menu
Lendahand

Brokers

Om te beleggen op de beurs heb je een broker nodig. Dit is een soort beleggingsplatform tussen jou en de beurs. Vroeger gebeurde dit meestal via de bank, maar tegenwoordig zijn er verschillende soorten brokers, met elk hun eigen werkwijze en verdienmodel.

Brokers

Er zijn verschillende brokers online actief, maar dit zijn de beleggingsplatformen die wij het meest tegenkomen.

Binck

Binck als brokerBinck bestaat al sinds 2000 en is de eerste online broker van Nederland. Het bedrijf is al diverse malen uitgeroepen tot beste broker van ons land. Binck houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Het bedrijf heeft meerdere kantoren in Europa.

DeGiro

DeGiro als brokerDeGiro is opgericht in 2013 en staat vooral bekend om de lage transactiekosten en het grote aanbod van wereldwijde beleggingsproducten. Deze combinatie zorgt ervoor dat DeGiro al tientallen internationale awards in ontvangst mocht nemen. De lage tarieven realiseren ze door de effecten soms uit te lenen aan derden, waardoor ze een extra inkomstenbron hebben.

Flatex

Online broker FlatexFlatex, de grootste online broker van Duitsland met ruim 250.000 gebruikers, is sinds 2019 ook actief in Nederland. Deze broker biedt een breed aanbod van financiële producten als aandelen, ETF’s, obligaties en fondsen wereldwijd aan zonder aankoop-, bewaar-, of servicekosten en is hiermee dus een directe prijsvechter op de Nederlandse markt.

Lynx

Lynx als brokerLynx is opgericht in 2006. Dit Nederlandse handelsplatform geeft toegang tot ruim honderd beurzen in tientallen landen. Het bedrijf won meerdere prijzen voor haar dienstverlening. Het heeft meerdere Europese kantoren en bedient vooral de wat actievere belegger, die veel mogelijkheden wil tegen lage tarieven. Voor de beginnende belegger kunnen de vele handelsopties wat overweldigend zijn.

Tradealot

Tradealot als brokerHet in 2018 opgerichte Tradealot claimt de goedkoopste broker van Nederland te zijn. Het biedt beleggen gratis aan en verdient geld met aanvullende producten en diensten, zoals vermogensbeheer, handelssystemen en handelssignalen.

Wat doen brokers precies?

Als je wilt beginnen met beleggen is meestal de keuze voor een broker de eerste stap. Het is namelijk niet mogelijk om zonder tussenkomst van een gespecialiseerde beleggingsplatform aandelen, obligaties , derivaten en andere beleggingsproducten te kopen en verkopen. Brokers zijn beleggingsplatformen waarop je wel zelf kunt handelen. De meeste brokers maken het niet alleen mogelijk om te handelen, ze geven ook een overzicht van de beleggingsproducten en de bijbehorende koersen. Ook is het gebruikelijk dat ze laten zien hoe de koers zich in het verleden heeft ontwikkeld.

Beleggingsplatformen kunnen op meerdere manieren verdienen aan particuliere beleggers. De meeste brokers werken met transactiekosten, maar het is ook mogelijk om een vast percentage van de winst in rekening te brengen. Verder zijn er brokers die werken met spreads, het verschil in de koop- en verkoopprijs is dan de winst voor het beleggingsplatform.

Welke online broker moet ik kiezen?

Bij beleggen geldt dat niet alleen elke belegger anders is, ook iedere broker heeft een eigen werkwijze. Waar de één zich bijvoorbeeld volledig op het bieden van handelsopties richt, heeft de ander allerlei nevenactiviteiten. Het vergelijken van brokers, of zelfs het openen van een rekening bij verschillende aanbieders, kan dus zeker geen kwaad. Wanneer je verschillende platformen naast elkaar gebruikt, merk je vanzelf welke broker jouw voorkeur heeft.

De huisbank als beleggingsplatform?

BeleggingsplatformNaast bovenstaande partijen kun je ook beleggen via vrijwel elke grootbank. Vroeger was dit zeer populair. Ondanks dat vrijwel alle banken deze optie nog steeds bieden, gaan beleggers in de praktijk steeds vaker naar een online broker.

Dit komt vooral omdat banken meestal hogere kosten doorberekenen. Ook richten banken zich voornamelijk op een combinatie van beleggingsadvies en vermogensbeheer waarbij zij het hele handelen uit handen nemen. Daar staat wel een kostenplaatje tegenover. Daarnaast zit je dan niet zelf aan de knoppen. Het is maar de vraag of jouw vermogen dan wel exact zo wordt belegd als dat jij dat wil. Als je echt wilt weten wat er met jouw geld gebeurt en bereid bent om zelfstandig te beleggen is een online broker meestal een goedkoper en vaak zelfs beter alternatief.

Al zitten daar natuurlijk wel risico’s aan vast. Je kunt je geld gemakkelijk kwijtraken als je belegd in de verkeerde producten. Nu kan dat een medewerker van een bank ook overkomen, maar dankzij zijn ervaring zou je mogen verwachten dat die op zijn minst geen beginnersfouten meer maakt. Voor mensen die zich er niet veel in willen verdiepen is de bank daarom nog altijd een goede tussenpersoon voor de beurs.

Beleggingshorizon: hoeveel tijd heb je?

Welke werkwijze of broker voor jou het meest gunstig is, hangt vooral af van je beleggingshorizon. De meeste brokers richten zich vooral op beleggen voor de langere termijn. Ga jij liever voor een korte beleggingshorizon, dan is het verstandig om te kiezen voor een broker die niet werkt met kosten per transactie. Dit bespaart niet alleen de nodige transactiekosten, ook kun je de producten snel (ver)kopen.

Wil je je aandelen en obligaties wat langer vasthouden, dan is het gebruikelijk dat brokers werken met transactiekosten met daarbovenop een maandelijkse onkostenvergoeding. Beleg je voor later of heb je simpelweg niet de tijd of kennis om actief te handelen op de beurs? Dan kun je kiezen voor een broker die het beleggen (gedeeltelijk) van je overneemt. In dit geval betaal je geen transactiekosten, maar een service-fee.

Welke kosten rekent een broker?

Naast openbare kosten als transactiekosten, administratiekosten, abonnementskosten, dossierkosten en beheerloon kan een beleggingsplatform ook werken met indirecte kosten. Deze tarieven zie je niet meteen terug op het kostenoverzicht, omdat ze worden verwerkt in de koers.

Onder meer beleggingsfondsen en trackers (hierbij beleg je in alle bedrijven die zijn opgenomen in een bepaalde index) werken met management fees, service fees, transactiekosten, accountancykosten en juridische kosten, zoals deze indirecte kosten ook wel worden genoemd.

Er zijn ook brokers die al deze uitgaven samenvatten onder de noemer lopende kosten. Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor de koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van effecten.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een broker?

Bij de keuze voor een broker is het goed om niet alleen naar de transactiekosten te kijken, maar ook naar alle mogelijke kosten die hierboven zijn genoemd. De partij die de laagste transactiekosten biedt, is namelijk niet per definitie de goedkoopste aanbieder. Let vooral op de kosten voor het uitbetalen van dividenden en het bewaren van effecten, aangezien deze erg uiteenlopen.

Scherpe tarieven zijn essentieel voor het behalen van een aantrekkelijk rendement, maar onderschat het belang van een goed platform ook niet. Op welke beurzen kun je bijvoorbeeld handelen bij de aanbieder van jouw keuze? Welke koersinformatie is er te vinden en moet je hier extra voor betalen? En krijg je hulp indien nodig?

Er zijn brokers die effecten uitlenen om hiermee extra geld te verdienen. Op zich geen probleem, totdat de tegenpartij failliet gaat en jij je geld kwijtraakt. Vooral brokers met heel lage transactietarieven gebruiken deze mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Let daarom goed op alle voorwaarden, zeker de kleine lettertjes, die bij de broker gelden.