Geldvoorelkaar

Investeren in bitcoins

Investeren in bitcoins is voor veel mensen een grote stap. Dat lijkt met name te komen omdat voor hen nog zoveel onbekend is omtrent de bitcoin of andere cryptovaluta. Maar beleggen in bitcoin kan wel een interessante aanvulling zijn op een bestaande beleggingsportefeuille.

Inhoud:

Let op: beleggen in bitcoins gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Investeren in bitcoins

Investeren in bitcoinsBeleggen in bitcoins is de laatste jaren erg in trek. Logisch ook, want de cryptocoin biedt een interessante nieuwe kijk op inflatie of valutabeperkingen. Dankzij interesse van gerenommeerde betaalbedrijven als Mastercard, Visa en PayPal mag duidelijk zijn dat bitcoin echt wat toe kan voegen aan de bestaande oplossingen.

Maar als je in bitcoins wilt investeren, doe je er verstandig aan om eerst te weten wat de bitcoin precies is, hoe de waarde van de bitcoin wordt bepaald en hoe je veilig dit soort virtuele munten kunt kopen.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.

Wat is bitcoin?

wat zijn bitcoins en cryptovalutaOp 31 oktober 2008 plaatste ene Satoshi Nakamoto (wie hij is, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk) een pdf online waarin hij zijn idee voor een decentrale digitale munt openbaart. Deze ‘cryptocurrency’ is ontworpen als ruilmiddel dat cryptografie gebruikt om de creatie en het beheer ervan te controleren. Dit alles in plaats van het gebruikelijke vertrouwen op centrale autoriteiten (zoals bijvoorbeeld de Centrale Bank).

Alle bitcoin-transacties worden door dit decentrale netwerk bijgehouden in een soort logboek dat niet veranderd kan worden. De methode hierachter wordt ook wel blockchain-technologie genoemd. Bij een blockchain kan iedereen hetzelfde inzien.

Niemand heeft controle over het blockchain-logboek, niemand kan het aanpassen en het is ook niet mogelijk om een transactie al dan niet per ongeluk er dubbel in te zetten. Wanneer beide partijen een transactie goedkeuren, wordt die block toegevoegd aan de chain en blijft het daar voorgoed instaan. Iedereen kan die transactie opzoeken en bekijken, maar niet aanpassen.

Waarom beleggen in bitcoins?

In de loop der jaren zijn steeds meer mensen gaan beleggen in bitcoin. Ook bedrijven zijn ingestapt in deze cryptovaluta. Maar waarom is investeren in deze cryptomunt zo populair? Dat heeft simpel gezegd twee redenen.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.

De ene reden is dat mensen en bedrijven in bitcoins investeren, omdat de koers van deze cryptomunten over de afgelopen tien jaar flink omhoog is gegaan. Veel mensen denken dat dit nog maar het begin is. De achterliggende gedachte is dat het aantal bitcoins dat in omloop zal komen een vooraf afgesproken maximum heeft. Bij het bedenken van de bitcoin is dus bepaald dat er schaarste zal ontstaan.

Bitcoins zijn schaars en op termijn kan inflatie de koers laten stijgen.

Valuta als euro’s en dollars worden bijgedrukt om invloed uit te oefenen op de economie. Bij bitcoins is dit niet mogelijk. Hierdoor vergelijken veel mensen het met goud. Het is een digitale grondstof die schaars is en daardoor op termijn vanzelf meer waard wordt door inflatie.

Bitcoin is het nieuwe digitale goud

Beleggen in het digitale goudUiteraard heeft bitcoin ook flink wat koersdalingen gehad, maar als je over een lange periode kijkt is te zien dat de bitcoin het afgelopen decennium significant in waarde is gestegen. En dat verklaart dus voor een groot deel waarom beleggen in deze cryptocoin zo populair is geworden.

De koers van de bitcoin is sterk in beweging en hoogtepunten halen regelmatig de media.

In theorie kan inflatie, net als bij goud, op lange termijn de koers van de bitcoin beïnvloeden. Al zitten daar op korte termijn ook gelijk belangrijke risico’s van beleggen in bitcoins: de huidige waardestijgingen zijn nog niet of nauwelijks aan inflatie toe te schrijven.

De koers van de bitcoin is momenteel vooral afhankelijk van vraag en aanbod. Als het aantal mensen die erin willen handelen of beleggen groeit, ontstaat schaarste. Maar niemand weet wanneer hier het kantelpunt wordt bereikt.

De waarde van de bitcoin in de loop der tijd

De vraag kwam in het begin van de ‘hype’ vooral uit de wat technischer onderlegde mensen die zich bezighielden met de bitcoin. Dit kwam ook omdat het destijds wat lastiger was voor Jan met de pet om een of meerdere bitcoins aan te schaffen. Nu dat wat laagdrempeliger is geworden én doordat de bitcoin veelvuldig in allerlei kranten, tijdschriften en tv-programma’s is behandeld, is de bitcoin bijna mainstream geworden.

Ook berichten van bekende mensen, als Elon Musk, Ashton Kutcher of Kanye West hebben eerder laten weten hierin te hebben geïnvesteerd en ook dat trekt weer een nieuwe groep geïnteresseerden aan die willen handelen in de bitcoin.

Blockchain en de bitcoin

de blockchain is de technologie achter bitcoinsEen andere reden waarom beleggen in bitcoins zo populair is, heeft te maken met waar de bitcoin voor staat en de technologie waarop het is gebaseerd. Zoals gezegd draait de bitcoin op de blockchaintechnologie. Dit is een relatief nieuwe manier van transacties bijhouden en deze technologie wordt in alle lagen van de maatschappij, industrieën en economieën omarmd en bejubeld.

Met blockchain kunnen tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afgehandeld worden.

Met blockchain kunnen namelijk tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afgehandeld worden. Denk niet alleen aan geldtransacties, maar ook het vastleggen van contracten, het tegengaan van illegale downloads, het bestrijden van mensenhandel en illegale prostitutie of het tegengaan van kinderarbeid. Het is niet voor niets dat ook investeren in blockchain erg populair is.

Recente bitcoin-ontwikkelingen

Altcoins en cryptocoinsRecent zijn er in de wereld van crypto ook tal van ontwikkelingen geweest die hebben gezorgd voor een verdere omarming van de bitcoin en andere virtuele munten. Zo biedt de Nederlandse ETF-aanbieder VanEck sinds november 2020 een bitcoin-ETN. Inmiddels biedt het ook al een ethereum-ETN en is het al een tijdje bezig om een stap te maken naar een bitcoin-ETF.

In april 2021 ging Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptovaluta’s, naar de beurs. Op deze manier is het dus zelfs mogelijk om te profiteren van de bitcoinrally zonder zelf bitcoins te hoeven kopen. Want gaat het goed met bitcoin, ethereum en andere cryptovaluta, dan gaat het vaak ook goed met Coinbase.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.

Hoe werkt het kopen van bitcoins?

Door alle recente ontwikkelingen is het ook makkelijker geworden om te beleggen in cryptocurrencies. Als je besloten hebt dat je in bitcoins wilt handelen zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Veel mensen denken dat je letterlijk hele bitcoins moet kopen en dus vrij vermogend moet zijn om erin te beleggen, maar dat is niet waar.

Je kunt ook een kleiner deel kopen, vergelijkbaar met eurocenten die per honderd een euro waard zijn. Een alternatief is om te investeren in cryptofondsen die voor jou bitcoins kopen. Je hoeft er dan niet zelf in te handelen en ze ook niet zelf op te slaan.

Let op: beleggen in bitcoins gaat vaak buiten AFM-toezicht en de financiële markten om.

Naast cryptofondsen kun je, als je momenteel als geld belegt, ook op de beurs handelen in bitcoins. Bijvoorbeeld de eerdergenoemde bitcoin-ETN. Je kunt ook handelen in aandelen van bedrijven die de koers van de bitcoin deels volgen, zoals Coinbase.

Toch nog scepsis

Het feit dat een platform als Coinbase naar de beurs gaat, laat zien dat de cryptomarkt steeds volwassener wordt. Dit wordt ook duidelijk doordat cryptomunten door grote bedrijven (waaronder Tesla, Mastercard, Visa en PayPal) steeds meer worden geaccepteerd als betaalmiddel. Veelal is de bitcoin de eerste cryptovaluta waar bedrijven in handelen.

Desondanks blijkt uit een rondvraag van het FD dat de meeste grote beleggers van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars afzien van het beleggen in bitcoins of ethereums.  “Dit komt onder meer door de beweeglijkheid van de koersen van cryptomunten en het feit dat er op de munt geen rente of dividend valt te incasseren. Ook zijn er bezwaren rond de energieconsumptie van crypto’s en leven er vragen over hoe de toekomst van digitale valuta’s eruitziet.”

Let op: beleggen in bitcoins brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bitcoin als basis

Als het gaat over cryptovaluta, dan gaat het vrijwel altijd over bitcoin. En dat is natuurlijk niet zo gek, want de bitcoin is de oervader van alle cryptocoins. Deze munt was de eerste en is tot nu toe ook altijd de meest waardevolle en meest verhandelde geweest. Dat betekent echter niet dat je je als investeerder moet blindstaren op alleen deze cryptocoin.

Er zijn naast bitcoin tal van verschillende munten met allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, hun eigen verhaal en hun eigen koersverloop.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Mercury Redstone biedt een breed gespreide crypto-portefeuille op basis van de Digital Assets 25 Index van MVIS: de 25 grootste en meest liquide crypto-assets.


Beleggen in ethereum

Investeren in EthereumNaast bitcoin zijn er veel andere munten ontstaan. De bekendste is wellicht ethereum. Daar waar de blockchain van bitcoin vaak wordt gezien als een ‘eerste-generatie-blockchain’, daar stond ethereum aan de wieg van de tweede generatie. Met deze lichting blockchains kun je veel meer dan alleen financiële transacties verwerken.

Er is bijvoorbeeld veel mogelijk op het gebied van programmeren. Zo kan elke berekening of gegevensbewerking die geprogrammeerd kan worden in theorie vastgelegd worden in de blockchain van ethereum. Beleggen in ethereum kan via de ether, de cryptocurrency van deze technologie.

Ethereum, of eigenlijk de munt die aan deze technologie gekoppeld zit, heeft na bitcoin de grootste market cap. Andere populaire munten (deels op basis van marktkapitalisatie) zijn Binance Coin (de eigen munt van handelsplatform Binance), XRP, tether, litecoin en stellar.

Naast de bitcoin kun je investeren in andere populaire cryptocoins, zoals Ether, XRP, Tether, Litecoin en Stellar.

Mocht je interesse hebben om te beleggen in een van deze munten, kijk dan goed naar het verhaal achter zo’n munt. Download de bijbehorende whitepapers om te zien wat de bedenkers met de munt willen bereiken, hoe de roadmap eruitziet en waarin het verschilt van de concurrentie.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren in bitcoins zijn:

Waarom zou je investeren in bitcoins?

De vraag waarom je ergens geld in moet investeren is natuurlijk een heel persoonlijke. Wat de bitcoin zo interessant maakt, is dat de munt en alles wat daar omheen zit nog relatief nieuw is. Tegelijkertijd wordt de (blockchain)technologie steeds meer omarmd door grote bedrijven, instituten en invloedrijke personen.

Bij veel mensen is dan ook de verwachting dat bitcoin nog veel groter kan worden. Uiteraard zijn er ook verhalen die stellen dat de bitcoin overgewaardeerd is, dat de munt te ‘volatiel’ is (het kan snel en onvoorspelbaar veranderen, vooral ten kwade) en dat de hele cryptowereld een bubbel is die op het punt staat om te knappen.

Hoe kun je bitcoins kopen?

Het kopen van bitcoins is tegenwoordig tamelijk eenvoudig. Bij veel handelsplatforms die hierin zijn gespecialiseerd kun je bitcoin en andere cryptovaluta kopen met euro’s, dollar, je PayPal-account of zelfs met iDeal.

Wel moet je bij de grote, vertrouwde platforms allerlei stappen ondernemen voordat je een account hebt aangemaakt waarmee je geld kan storten om daarna bitcoins te kopen. Deze stappen bestaan bijvoorbeeld uit het beantwoorden van allerlei vragen over je beleggingsgedrag- en ervaring, maar ook het uploaden van bijvoorbeeld je identiteitsbewijs en het verifiëren van je bankrekening.

Bekende platforms waar je kunt beleggen in bitcoins zijn Coinbase, Bitpanda en Binance.

Wat heb je nodig voor kopen van bitcoins?

Wil je bitcoins kopen, dan heb je natuurlijk allereerst geld nodig. Wanneer je bitcoin koopt om te beleggen, ga dan verstandig om met het geld dat je erin stopt. De Consumentenbond adviseert alleen geld in bitcoin te steken dat je kunt missen. “En zorg dat je risico’s spreidt. Dus beleg nooit meer dan 10 procent van het vermogen dat je voor beleggingen beschikbaar hebt.”

Naast geld heb je ook een wallet nodig. Dit is een portemonnee die in verschillende vormen beschikbaar is.

Wat is een wallet en hoe kom ik eraan?

Als je beleggen wilt in bitcoin, heb je een wallet nodig. Hierin bestaan enkele varianten. Zo heb je virtuele wallets (je bitcoins worden in een online portemonnee opgeslagen) en cold wallets. Een cold wallet betekent dat je portemonnee niet met het internet is verbonden en in principe dus moeilijker is te hacken. Je kan je cryptomunten ‘cold’ opslaan in een hardware wallet, zoals een speciale USB-stick. Populaire hardware wallets zijn die van Ledger, Trezor en KeepKey.

Maar je kan je bitcoins ook ‘cold’ opslaan op papier wallet. Via een website als Bitaddress.org kun je gratis een papieren wallet genereren, waarmee je een publiek bitcoin-adres ontvangt en de bijbehorende private key.

Wanneer je bitcoins koopt, moet je aangeven naar welk publiek bitcoin-adres de munten moeten worden verstuurd. Wil je vervolgens diezelfde munten verkopen, heb je je private key nodig om de transactie mogelijk te maken.

Qua gemak en laagdrempeligheid zijn de online wallet of de papieren wallet waarschijnlijk het makkelijkst. Vind je veiligheid het belangrijkst, dan is het het verstandigst om je bitcoins op te slaan op een hardware wallet.

Wanneer moet je investeren in bitcoin?

Ondanks dat bitcoins al ruim tien jaar bestaan is de koers van de bitcoin nog lang niet stabiel. Hierdoor is het onvoorspelbaar wanneer het beste moment is om hierin te beleggen.

Voor de hand lijkt te liggen om te handelen in bitcoin wanneer die een aardige daling achter de rug heeft. Als jij verwacht dat de munt weer opkrabbelt uit dit dal, kan dat een mooi moment zijn om in bitcoins te beleggen. Maar wanneer zo’n dal begint, zijn bodem heeft bereikt en of de bitcoin daarna weer opkrabbelt is allemaal speculatie. Niemand kan met zekerheid voorspellen wat een belegging als de bitcoin gaat doen in de toekomst.