Bitcoin ETFs in de VS: Wat betekent dit voor Nederlandse beleggers?

Bitcoin ETFs in de VS: Wat betekent dit voor Nederlandse beleggers?

In Amerika gonst het van de geruchten dat de SEC bitcoin ETFs gaat goedkeuren. Wat betekent dit voor de Nederlandse belegger en de cryptowereld in het algemeen? Investeerders.nl ging hierover in gesprek met Martijn Rozemuller, CEO bij VanEck Europe.

De geruchten zijn er al langere tijd, maar de laatste tijd zijn experts er steeds vaker met elkaar over eens: er komen bitcoin ETFs. Ook Martijn Rozemuller lijkt daarvan overtuigd, als wij hem ernaar vragen. “Ik ben geen jurist, maar ook ik hoor dat het nu toch echt kan gebeuren.”

Zeven bitcoin ETF-aanvragen

De Amerikaanse tak van VanEck diende al in 2017 een aanvraag in voor een bitcoin ETF maar tot nu toe zonder goedkeuring. Deze keer is het anders, geeft Rozemuller aan. “Even simpel gezegd: in Amerika is er een rechterlijke uitspraak geweest waardoor redenen van de SEC om het niet te doen, zijn weggevallen.”

Nu lopen er trajecten voor zeven bitcoin ETF-aanvragen. Welke invloed de uitspraak daar precies op heeft is nog onzeker, maar Rozemuller denkt zelf dat de kans groot is dat we in het eerste kwartaal van 2024 toch echt bitcoin ETFs gaan zien.

Bitcoin ETFs alleen gericht op Amerikaanse markt

Wat dat betekent voor Nederlandse beleggers met interesse in crypto? Feitelijk nog niets, geeft Rozemuller aan. Door wetgeving mogen ze niet aangeboden worden aan Europese beleggers, en in Europa hebben we al vergelijkbare producten. In Europa is er zo’n 2 miljard euro in bitcoin geïnvesteerd via Europese ETNs.

In Europa is er 2 miljard euro geïnvesteerd in bitcoin via Europese ETNs.

Zo biedt VanEck Europe al jarenlang een volledig gereguleerde bitcoin ETN aan. “Een andere naam, want in Europa mogen we bijvoorbeeld geen ETF aanbieden met één product.” Maar de ETN is 100 procent gedekt door bitcoin, en volgt de koers daarvan. Je kunt het dus zien als een vergelijkbaar product voor de Europese markt.

‘Amerikaanse ETFs in 1 jaar Europese ETNs voorbij’

In Europa verandert feitelijk niets, toch verwacht Rozemuller dat we de goedkeuring van Amerikaanse ETFs hier wel gaan merken. Afhankelijk van hoe en wanneer dat gebeurt. “Er liggen zeven aanvragen. Als de SEC die allemaal op hetzelfde moment goedkeurt, om zo geen partijen voor te trekken, dan is de bitcoin in één keer bereikbaar voor een groot aantal Amerikaanse beleggers.”

Hoeveel die straks in de ETFs investeren is lastig te voorspellen, maar Rozemuller sluit niet uit dat dit bedrag al in het eerste jaar het huidige totaal van alle Europese ETNs voorbij gaat. “Qua aantallen beleggers of belegd vermogen is Europa misschien best vergelijkbaar met de Verenigde Staten, maar in cultuur zijn er grote verschillen.”

ETFs maken weg vrij voor institutionele beleggers

De twee miljard euro in ETNs komt nu vooral van particulieren die bovengemiddeld risicovolle beleggingen, zoals bitcoin, aandurven. Maar pensioenfondsen, banken of andere grote instituten doen er nog weinig aan mee. “Mijn Amerikaanse collega’s houden er wel rekening mee dat institutionele beleggers instappen, of dat vermogensbeheerders het in hun adviezen opnemen, als de bitcoin via reguliere beleggingen zoals ETFs mogelijk zijn.”

‘Amerikaanse collega’s houden rekening met de instap van institutionele beleggers.’

Waar ze precies rekening mee houden is lastig te zeggen. Maar voordat een aanbieder een ETF lanceert, onderzoekt deze natuurlijk eerst de mogelijke interesse. Rozemuller geeft aan dat bij de partijen die het product nu willen gaan lanceren een richtbedrag van 300 miljoen in de eerste 12 maanden niet gek zou zijn. Met zeven aanvragen is dat vergelijkbaar met wat op dit moment in Europa in de bitcoin ETNs is geïnvesteerd.

‘Als Amerika instapt, kan Europa volgen’

Alle berekeningen zijn afhankelijk van de koers. Of die stijgt als er werkelijk ETFs op de markt komen is allesbehalve zeker. De huidige geruchten kunnen ook overdreven zijn, het buy-the-rumor-sell-the-news-principe, is bij beleggen een veelvoorkomend fenomeen.

Misschien is het Europees belegde vermogen volgend jaar wel weer gehalveerd. En misschien hebben de Amerikaanse collega’s van Rozemuller ongelijk en maken ook daar alleen particuliere beleggers werkelijk de stap. Die kunnen al instappen via andere wegen, dus dan is het volume klein.

‘Bitcoin kan zeker verdubbelen, of nog veel verder stijgen.’

Andersom denkt Rozemuller dat Europa volgt als in Amerika er volop institutioneel geld instapt. “Dan verwacht ik dat grotere beleggers ook hier op de bitcoin-trein stappen.“ Waar we dan op uitkomen? “In dat soort scenario’s, die zeker niet onlogisch klinken, kan bitcoin zeker verdubbelen, of nog veel verder stijgen. Voor veel bitcoin-aanhangers is de huidige koers nog maar het begin.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten