Lendahand

Brokers

Om te beleggen op de beurs heb je een broker nodig. Dit is een soort beleggingsplatform tussen jou en de beurs. Je kunt beleggen via de bank, maar ook alle online brokers op kosten en werkwijze vergelijken en zo bepalen wat voor jou het beste beleggingsplatform is.

Beleggingsplatformen vergelijken

Voor particuliere beleggers zijn er verschillende brokers online actief. Hier kun je enkele beleggingsplatformen vergelijken die wij het meest tegenkomen.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen en ETF's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op startende beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten voor aandelen en ETF's.

eToro

eToroAls je zelf wereldwijd wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Het heeft miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen. Je kunt hier snel en goedkoop in aandelen handelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. Via sjablonen kun je ook direct gespreid in sectoren beleggen.

Freedom24

freedom 24Deze online broker biedt ook IPO's aan. Vanaf 2000 dollar inleg bood het aandelen van Facebook, Airbnb, Gitlab, Rivian en honderden andere bedrijven aan voor de beursgang. Via dit handelsplatform kun je direct beleggen in buitenlandse beurzen als de Nasdaq, NYSE, CME, AMEX LSE, Deutsche Börse, MOEX en via HKEX in Aziatische bedrijven.

Saxo Bank

Saxo Bank is in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat in het verleden meerdere awards won als beste online broker. Het bedrijf houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Saxo heeft meerdere kantoren in Europa.

ABN Amro

ABN AmroVia ABN Amro kun je zelf gemakkelijk online beleggen, maar ook makkelijk begeleiding inschakelen. Daarnaast biedt ABN Amro profielfondsen: elk verschilt in risico en rendement. Mede hierdoor wint ABN Amro regelmatig prijzen met haar beleggingsproducten, waaronder de prestigieuze 'Gouden Stier'-award in 2020.

Bitpanda

bitpandaVia Bitpanda kun je gemakkelijk beleggen in bekende aandelen als Apple, Microsoft, of Tesla of in grote ETF's beleggen. Daarnaast biedt het veel cryptovaluta als Bitcoin en Ethereum en kun je via het platform beleggen in grondstoffen als goud en zilver. Het heeft haar hoofdkantoor in Wenen en was in 2021 de eerste unicorn van Oostenrijk.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank en via dit platform kun je je wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag beleggen. Ga je voor de eerste optie dan worden de betalingen die via de gekoppelde rekening lopen afgerond naar boven. De broker werkt met indexfondsen dus je kunt de aandelen niet zelf kiezen.

InDelta

InDeltaInDelta biedt 9 beleggingsfondsen die samen het leeuwendeel van het beleggingsuniversum vertegenwoordigen. Beleg in een een specifieke categorie, regio of financiële markt. De fondsen zijn samengesteld uit 50 aandelen die elk 2% van het fonds vertegenwoordigen. Investeren kan via dit platform al vanaf 1 euro.

NAGA

Online beleggingsplatform NagaNet als eToro is NAGA een internationaal beleggingsplatform waarbij je kunt beleggen in aandelen, obligaties maar ook in grondstoffen of valuta. NAGA onderscheidt zich doordat je tips kunt delen of inzien van anderen. Hierbij kun je beleggen volgens sjablonen van andere beleggers. Mensen die veel worden gekopieerd verdienen daar extra punten mee.

Flatex

FlatexFlatex, de grootste online broker van Duitsland met ruim 250.000 gebruikers, is in Nederland vooral bekend door de overname van DEGIRO, maar is sinds 2019 hier ook zelfstandig actief. Deze broker biedt een breed aanbod aan van financiële producten als aandelen, ETF’s, obligaties en fondsen wereldwijd zonder aankoop-, bewaar-, of servicekosten en is hiermee dus een directe prijsvechter op de Nederlandse markt.

Lynx

LynxLynx is opgericht in 2006. Dit handelsplatform geeft toegang tot ruim honderd beurzen in tientallen landen en won meerdere prijzen voor haar dienstverlening. Het heeft meerdere Europese kantoren en bedient vooral de meer ervaren beleggers, die veel mogelijkheden willen tegen lage tarieven. Voor beginnende beleggers kunnen de vele handelsopties wat overweldigend zijn.

Tradealot

TradealotHet in 2018 opgerichte Tradealot claimt de goedkoopste broker van Nederland te zijn. Het biedt beleggen gratis aan en verdient geld met aanvullende producten en diensten, zoals vermogensbeheer, handelssystemen en handelssignalen.

Wat doen brokers precies?

beste broker kiezen

Als je wilt beginnen met geld beleggen is de keuze voor een broker de eerste stap. Het is niet mogelijk om zonder beleggingsplatform aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen te kopen en verkopen.

Brokers zijn beleggingsplatformen waarop particuliere beleggers wel zelf kunnen handelen in beursgenoteerde aandelen. Daarnaast kunnen beleggers via brokers makkelijk handelen in grondstoffen als goud of beleggingsproducten als cryptocurrencies.

De meeste brokers maken het niet alleen mogelijk om te handelen, ze geven ook een overzicht van de beleggingsproducten en de bijbehorende koersen. Ook is het gebruikelijk dat ze laten zien hoe de koers zich in het verleden heeft ontwikkeld.

Brokers kunnen op meerdere manieren geld verdienen aan beleggers.

Beleggingsplatforms vergelijken

geld beleggen in verschillende aandelen via online brokersBij beleggen geldt dat niet alleen elke belegger anders is, ook iedere broker heeft een eigen werkwijze. Waar de één zich bijvoorbeeld volledig richt op het grootste aanbod en de meeste handelsopties, heeft de ander juist gebruikersgemak voor de beginnende belegger als focus.

Brokers vergelijken, of zelfs het openen van een rekening bij verschillende aanbieders, kan dus zeker geen kwaad. Wanneer je verschillende platformen naast elkaar gebruikt, merk je vanzelf welke broker jouw voorkeur heeft. Daarnaast is het belangrijk om een broker te kiezen die goedkoop is.

Je kunt pas geld verdienen met beleggen als je meer rendement dan kosten maakt. Een goedkope broker heeft direct invloed op je eindresultaat. Veel beleggers kiezen voor de bank omdat ze daar al bekend mee zijn, maar die biedt een relatief duur beleggingsplatform. Wij raden aan om ook een online broker te overwegen en de tarieven van brokers te vergelijken.

Goedkoopste beleggingsplatform ook de beste?

Bij online brokers spelen de kosten van beleggen een grote rol: de tarieven hebben direct invloed op jouw rendement en een goedkoop beleggingsplatform kan dus helpen bij het sneller behalen van je einddoel. Beleggingsplatformen kunnen op meerdere manieren verdienen aan particuliere beleggers. Hierdoor hoeft de goedkoopste niet altijd het beste beleggingsplatform te zijn.

De kosten van een beleggingsplatform tellen mee. Een broker heeft invloed op je rendement.

De meeste brokers werken met transactiekosten, maar het is ook mogelijk om een vast percentage van de winst in rekening te brengen. Verder zijn er brokers die werken met spreads, het verschil in de koop- en verkoopprijs is dan de winst voor het beleggingsplatform. Daarnaast zijn er nog wat hefboom-constructies waar vooral goedkope beleggingsplatformen gebruik van maken.

Al deze kosten hebben direct invloed op jouw rendement. Daarnaast zijn de kosten dus afhankelijk van jouw beleggingsstrategie. Wil je weinig handelen? Dan ben je het goedkoopste uit bij een beleggingsplatform dat transactiekosten in rekening brengt. Handel je juist vrij actief? Dan zijn vaste abonnementskosten voor jou waarschijnlijk goedkoper.

De huisbank als beleggingsplatform?

Kosten van een beleggingsplatformNaast bovenstaande partijen kun je ook beleggen via vrijwel elke grootbank. Vroeger was dit zeer populair. Ondanks dat vrijwel alle banken deze optie nog steeds bieden, gaan beleggers in de praktijk steeds vaker naar online brokers.

Dit komt vooral omdat banken voor beleggen meestal hogere kosten doorberekenen dan online brokers. Ook richten banken zich voornamelijk op een combinatie van beleggingsadvies en vermogensbeheer waarbij zij het hele handelen uit handen nemen. Daar staat wel een kostenplaatje tegenover. Je zit dan niet zelf aan de knoppen. Het is maar de vraag of jouw vermogen dan wel exact zo wordt belegd als dat jij dat wil.

Brokers zijn gericht op mensen die zelf beleggen

Als je echt wilt weten wat er met jouw geld gebeurt en bereid bent om zelfstandig te beleggen is een online broker meestal een goedkoper en vaak zelfs beter alternatief dan een bank.

Als je zelf wilt beleggen is een online broker vaak een goedkoop en beter alternatief.

Al zitten daar natuurlijk wel risico’s aan vast. Je kunt als particuliere belegger geld gemakkelijk kwijtraken als je belegt in de verkeerde producten. Nu kan dat een medewerker van een bank ook overkomen, maar dankzij zijn ervaring zou je mogen verwachten dat die op zijn minst geen beginnersfouten meer maakt. Voor mensen die zich er niet veel in willen verdiepen is de bank daarom nog altijd een goede tussenpersoon voor de beurs.

Beleggingshorizon: hoeveel tijd heb je?

online beleggen via een beleggingsplatformWelke werkwijze of broker voor jou het meest gunstig is, hangt af van je beleggingshorizon. De meeste brokers richten zich vooral op goedkoop beleggen voor de langere termijn. Ga jij liever voor een korte beleggingshorizon, dan is het verstandig om te kiezen voor een broker die niet werkt met kosten per transactie. Dit bespaart niet alleen de nodige transactiekosten, ook kun je de producten snel (ver)kopen.

Soms kan een broker het beleggen ook (gedeeltelijk) van je overnemen.

Wil je je jouw belegging in aandelen en obligaties wat langer vasthouden, dan is het gebruikelijk dat brokers werken met transactiekosten met daarbovenop een maandelijkse onkostenvergoeding. Beleg je voor later of heb je simpelweg niet de tijd of kennis om actief te handelen op de beurs? Dan kun je kiezen voor een broker die het beleggen (gedeeltelijk) van je overneemt. In dit geval betaal je geen transactiekosten, maar een service-fee.

Welke kosten rekent een broker?

alle verschillende kosten van brokers vergelijkenNaast openbare kosten als transactiekosten, administratiekosten, abonnementskosten, dossierkosten en beheerloon kan een beleggingsplatform ook werken met indirecte kosten. Deze tarieven zie je niet meteen terug op het kostenoverzicht, omdat ze worden verwerkt in de koers.

Onder meer beleggingsfondsen, ETF’s en trackers werken met management fees, service fees, transactiekosten, accountancykosten en juridische kosten, zoals deze indirecte kosten ook wel worden genoemd. Er zijn ook brokers die al deze uitgaven samenvatten onder de noemer lopende kosten. Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor de koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van effecten.

Er zijn verschillende brokers die effecten uitlenen om hiermee extra geld te verdienen. Op zich geen probleem, totdat de tegenpartij failliet gaat en jij als belegger je geld kwijtraakt. Vooral brokers met heel lage transactietarieven gebruiken deze mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Let daarom goed op alle voorwaarden, zeker de kleine lettertjes, die bij de broker gelden.

Wat is de beste broker en waar moet je op letten?

een broker kiezenBij de keuze voor de beste broker is het goed om niet alleen naar de transactiekosten te kijken, maar ook naar alle mogelijke kosten die hierboven zijn genoemd. De partij die de laagste transactiekosten biedt, is namelijk niet per definitie de goedkoopste aanbieder. Let vooral op de kosten die brokers rekenen voor het uitbetalen van dividenden en het bewaren van effecten, aangezien deze erg uiteenlopen.

Scherpe tarieven zijn bij beleggen essentieel voor het behalen van rendement, maar onderschat het belang van een goed platform ook niet. Zo bieden alle Nederlandse brokers het aan om te beleggen in aandelen van de AEX en ook Amerikaanse beurzen zijn populair. Maar soms worden niet eens alle Europese beurzen aangeboden.

Wil je online beleggen in buitenlandse aandelen? Niet elke broker biedt handelsmogelijkheden op alle beurzen.

Ook zijn er veel verschillen in de koersinformatie die een broker biedt. Soms moet je hier extra voor betalen. Ook zijn platforms soms erg beperkt in het bieden van ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over brokers zijn:

Wat is een broker?

Aandelen van bedrijven worden continu verhandeld. Dat regelen de bedrijven niet zelf, maar gebeurt via marktplaatsen. Via een beleggingsplatform, beter bekend als broker, kun je herin handelen.

Op deze pagina vergelijken we Binck, DEGIRO, Etoro en andere brokers met elkaar.

Wat is het beste beleggingsplatform?

Op deze pagina informeren we over Binck, DEGIRO, Etoro en enkele andere brokers. Welke van deze beleggingsplatforms de beste is voor particuliere beleggers, is mede afhankelijk van wat je zoekt.

Wil je bijvoorbeeld alleen online beleggen via je mobiel? Of alleen in aandelen op de AEX, of ook in obligaties of internationaal verhandelbare beleggingen? Het beste beleggingsplatform betekent voor de een de laagste tarieven, voor de ander het beste gebruikersgemak terwijl er ook beleggers zijn die bij de keuze voor brokers vooral kijken naar de meeste mogelijkheden of informatie bij  beleggingen.

Welke broker geeft het beste advies?

Brokers zijn alleen een soort beleggingsplatform die je toegang geven tot een marktplaats. Via brokers kun je zelf met je geld beleggen en soms biedt het ook de laatste nieuwsberichten. Maar over het algemeen biedt een online handelsplatform geen advies.

Als je naast beleggen ook advies of aanbevelingen zoekt kun je hiervoor het beste op zoek gaan naar een vermogensbeheerder. Deze kan je adviseren hoe je een goede balans creëert in je beleggingsportefeuille en daarbij kunnen ze vaak ook het werkelijke beleggen voor je uit handen nemen.

Hoe kan ik het beste online brokers vergelijken?

Het gebruikersgemak en de manier waarop een broker informatie deelt zijn natuurlijk erg belangrijk. Maar ook de tarieven verschillen sterk. Online brokers vergelijken op kosten en werkwijze is daarom raadzaam. Waar de een kosten voor transacties rekent, betaal je bij de andere vaste abonnementskosten.

Verder verschilt het aanbod. Bij sommige brokers kun je internationaal beleggen en ook in cryptomunten, IPO’s of specifieke fondsen beleggen.