OPC NK

ETF beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee die je kunt beperken door te spreiden. Al kost elke transactie geld en de kosten die je met beleggen maakt hebben direct invloed op je netto-rendement. Dit is precies de gedachte achter ETF-beleggen. Hiermee beleg je automatisch in meerdere producten op basis van vooraf bepaalde criteria.

Let op: beleggen in ETF’s gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn ETF’s?

Exchange Traded Funds zijn indextrackersETF betekent exchange traded fund en kun je zien als indexbeleggen. ETF’s zijn verhandelbare fondsen die een index volgen en worden daarom ook wel trackers genoemd.

Je koopt met een ETF een gespreide belegging, waarbij de samenstelling vooraf is bepaald door een index. Bijvoorbeeld een AEX-ETF die de AEX-index volgt. Als je afgelopen jaren in een AEX-tracker had belegd had deze voor jou automatisch aandelen KLM verkocht toen die uit deze index verdween, en Adyen gekocht toen dit bedrijf een notering kreeg aan deze index.

Door ETF’s te kopen handel je in een index of combinatie van beleggingen.

Met een AEX-ETF is het rendement van jouw portefeuille (zeer sterk) vergelijkbaar met de koers van deze index. Naast trackers die zich richten op een index rond een beurs of regio kunnen ze ook gericht zijn op dividendbeleggen, opkomende markten, sectoren als vastgoed, grondstoffen of andere kenmerken en thema’s.

ETF’s kopen

ETF’s zijn verhandelbaar, vergelijkbaar met aandelen. Je kunt ze niet bij de indexfondsen zelf kopen maar in ETF’s handelen via broker (beleggingsplatformen). Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je zelf je geld kunt beleggen. Drie populaire brokers zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

etf beleggen tegen lage beheer- en transactiekosten

Waarom beleggen in ETF’s?

De meeste particuliere beleggers die geld beleggen doen dat in aandelen of obligaties die ze zelf kiezen. Op basis van hun kennis en expertise hebben ze het gevoel dat ze slimme keuzes maken. Maar een goed gespreide portefeuille samenstellen kost veel tijd en transactiekosten.

Het is lastig om daarmee een index te verslaan. Achteraf blijkt vaak dat het lastig is om vooraf de winnaars te bepalen. Je kunt ook kiezen voor een beleggingsfonds of je laten adviseren door professionele vermogensbeheerders en beleggingsexperts. Die hebben soms een goed trackrecord, maar op deze bruto-rendementen zijn de advies- en beheerkosten nog niet verwerkt. Deze kosten hebben soms veel invloed op jouw rendement.

Beleggen kost tijd en het blijkt lastig om vooraf de winnaars te bepalen.

Een beginnende belegger kiest meestal al snel voor aandelen van de grootste bedrijven. Als je deze koopt voor de lange termijn, en dus passief wilt beleggen, kun je deze ook kopen met één transactie. Met één ETF handel je automatisch in een complete index. Ideaal als je passief wilt beleggen en simpelweg een gemiddeld jaarrendement wilt halen op je opgebouwde vermogen.  Met één transactie van een ETF spreid je jouw inleg automatisch tegen lage kosten.

Populaire exchange traded funds

ishares indexfondsenEr zijn wereldwijd enorm veel verschillende ETF’s. Maar de meeste beleggers die beleggen in trackers en indices doen dat omdat ze zo hun vermogen automatisch spreiden. Hierdoor zijn de grootste ETF’s vooral gericht op grote indexen of beurzen.

Naast AEX-ETF’s zijn Amerikaanse ETF’s gewild onder Nederlandse beleggers. Hierbij zijn vooral de producten van iShares of Vanguard populair. Deze beheren grote indexfondsen die soms miljarden van particuliere beleggers investeren in bedrijven uit de S&P500, de grootste bedrijven wereldwijd, of op producten met een hoog dividend.

Ook populair zijn mixfondsen waarmee je automatisch je vermogen spreidt over wereldwijde aandelen, obligaties, vastgoed en staatsleningen. In Nederland zijn de Multi-Asset ETF’s van VanEck populaire ETF’s.

Spelers als Vanguard, iShares of VanEck beheren miljarden met hun indexfondsen.

