Brokers

Om te beleggen op de beurs heb je een broker nodig. Brokers zijn een soort beleggingsplatform, vergelijk het maar met een marktplaats, tussen jou en de beurs. Je kunt beleggen via de bank, maar ook alle online brokers vergelijken op kosten en werkwijze en zo bepalen wat voor jou het beste beleggingsplatform is.

Beleggingsplatformen vergelijken

Voor particuliere beleggers zijn er verschillende online brokers online actief. Je kunt eenvoudig zelf enkele beleggingsplatformen vergelijken en bepalen wat voor jou de beste online broker is.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt op een beleggingsplatform jouw inleg (deels) verliezen.

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen de laagste tarieven, inclusief het voorgeselecteerde aanbod van de IPO-geprijsde aandelen. Over niet belegd tegoed ontvang je 2,5% spaarrente.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Handel zelf in aandelen, obligaties, opties en warrants met Easybrokers. Als je wilt kan dat in lokale valuta. Het biedt beleggers toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen. Alleen transactiekosten en verder geen abonnementskosten of andere vaste tarieven.

Mexem werkt als broker met het handelsplatform van Interactive Brokers, een uitgebreid internationaal platform dat vooral geschikt is voor ervaren beleggers die ook buiten Europa beleggen. Het voldoet aan de EU-regulering en staat geregistreerd in het AFM-register.

Saxo Bank is in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat in het verleden meerdere awards won als beste online broker. Het bedrijf houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Saxo heeft meerdere kantoren in Europa.

Via Brand New Day kun je zelf beleggen of kiezen voor één van de vijf portefeuilles van experts waarbij elke is gespreid over zo'n 20.000 aandelen en obligaties. Dit kan ook voor een kinderrekening of een geblokkeerde beleggingsrekening voor je pensioen.

InDelta biedt 9 beleggingsfondsen. Beleg in een een specifieke categorie, regio of financiële markt. De fondsen zijn samengesteld uit 50 aandelen die elk 2% van het fonds vertegenwoordigen. Investeren kan via dit platform al vanaf 1 euro.

Via BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

Via Bitpanda kun je gemakkelijk in bekende aandelen als Apple, Microsoft, of Tesla of in grote ETF's beleggen. Daarnaast biedt het veel cryptovaluta als bitcoin en ethereum en kun je via het platform handelen in grondstoffen als goud en zilver. Het heeft haar hoofdkantoor in Wenen.

Peaks, een broker die is ontwikkeld door de Rabobank, kunnen beginnende beleggers wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag inleggen. Ga je voor de eerste optie dan worden de betalingen die via de gekoppelde rekening lopen afgerond naar boven. De broker werkt met indexfondsen.

Tradealot claimt de goedkoopste broker van Nederland te zijn. Het biedt beleggen gratis aan en verdient geld met aanvullende producten en diensten, zoals vermogensbeheer, handelssystemen en handelssignalen.

Het platform Trading 212 bestaat sinds 2016. Investeerders betalen geen commissie wanneer ze aandelen willen verhandelen. Ruim 1,5 miljoen investeerders beleggen in het aanbod van meer dan 7.000 aandelen en ETF's.

Lynx is opgericht in 2006 en richt zich op actieve beleggers. Dit handelsplatform is vrij onbekend maar geeft toegang tot ruim honderd beurzen in tientallen landen. Het bedient vooral ervaren beleggers, die specifieke mogelijkheden zoeken tegen lage tarieven.

Flatex, de grootste online broker van Duitsland met ruim 350.000 klanten, is in Nederland vooral bekend door de overname van DEGIRO. Deze broker biedt een breed aanbod aan van financiële producten als aandelen, ETF's, obligaties en fondsen wereldwijd zonder aankoop-, bewaar-, of servicekosten.

Wat doen online brokers precies?

beste broker kiezen

Als je wilt beginnen met geld beleggen is de keuze voor de beste aandelen broker de eerste stap. Je hebt een beleggingsplatform nodig om aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen te kopen en verkopen.

Online brokers zijn beleggingsplatformen waarop particuliere beleggers zelf handelen in beursgenoteerde aandelen. Daarnaast handelen beleggers via brokers makkelijk in grondstoffen als goud.

Door het faciliteren van de handel tussen kopers en verkopers van financiële producten spelen ze een belangrijke rol op de financiële markten. Nederlandse brokers waarop je in aandelen handelt staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en naast de handel bieden ze ook een overzicht van de beleggingsproducten en de bijbehorende koersen. Ook geven online brokers vaak een beeld van het verleden van de koers en soms bieden ze klanten ook toegang tot marktinformatie en advies.

Crypto brokers

Beleggingsproducten als cryptocurrencies kun je via verschillende brokers kopen, maar er zijn ook grote crypto brokers die bijvoorbeeld ook crypto staking bieden. Populaire crytocurrency brokers zijn:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto-exchange van Nederland. Het biedt meer dan 175 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Via het Nederlandse beleggingsplatform Finst kun je investeren in meer dan 40 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten.

Gespecialiseerde cfd brokers

Als je beleggingsplatformen vergelijken gaat is het goed om te weten dat er ook gespecialiseerde platforms zijn, zoals cfd brokers, voor contract for difference-handel. Zowel cfd als crypto brokers kennen meestal een flink hoger risico. Zonder ervaring kun je bij deze brokers snel je inleg verliezen.

Via Etoro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Op een cfd broker of crypto broker loop je een hoger risico. Als beginnende belegger kun je hier snel je inleg verliezen.

zelf thuis beleggen via een bekroond handelsplatform

Beleggingsplatforms vergelijken

Wat de beste brokers zijn hangt af van je wensen. Elke brokers heeft een eigen werkwijze en doelgroep. Waar de één zich bijvoorbeeld volledig richt op het grootste aanbod en de meeste handelsopties voor beleggers, focust de ander juist op gebruikersgemak voor de beginnende belegger.

Verschillende brokers vergelijken, of zelfs het openen van een rekening bij verschillende aanbieders, is aan te raden. Wanneer je verschillende platformen naast elkaar gebruikt, merk je vanzelf wat voor jou de beste brokers zijn. Daarnaast is het belangrijk om een broker te kiezen die goedkoop is.

Brokers vergelijken op kosten klinkt overdreven, maar deze  kosten hebben veel invloed op je uiteindelijke resultaat.

Je kunt pas geld verdienen met beleggen als je meer rendement dan kosten maakt. Een goedkope broker heeft direct invloed op je eindresultaat. Veel beleggers kiezen voor de bank omdat ze daar al bekend mee zijn, maar die biedt een relatief duur beleggingsplatform. Wij raden aan om ook online brokers te overwegen en de tarieven van brokers te vergelijken.

Goedkoopste broker ook de beste?

geld beleggen in verschillende aandelen via de goedkoopste brokersBij online brokers spelen de kosten van beleggen een grote rol: de tarieven hebben direct invloed op jouw rendement en een goedkoop beleggingsplatform kan dus helpen bij het sneller behalen van je einddoel. Beleggingsplatformen kunnen op meerdere manieren verdienen aan particuliere beleggers. Hierdoor hoeft de goedkoopste broker niet altijd het beste beleggingsplatform te bieden.

Bij beleggen spelen de kosten van het beleggingsplatform ook mee. De juiste broker heeft invloed op je rendement.

Wat het goedkoopste beleggingsplatform is hangt ook af van de wijze waarop je belegt. De meeste brokers werken met transactiekosten, maar anderen werken met abonnementskosten of een vast percentage van de winst. Verder werken verschillende brokers met spreads, waarbij het verschil in de koop- en verkoopprijs de winst is voor het beleggingsplatform. Goedkope brokers werken soms met hefboom-constructies.

