Geldvoorelkaar

ETF beleggen

Veilig beleggen bestaat niet maar je kunt wel je risico’s beperken door te spreiden. Al kost elke transactie geld en de kosten die je maakt met beleggen hebben direct invloed op je netto-rendement. Dit is precies de achterliggende gedachte achter ETF-beleggen. Hiermee beleg je automatisch op basis van vooraf bepaalde criteria.

Let op: beleggen in ETF’s gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn ETF’s?

ETF (exchange traded fund) beleggenETF betekent exchange traded fund en kun je zien als een mandje met beleggingen. Met ETF’s beleg je op basis van een bestaande index of strategie.

Bijvoorbeeld in een AEX ETF, waarmee je belegt in alle aandelen van de AEX-index. Als je afgelopen jaren hierin had belegd had je automatisch dus aandelen KLM verkocht toen die uit de AEX verdween, en Adyen gekocht toen die aan deze index werd toegevoegd.

Via ETF-beleggen handel je in een index of combinatie van beleggingen.

Met een AEX-ETF is het rendement van jouw portefeuille (zeer sterk) vergelijkbaar met de koers van de AEX. Naast ETF’s die zich richten op een index rond een beurs of regio kunnen ze ook gericht zijn op dividendbeleggen, opkomende markten, sectoren als vastgoed of andere kenmerken.

ETF’s kopen

ETF’s zijn verhandelbaar, vergelijkbaar met aandelen. Je kunt ze niet bij de aanbieder zelf kopen maar in ETF’s handelen via een broker (beleggingsplatformen). Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je je geld zelf kunt beleggen. Drie populaire brokers zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etf’s, opties en futures. DEGIRO staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

Binck

BinckBinck bestaat al sinds 2000 en is de eerste online broker van Nederland. Het bedrijf is al diverse malen uitgeroepen tot beste broker van ons land. Binck houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Het bedrijf heeft meerdere kantoren in Europa.

ABN Amro

ABN AmroVia ABN Amro kun je zelf gemakkelijk online beleggen, maar ook eenvoudig begeleiding inschakelen. Daarnaast biedt ABN Amro profielfondsen: elk verschilt in risico en rendement. Mede hierdoor wint ABN Amro regelmatig prijzen met haar beleggingsproducten, waaronder de prestigieuze ‘Gouden Stier’-award in 2020.

Waarom beleggen in ETF’s?

kosten van beleggen in etf'sDe meeste particuliere beleggers die geld beleggen doen dat in aandelen of obligaties die ze zelf kiezen. Op basis van hun kennis en expertise hebben ze het gevoel dat ze een slimme keuze maken. Maar dat kost veel tijd en transactiekosten.

Het is lastig om daarmee een index te verslaan: achteraf blijkt vaak dat het lastig is om vooraf de winnaars te bepalen.

Beleggen kost tijd en het blijkt lastig om vooraf de winnaars te bepalen.

Je kunt je laten adviseren door professionele vermogensbeheerders en beleggingsexperts. Die hebben soms een goed trackrecord, maar op deze bruto-rendementen zijn de kosten van deze mensen nog niet verwerkt. Die hebben soms veel invloed op jouw rendement.

Met ETF’s kun je passief beleggen. Je koopt dan simpelweg van alles een beetje maakt zo een gemiddeld rendement. Met één transactie van een ETF spreid je jouw inleg automatisch over meerdere aandelen tegen lage kosten.

Kosten & risico’s van ETF’s

beleggen in ETF'sIn ETF’s beleggen is relatief goedkoop omdat de wijze van handelen vooraf is vastgesteld en beleggers alle kosten delen. Je bespaart de advieskosten omdat er geen tijd meer wordt besteed aan het maken van keuzes over welk aandeel op welk moment moet worden gekocht of juist verkocht. Hierdoor zijn de kosten meestal lager dan bij iemand die probeert de krenten uit de pap te halen. Wat de kosten precies zijn, kan wel sterk per ETF verschillen.

ETF-beleggen bespaart je de advieskosten van adviseurs.

ETF’s bestaan meestal uit een groot aantal aandelen waarmee je automatisch voor spreiding zorgt. Meestal zijn die keuzes vrij conservatief: je belegt vaak in een hele index, of in toonaangevende bedrijven in een specifieke sector.

Dat maakt ze een relatief veilige keuze, al staan staan ETF’s toch vaak aangeschreven als hoog risico. Dit komt omdat ze zijn samengesteld uit een groot aantal verschillende beleggingen en als er hiertussen beleggingen zitten waarop het risico volgens de richtlijnen van de AFM vrij hoog is, dan beoordeelt de AFM de hele ETF als risicovol. Zelfs als de impact op de hele ETF minimaal is kan het direct invloed hebben op de beoordeling van een ETF.

Je inleg spreiden over een langere periode

beleg met een goede spreiding, ook met je inlegVoor de meeste mensen is in ETF’s beleggen gemiddeld gezien veiliger dan zelf een portfolio opbouwen. Al loop je bij ETF’s ook risico’s en ook hier moet je dus je belegbaar vermogen weer spreiden. Als je alles in één vastgoed-ETF belegt dan is jouw beleggingsportefeuille natuurlijk zeer afhankelijk van die ene sector. Beleg dus niet in één keer al je vermogen in één ETF.

Daarnaast is bij het rendement op beleggen ook het instapmoment belangrijk. Dat is net zo onduidelijk als vooraf weten of een bepaald aandeel zal stijgen of dalen. Hierdoor is het verstandig om niet al je geld in één keer te beleggen maar gedurende een periode stap voor stap bedragen te beleggen.

Om te beginnen met ETF-beleggen heb je een account nodig bij een handelsplatform. Binck is meerdere keren uitgeroepen tot beste broker van Nederland.

Rendement van ETF-beleggen

Het rendement van een ETF is de optelsom van alle onderliggende beleggingen. Hoe hoog dit is en of de ETF dividend uitkeert is dus helemaal afhankelijk van de samenstelling. Over het algemeen is ETF beleggen pas interessant als je het geld langere tijd niet nodig hebt. Een periode van minimaal tien jaar wordt hierbij aangeraden.

Doordat ETF’s niet actief de best presterende aandelen uit een index selecteren, en aandelen ook niet verkopen wanneer ze verwachten dat deze zullen dalen in waarde, is de kans klein dat het rendement veel groter is dan je verwacht bij een bepaalde economische situatie. De mensen die beleggen in ETF’s doen het daarom meestal omdat ze mikken op een gemiddeld rendement in een bepaalde sector of markt en omdat ze passief willen beleggen.