Saxo review

8

(onze review)

In onze review scoort Saxo een 8. Sinds mei 2024 zijn de tarieven verlaagd, en concurrerend. Het bedrijf heeft een goed aanbod en fijne app en dashboard. De online broker kreeg in Nederland snel bekendheid na de overname van Binck Bank, in 2019. Saxo is wereldwijd actief en heeft ruim één miljoen klanten.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert Saxo?

Saxo review: Be investedBij Saxo kun je zowel zelf beleggen als laten beleggen door een vermogensbeheerder. Door de overname van Binck Bank is Saxo vooral populair bij de meer ervaren beleggers.

Volgens Saxo zelf maken begin 2024 ruim een miljoen beleggers gebruik van het platform. Gemiddeld beleggen zij bijna 100.000 euro, waarmee Saxo een totaalvermogen van bijna 100 miljard euro beheert. Het platform wordt het meest vergeleken met DEGIRO, Bux Zero en Easybroker.

Gebruiksvriendelijkheid

Saxo heeft een volledig aanbod, en een gebruiksvriendelijke app en website ontwikkeld. Ervaren beleggers zijn vooral tevreden over de mogelijkheden van het handelen in opties en aandelen. Verder zijn aandeelhouders positief over de beschikbare analyses. Ook voor passieve beleggers zijn deze erg handig.

Zo maakt Saxo het eenvoudig om het rendement van zowel je eigen portfolio als losse aandelen terug te kijken via grafieken. Je kunt eenvoudig data bepalen en daarbij het verloop door de tijd heen bekijken. Zo kun je jouw resultaat snel vergelijken met bijvoorbeeld de AEX, de S&P 500 of andere beurzen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Saxo Investor verloop van rendement

Koersalerts

Naast het terugkijken naar het koersverloop, kun je bij Saxo ook eenvoudig koersalerts instellen. Daarbij kun je zelf ook een opmerking toevoegen die je dan later bij die koers erbij ziet staan. Handig als je nu alvast analyses wil maken voor latere aankopen of verkopen.

Verder stuurt Saxo standaard wekelijks een e-mail met de beleggingen die het meest zijn gestegen of gedaald. Ideaal voor de meer passieve beleggers, die zo toch wat zicht houden op hun resultaat. Je ziet alleen posities zonder vervaldatum, dus opties staan niet in dit lijstje.

Koersalerts en updates

Aanbod

Met Saxo Investor biedt het een volledig platform voor beleggingsproducten. Het biedt toegang tot meer dan vijftig beurzen, waar je kunt handelen in aandelen, opties, ETF’s, beleggingsfondsen, futures, obligaties en turbo’s. Naar eigen zeggen heeft de broker meer dan 72.000 financiële producten.

De meeste beleggers gebruiken het platform om zelf te beleggen. Ze kiezen dus zelf waar ze in investeren. Vooral Nederlandse en Amerikaanse aandelen zijn daarbij populair. Ook heeft Saxo relatief veel beleggers die in opties handelen. Daarvoor moet je wel eerst een kennis- en ervaringstoets van Saxo doorlopen.

Handelen in opties, futures en/of turbo’s

Saxo Bank biedt ook de risicovollere turbo’s en futures aan. Zowel opties, futures als turbo’s zijn complexe producten en vereisen kennis, beleggingservaring en meestal een hoge risicoacceptatie. 49% van de retailbeleggers, dat zijn vrijwel alle particuliere beleggers, maakt bij Saxo verlies op de handel in turbo’s.

Daarnaast biedt het SaxoTraderGo en SaxoTraderPro voor actieve beleggers die werken met algoritmische orders of willen handelen in één klik. Hierbij biedt het ook een optiematrix en grafiekenpakketten. Die zijn handig voor professionele handelaren die graag met meerdere schermen werken. Voor particuliere gebruikers zijn deze pas aan te raden als het Saxo Investor-platform onvoldoende blijkt.

Handelen op het platform

Een losse kinder-, dollar- en euro-beleggingsrekening

Saxo onderscheidt zichzelf van anderen met de optie om meerdere rekeningen te openen. Bijvoorbeeld in een andere valuta. Als je dividend ontvangt van Amerikaanse aandelen en/of ETF’s, dan open je een losse dollarrekening. Je kunt deze direct gebruiken om nieuwe beleggingen in dollars mee te kopen, zonder omrekenkosten.

Ook kun je via Saxo eenvoudig een extra rekening openen voor een (klein)kind, je onderneming of een en/of-rekening. Deze zijn extra handig in combinatie met de nieuwe AutoInvest-functie.

AutoInvest

Als je graag periodiek wil beleggen heeft Saxo hiervoor een handige AutoInvest-functie. Hiermee kun je automatisch beleggingsfondsen en ETF’s kopen. Het heeft een groot aantal beschikbare thema’s. Ook rekent het met deze investeringsvorm geen transactiekosten. Ideaal voor periodiek beleggen voor bijvoorbeeld een (klein)kind.

Auto-invest-functie Saxo

Punten waarop andere brokers beter zijn

Saxo is relatief traditioneel. Het biedt geen fractionele aandelen of ETF’s. Daarvoor is Trade Republic een betere keuze. Ook biedt het geen cryptovaluta aan, zoals bijvoorbeeld eToro doet. Je kunt wel in crypto’s investeren via aangesloten ETF-aanbieders.

Vanaf 100.000 euro kassaldo biedt Saxo rente over onbelegd tegoed. Als je graag veel rente wil op onbelegd vermogen wil, vinden wij Freedom24 of in mindere mate Bux Zero betere keuzes dan Saxo.

Ervaringen Saxo (en Binck Bank)

Saxo heeft een review-score van 3,7 op TrustPilot. Vooral na de overname van Binck ging het even mis. Dat was in Nederland de eerste broker die online beleggen mogelijk maakte voor particuliere beleggers. Nu nog, jaren na de migratie, geven beleggers in reviews soms aan dat ze liever bij Binck waren gebleven. Ook al zijn de handelsmogelijkheden en de tarieven met de Saxo-app sterk verbeterd.

Door het samenvoegen stapten zo’n 500.000 klanten over naar de TraderGo-app van Saxo. Hoewel deze app betere reviews krijgt, blijkt het gebruik van Engelse taal voor sommige klanten lastig. Naast kritiek op (de gebruiksvriendelijkheid van) het platform was de helpdesk een tijdje overbelast. Al toonden reviews daarna al aan dat Saxo de kritiek serieus nam en dat vragen en klachten werden opgelost.

Beleggingsrekening openen voor je kind(eren).

Kosten: afhankelijk van pakket en platform

Saxo werkt met verschillende pakketten. Per mei 2024 zijn de tarieven verlaagd. Voor particuliere beleggers die slechts enkele transacties per week doen is het Green-pakket met het SaxoInvestor-platform, de meest logische keuze.

Hierbij betaal je maandelijks 0,01 procent van je portefeuillewaarde met een maximum van 40 euro. Je ontvangt dit bedrag de volgende maand terug in de vorm van transactiekostentegoed. Dit tegoed heeft een geldigheidsduur van één maand. Daarna betaal je transactietarieven:

  • Euronext-aandelen: vanaf 2 euro (0,08 procent van de transactiewaarde: min 2 tot max 150 euro)
  • Amerikaanse aandelen: vanaf 1 dollar (0,08 procent van de transactiewaarde: min 1 tot max 150 dollar)
  • Euronext-Etf’s: vanaf 2 euro (0,08 procent van de transactiewaarde: 2 – 150 euro)
  • Beleggingsfondsen: vanaf 8 euro (0,15 procent van de transactiewaarde: 8 – 150 euro)
  • Opties: 0,75 euro/dollar.

Deze tarieven, die gelden vanaf mei 2024, zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld DEGIRO en Easybroker. Die rekenen geen vaste kosten en transactiekosten voor aandelen vanaf 3 euro en opties vanaf 1,50 euro.

Tarieven Bronze, Silver en Gold-status

Bovenstaande tarieven gelden voor beleggers met Bronze-status. Deze heeft geen minimumgrens. Als het totale vermogen, het belegde vermogen en kassaldo samen, aan het eind van de dag boven de 200.000 euro uitkomt, krijg je de Silver-status. Boven de één miljoen euro stijgt je rekeningniveau naar Gold-status.

