwacht.

In Nederland biedt VanEck sinds november 2020 al een bitcoin-ETN. Hierdoor kun je via elk beleggingsplatform eenvoudig in bitcoin beleggen. Naast een bitcoin-ETN biedt het ook al een ethereum-ETN en enkele andere crypto’s.

In april 2021 ging Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptovaluta’s, naar de beurs. Hiermee kun je profiteren van een stijgende bitcoin-koers zonder zelf bitcoin te kopen. Want gaat het goed met bitcoin, ethereum en andere cryptovaluta, dan gaat het vaak ook goed met Coinbase.

Toch nog scepsis

Dat een platform als Coinbase al enkele jaren beursgenoteerd is toont de volwassenheid van de cryptomarkt aan. Ook andere grote bedrijven, zoals Tesla, Mastercard, Visa en PayPal kijken naar de ontwikkelingen van cryptovaluta. Veelal is bitcoin dan de eerste cryptovaluta waar bedrijven in handelen.

Maar uit eigen onderzoek van Investeerders.nl onder duizend Nederlanders blijkt dat maar liefst 63,7 procent van de ondervraagden niet in crypto belegt en dat ook nooit te gaan doen. Als hoofdreden hiervoor geeft 36 procent van de meeste mensen aan dat ze te weinig kennis hebben over crypto.

22,5 procent heeft geen vertrouwen in een positief rendement. En 13,5 procent weet niet hoe op een veilige manier beleggen in crypto mogelijk is. Verder denkt 14,1 procent niet genoeg geld te hebben om erin te kunnen investeren.

Uit een rondvraag van het FD in april 2021 bleek al dat grote beleggers van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars afzien van het beleggen in bitcoins of ethereums. “Dit komt deels door de beweeglijkheid van de koersen van cryptomunten en omdat de munt geen rente of dividend biedt. Ook zijn er bezwaren rond het energiegebruik van crypto’s en hoe de toekomst van digitale valuta’s eruitziet.”

Als je gaat beleggen in bitcoin brengt dat risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 300 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Bitcoin als basis

Als het gaat over cryptovaluta, dan gaat het vrijwel altijd (ook) over bitcoin. Deze munt was de eerste en is tot nu toe ook altijd de meest waardevolle en meest verhandelde geweest.

Dat betekent echter niet dat je je als investeerder moet blindstaren op alleen deze cryptocoin. Er zijn naast bitcoin tal van verschillende cryptomunten waarin je kunt beleggen. Met allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, hun eigen verhaal en hun eigen koersverloop.

Beleggen in andere crypto’s

Investeren in andere cryptocurrenciesNaast bitcoin zijn er veel andere munten waarin je kunt beleggen. De bekendste is wellicht ethereum. Daar waar de blockchain van bitcoin vaak wordt gezien als een ‘eerste-generatie-blockchain’, kun je  ethereum zien als tweede generatie. Op deze  blockchain kun je veel meer dan alleen financiële transacties verwerken.

Er is bijvoorbeeld veel mogelijk op het gebied van programmeren. Zo kan elke programmeerbare berekening of gegevensbewerking vastgelegd worden in de blockchain van ethereum. Beleggen in ethereum kan via de ether, de cryptocurrency van deze technologie.

Staking

Ethereum, of eigenlijk de munt die aan deze technologie gekoppeld zit, heeft na bitcoin de grootste totale waarde (market cap). Ook biedt deze crypto de mogelijkheid van staken aan. Dat betekent dat je jouw coins inzet in ruil voor rente (staking-rewards). Een soort dividend. Andere populaire munten (deels op basis van marktkapitalisatie) zijn solana, tether, BNB (de munt van handelsplatform Binance), XRP,  cardano en stellar.

Naast de bitcoin kun je beleggen in andere populaire cryptocoins, zoals Ether, XRP, Tether, Cardano en Stellar.

Als je wilt beleggen in crypto, kijk dan goed naar het verhaal achter zo’n munt. Download de bijbehorende whitepapers om te zien wat de bedenkers met de munt willen bereiken, hoe de roadmap eruitziet en waarin de munten verschillen van de concurrentie.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan