Investeerders.nl
menu
Corum Investments

Brokers

Om te beleggen op de beurs heb je een broker nodig. Dit is een soort beleggingsplatform tussen jou en de beurs. Vroeger gebeurde dit meestal via de bank, maar tegenwoordig zijn er verschillende soorten brokers, met elk hun eigen werkwijze en verdienmodel.

Beleggingsplatformen

Er zijn verschillende brokers online actief. Dit zijn de beleggingsplatformen die wij het meest tegenkomen.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Binck

BinckBinck bestaat al sinds 2000 en is de eerste online broker van Nederland. Het bedrijf is al diverse malen uitgeroepen tot beste broker van ons land. Binck houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Het bedrijf heeft meerdere kantoren in Europa.

ABN Amro

ABN AmroVia ABN Amro kun je zelf gemakkelijk online beleggen, maar ook makkelijk begeleiding inschakelen. Daarnaast biedt ABN Amro profielfondsen: elk verschilt in risico en rendement. Mede hierdoor wint ABN Amro regelmatig prijzen met haar beleggingsproducten, waaronder de prestigieuze ‘Gouden Stier’-award in 2020.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag laten beleggen. Ga je voor de eerste optie dan worden de betalingen die via de gekoppelde rekening lopen afgerond naar boven. Je bepaalt niet zelf in welke aandelen en obligaties je belegt, aangezien het bedrijf werkt met indexfondsen.

InDelta

InDeltaInDelta biedt 9 beleggingsfondsen die samen het leeuwendeel van het beleggingsuniversum vertegenwoordigen. Volg een specifieke categorie, regio of financiële markt. De fondsen zijn samengesteld uit 50 aandelen die elk 2% van het fonds vertegenwoordigen. Investeren kan al vanaf 1 euro.

eToro

eToroOp zoek naar een grote internationale broker waarmee je zelf kunt beleggen? eToro heeft miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen. Je kunt hier in aandelen handelen maar ook in grondstoffen of valuta. Heb je daar geen verstand van? Via sjablonen kun je in een keer beleggen in specifieke sectoren zoals techbedrijven, valuta of grondstoffen. Ideaal als je liever niet op één paard wilt wedden.

NAGA

Online beleggingsplatform NagaNet als eToro is NAGA een snelgroeiend internationaal beleggingsplatform waarbij je kunt beleggen in aandelen, obligaties maar ook in grondstoffen of valuta. NAGA presenteert zich daarbij ook als social platform: je kunt tips delen of inzien van anderen. Dit maakt het makkelijk om de strategie of adviezen van mensen die goede rendementen behalen, snel over te nemen. Mensen waarvan advies veel wordt overgenomen verdienen daar extra punten mee.

DEGIRO

DEGIRODEGIRO is opgericht in 2013 en staat vooral bekend om de lage transactiekosten en het grote aanbod van wereldwijde beleggingsproducten. Deze combinatie zorgt ervoor dat DEGIRO snel groeide, al is er soms ook kritiek te lezen over de klantenservice of werkwijze. Zo realiseren ze de lage tarieven door de effecten soms uit te lenen aan derden, waardoor ze een extra inkomstenbron hebben.

Flatex

FlatexFlatex, de grootste online broker van Duitsland met ruim 250.000 gebruikers, is sinds 2019 ook actief in Nederland. Deze broker biedt een breed aanbod van financiële producten als aandelen, ETF’s, obligaties en fondsen wereldwijd aan zonder aankoop-, bewaar-, of servicekosten en is hiermee dus een directe prijsvechter op de Nederlandse markt.

Lynx

LynxLynx is opgericht in 2006. Dit Nederlandse handelsplatform geeft toegang tot ruim honderd beurzen in tientallen landen. Het bedrijf won meerdere prijzen voor haar dienstverlening. Het heeft meerdere Europese kantoren en bedient vooral de wat actievere belegger, die veel mogelijkheden wil tegen lage tarieven. Voor de beginnende belegger kunnen de vele handelsopties wat overweldigend zijn.

Tradealot

TradealotHet in 2018 opgerichte Tradealot claimt de goedkoopste broker van Nederland te zijn. Het biedt beleggen gratis aan en verdient geld met aanvullende producten en diensten, zoals vermogensbeheer, handelssystemen en handelssignalen.

Wat doen brokers precies?

Als je wilt beginnen met geld beleggen is meestal de keuze voor een broker de eerste stap. Het is namelijk niet mogelijk om zonder tussenkomst van een gespecialiseerde beleggingsplatform aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen te kopen en verkopen. Brokers zijn beleggingsplatformen waarop je wel zelf kunt handelen.

Daarnaast kun je via brokers makkelijk handelen in grondstoffen als goud of beleggingsproducten als cryptocurrencies. De meeste brokers maken het niet alleen mogelijk om te handelen, ze geven ook een overzicht van de beleggingsproducten en de bijbehorende koersen. Ook is het gebruikelijk dat ze laten zien hoe de koers zich in het verleden heeft ontwikkeld.

Brokers kunnen op meerdere manieren geld verdienen aan beleggers.

beleggingsplatforms vergelijken

Bij beleggen geldt dat niet alleen elke belegger anders is, ook iedere broker heeft een eigen werkwijze. Waar de één zich bijvoorbeeld volledig op het bieden van handelsopties richt, heeft de ander allerlei nevenactiviteiten. Het vergelijken van brokers, of zelfs het openen van een rekening bij verschillende aanbieders, kan dus zeker geen kwaad. Wanneer je verschillende platformen naast elkaar gebruikt, merk je vanzelf welke broker jouw voorkeur heeft.

Daarnaast is het belangrijk om een broker te kiezen die goedkoop is. Je kunt pas geld verdienen met beleggen als je meer rendement dan kosten maakt. Een goedkope broker heeft dus direct invloed op je eindresultaat. Veel beleggers kiezen voor de bank omdat ze daar al bekend mee zijn, maar dit zijn zelden de goedkoopste beleggingsplatformen. Om die reden is het meestal verstand om tarieven van brokers te vergelijken en te kiezen voor een goedkope broker.

Goedkoopste beleggingsplatform ook de beste?

Voor de meeste uitgaven speelt de prijs een rol, maar is het niet doorslaggevend. Bij brokers speelt de prijs juist vaak wel een grote rol: de tarieven hebben direct invloed op jouw rendement en een goedkoop beleggingsplatform kan dus helpen bij je einddoel. Al hoeft de goedkoopste niet altijd de beste keuze te zijn. Beleggingsplatformen kunnen op meerdere manieren verdienen aan particuliere beleggers.

De kosten van een broker zijn belangrijk. Een goedkoper beleggingsplatform haalt zijn doel.

De meeste brokers werken met transactiekosten, maar het is ook mogelijk om een vast percentage van de winst in rekening te brengen. Verder zijn er brokers die werken met spreads, het verschil in de koop- en verkoopprijs is dan de winst voor het beleggingsplatform. Daarnaast zijn er nog wat hefboom-constructies waar vooral goedkope beleggingsplatformen gebruik van maken.

Het is daarbij maar de vraag of dat ook in jouw voordeel is. Daarnaast zijn de kosten dus afhankelijk van jouw beleggingsstrategie. Wil je weinig handelen? Dan is het goedkoopste beleggingsplatform waarschijnlijk degene die transactiekosten in rekening brengt. Handel je juist vrij actief? Dan zijn vaste abonnementskosten voor jou waarschijnlijk de goedkoopste optie.

De huisbank als beleggingsplatform?

BeleggingsplatformNaast bovenstaande partijen kun je ook beleggen via vrijwel elke grootbank. Vroeger was dit zeer populair. Ondanks dat vrijwel alle banken deze optie nog steeds bieden, gaan beleggers in de praktijk steeds vaker naar een online broker.

Dit komt vooral omdat banken meestal hogere kosten doorberekenen. Ook richten banken zich voornamelijk op een combinatie van beleggingsadvies en vermogensbeheer waarbij zij het hele handelen uit handen nemen. Daar staat wel een kostenplaatje tegenover. Daarnaast zit je dan niet zelf aan de knoppen. Het is maar de vraag of jouw vermogen dan wel exact zo wordt belegd als dat jij dat wil. Als je echt wilt weten wat er met jouw geld gebeurt en bereid bent om zelfstandig te beleggen is een online broker meestal een goedkoper en vaak zelfs beter alternatief.

Al zitten daar natuurlijk wel risico’s aan vast. Je kunt je geld gemakkelijk kwijtraken als je belegd in de verkeerde producten. Nu kan dat een medewerker van een bank ook overkomen, maar dankzij zijn ervaring zou je mogen verwachten dat die op zijn minst geen beginnersfouten meer maakt. Voor mensen die zich er niet veel in willen verdiepen is de bank daarom nog altijd een goede tussenpersoon voor de beurs.

Beleggingshorizon: hoeveel tijd heb je?

Welke werkwijze of broker voor jou het meest gunstig is, hangt vooral af van je beleggingshorizon. De meeste brokers richten zich vooral op beleggen voor de langere termijn. Ga jij liever voor een korte beleggingshorizon, dan is het verstandig om te kiezen voor een broker die niet werkt met kosten per transactie. Dit bespaart niet alleen de nodige transactiekosten, ook kun je de producten snel (ver)kopen.

Wil je je aandelen en obligaties wat langer vasthouden, dan is het gebruikelijk dat brokers werken met transactiekosten met daarbovenop een maandelijkse onkostenvergoeding. Beleg je voor later of heb je simpelweg niet de tijd of kennis om actief te handelen op de beurs? Dan kun je kiezen voor een broker die het beleggen (gedeeltelijk) van je overneemt. In dit geval betaal je geen transactiekosten, maar een service-fee.

Welke kosten rekent een broker?

Naast openbare kosten als transactiekosten, administratiekosten, abonnementskosten, dossierkosten en beheerloon kan een beleggingsplatform ook werken met indirecte kosten. Deze tarieven zie je niet meteen terug op het kostenoverzicht, omdat ze worden verwerkt in de koers.

Onder meer beleggingsfondsen en trackers (hierbij beleg je in alle bedrijven die zijn opgenomen in een bepaalde index) werken met management fees, service fees, transactiekosten, accountancykosten en juridische kosten, zoals deze indirecte kosten ook wel worden genoemd.

Er zijn ook brokers die al deze uitgaven samenvatten onder de noemer lopende kosten. Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor de koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van effecten.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een broker?

KeuzeBij de keuze voor een broker is het goed om niet alleen naar de transactiekosten te kijken, maar ook naar alle mogelijke kosten die hierboven zijn genoemd. De partij die de laagste transactiekosten biedt, is namelijk niet per definitie de goedkoopste aanbieder. Let vooral op de kosten voor het uitbetalen van dividenden en het bewaren van effecten, aangezien deze erg uiteenlopen.

Scherpe tarieven zijn essentieel voor het behalen van een aantrekkelijk rendement, maar onderschat het belang van een goed platform ook niet. Op welke beurzen kun je bijvoorbeeld handelen bij de aanbieder van jouw keuze? Welke koersinformatie is er te vinden en moet je hier extra voor betalen? En krijg je hulp indien nodig?

Er zijn brokers die effecten uitlenen om hiermee extra geld te verdienen. Op zich geen probleem, totdat de tegenpartij failliet gaat en jij je geld kwijtraakt. Vooral brokers met heel lage transactietarieven gebruiken deze mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Let daarom goed op alle voorwaarden, zeker de kleine lettertjes, die bij de broker gelden.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over brokers zijn:

Wat is een broker?

Aandelen van bedrijven worden continu verhandeld. Dat regelen de bedrijven niet zelf, maar gebeurt via marktplaatsen. Via een beleggingsplatform, beter bekend als broker, kun je herin handelen.

Op deze pagina vergelijken we Binck, DeGiro, Etoro en andere bekende brokers met elkaar.

Wat is het beste beleggingsplatform?

Op deze pagina informeren we over Binck, DeGiro, Etoro en enkele andere brokers. Welke van deze beleggingsplatforms de beste is, is mede afhankelijk van wat je zoekt. Wil je bijvoorbeeld alleen beleggen in de AEX, of ook in obligaties of internationaal verhandelbare beleggingen?

Het beste beleggingsplatform betekent voor de een de laagste tarieven, voor de ander het beste gebruikersgemak terwijl er ook beleggers zijn die vooral kijken naar de meeste mogelijkheden of informatie bij beleggingen.

Welke broker geeft het beste advies?

Brokers zijn alleen een soort beleggingsplatform die je toegang geven tot een marktplaats. Via brokers kun je zelf met je geld beleggen, maar over het algemeen bieden brokers geen advies.

Als je wilt beleggen maar daarbij ook geadviseerd wilt worden dan kun je hiervoor het beste op zoek gaan naar een vermogensbeheerder. Deze kan je adviseren hoe je een goede balans creëert in je beleggingsportefeuille en daarbij kunnen ze vaak ook het werkelijke beleggen voor je uit handen nemen.