Voor Silver- en Gold-rekeningen gelden lagere tarieven. Zo betaal je hierbij niet de 0,08 procent voor Nederlandse of Amerikaanse aandelen, maar 0,05 procent voor Silver en 0,03 procent voor goud. Als je totale vermogen daalt behoud je de lopende maand én nog 2 extra maanden de lagere tarieven.

Betrouwbaarheid

Saxo Bank is een betrouwbare bank met eigen IBAN. Het is genoteerd bij de AFM en DNB. Verder krijgt het een BBB-kredietscore van S&P. Het is deels onderdeel van Zhejiang Geely Holding Group Co. Limited. Dit Chinese bedrijf heeft 49,88 procent van de aandelen van Saxo Bank. Verder zijn de aandelen grotendeels in handen van de CEO, Kim Fournais, en Sampo Plc, een Scandinavische organisatie.

Reviewscore: 8

In onze laatste review kreeg Saxo een 8. Het is een goede broker voor de handel in aandelen, ETF’s en opties. Wij ervaren de app en het platform als gebruiksvriendelijk en vinden het aanbod zeer volledig. Vooral de extra rekeningen vinden wij positief. Ook de AutoInvest-functie zien wij als een plus.

Verder zijn we vanuit Investeerders.nl positief over de manier waarop je koersen kunt zien of vergelijken. Wij gebruiken deze regelmatig, en mede hierdoor is het gebruikersgemak van Saxo goed. Vanaf mei 2024 zijn de tarieven verlaagd en meer in lijn met directe concurrenten. Wel is Saxo een wat meer traditionele broker en mist het ontwikkelingen als fractioneel beleggen.

Ervaringen met Saxo review

1.8

op basis van 418 reviews via Google Maps

Stephan Mangnus

Stephan Mangnus

een week geleden

Saxo Bank liquideert zonder overleg een volledige aanzienlijke beleggingsportefeuille als in het kader van KYC nog vragen open staan...... Bizar dat dat kan zonder daarover vanuit de zijde van Saxo Bank over te bellen na reeds meer dan 30 vragen beantwoord te hebben. Na een eerder belletje wordt aangegeven dat het geen probleem is en er in het systeem van Saxo Bank een notitie gemaakt wordt. Openstaande vraag wordt tijdens een vakantieperiode van 3 wekenlees meer

Tom van der Leij

Tom van der Leij

een maand geleden

Ik ben sinds 2008 aangeslotem, eerst Alex, daarna Binck en nu Saxo. Omdat ik op vakantie niet op een oproep had gereageerd om mijn gegevens te controleren werd mijn rekening gedeeltelijk bevroren. Ik heb toen meteen actie ondernomen, de enkele vragen beantwoordt, na 2 weken nog niets, gebeld, gemaild, nogmaals gebeld en nog een keer gemaild en sinds vandaag, ruim 6 weken later heeft iemand van Saxo de moeite genomen de 3 vragen te verifierenlees meer

MPD K

MPD K

2 maanden geleden

Wil je graag klanten kwijt? Neem dan deze bank als voorbeeld en het komt goed! Wij hadden al jaren beleggingsrekeningen voor onze kinderen bij Binck totdat dit kennelijk opeens overgenomen werd door deze club. Via onze adviseur krijg je dan te horen dat ze met een “ken je klant” onderzoek bezig zijn wat in feite een verkapt “hoe kom je van de klant af” proces is. Alle info hebben ze al maar dat islees meer

Jaap Rozemeijer

Jaap Rozemeijer

een week geleden

Verwarrend, onbetrouwbaar en onduidelijk. Ondanks uploaden van paspoortgegevens van ouder en kind staat nu dat het niet gebeurd is bij oudste kind. Bij jongste staat het al weken op waiting ondanks dat het al weken geleden opgelost zou zijn.

Steven Vrolijk

Steven Vrolijk

3 maanden geleden

SaxoBank is in geen opzicht klantgericht. De communicatie is slecht, afspraken worden niet nagekomen en zelfs officiële klachten worden genegeerd. Het is een vrij treurige zaak dat een bank, waar men geld onderbrengt voor bijvoorbeeld het opbouwen van een pensioen, op zeer slechte wijze inhoudelijke klantenservice kan bieden. Oprecht advies: blijf weg van deze amateuristische instelling.

Bekijk alle 418 reviews op Google Maps