Trade Republic lanceert fractionele obligaties

Trade Republic lanceert fractionele obligaties

De Duitse online broker Trade Republic voegt vandaag een nieuw product toe: fractionele obligaties. Vanaf nu kunnen klanten beleggen in 500 liquide staats- en bedrijfsobligaties. Dit moet beleggers hogere rentes op de lange termijn opleveren.

Trade Republic is een online broker waar klanten kunnen beleggen in spaarplannen, ETF’s, derivaten en crypto of fractionele aandelen. Het werd in 2015 opgericht in Berlijn en is ondertussen in 17 landen actief.

Beleggen in obligaties heeft een hogere drempel dan veel andere vormen van beleggen. De minimale investering is vaak 1.000 euro. Daarnaast zijn veel obligaties illiquide, wat het ontoegankelijk maakt voor particuliere beleggers.

Eerste broker in Europa met fractionele obligaties

Als eerste Europese broker biedt het platform nu fractionele obligaties aan. Hierdoor kunnen gebruikers kiezen uit 500 liquide staats- en bedrijfsobligaties. Beleggen kan al vanaf 1 euro. Per transactie betalen klanten afwikkelingskosten van 1 euro. Naast dit nieuwe beleggingsproduct voert het platform nog een verandering door. Vanaf 1 oktober krijgen bestaande en nieuwe klanten een rente van 4 procent per jaar op niet-belegd geld.

Toegankelijk voor particuliere beleggers

“Wij zijn de eerste broker in Europa die deze beleggingscategorie op deze manier openstelt voor particuliere beleggers. Vooral in het huidige beleggingsklimaat zijn obligaties een belangrijke beleggingscategorie om te profiteren van hoge rentes op de lange termijn”, zegt Christian Hecker, medeoprichter van Trade Republic.

‘Met dit aanbod zetten we een stap om de kapitaalmarkt voor meer mensen toegankelijk te maken.’

“Tot nu toe waren beleggers afhankelijk van dure banken of adviseurs om toegang te krijgen tot de obligatiemarkt. Met dit nieuwe aanbod zetten we weer een nieuwe stap om de kapitaalmarkt voor meer mensen toegankelijk te maken.”

Hoge rentes maken obligaties interessant

“Met rentes van bijna 0 procent waren obligaties van gezonde Europese bedrijven de laatste jaren minder interessant voor beleggers. Nu de rentes op deze obligaties zijn opgelopen tot boven de 4 procent is dat veranderd”, aldus Erik Mauritz, senior advisor bij Trade Republic Nederland.

‘Het obligatiebezit van Nederlandse huishoudens steeg in Q2 naar 5.6 miljard euro.’

“Het totale obligatiebezit van Nederlandse huishoudens steeg in het tweede kwartaal van 2023 dan ook naar 5.6 miljard euro, het hoogste niveau sinds 2017. Dat is nog steeds minder dan 4 procent van de totale beleggingen, omdat beleggen in obligaties nog vaak ingewikkeld en relatief duur is. Tot nu!”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten