ETF beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee die je kunt beperken door te spreiden. Al kost elke transactie geld en de kosten die je met beleggen maakt hebben direct invloed op je netto-rendement. Dit is precies de gedachte achter beleggen in een ETF. Hiermee beleg je met een tracker automatisch op basis van vooraf bepaalde criteria.

Let op: beleggen in ETF’s gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn ETF’s?

Exchange Traded Funds zijn indextrackersETF’s zijn verhandelbare fondsen. ETF betekent exchange traded fund en kun je zien als indexbeleggen. ETF’s volgen een index en worden daarom ook wel trackers genoemd. Met een tracker je beleg je in passieve fondsen op basis van een bestaande index of strategie.

Je koopt met een ETF meerdere producten, waarbij de samenstelling vooraf is bepaald door een index. Bijvoorbeeld een AEX-ETF, waarmee je belegt in alle bedrijven van de AEX-index. Als je afgelopen jaren in een AEX-tracker had belegd had deze voor jou automatisch aandelen KLM verkocht toen die uit de AEX verdween, en Adyen gekocht toen die aan deze index werd toegevoegd.

Door ETF’s te kopen handel je in een index of combinatie van beleggingen.

Met een AEX-ETF is het rendement van jouw portefeuille (zeer sterk) vergelijkbaar met de koers van de AEX. Naast trackers die zich richten op een index rond een beurs of regio kunnen ze ook gericht zijn op dividendbeleggen, opkomende markten, sectoren als vastgoed, grondstoffen of andere kenmerken en thema’s.

ETF’s kopen

ETF’s zijn verhandelbaar, vergelijkbaar met aandelen. Je kunt ze niet bij de indexfondsen zelf kopen maar in ETF’s handelen via broker (beleggingsplatformen). Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je je geld zelf kunt beleggen. Drie populaire brokers zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Waarom beleggen in ETF’s?

etf's kennen lage beheer- en transactiekostenDe meeste particuliere beleggers die geld beleggen doen dat in aandelen of obligaties die ze zelf kiezen.  Op basis van hun kennis en expertise hebben ze het gevoel dat ze slimme keuzes maken. Maar een goed gespreide portefeuille samenstellen kost veel tijd en transactiekosten.

Het is lastig om daarmee een index te verslaan. Achteraf blijkt vaak dat het lastig is om vooraf de winnaars te bepalen. Je kunt ook kiezen voor een beleggingsfonds of je laten adviseren door professionele vermogensbeheerders en beleggingsexperts. Die hebben soms een goed trackrecord, maar op deze bruto-rendementen zijn de advies- en beheerkosten nog niet verwerkt. Deze kosten hebben soms veel invloed op jouw rendement.

Beleggen kost tijd en het blijkt lastig om vooraf de winnaars te bepalen.

Een beginnende belegger kiest meestal al snel voor aandelen van de grootste bedrijven. Als je deze koopt voor de lange termijn, en dus passief wilt beleggen, kun je deze ook kopen met één transactie. Met één ETF handel je automatisch in een complete index. Ideaal als je passief wilt beleggen en simpelweg een gemiddeld jaarrendement wilt halen op je opgebouwde vermogen.  Met één transactie van een ETF spreid je jouw inleg automatisch tegen lage kosten.

Populaire exchange traded funds

ishares indexfondsenEr zijn wereldwijd enorm veel verschillende ETF’s en sommige zijn gericht op bijzondere niches of samenstellingen. Maar de meeste beleggers die beleggen in trackers en indices doen dat omdat ze zo hun vermogen automatisch spreiden. Hierdoor zijn de grootste ETF’s gericht op grote indexen of beurzen.

In Nederland zijn naast AEX-ETF’s ook producten van iShares of Vanguard populair. Deze beheren grote indexfondsen die soms miljarden van  particuliere beleggers investeren in bedrijven uit de S&P500, de grootste bedrijven wereldwijd, of op beleggingen met een hoog dividend.

Ook populair zijn ETF’s waarmee je automatisch je vermogen spreidt over wereldwijde aandelen, bedrijfsobligaties, vastgoed en staatsleningen. In Nederland zijn de Multi-Asset ETF’s van VanEck hiermee populair.

Spelers als Vanguard, iShares of VanEck beheren miljarden met hun indexfondsen.

Kosten & risico’s van trackers

beleggen in passieve fondsen tegen lage beheerkostenIn ETF’s beleggen is relatief goedkoop omdat de wijze van handelen vooraf is vastgesteld en beleggers alle kosten delen.

Je bespaart de advieskosten voor het maken van keuzes over welk aandeel op welk moment moet worden gekocht of juist verkocht. Hierdoor rekenen ETF’s meestal lagere beheerkosten voor de fondsbeheerder dan een beleggingsfonds, en omdat een indexfonds meestal passief handelt zijn ook de transactiekosten meestal lager. Wat de kosten precies zijn, kan wel sterk per ETF en per broker verschillen.

Beleggen in indextrackers bespaart je de advieskosten van adviseurs.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen. Maar ETF’s bestaan meestal uit een groot aantal producten waarmee je automatisch voor een brede spreiding zorgt. Meestal zijn die keuzes vrij conservatief: je belegging bevat vaak een hele index, of alle toonaangevende bedrijven in een specifieke sector. Dat maakt zo’n belegging een relatief veilige keuze.

Toch staan ETF’s soms aangeschreven als hoog risico. Dit komt omdat ze zijn samengesteld uit verschillende beleggingen en als er hiertussen ook een aandeel of obligatie zit dat volgens de richtlijnen van de AFM een hoog risico heeft, dan beoordeelt de AFM het hele fonds als risicovol. Zelfs als de impact op de hele ETF minimaal is kan het direct invloed hebben op de beoordeling van een indexfonds.

Je inleg spreiden over een langere periode

beleg met een goede spreiding, ook met je inlegVoor de meeste mensen is indexbeleggen gemiddeld gezien veiliger dan zelf een portfolio opbouwen. Al loop je bij indextrackers ook risico’s en ook hier moet je dus je belegbaar vermogen weer spreiden. Als je alles in één vastgoed-ETF belegt dan is jouw beleggingsportefeuille natuurlijk zeer afhankelijk van die ene sector. Beleg dus niet in één keer al je vermogen in één ETF.

Daarnaast is bij het rendement op beleggen ook het instapmoment belangrijk. Dat is net zo onduidelijk als vooraf weten of een bepaald aandeel zal stijgen of dalen. Hierdoor is het verstandig om niet al je geld in één keer te investeren maar gedurende een periode stap voor stap bedragen te beleggen.

Om te investeren in ETF’s heb je een account nodig bij een handelsplatform. DEGIRO is meerdere keren uitgeroepen tot beste broker van Nederland.

Rendement en dividend van ETF’s

beste etf's en het rendementHet rendement van een tracker is de optelsom van alle onderliggende beleggingen. Hoe hoog dit is en of de ETF dividend uitkeert is dus helemaal afhankelijk van de samenstelling. Over het algemeen is gespreid en passief beleggen pas interessant als je het geld langere tijd niet nodig hebt. Een periode van minimaal tien jaar wordt hierbij aangeraden.

Doordat indexfondsen niet actief de best presterende aandelen uit een index selecteren, en aandelen ook niet verkopen wanneer ze verwachten dat deze  dalen in waarde, is de kans klein dat het rendement veel groter is dan je verwacht bij een bepaalde economische situatie. De mensen die ETF’s kopen doen het daarom meestal omdat ze mikken op een gemiddeld rendement in een bepaalde sector of markt en omdat ze passief willen beleggen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in ETF’s zijn:

Wat is een ETF precies voor belegging?

ETFs worden ook wel trackers genoemd en zijn samengesteld op basis van een vaste index.

Beleggingsfondsen kiezen actief een selectie, ETFs zijn een soort passieve fondsen waarin je tegen relatief lage kosten kunt beleggen. Deze financiële instrumenten maken het mogelijk om automatisch in verschillende indices te beleggen.

Hoe kun je de waarde van een ETF bepalen?

ETFs volgen een index zoals de AEX, S&P500 of Dow Jones-index. De onderliggende waarde van deze beleggingen bepalen de koers van een ETF.

Hoe risicovol is beleggen in ETF?

Ook deze vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee. Er zijn veel verschillende soorten ETF’s en elk volgt een onderliggende markt. Deze bepaalt het risicoprofiel. Zo biedt een S&P500-ETF relatief gezien meer spreiding dan een waterstof-ETF.