Al deze kosten hebben direct invloed op jouw rendement en de kosten zijn dus afhankelijk van jouw beleggingsstrategie. Wil je weinig handelen? Dan kun je het beste aansluiten bij een online beleggingsplatform dat transactiekosten in rekening brengt. Actieve beleggers handelen juist goedkoper via brokers met vaste abonnementskosten.

De huisbank als beleggingsplatform?

Kosten van een beleggingsplatformNaast bovenstaande partijen kun je ook beleggen via vrijwel elke grootbank. Ondanks dat vrijwel alle banken deze optie nog steeds bieden, gaan beleggers in de praktijk steeds vaker naar online brokers.

Dit komt vooral omdat banken voor beleggen meestal hogere kosten doorberekenen dan online brokers. Ook richten banken zich voornamelijk op een combinatie van beleggingsadvies en vermogensbeheer waarbij zij het hele handelen uit handen nemen. Daar staat wel een kostenplaatje tegenover. Je zit dan niet zelf aan de knoppen. Het is de vraag of je hier jouw vermogen exact zo belegt als dat jij dat wil.

Online brokers zoeken mensen die zelf beleggen

Als je echt wilt weten wat er met jouw geld gebeurt en bereid bent om zelfstandig te beleggen is een online broker meestal goedkoper en vaak zelfs beter dan een bank. Al zitten daar natuurlijk wel risico’s aan vast.

Als je zelf wilt beleggen is een online broker vaak een goedkoop en beter alternatief.

Je kunt als particuliere belegger geld kwijtraken als je belegt in de verkeerde producten. Nu kan dat een medewerker van een bank ook overkomen, maar die heeft wel ervaring en je mag verwachten dat die geen beginnersfouten maakt. Als je je liever niet in deze verschillen verdiept is de bank nog altijd een goede tussenpersoon voor de beurs.

Beleggingshorizon: hoeveel tijd heb je?

online beleggen via een beleggingsplatformWelke werkwijze of broker voor jou het meest gunstig is, hangt af van je beleggingen en beleggingshorizon. De meeste brokers richten zich vooral op goedkoop beleggen voor de langere termijn. Ga jij liever voor een korte beleggingshorizon, dan is het verstandig om te kiezen voor een broker die niet werkt met kosten per transactie. Dit bespaart niet alleen de nodige transactiekosten, ook kun je de producten snel (ver)kopen.

Soms kan een broker het beleggen ook (deels) overnemen.

Wil je je jouw belegging in aandelen en obligaties wat langer vasthouden, dan is het gebruikelijk dat brokers werken met transactiekosten met daarbovenop een maandelijkse onkostenvergoeding. Beleg je voor later of heb je simpelweg niet de tijd of kennis om actief te handelen op de beurs? Dan kun je kiezen voor een broker die het beleggen (gedeeltelijk) van je overneemt. Dan betaal je geen transactiekosten, maar een service-fee.

Welke kosten rekent een broker?

alle verschillende kosten van brokers vergelijkenNaast openbare kosten als transactiekosten, administratiekosten, abonnementskosten, dossierkosten en beheerloon kan een beleggingsplatform ook werken met indirecte kosten. Deze tarieven zie je niet meteen terug op het kostenoverzicht, omdat ze zijn verwerkt in de koers.

Onder meer beleggingsfondsen, ETF’s en trackers werken met management fees, service fees, transactiekosten, accountancykosten en juridische kosten, zoals deze indirecte kosten ook wel worden genoemd. Er zijn ook brokers die al deze uitgaven samenvatten onder de noemer lopende kosten. Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor de koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van effecten.

Er zijn verschillende brokers die effecten uitlenen om hiermee extra geld te verdienen. Op zich geen probleem, totdat de tegenpartij failliet gaat en jij als belegger je geld kwijtraakt. Vooral brokers met heel lage transactietarieven gebruiken deze mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Let daarom goed op alle voorwaarden, zeker de kleine lettertjes, die bij de broker gelden.

Wat is de beste broker en waar moet je op letten?

een broker kiezenBij de keuze voor de beste broker is het goed om niet alleen naar de transactiekosten te kijken, maar ook naar alle mogelijke kosten die hierboven zijn genoemd. De partij die de laagste transactiekosten voor de handel biedt, is namelijk niet per definitie de goedkoopste aanbieder. Als je een langere tijd wilt beleggen zijn de kosten die brokers rekenen voor het uitbetalen van dividenden en het bewaren van effecten ook van grote invloed.

Scherpe tarieven zijn bij beleggen essentieel voor het behalen van rendement, maar onderschat het belang van een goed platform ook niet. Zo bieden alle Nederlandse brokers het aan om te beleggen in de AEX en ook Amerikaanse beurzen zijn populair. Maar soms worden niet eens alle Europese beurzen aangeboden.

Wil je online beleggen in buitenlandse bedrijven? Niet elke broker biedt handelsmogelijkheden op alle beurzen.

Ook zijn er veel verschillen in de koersinformatie die een broker biedt. Soms moet je hier extra voor betalen. Ook zijn platforms soms erg beperkt in het bieden van ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over brokers zijn:

Wat is een broker?

Aandelen van bedrijven worden continu verhandeld. Dat regelen de bedrijven niet zelf, maar gebeurt via marktplaatsen. Via een beleggingsplatform, beter bekend als broker, kun je hierin handelen. Op deze pagina vergelijken we BUX Zero, Saxo Bank, DEGIRO, eToro en andere brokers met elkaar.

Wat is het beste beleggingsplatform?

Op deze pagina informeren we over Bux Zero, DEGIRO, eToro en enkele andere brokers. Welke van deze beleggingsplatforms de beste is voor particuliere beleggers, hangt af van wat je zoekt.

Wil je bijvoorbeeld alleen online beleggen via je mobiel of alleen in aandelen op de AEX, of ook in obligaties of internationaal verhandelbare beleggingen? Het beste beleggingsplatform betekent voor de een de laagste tarieven, voor de ander het beste gebruikersgemak terwijl er ook beleggers zijn die bij de keuze voor brokers vooral kijken naar de meeste mogelijkheden of informatie bij  beleggingen.

Welke broker geeft het beste advies?

Brokers zijn alleen een soort beleggingsplatform die je toegang geven tot een marktplaats. Via online brokers kun je zelf met je geld beleggen en soms bieden ze ook de laatste nieuwsberichten. Maar over het algemeen biedt een online handelsplatform geen advies.

Als je naast beleggen ook advies of aanbevelingen zoekt kun je het beste aansluiten bij een vermogensbeheerder. Deze kan je adviseren hoe je een goede balans creëert in je beleggingsportefeuille en daarbij nemen ze vaak ook het werkelijke beleggen van je over.

Hoe kan ik het beste brokers vergelijken?

Het gebruikersgemak en de manier waarop een broker informatie deelt zijn natuurlijk erg belangrijk. Ook de tarieven van platforms verschillen sterk. Online brokers vergelijken op kosten en werkwijze is daarom raadzaam. Waar de een kosten voor transacties rekent, betaal je bij de andere vaste abonnementskosten.

Verder verschilt het aanbod van beleggingsmogelijkheden. Bij sommige brokers kun je internationaal beleggen en ook in cfd’s, crypto’s, IPO’s of specifieke fondsen beleggen.

Wat zijn de beste crypto brokers?

Wat voor jou de beste broker is hangt sterk af van je beleggingsstrategie. Met DEGIRO of Saxo bank kun je via ETN’s meeliften op grotere crypto’s als ethereum of bitcoin. Grote online brokers als Interactive Brokers, eToro of Bitpanda bieden ook direct crypto’s als bitcoin of ethereum aan. Voor de meer specialistische crypto-beleggingen zijn pure crypto brokers als Binance, Bitvavo of Bitstamp meer geschikt.