DEGIRO

8

DEGIRO is een online broker met lage transactiekosten en een groot aanbod van beleggingsmogelijkheden. Investeerders.nl is positief: in onze laatste review scoort DEGIRO een 8 uit 10. Voor deze review maakten wij twee accounts, en belegden we enkele maanden in verschillende aandelen, etf’s en opties.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert DEGIRO?

DEGIRODEGIRO logo is opgericht als online broker voor  beleggers die actief willen handelen tegen lage tarieven. In korte tijd is het uitgegroeid tot marktleider in ons land. Sinsdien zijn er verschillende nieuwe brokers bijgekomen, maar qua tarieven en mogelijkheden staat het nog altijd aan de top.

DEGIRO is een goede broker voor beleggers die zelf willen handelen in aandelen, obligaties, ETF’s of opties. Voor crypto’s zijn de mogelijkheden beperkt. Ook biedt het geen rente op beschikbaar saldo, en biedt het weinig advies of service-mogelijkheden.

Gebruiksvriendelijkheid DEGIRO

Hoe eenvoudig beleggen is via DEGIRO, is sterk afhankelijk van je eigen kennis en ervaring. Het platform biedt veel mogelijkheden tot beleggen, maar geeft daarbij geen advies. Je moet dus zelf bepalen waarin je investeert en deze beleggingen zelf zoeken via de zoekfunctie.

Voor beginnende beleggers die graag veel uitleg krijgen is het platform waarschijnlijk geen goede keuze. De service is daarin vrij beperkt. Op de website van het platform staat wel uitleg over alle beleggingsproducten, zoals ETFs, REITs en opties, en hoe ze werken. Maar je moet vervolgens zelf uitzoeken welk ETF of REIT dan het beste past bij jouw doelen. Als je jouw transacties graag bespreekt met een medewerker, of geadviseerd wilt worden bij het samenstellen van een goede portefeuille, kun je ook beter voor een ander platform kiezen.

Kopen in Degiro

Het uitvoeren van een belegging is voor een beginner ook even zoeken. Wanneer je een beleggingsproduct gaat kopen krijg je een menu met de opties ‘Limit Order’, ‘Market Order’, ‘Stoploss’ of ‘Stoplimit Order’. Wat dit precies betekent wordt in de app niet uitgelegd. Op de website staan enkele video’s met uitleg, maar het is onhandig dat je deze niet in de app zelf kunt bekijken.

Klantenservice soms in het Engels

Gebruikers zijn soms negatief over de klantenservice. Zowel over de reactiesnelheid als over de reacties zelf. Bij enkele vragen vanuit Investeerders.nl werden wij telkens wel goed geholpen. Telefonisch tot 17:30 uur in het Nederlands, daarna is de klantenservice meestal in het Engels. Telefonisch sta je inderdaad soms even in de wacht, waardoor wij de service per e-mail prettiger vonden. 

De klantenservice was oké, al blinkt het hier niet in uit. DEGIRO is vooral een aanrader als je goed weet waarin je wilt beleggen, en vooral een snelle mobiele app of online platform zoekt dat snel de juiste opties kan aanbieden. Ervaren beleggers vinden de stappen juist intuïtief en zijn vaak erg positief over het gebruikersgemak.

Aandelen kopen en verkopen

Aanbod

DEGIRO biedt een groot aantal beleggingsproducten. Je kunt hier beleggen bij 50 beurzen, zoals Euronext, Xetra, Nasdaq of NYSE, verspreid over 30 landen. Voor Euronext biedt het gratis realtime koersen. Ook biedt DEGIRO veel financiële gegevens, ratio’s en grafieken op de detailspagina’s van beleggingen.

Als het je puur gaat om de juiste informatie over aandelen, ETF’s, obligaties of opties dan is het zeker een aanrader. Qua beleggingsproducten is DEGIRO een zeer sterke speler in ons land. Al is het daarmee wel een wat traditionele broker. Zo biedt het bijvoorbeeld geen rente over niet belegd saldo, kun je hier niet fractioneel beleggen in aandelen of ETF’s en biedt het geen advies of aanbevelingen.

AEX koers via DEGIRO

Tarieven

DEGIRO werkt met verschillende tarieven. Zo betaal je jaarlijks tot 2,50 euro voor elke beurs waarin je belegt, al rekent het geen kosten voor Euronext Amsterdam (AEX) of Brussel. Ook rekent het kosten voor enkele losse diensten zoals bijvoorbeeld voor telefonische orders, aanmelden voor aandeelhouders-vergaderingen of een verhuizing van een account.

De belangrijkste kosten voor beleggers bestaan meestal uit de transactiekosten en administratiekosten. Meestal communiceert het alleen de transactiekosten, waardoor het bijvoorbeeld de kernselectie als gratis toont, maar door de administratiekosten betaal je alsnog één euro per transactie.

Tarieven (inclusief de administratiekosten):

 • Aandelen
  • Nederland, België: €3,00
  • VS, Canada: €2,00
  • Europa: €4,90
  • Overige landen: €6,00
 • Trackers (ETF’s, ETN’s, ETC’s):
  • DEGIRO ETF Kernselectie: €1,00
  • Wereldwijd: €3,00
 • Obligaties:
  • Geselecteerde landen (inclusief Nederland, België): €3,00
 • Beleggingsfondsen:
  • Kernselectie: €1,00 met 0,20% service fee voor bepaalde fondsen
  • Overige: Kosten variëren
 • Opties:
  • Tarieven variëren, meestal €0,75 per contract.

Betrouwbaarheid en risico’s

Nieuwe gebruikers moeten eerst enkele toetsen doorlopen voor ze de volledige functionaliteit van het platform kunnen gebruiken. Risicovollere producten als opties zijn hierdoor niet direct toegankelijk. Op die manier beschermt het onervaren beleggers tegen de grootste risico’s. Ook kun je kiezen of je werkt vanuit een cash-rekening of wilt werken met de meer risicovolle margin-rekening.

DEGIRO instellingen en risico's

In 2019 is het overgenomen door Flatex al opereert het platform nog zelfstandig. Afgelopen jaren was DEGIRO al marktleider in Nederland, en het bedrijf heeft sterke groeiambities. Zo groeit FlatexDEGIRO  jaarlijks met zo’n vijftig procent en bedient het eind 2023 ruim 2,5 miljoen klanten. Ambities voor komende jaren zijn er ook: “De visie van de groep voor 2026 is om meer dan 7 miljoen Europese klanten te bedienen en meer dan 250 miljoen transacties per jaar uit te voeren”, zo geeft het zelf aan.

Wij zien het als een robuust en veilig platform. Je opent je beleggingsrekening bij Flatex, een Duitse bank genoteerd aan de SDAX. Je beleggingsrekening valt daarmee onder het depositogarantiestelsel. In Nederland staat het onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Al heeft die wel enkele keren kritiek gehad op DEGIRO.

Kritiek Autoriteit Financiële Markten

kritiek afm op bestuur DEGIROEind 2018 had de AFM kritiek omdat de toezichthouder van mening was dat zowel het bestuur als de compliance niet oké waren. In een reactie stelde de internetbroker dat de snelle groei ervoor zorgde dat er meer aandacht uitging naar het goed bedienen van de klant en minder naar organisatorische elementen.

Om aan de wensen van de AFM te voldoen, een formelere en sterkere aansturing en meer structuur, stelde het beleggingsplatform twee bestuurders aan en richtte het een raad van commissarissen op. Ook nam het extra mensen aan voor de afdeling compliance, die toeziet op het naleven van de wet- en regelgeving.

In juni 2018 kreeg de broker een boete van 240.000 euro omdat het twee procent van de transacties in 2015 en 2016 te laat had gemeld. Hoewel DEGIRO de fout zelf ontdekte, meldde en corrigeerde, was een boete volgens de waakhond noodzakelijk, aangezien de prijsvechter – net als andere beleggingsplatformen – verplicht is om de uitgevoerde transacties uiterlijk aan het einde van de volgende werkdag te melden.

Reviewscore: 8

In onze laatste review beoordelen wij DEGIRO met een 8 uit 10. Momenteel is het daarmee het voorkeursplatform voor Investeerders.nl. Voor gebruikers die DEGIRO een beetje leren kennen is het een zeer snel, prettig en volledig aandelen- en beleggingsplatform. Ook de mobiele app is zeer compleet.

Voordelen zijn er veel, al kent het platform ook nadelen. Zo biedt het geen rente op beschikbaar saldo. Ook biedt het geen directe mogelijkheden om in crypto te beleggen, zoals bijvoorbeeld eToro doet. Al is Finst opgericht door oud-medewerkers van DEGIRO en kun je daarvoor dus een los crypto-platform erbij nemen.

Ook biedt het geen fractioneel beleggen aan. Als je vooral passief met vaste maandbedragen wilt beleggen in ETF’s is bijvoorbeeld Trade Republic mogelijk een goed alternatief. Verder is het platform vooral geschikt voor mensen die zelf willen handelen. Bij beleggingen geeft het veel informatie vanuit de markt maar het deelt zelf geen advies of aanbevelingen en de klantenservice is er puur voor vragen over het platform zelf.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan