Saxo

7.5

In onze laatste review scoort Saxo een 7,5. Het is een online broker die in Nederland snel bekendheid kreeg na de overname van Binck Bank, in 2019. Saxo is wereldwijd actief en heeft ruim één miljoen klanten. Het bedrijf heeft een goed aanbod en fijne app en dashboard. Tarieven zijn iets hoger dan die van directe concurrenten.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert Saxo?

Saxo review: Be investedBij Saxo kun je zowel zelf beleggen als laten beleggen door een vermogensbeheerder. Door de overname van Binck Bank is Saxo vooral populair bij de meer ervaren beleggers.

Volgens Saxo zelf maken begin 2024 ruim een miljoen beleggers gebruik van het platform. Gemiddeld beleggen zij bijna 100.000 euro, waarmee Saxo een totaalvermogen van bijna 100 miljard euro beheert. Het platform wordt het meest vergeleken met DEGIRO en Easybroker.

Gebruiksvriendelijkheid

Saxo heeft een erg volledig aanbod. Daarvoor heeft het een gebruiksvriendelijke app en website ontwikkeld. Ervaren beleggers zijn vooral tevreden over de mogelijkheden van het handelen in opties en aandelen. Verder zijn aandeelhouders positief over de beschikbare analyses. Ook voor passieve beleggers zijn deze erg handig.

Zo maakt Saxo het eenvoudig om het rendement van zowel je eigen portfolio als losse aandelen terug te kijken via grafieken. Je kunt eenvoudig data bepalen en daarbij het verloop door de tijd heen bekijken. Zo kun je jouw resultaat snel vergelijken met bijvoorbeeld de AEX, de S&P 500 of andere beurzen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Saxo Investor verloop van rendement

Koersalerts

Naast het terugkijken naar het koersverloop, kun je bij Saxo ook eenvoudig koersalerts instellen. Daarbij kun je zelf ook een opmerking toevoegen die je dan later bij die koers erbij ziet staan. Handig als je nu alvast analyses wil maken voor latere aankopen.

Verder stuurt Saxo standaard wekelijks een e-mail met de beleggingen die het meest zijn gestegen of gedaald. Ideaal voor de meer passieve beleggers, die zo toch wat zicht houden op hun resultaat. Je ziet alleen posities zonder vervaldatum, dus opties staan niet in dit lijstje.

Koersalerts en updates

Aanbod

Met Saxo Investor biedt het een volledig platform voor beleggingsproducten. Het biedt toegang tot meer dan vijftig beurzen, waar je kunt handelen in aandelen, opties, ETF’s, beleggingsfondsen, futures, obligaties en turbo’s. Naar eigen zeggen heeft de broker meer dan 72.000 financiële producten.

De meeste beleggers gebruiken het platform om zelf te beleggen. Ze kiezen dus zelf waar ze in investeren. Vooral Nederlandse en Amerikaanse aandelen zijn daarbij populair. Ook heeft Saxo relatief veel beleggers die in opties handelen.

Daarnaast biedt het SaxoTraderGo en SaxoTraderPro voor actieve beleggers die werken met algoritmische orders of willen handelen in één klik. Hierbij biedt het ook een optiematrix en grafiekenpakketten. Voor particuliere gebruikers zijn deze pas aan te raden als het Saxo Investor-platform onvoldoende blijkt.

Handelen op het platform

Een losse kinder-, dollar- en euro-beleggingsrekening

Saxo onderscheidt zichzelf van anderen met de optie om meerdere rekeningen te openen. Bijvoorbeeld in een andere valuta. Als je dividend ontvangt van Amerikaanse aandelen en/of ETF’s, dan open je een losse dollarrekening. Je kunt deze direct gebruiken om nieuwe beleggingen in dollars mee te kopen, zonder omrekenkosten.

Ook kun je via Saxo eenvoudig een extra rekening openen voor een (klein)kind, je onderneming of een en/of-rekening. Deze zijn extra handig in combinatie met de nieuwe AutoInvest-functie.

AutoInvest

Als je graag periodiek wil beleggen heeft Saxo hiervoor een handige AutoInvest-functie. Hiermee kun je automatisch beleggingsfondsen en ETF’s kopen. Het heeft een groot aantal beschikbare thema’s. Ook rekent het met deze investeringsvorm geen transactiekosten. Ideaal voor periodiek beleggen voor bijvoorbeeld een (klein)kind.

Auto-invest-functie Saxo

Punten waarop andere brokers beter zijn

Saxo is relatief traditioneel. Het biedt geen fractionele aandelen of ETF’s. Daarvoor is Trade Republic een betere keuze. Ook biedt het geen cryptovaluta aan, zoals bijvoorbeeld eToro doet. Je kunt wel in crypto’s investeren via aangesloten ETF-aanbieders.

Verder biedt Saxo rente over onbelegd tegoed. De rente is wel erg laag en start pas vanaf 10.000 euro. Bij een inleg van 20.000 euro ontvang je 0,048 procent per jaar (5,76 euro). Als je graag veel rente wil op onbelegd vermogen wil, zijn Freedom24 of eventueel zelfs Bux Zero betere keuzes dan Saxo.

Ervaringen Saxo

Saxo heeft een review-score van 3,7 op TrustPilot. Toch geven nu nog, jaren na de migratie, veel beleggers in reviews aan dat ze liever bij Binck waren gebleven. Ook al zijn inmiddels de handelsmogelijkheden verbeterd. Wel is Saxo nog altijd relatief duur, wat ook veel terug te zien is in de reviews.

Vooral na de overname van Binck ging het even mis. Voor de migratie scoorde die broker een 3,3 van de vijf sterren, daar bleef 2,1 van over na de migratie. Binck scoorde regelmatig goede reviews en heeft verschillende awards gewonnen op het gebied van gebruikersgemak.

Overname Binck Bank

Binck was in 2000 de eerste broker die online beleggen mogelijk maakte voor particuliere beleggers. In Nederland behoorde Binck tot de grotere brokers. Het was ook actief in België, Frankrijk en Italië. In 2019 nam Saxo de Nederlandse broker Binck over voor 428 miljoen euro.

In het overnamebericht liet Binck weten dat het in Nederland onder haar eigen merknaam verder zou gaan. Toch werd in 2021 besloten om te stoppen met de merknaam Binck, omdat Saxo beide platformen samen wilde voegen. SaxoInvestor is mede gebouwd voor Binck-klanten.

Migratie klanten van Binck naar Saxo

Door het samenvoegen stapten toen zo’n 500.000 klanten over naar het platform van Saxo. Niet iedereen was even blij met de migratie. Naast kritiek op (de gebruiksvriendelijkheid van) het platform was de helpdesk een tijdje overbelast. Dat Saxo de kritiek serieus nam, blijkt uit vrijwel alle reviews. Gebruikers gaven aan dat vragen en klachten werden opgelost.

Inmiddels is het ook hier actief met de internationale Saxo TraderGo-app. Hoewel deze app betere reviews krijgt, is het door de Engelse taal voor een deel van de klanten toch minder gebruiksvriendelijk.

Beleggingsrekening openen voor je kind(eren).

Kosten: afhankelijk van pakket en platform

Saxo werkt met verschillende pakketten. Voor particuliere beleggers die slechts enkele transacties per week doen is het Green-pakket, in combinatie met het SaxoInvestor-platform, de meest logische keuze. Hierbij betaal je maandelijks: 3,50 euro per maand en 0,01 procent van je portefeuillewaarde.

Daarnaast betaal je transactietarieven:

  • Euronext-aandelen: vanaf 8 euro (0,15 procent van de transactiewaarde: 8 – 150 euro)
  • Amerikaanse aandelen: vanaf 5 dollar (0,15 procent van de transactiewaarde: 5 – 150 dollar)
  • Etf’s: vanaf 6 euro (0,10 procent van de transactiewaarde: 6 – 150 euro)
  • Beleggingsfondsen: vanaf 8 euro (0,15 procent van de transactiewaarde: 8 – 150 euro)
  • Opties: 2,25 euro.

Met deze tarieven is Saxo iets duurder dan bijvoorbeeld DEGIRO en Easybroker. Die rekenen beide geen abonnementskosten en daar zijn transactiekosten voor aandelen vanaf 3 euro en opties vanaf 1,50 euro.

Betrouwbaarheid

Saxo Bank is een betrouwbare bank met eigen IBAN. Het is genoteerd bij de AFM en DNB. Verder krijgt het een BBB-kredietscore van S&P. Het is deels onderdeel van Zhejiang Geely Holding Group Co. Limited. Dit Chinese bedrijf heeft 49,88 procent van de aandelen van Saxo Bank. Verder zijn de aandelen grotendeels in handen van de CEO, Kim Fournais, en Sampo Plc, een Scandinavische organisatie.

Reviewscore: 7,5

In onze laatste review kreeg Saxo een 7,5. Het is een goede broker voor de handel in aandelen, ETF’s en opties. Het heeft een gebruiksvriendelijk platform en het aanbod is zeer volledig. Vooral de extra rekeningen vinden wij positief. Toch is het niet het voorkeursplatform voor Investeerders.nl.

Wij zien als nadelen dat het platform relatief hoge kosten heeft in vergelijking tot directe concurrenten. Verder mist het ontwikkelingen als fractioneel beleggen of cryptocurrencies. Wel zijn we positief over de manier waarop je koersen kunt zien of vergelijken en is het gebruikersgemak van Saxo goed.