Kosten & risico’s van trackers

beleggen in passieve fondsen tegen lage beheerkostenBeleggen in ETF’s is relatief goedkoop omdat de wijze van handelen vooraf is vastgesteld en beleggers alle kosten delen.

Je bespaart de advieskosten voor het maken van keuzes over welk aandeel op welk moment moet worden gekocht of juist verkocht. Hierdoor rekent de uitgevende partij meestal lagere beheerkosten voor de fondsbeheerder dan een beleggingsfonds. Omdat een indexfonds passief handelt zijn ook de transactiekosten meestal lager. Wat de kosten voor jou als belegger precies zijn, kan wel sterk per product en per broker verschillen.

Beleggen in indextrackers bespaart je de advieskosten van adviseurs.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen. Maar ETF’s bestaan meestal uit een groot aantal producten waarmee je automatisch voor een brede spreiding zorgt. Meestal zijn die keuzes vrij conservatief: je belegging bevat vaak een hele index, of alle toonaangevende bedrijven in een specifieke sector. Dat maakt het relatief veilige producten. Toch staan ETF’s soms aangeschreven als hoog risico.

Dit komt omdat ze zijn samengesteld uit verschillende beleggingen en als er hiertussen ook een aandeel of obligatie zit dat volgens de richtlijnen van de AFM een hoog risico heeft, dan beoordeelt de AFM het hele fonds als risicovol. Zelfs als de impact op de totale belegging minimaal is kan het direct invloed hebben op de beoordeling van een indexfonds.

Je inleg spreiden over een langere periode

beleg met een goede spreiding, ook met je inlegVoor de meeste mensen is indexbeleggen gemiddeld gezien veiliger dan zelf een portfolio opbouwen. Al loop je bij indextrackers ook risico’s en ook hier moet je dus je belegbaar vermogen weer spreiden. Als je alles in één vastgoed-ETF belegt dan is jouw beleggingsportefeuille natuurlijk zeer afhankelijk van die ene sector. Beleg dus niet in één keer al je vermogen in één keer.

Daarnaast is bij het rendement op beleggen ook het instapmoment belangrijk. Dat is net zo onduidelijk als vooraf weten of een bepaald aandeel zal stijgen of dalen. Hierdoor is het verstandig om niet al je geld in één keer te investeren maar gedurende een periode stap voor stap bedragen te beleggen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of Bux ZERO waar je naast aandelen en ETF's ook kunt beleggen in 30 crypto's. Beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen.

Rendement en dividend van ETF’s

beste etf's en het rendementHet rendement van een tracker is de optelsom van alle onderliggende beleggingen. Hoe hoog dit is en of de ETF dividend uitkeert is dus helemaal afhankelijk van de samenstelling. Over het algemeen is gespreid en passief beleggen pas interessant als je het geld langere tijd niet nodig hebt. Een periode van minimaal tien jaar wordt hierbij aangeraden.

Doordat indexfondsen niet actief de best presterende aandelen uit een index selecteren, en deze ook niet verkopen wanneer ze een waardedaling verwachten, is de kans klein dat het rendement veel groter is dan je verwacht bij een bepaalde economische situatie. De mensen die ETF’s kopen doen het daarom meestal omdat ze mikken op een gemiddeld rendement in een bepaalde sector of markt en omdat ze passief willen beleggen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in ETF’s zijn:

Wat is een ETF precies voor product?

ETFs worden ook wel trackers genoemd en zijn samengesteld op basis van een vaste index.

Beleggingsfondsen kiezen actief een selectie, ETFs zijn passieve fondsen waarin je tegen relatief lage kosten kunt beleggen. Deze financiële instrumenten maken het mogelijk om automatisch in verschillende indices te beleggen.

Hoe kun je de waarde van een ETF bepalen?

ETFs volgen een index zoals de AEX, Dow Jones of MSCI World-index. De onderliggende waarde van deze beleggingen bepalen de koers van een ETF.

Hoe risicovol is beleggen in ETF's?

Ook deze vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee en je kunt je inleg verliezen. Er zijn duizenden ETF’s en elk volgt een onderliggende markt die het risicoprofiel bepaalt. Zo biedt een waterstof-ETF minder spreiding dan een die gericht is op de S&P500.