ABN Amro neemt Bux over

ABN Amro neemt Bux over

Vandaag kondigt ABN Amro de overname van online broker Bux aan. Met deze overname wil de bank meer jonge beleggers bereiken. Bux blijft actief onder de eigen handelsnaam, maar het stopt met haar crypto-activiteiten.

Welk bedrag bij de overname gemoeid is, is onbekend. Naar verluidt gaat het om niet meer dan 100 miljoen euro. De overname moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouder. Naar verwachting wordt de acquisitie in 2024 afgerond.

Bux leed verlies

De Nederlandse online broker Bux stond al langere tijd te koop. Volgens het FD leed het platform vorig jaar een verlies van 16 miljoen euro. Het aantal actieve klanten nam wel toe, met 20 procent, maar het transactievolume nam af.

In 2022 leed Bux een verlies van 16 miljoen euro.

In april dit jaar stelde het platform daarom een maandelijks tarief in van bijna 3 euro. “We willen het minder aantrekkelijk maken voor klanten om maar een klein bedrag in het platform te investeren om er vervolgens niets mee te doen. Deze rekeningen kosten ons namelijk geld”, liet Bux toen weten.

Nieuwe generatie bereiken

De bank wil door deze overname vooral de nieuwe generatie beleggers bereiken. Het hoopt dat klanten van Bux Zero uiteindelijk complexere beleggingsproducten kopen bij de bank kopen. Daarnaast wil het bedrijf uitbreiden binnen Europa, wat het dankzij deze acquisitie nu doet.

‘We leggen een krachtige basis voor toekomstige groei, voor klanten en voor ABN-Amro zelf.’

Volgens ABN Amro wordt het steeds normaler om op tijd te beginnen met nadenken over een financiële toekomst en daar zelf regie over te nemen. Met Bux binnen de ABN Amro-familie legt de bank daar een krachtige basis voor (in het domein van particulier beleggen), vertelt Annerie Vreugdenhil, CCO Personal & Business Banking bij ABN Amro.

Eigen app Bux blijft, maar zonder crypto

Bux blijft onder de eigen handelsnaam actief met de bekende app. “We hadden altijd de ambitie om marktleider te worden in de Europese retailbeleggingssector. Een samenwerking met ABN Amro is een cruciale stap op weg naar dat doel”, vertelt Yorick Naeff, CEO van Bux.

De overname heeft direct gevolgen voor het aanbod van Bux: gebruikers kunnen niet meer investeren in crypto. Volgens Vreugdenhil is crypto te complex voor een bank als ABN Amro. “Ik zie niet in hoe wij klanten kunnen adviseren over de reële waarde ervan.”

Het is opvallend dat dit product stopt, aangezien dit juist de jongere beleggers aanspreekt. Toezichthouder DNB is kritisch op financiële instellingen die zich bezighouden met cryptovaluta, wat kan verklaren dat ABN Amro dit niet wil.

‘Stoppen met crypto heeft geen gevolgen’

Toch verwacht de CEO van Bux niet dat het stoppen met crypto gevolgen heeft op het klantenbestand. “Het is nog geen 5 procent van ons totale aanbod”, geeft hij aan. Al deelt hij geen cijfers welk percentage klanten in crypto heeft geïnvesteerd, of welk deel van het totale volume in crypto is geïnvesteerd.

Update 18 december:
Gebruikers kunnen alle cryptoposities, behalve de BUX Token, gratis migreren naar Coinmerce. Eerder konden gebruikers van Binance hier al hun crypto’s naar overzetten. Coinmerce is een Nederlands crypto-handelsplatform, dat is geregistreerd bij de Nederlandsche Bank en ruim 350 crypto’s biedt.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten