Saxo review

8

(onze review)

In onze review scoort Saxo een 8. Sinds mei 2024 zijn de tarieven verlaagd, en concurrerend. Het bedrijf heeft een goed aanbod en fijne app en dashboard. De online broker kreeg in Nederland snel bekendheid na de overname van Binck Bank, in 2019. Saxo is wereldwijd actief en heeft ruim één miljoen klanten.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert Saxo?

Saxo review: Be investedBij Saxo kun je zowel zelf beleggen als laten beleggen door een vermogensbeheerder. Door de overname van Binck Bank is Saxo vooral populair bij de meer ervaren beleggers.

Volgens Saxo zelf maken begin 2024 ruim een miljoen beleggers gebruik van het platform. Gemiddeld beleggen zij bijna 100.000 euro, waarmee Saxo een totaalvermogen van bijna 100 miljard euro beheert. Het platform wordt het meest vergeleken met DEGIRO en Easybroker.

Gebruiksvriendelijkheid

Saxo heeft een erg volledig aanbod. Daarvoor heeft het een gebruiksvriendelijke app en website ontwikkeld. Ervaren beleggers zijn vooral tevreden over de mogelijkheden van het handelen in opties en aandelen. Verder zijn aandeelhouders positief over de beschikbare analyses. Ook voor passieve beleggers zijn deze erg handig.

Zo maakt Saxo het eenvoudig om het rendement van zowel je eigen portfolio als losse aandelen terug te kijken via grafieken. Je kunt eenvoudig data bepalen en daarbij het verloop door de tijd heen bekijken. Zo kun je jouw resultaat snel vergelijken met bijvoorbeeld de AEX, de S&P 500 of andere beurzen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Saxo Investor verloop van rendement

Koersalerts

Naast het terugkijken naar het koersverloop, kun je bij Saxo ook eenvoudig koersalerts instellen. Daarbij kun je zelf ook een opmerking toevoegen die je dan later bij die koers erbij ziet staan. Handig als je nu alvast analyses wil maken voor latere aankopen.

Verder stuurt Saxo standaard wekelijks een e-mail met de beleggingen die het meest zijn gestegen of gedaald. Ideaal voor de meer passieve beleggers, die zo toch wat zicht houden op hun resultaat. Je ziet alleen posities zonder vervaldatum, dus opties staan niet in dit lijstje.

Koersalerts en updates

Aanbod

Met Saxo Investor biedt het een volledig platform voor beleggingsproducten. Het biedt toegang tot meer dan vijftig beurzen, waar je kunt handelen in aandelen, opties, ETF’s, beleggingsfondsen, futures, obligaties en turbo’s. Naar eigen zeggen heeft de broker meer dan 72.000 financiële producten.

De meeste beleggers gebruiken het platform om zelf te beleggen. Ze kiezen dus zelf waar ze in investeren. Vooral Nederlandse en Amerikaanse aandelen zijn daarbij populair. Ook heeft Saxo relatief veel beleggers die in opties handelen. Daarvoor moet je wel eerst een kennis- en ervaringstoets van Saxo doorlopen.

Handelen in opties, futures en/of turbo’s

Saxo Bank biedt ook de risicovollere turbo’s en futures aan. Zowel opties, futures als turbo’s zijn complexe producten en vereisen kennis, beleggingservaring en meestal een hoge risicoacceptatie. 49% van de retailbeleggers, dat zijn vrijwel alle particuliere beleggers, maakt bij Saxo verlies op de handel in turbo’s.

Daarnaast biedt het SaxoTraderGo en SaxoTraderPro voor actieve beleggers die werken met algoritmische orders of willen handelen in één klik. Hierbij biedt het ook een optiematrix en grafiekenpakketten. Die zijn handig voor professionele handelaren die graag met meerdere schermen werken. Voor particuliere gebruikers zijn deze pas aan te raden als het Saxo Investor-platform onvoldoende blijkt.

Handelen op het platform

Een losse kinder-, dollar- en euro-beleggingsrekening

Saxo onderscheidt zichzelf van anderen met de optie om meerdere rekeningen te openen. Bijvoorbeeld in een andere valuta. Als je dividend ontvangt van Amerikaanse aandelen en/of ETF’s, dan open je een losse dollarrekening. Je kunt deze direct gebruiken om nieuwe beleggingen in dollars mee te kopen, zonder omrekenkosten.

Ook kun je via Saxo eenvoudig een extra rekening openen voor een (klein)kind, je onderneming of een en/of-rekening. Deze zijn extra handig in combinatie met de nieuwe AutoInvest-functie.

AutoInvest

Als je graag periodiek wil beleggen heeft Saxo hiervoor een handige AutoInvest-functie. Hiermee kun je automatisch beleggingsfondsen en ETF’s kopen. Het heeft een groot aantal beschikbare thema’s. Ook rekent het met deze investeringsvorm geen transactiekosten. Ideaal voor periodiek beleggen voor bijvoorbeeld een (klein)kind.

Auto-invest-functie Saxo

Punten waarop andere brokers beter zijn

Saxo is relatief traditioneel. Het biedt geen fractionele aandelen of ETF’s. Daarvoor is Trade Republic een betere keuze. Ook biedt het geen cryptovaluta aan, zoals bijvoorbeeld eToro doet. Je kunt wel in crypto’s investeren via aangesloten ETF-aanbieders.

Vanaf 100.000 euro kassaldo biedt Saxo rente over onbelegd tegoed. Als je graag veel rente wil op onbelegd vermogen wil, vinden wij Freedom24 of in mindere mate Bux Zero betere keuzes dan Saxo.

Ervaringen Saxo

Saxo heeft een review-score van 3,7 op TrustPilot. Nu nog, jaren na de migratie, geven veel beleggers in reviews aan dat ze liever bij Binck waren gebleven. Ook al zijn inmiddels de handelsmogelijkheden en de tarieven inmiddels verbeterd. Vooral na de overname van Binck ging het even mis. Binck scoorde regelmatig goede reviews en heeft verschillende awards gewonnen op het gebied van gebruikersgemak.

Overname Binck Bank

Binck was in 2000 de eerste broker die online beleggen mogelijk maakte voor particuliere beleggers. In Nederland behoorde het tot de grotere brokers. Het was ook actief in België, Frankrijk en Italië. In 2019 nam Saxo de Nederlandse broker Binck over voor 428 miljoen euro.

In het overnamebericht liet Binck weten dat het in Nederland onder haar eigen merknaam verder zou gaan. Toch werd in 2021 besloten om te stoppen met de merknaam Binck, omdat Saxo beide platformen samen wilde voegen. SaxoInvestor is mede gebouwd voor Binck-klanten.

Migratie klanten van Binck naar Saxo

Door het samenvoegen stapten toen zo’n 500.000 klanten over naar het platform van Saxo. Niet iedereen was even blij met de migratie. Naast kritiek op (de gebruiksvriendelijkheid van) het platform was de helpdesk een tijdje overbelast. Dat Saxo de kritiek serieus nam, blijkt uit vrijwel alle reviews. Gebruikers gaven aan dat vragen en klachten werden opgelost.

Inmiddels is het ook hier actief met de internationale Saxo TraderGo-app. Hoewel deze app betere reviews krijgt, is het door de Engelse taal voor een deel van de klanten toch minder gebruiksvriendelijk.

Beleggingsrekening openen voor je kind(eren).

Kosten: afhankelijk van pakket en platform

Saxo werkt met verschillende pakketten. Per mei 2024 zijn de tarieven verlaagd. Voor particuliere beleggers die slechts enkele transacties per week doen is het Green-pakket met het SaxoInvestor-platform, de meest logische keuze.

Hierbij betaal je maandelijks 0,01 procent van je portefeuillewaarde met een maximum van 40 euro. Je ontvangt dit bedrag de volgende maand terug in de vorm van transactiekostentegoed. Dit tegoed heeft een geldigheidsduur van één maand. Daarna betaal je transactietarieven:

  • Euronext-aandelen: vanaf 2 euro (0,08 procent van de transactiewaarde: min 2 tot max 150 euro)
  • Amerikaanse aandelen: vanaf 1 dollar (0,08 procent van de transactiewaarde: min 1 tot max 150 dollar)
  • Euronext-Etf’s: vanaf 2 euro (0,08 procent van de transactiewaarde: 2 – 150 euro)
  • Beleggingsfondsen: vanaf 8 euro (0,15 procent van de transactiewaarde: 8 – 150 euro)
  • Opties: 0,75 euro/dollar.

Deze tarieven, die gelden vanaf mei 2024, zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld DEGIRO en Easybroker. Die rekenen geen vaste kosten en transactiekosten voor aandelen vanaf 3 euro en opties vanaf 1,50 euro.

Tarieven Bronze, Silver en Gold-status

Bovenstaande tarieven gelden voor beleggers met Bronze-status. Deze heeft geen minimumgrens. Als het totale vermogen, het belegde vermogen en kassaldo samen, aan het eind van de dag boven de 200.000 euro uitkomt, krijg je de Silver-status. Boven de één miljoen euro stijgt je rekeningniveau naar Gold-status.

Voor Silver- en Gold-rekeningen gelden lagere tarieven. Zo betaal je hierbij niet de 0,08 procent voor Nederlandse of Amerikaanse aandelen, maar 0,05 procent voor Silver en 0,03 procent voor goud. Als je totale vermogen daalt behoud je de lopende maand én nog 2 extra maanden de lagere tarieven.

Betrouwbaarheid

Saxo Bank is een betrouwbare bank met eigen IBAN. Het is genoteerd bij de AFM en DNB. Verder krijgt het een BBB-kredietscore van S&P. Het is deels onderdeel van Zhejiang Geely Holding Group Co. Limited. Dit Chinese bedrijf heeft 49,88 procent van de aandelen van Saxo Bank. Verder zijn de aandelen grotendeels in handen van de CEO, Kim Fournais, en Sampo Plc, een Scandinavische organisatie.

Reviewscore: 8

In onze laatste review kreeg Saxo een 8. Het is een goede broker voor de handel in aandelen, ETF’s en opties. Het heeft een gebruiksvriendelijk platform en het aanbod is zeer volledig. Vooral de extra rekeningen vinden wij positief. Ook de AutoInvest-functie vinden wij een plus.

Verder zijn we positief over de manier waarop je koersen kunt zien of vergelijken en is het gebruikersgemak van Saxo goed. Vanaf mei 2024 zijn de tarieven verlaagd en meer in lijn met directe concurrenten. Wel is Saxo een wat meer traditionele broker en mist het ontwikkelingen als fractioneel beleggen.

Ervaringen met Saxo review

1.8

op basis van 406 reviews via Google Maps

Andre Bakker

Andre Bakker

3 maanden geleden

Voorheen Binck klant, tevreden. Nu Saxo, enorm drama. Eén ster is nog veel te veel. Hun platform is waardeloos, rammelt aan alle kanten, evenals hun service. Zou tientallen voorbeelden kunnen geven. Ze stellen eindeloos vragen en eisen daarbij allerlei financiele gegevens die niets met anti-witwassen te maken hebben en hun niets aan gaan (privacy schending). Het ergste, ze blokkeren je account ondanks dat je hun inpertinente vragen beantwoordt. Ze negeren antwoorden en vragen telkens weer onzinnigelees meer

Leonore H.

Leonore H.

2 maanden geleden

Onbeschrijfelijk slecht. Vanuit t niets een bericht dat als ik geen gegevens aanleverde mijn rekening opgeheven zou worden. Dus snel klantenservice gebeld. Zou in orde gemaakt worden. 3 telefoongesprekken later eindelijk gegevens kunnen uploaden in t systeem. Alles geregeld. Maar nee. Zonder enige aankondiging heeft saxo al mijn posities verkocht en de rekening opgeheven. Zonder bericht en zonder mijn akkoord. Dit kost mij dus letterlijk euro's. En zelfs dan reageren ze niet op klachten. Iklees meer

Hens De Jong

Hens De Jong

2 maanden geleden

Uiterst arrogant bedrijf dat niet geinteresseerd is in kleine beleggers. Deze worden genegeerd en gekleineerd en een voor een uit het bestand weggewerkt. Weerzinwekkend! Ga nooit met deze arrogante en apatische organisatie in zee! Dat is al op te maken uit het groot aantal negatieve reviews. Doe het niet! Na verloop van tijd plaatst saxo een reactie waarop je niet kunt reageren. Het is een zinloze en leugenachtige reactie die op elke slechte recentie gegeven wordt.lees meer

Leen Gorissen

Leen Gorissen

4 maanden geleden

Vandaag merkte ik dat ik niet in mijn account kon inloggen. Na veel moeite en tijd de klantenservice bereikt, blijkt dat mijn account bijna 4 weken geleden zonder mijn toestemming/medeweten is opgeheven. Omdat ik mijn gegevens niet zou hebben aangevuld. Dat had ik wel gedaan maar het bleek volgens de medewerker om de gegevens van mijn echtgenote te gaan. Volstrekt onduidelijk voor mij. Op mijn verzoek wordt het geld, dat nog op de rekening stond, nog wel teruglees meer

GertJan van Popering

GertJan van Popering

2 maanden geleden

Echt om te janken zo slecht. Binck bank was 100 keer beter in service maar ook de website was veel overzichtelijker. 5 jaar na overname nog steeds huilend het online platform openen. Echt tragisch hoe slecht een bedrijf zn zooi voor elkaar kan hebben.

Bekijk alle 406 reviews op Google Maps