Investeerders.nl
menu
Lendahand

ETF beleggen

Veilig beleggen bestaat niet maar je kunt wel je risico’s beperken door te spreiden. Een ander feit is dat de kosten die je maakt met beleggen direct invloed hebben op je netto-rendement. Dit is precies de achterliggende gedachte achter ETF beleggen. Hiermee beleg je automatisch in een grote range van aandelen op basis van vooraf bepaalde criteria.

Wat is ETF beleggen?

ETF (exchange traded fund) beleggenMet ETF beleggen (ETF staat voor exchange traded fund) beleg je op basis van vooraf bepaalde criteria. Bijvoorbeeld in een AEX ETF, waarmee je belegt in alle aandelen van de AEX. Als je afgelopen jaren hierin had belegd had je automatisch dus aandelen KLM verkocht toen die uit de AEX verdween, en Adyen gekocht toen die werd toegevoegd.

Op die manier is het rendement van jouw portefeuille (zeer sterk) vergelijkbaar met de bewegingen van de koers van de AEX. Naast ETF’s die zich richten op beurzen of regio’s kunnen ze ook gericht zijn op dividendbeleggen, opkomende markten, sectoren als vastgoed of andere kenmerken.

Via ETF-beleggen handel je in een index of combinatie van aandelen.

ETF’s kopen

ETF’s zijn, net als aandelen zelf, niet direct kopen van de aanbieder maar te koop via een broker (beleggingsplatformen). Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je je geld zelf kunt beleggen. Drie populaire brokers zijn:

Binck Bank

Binck BankOnline broker waar je zelf bepaalt waarin je wilt beleggen. Binck is sinds haar oprichting in 2000 al meer dan tien keer uitgeroepen tot broker van het jaar. Ga naar Binck.

ABN Amro

ABN AmroVia ABN Amro kun je zelf gemakkelijk online beleggen, maar ook makkelijk begeleiding inschakelen. Daarnaast biedt ABN Amro profielfondsen: elk verschilt in risico en rendement. Mede hierdoor wint ABN Amro regelmatig prijzen met haar beleggingsproducten, waaronder de prestigieuze ‘Gouden Stier’-award in 2020.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag laten beleggen. Je kiest de aandelen en obligaties niet zelf maar belegt geld in indexfondsen.

Het beste kun je de tarieven even goed naast elkaar leggen, want het is dus afhankelijk van je beleggingsportefeuille. Een kostenverschil van één procent lijkt misschien niet zo veel, maar wanneer je jaar in jaar uit één procent extra betaalt, dan kan dit flink oplopen.

Kosten & risico’s van ETF beleggen

De meeste mensen die geld beleggen doen dat in aandelen of obligaties die ze zelf kiezen. Op basis van hun kennis en expertise hebben ze het gevoel dat ze een slimme keuze maken. Maar ondanks dat sommige mensen denken dat ze het kunnen, blijkt achteraf vaak dat het lastig is om vooraf de winnaars te kunnen bepalen.

Je kunt je laten adviseren door professionele vermogensbeheerders en beleggingsexperts. Als die een goed trackrecord van hun beleggingen kunnen tonen kan dit voor veel beleggers reden zijn om die personen de keuzes te laten maken. Maar vaak zijn dit bruto-rendementen waarin de kosten van deze mensen niet zit verwerkt. Die kosten kunnen verhoudingsgewijs een grote invloed hebben op jouw rendement.

ETF beleggen is relatief goedkoop omdat de wijze van handelen vooraf is vastgesteld. Je bespaart de advieskosten omdat er geen tijd meer wordt besteed aan het maken van keuzes over welk aandeel op welk moment moet worden gekocht of juist verkocht. Hierdoor zijn de kosten meestal lager dan bij iemand die probeert de krenten uit de pap te halen. Wat de kosten precies zijn, kan wel sterk per ETF verschillen.

ETF-beleggen bespaart je de advieskosten van adviseurs.

ETF’s bestaan meestal uit een groot aantal aandelen waarmee je automatisch voor spreiding zorgt. Meestal zijn die keuzes vrij conservatief: je belegt vaak in een hele index, of in toonaangevende bedrijven in een specifieke sector.

Dat maakt ze een relatief veilige keuze, al staan staan ETF’s toch vaak aangeschreven als hoog risico. Dit komt omdat ze zijn samengesteld uit een groot aantal verschillende beleggingen en als er hiertussen beleggingen zitten waarop het risico volgens de richtlijnen van de AFM vrij hoog is, dan heeft dat veel invloed op de beoordeling van de AFM op de hele ETF. Zelfs als de impact op de hele ETF minimaal is kan het direct invloed hebben op hoe een ETF wordt beoordeeld.

Voor de meeste mensen zal het beleggen via ETF’s gemiddeld gezien veiliger zijn dan zelf een portfolio opbouwen. Nog veiliger wordt het als je ook bij het beleggen in ETF’s je belegbaar vermogen weer spreidt. Stop je al je geld in één vastgoed-ETF dan is jouw beleggingsportefeuille natuurlijk zeer afhankelijk van die ene sector. Aangeraden wordt daarom om ook bij het beleggen in ETF’s je belegbaar vermogen te spreiden over verschillende ETF’s.

Daarnaast is het instapmoment belangrijk. Stap je in op een moment dat de beurs net klapt, dan kan dit veel invloed hebben op je rendement. Wat het beste instapmoment is, is net zo onduidelijk als vooraf weten of een bepaald aandeel zal stijgen of dalen. Hierdoor wordt er aangeraden om niet al je geld in één keer te beleggen maar gedurende een periode stap voor stap in te stappen. Daarnaast wordt ETF beleggen meestal pas aangeraden indien je het geld langere tijd niet nodig hebt. Een periode van minimaal tien jaar wordt hierbij aangeraden.

Om te beginnen met ETF-beleggen heb je een account nodig bij een handelsplatform. Binck is meerdere keren uitgeroepen tot beste broker van Nederland.

Rendement van beleggen in ETF’s

Het rendement van een ETF is de optelsom van alle onderliggende beleggingen. Hoe hoog dit is en of er wel of geen dividend wordt uitgekeerd is dus helemaal afhankelijk van de samenstelling.

Doordat ETF’s niet actief de best presterende aandelen selecteren, en aandelen ook niet verkopen wanneer ze verwachten dat deze zullen dalen in waarde, is de kans klein dat het rendement veel groter is dan je zou mogen verwachten met een bepaalde economische situatie. De mensen die beleggen in ETF’s doen het daarom meestal omdat ze liever mikken op een gemiddeld rendement in een bepaalde sector of markt en omdat ze passief willen beleggen.