Crypto brokers

Investeren in bitcoin, ethereum of andere cryptocurrencies is populair. De markt is constant in beweging en daardoor zowel risicovol als kansrijk. Je kunt eenvoudig crypto kopen of traden via verschillende online cryptocurrency brokers. Overzicht van online platforms en tips voor het bepalen van de beste crypto broker.

Let op: beleggen op een online crypto platform gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Populaire crypto brokers vergelijken

Je kunt eenvoudig crypto kopen via iDEAL of Bancontact via verschillende beleggingsplatformen. Hiervoor heb je een eigen wallet (digitale portemonnee) of account bij een goede crypto broker nodig. Hieronder vind je enkele van de beste cryptocurrency brokers waarmee je direct kunt investeren.

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 200 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 100 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Via bundels investeer je eenvoudig in de top-5 of top-10 crypto's. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten.

Coinmerce is een in Nederland opgericht platform voor cryptocurrencies. Je kunt er meer dan 300+ crypto's kopen en verkopen waarvan je een groot aantal direct via het platform kunt staken. Naar eigen zeggen biedt het de hoogste 'Earn'-percentages van Europa.

Bitfinex is een populaire crypto-exchange. Het platform werd opgericht in 2012 en telt miljoenen gebruikers uit 20 landen. Op Bitfinex kun je handelen in een breed aanbod van munten en zogenaamde ‘trading pairs’ - tweetallen van verschillende coins.

Op de cryptocurrency exchange Uphold kun je handelen in bijna 70 coins, maar ook in aandelen en een paar edelmetalen. Het platform telt een paar miljoen gebruikers en is actief in zo’n 180 landen. Uphold is opgericht in 2014 in de Verenigde Staten.

Crypto-handel via DEGIRO of Saxo Bank

Naast verschillende crypto brokers kun je op aandelen-platforms ook in bitcoin of andere crypto beleggen. Beleggingsplatforms als Bux Zero en eToro bieden zelf cryptomunten aan. Op populaire brokers als DEGIRO of Saxo Bank kun je geen cryptocurrency wallet openen of eigen munten kopen. Wel kun je op deze beleggingsplatforms via ETNs of ETFs zonder crypto wallet handelen in cryptovaluta.

Zo biedt VanEck ETNs voor cryptocurrencies als bitcoin, ethereum, solana, polkadot en TRON. Hiervoor heb je geen gespecialiseerde crypto broker nodig want deze zijn via aandelen-brokers als ETN verhandelbaar. Je handelt dan wel alleen tijdens openingstijden van de beurs maar je belegging is 100% gedekt door de achterliggende cryptocurrency en opgeslagen in “cold storage” bij een gereguleerde custodian met crypto-verzekering. Andere ETF-aanbieders bieden soortgelijke producten.

Met ETN’s kun je ook in bekende cryptovaluta beleggen via populaire brokers als DEGIRO of Saxo Bank .

beste crypto brokers vergelijken

Investeren in cryptocurrencies

Investeren in bitcoin, ethereum of een andere cryptocurrency is mateloos populair. De fluctuerende markt zorgt voor mooie investeringskansen met een potentieel hoog rendement, maar crypto trading is risicovol en minder gevorderde crypto-handelaren maken hierbij al snel de verkeerde keuze.

Een cryptocoin kan op één dag explosief stijgen en net zo hard weer dalen. Daarom is het aan te raden om kleinere bedragen te investeren en een cryptocurrency broker eerst eens goed te leren kennen, zodat je wat ervaring krijgt met de markt en het platform. Door je inleg over een langere periode te spreiden beperk je al deels het koersrisico’s. Je kunt de risico’s verder beperken door de manier waarop je in crypto investeert.

Bij sommige cryptovaluta kun je rente verdienen aan je investering, door de crypto’s te staken. Crypto staking betekent dat je ze voor een bepaalde tijd bewaart in ruil voor rewards. De vergoedingen je kunt verdienen wisselen sterk per broker, dus ook hier loont het om de exchanges met elkaar te vergelijken.

Een investering kan snel rendement opleveren, maar risico’s van crypto-trading zijn groot. Spreiding beperkt risico’s.

Beleggen in een crypto-index of -ETF

Als je denkt dat een cryptocurrency gaat stijgen kun je in die specifieke crypto investeren, maar vrijwel elke crypto broker biedt ook de oudere en meer gevestigde cryptocoins, zoals bitcoin en ethereum. Daarnaast kun je via exchanges soms beleggen in een crypto-index of crypto-ETFs.

Zo heeft Bitpanda een tracker van de grootste cryptocurrencies, Finst.nl biedt bundles en ook eToro heeft  crypto-fondsen waarmee je direct in verschillende cryptomunten kunt investeren. Andere brokers bieden vergelijkbare oplossingen. Op die manier hoef je de markt niet actief te volgen en spreid je automatisch je inleg over verschillende cryptocurrencies. Als beginnende investeerder scheelt dit een hoop tijd en werk.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Hoe werkt een crypto-exchange?

de beste cryptocurrency broker kiezenJe kunt in crypto investeren via verschillende online handelsplatformen. Via deze cryptocurrency exchanges kun je wallets openen en crypto’s kopen, verkopen, bewaren en verhandelen.

Als je een crypto exchange kiest, zijn er een paar zaken om op te letten. Wil je bijvoorbeeld in indexen investeren of juist in de nieuwste coins? Ook het gebruikersgemak van een crypto broker is van belang. Beginnende investeerders willen misschien meer beleggingsinformatie, bijvoorbeeld.

Handelsplatformen hebben meestal ook een kwalitatieve app, zodat je altijd en overal bij je investeringen kunt. Tenslotte zijn de kosten en veiligheid van een handelsplatform belangrijk. Veel platformen bieden een eigen wallet aan. Een wallet bij een crypto broker maakt het makkelijker om je cryptomunten weer te verhandelen of meer coins aan te schaffen, maar het maakt je ook gevoelig voor misstanden bij de exchange, zoals een aanval van hackers of een faillissement van het platform.

Kosten van crypto exchanges

Exchanges hebben vaak een mobiele appAls je brokers met elkaar vergelijkt, moet je naast het aanbod en gebruikersgemak ook de kosten tegen elkaar afwegen.

De voornaamste kosten waar je mee te maken hebt, zijn transactiekosten. Meestal rekent een broker voor elke transactie een percentage aan kosten. Het percentage transactiekosten ligt bij de meeste exchanges onder de 0,5 procent.

Tarieven verschillen niet alleen per platform, maar ook per cryptomunt en aankoop. Als je veel en actief wilt handelen in coins, kunnen deze kosten dus hoog oplopen. Let er ook op dat sommige platformen wekelijkse of maandelijkse limieten voor transacties en uitbetaling hebben. Vaak zijn dit hoge bedragen (tienduizenden euro’s) en doen exchanges dit deels als bescherming tegen diefstal.

Het loont om de kosten van brokers te vergelijken. Tarieven van platforms verschillen sterk.

Sommige brokers, waaronder Kraken en Bitfinex, bieden zogenaamde margin trading: een lening van het platform om te herinvesteren, bijvoorbeeld om transactiekosten mee te dekken. Voor deze dienst rekenen handelsplatformen vaak extra kosten plus een bijkomend percentage rente. Ook hier moet je dus op letten wanneer je een crypto broker kiest.

Veiligheid van een crypto broker

beleggen in bitcoin en andere coinsNaast de kosten van een online broker, doe je er goed aan om te kijken naar de veiligheid van de platforms. Helaas komen zelfs sommige van de beste crypto brokers niet in aanmerking voor een depositogarantie.

Let daarom op de betrouwbaarheid van een goede exchange, zoals een groot klantenbestand, aanzienlijk handelsvolume en en of het bedrijf al een aantal jaar bestaat en een gevestigde naam is.

Registratie bij de DNB en notering bij de AFM

Verder moeten alle bedrijven die handel in cryptomunten aanbieden geregistreerd staan bij De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Je kunt hier bekijken of jouw cryptocurrency broker een registratie heeft bij de DNB. Die controleert vooral op op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977.

Verder kan een broker een vergunning of ontheffing krijgen van de AFM. Crypto brokers hebben meestal alleen een notering, wat betekent dat het platform zich heeft gemeld bij de AFM. Die kan hiermee bijhouden wat het gedrag is van Nederlandse consumenten en daarop extra acties ondernemen. Maar alleen met een notering is er nog geen toezicht op financiële vereisten of het beperken van bedrijfsrisico’s, en ook nog geen enkele financiële consumentenbescherming.

Registratie bij de DNB of notering bij de AFM geeft nog geen financiële consumentenbescherming.

Tenslotte is de manier waarop je je cryptocoins bewaart van belang. Vaak kan dit via een wallet bij de broker zelf. Je kunt ook een losse crypto-wallet aanmaken op je telefoon of desktop. Bij echt hoge bedragen kun je beter een hardware wallet aanschaffen: een soort externe harde schijf met een speciaal wachtwoord.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over cryptocurrency brokers zijn:

Wat zijn de beste cryptocurrency exchanges?

Wat de beste crypto brokers van Nederland zijn is afhankelijk van hoe en waarin je handelt. Er zijn veel verschillende crypto exchanges en het is niet eenvoudig om deze exchanges snel met elkaar te vergelijken. De kosten per transactie verschillen enorm, en als je slechts enkele aankopen wilt doen en daarin veel investeert is het belangrijk om naast de kosten ook de veiligheid te controleren. Lang niet alle platforms zijn in Nederland gereguleerd.

Verder is het erg afhankelijk van je eigen wensen wat het beste crypto trading platform is voor de aankoop van je munten. Zoek je vooral gebruikersgemak en wil je graag dagelijks via een mobiele app handelen of zoek je vooral een goedkope plek waar je je bitcoins of altcoins jarenlang veilig kunt opslaan? En zoek je de beste bitcoin broker of kies je liever voor een populaire broker met het grootste aanbod aan verschillende cryptovaluta?

Kan ik via DEGIRO of Saxo Bank in crypto beleggen?

Via vrijwel alle beleggingsplatforms kun je beleggingsproducten vinden waarmee je profiteert van een koerswinst van de meer bekende cryptocurrencies. DEGIRO of Saxo Bank bieden zelf geen munten als bitcoin of litecoin aan, maar via ETN’s kun je er dus wel in een cryptocurrency speculeren.

Dit heeft als voordeel dat de handel meestal goedkoop is en het platform waarop je handelt aan zeer strenge regelgeving voldoet, wat de kans op hacks of soortgelijke problemen verkleint. Als je alleen een bitcoin broker zoekt en al op deze platforms handelt kan dit een prima oplossing zijn.

Het nadeel van een niet-gespecialiseerde broker is wel dat het aanbod beperkt is en de handel alleen tijdens de openingstijden van de aandelenbeurzen plaatsvindt.