Nederlanders zien in bitcoin nog niet het nieuwe goud

Nederlanders zien in bitcoin nog niet het nieuwe goud

Van de ondervraagde crypto-beleggers startte één vijfde in de afgelopen 15 maanden. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van het ‘nieuwe goud’. Maar liefst minder dan 6 procent kiest bitcoin, de helft gaat voor goud en de rest heeft geen voorkeur. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Investeerders.nl.

“Beheerd vermogen voor #crypto beursgenoteerde producten is ongeveer 100 miljard dollar (80 procent bitcoin). Beheerd vermogen voor goud ETP’s is ongeveer 190 miljard dollar. Ik ben positief over goud, maar het zal niet de verwachte 2-3 keer groei bereiken die crypto in deze cyclus zou moeten doen. Dit is de geboorte van een nieuwe activaklasse.”, aldus Jamie Coutts, Chief Crypto Analyst bij Realvision, deze week op X.

Hij is niet de enige. BlackRock, een grote Amerikaanse vermogensbeheerder, vindt bitcoin meer digitaal goud, dan een ‘high-risk asset’. BlackRock is een van de nieuwe bitcoin ETF-aanbieders in de Verenigde Staten. Sinds januari gaat het daar hard met bitcoin. Berichten als deze volgen elkaar snel op.

Ook in Nederland groeit het idee dat bitcoin kan dienen als beleggingsvorm dat te vergelijken is met digitaal goud, al doen we het hier vooralsnog iets rustiger aan: ondanks de enorme koerssprongen en grote doorbraken van de laatste tijd, blijven Nederlanders sceptisch over cryptovaluta.

Onvoldoende kennis

Uit eigen onderzoek onder duizend Nederlanders blijkt dat 29 procent van de respondenten geen vertrouwen heeft in crypto als investering. Daarnaast heeft 27 procent heeft er weinig vertrouwen in. En maar liefst 63,7 procent van de ondervraagden geeft aan niet in crypto te beleggen en dat ook nooit te gaan doen.

36% zegt te weinig kennis te hebben over cryptovaluta’s

Als hoofdreden hiervoor geven de meeste mensen aan dat ze te weinig kennis hebben over crypto (36 procent). Ook heeft 22,5 procent geen vertrouwen in een positief rendement. En 13,5 procent weet niet hoe op een veilige manier beleggen in crypto mogelijk is. Verder denkt 14,1 procent niet genoeg geld te hebben om erin te kunnen investeren.

Een op de vijf gestart in 2023 of later

Toch neemt het aantal beleggers wel toe. Van de respondenten die beleggen in crypto is één op de vijf daarmee in het afgelopen jaar of later gestart. Daarvan is weer één op de vijf zelfs in de eerste twee maanden van 2024 gestart. Zo lijkt er een nieuwe groep met crypto-investeerders te ontstaan.

Wij vroegen de deelnemers van het onderzoek ook op welke manier ze het liefst in crypto investeren. Van de beleggers in crypto koos 38 procent voor gereguleerde ETF’s via bekende brokers of banken. Precies hetzelfde percentage gaf de voorkeur aan betrouwbare investeringsplatforms zoals Coinbase.

Nieuwe impuls ‘Bitcoin-Halving’

De koers van de bitcoin wordt nog altijd veel besproken, wat een verklaring kan zijn voor de toename in interesse in het investeren in crypto. Ook haalden die bitcoin ETF’s het nieuws, deze werden in januari voor het eerst goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder SEC.

Dit jaar gaat er veel veranderen in de crypto-markt

In de sector zelf is dit al oud nieuws. Zo was er deze maand nog een grote update voor ethereum. En in mei doet de SEC een uitspraak over mogelijke ethereum ETF’s. Daartussen vindt de ‘Bitcoin-Halving’ ook plaats.

Die zorgt ervoor dat het aantal nieuwe bitcoins die miners krijgen worden gehalveerd. Het aantal bitcoin dat straks dagelijks op de markt komt halveert dus, wat de verhouding tussen vraag en aanbod zal beïnvloeden. Volgens experts kan dit een belangrijke stap zijn die de koers weer verder laat toenemen.

Het onderzoek is uitgevoerd in maart 2024 via Multiscope onder 1.000 Nederlanders.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten