Corum Investments

Crypto brokers

Investeren in cryptocurrencies is ongekend populair, omdat de markt constant in beweging is. Je kunt eenvoudig crypto kopen of traden via verschillende online cryptocurrency brokers. Overzicht van online platforms en tips voor het bepalen van de beste crypto broker.

Let op: beleggen in crypto gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Populaire crypto brokers vergelijken

Je kunt eenvoudig crypto kopen via iDEAL of Bancontact via verschillende beleggingsplatformen. Maar om erin te investeren, heb je dus wel eerst een eigen wallet of account bij een goede crypto broker nodig. Hieronder vind je enkele van de beste cryptocurrency brokers.

Bitvavo

bitvavoBitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto-exchange van Nederland. Bitvavo biedt meer dan 150 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Bitstamp

bitstampOpgericht in 2011 in Slovenië en inmiddels gevestigd in de UK, Luxemburg, Singapore en de VS is Bitstamp wereldwijd een van de grootste en oudste crypto brokers. Het biedt alleen bekende crypto's maar de handel is goedkoop en professioneel. Het platform heeft meer dan 4 miljoen klanten, van particuliere investeerders tot institutionele beleggers.

Coinmerce

bitvavoCoinmerce is een in Nederland opgericht platform voor cryptocurrencies. Het je kunt er meer dan 160 crypto's kopen en verkopen waarvan je een groot aantal direct via het platform kunt staken. Het is genoteerd bij de AFM en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Bitpanda

bitpandaVia Bitpanda kun je gemakkelijk in bekende aandelen als Apple, Microsoft, of Tesla of in grote ETF's beleggen. Daarnaast biedt het veel cryptovaluta als bitcoin en ethereum en kun je via het platform handelen in grondstoffen als goud en zilver. Het heeft haar hoofdkantoor in Wenen en was in 2021 de eerste unicorn van Oostenrijk.

Binance

binanceBinance is de grootste crypto-exchange ter wereld op basis van het dagelijkse handelsvolume. Het platform bestaat sinds 2017. Nu telt deze cryptocurrency broker meer dan 20 miljoen gebruikers. Je kunt er alleen handelen in crypto, maar het aanbod van Binance is enorm: er zijn maar liefst 500 verschillende munten beschikbaar.

Bitfinex

bitfinexBitfinex is een populaire crypto-exchange. Het platform werd opgericht in 2012 en telt miljoenen gebruikers uit 20 landen. Op Bitfinex kun je handelen in een breed aanbod van munten en zogenaamde ‘trading pairs’ - tweetallen van verschillende coins.

Uphold

upholdOp de cryptocurrency exchange Uphold kun je handelen in bijna 70 coins, maar ook in aandelen en een paar edelmetalen. Het platform telt een paar miljoen gebruikers en is actief in zo’n 180 landen. Uphold is opgericht in 2014 in de Verenigde Staten.

Coinpanion

coinpanionCoinpanion is een crypto broker uit Oostenrijk. Het bedrijf is opgericht in 2019 en dus relatief nieuw, maar de exchange is al actief in 20 landen. Coinpanion werkt als een soort fonds: je kiest uit een aantal portfolio’s met verschillende risico-labels. Het platform investeert in cryptocoins voor jou op basis van hun slimme in-house algoritme.

Crypto-handel via DEGIRO of Saxo Bank

crypto kopen via DEGIRO of Saxo BankNaast een gespecialiseerde crypto broker kun je ook via andere platforms in crypto beleggen. Via beleggingsplatforms als DEGIRO of Saxo Bank, wat in Nederland populaire beleggingsplatforms zijn, kun je geen cryptocurrency wallet openen en dus niet direct eigen munten kopen. Toch kun je ook zonder crypto wallet wel met deze brokers handelen in cryptovaluta als bitcoin of altcoins via bijvoorbeeld ETNs of ETFs.

Zo biedt VanEck ETNs voor bitcoin, ethereum, solana, polkadot en TRON. Deze zijn verhandelbaar als ETF, dus alleen tijdens openingstijden van de beurs, 100% gedekt door de achterliggende cryptocurrency en opgeslagen in “cold storage” bij een gereguleerde custodian met crypto-verzekering. Andere ETF-aanbieders bieden soortgelijke producten.

beste crypto brokers vergelijken

Investeren in cryptocurrencies

Investeren in bitcoin, ethereum of een andere cryptocurrency is mateloos populair. De fluctuerende markt zorgt voor mooie investeringskansen met een potentieel hoog rendement, maar crypto trading brengt ook veel risico’s met zich mee.

Een cryptocoin kan op één dag explosief stijgen en net zo hard weer dalen. Daarom is het aan te raden om kleinere bedragen te investeren en een cryptocurrency broker eerst eens goed te leren kennen, zodat je wat ervaring krijgt met de markt en het platform. Door je inleg over een langere periode te spreiden beperk je al een deel van de koersrisico’s. Je kunt de risico’s verder beperken door de manier waarop je in crypto investeert.

Een investering kan snel rendement opleveren, maar risico’s van crypto-trading zijn groot. Spreiding beperkt risico’s.

Als je denkt dat een cryptocurrency gaat stijgen kun je in die specifieke crypto investeren, maar vrijwel elke crypto broker biedt ook de oudere en meer gevestigde cryptocoins, zoals bitcoin en ethereum. Daarnaast kun je via brokers soms beleggen in een crypto index. Zo heeft Bitpanda een tracker van de grootste cryptocurrencies, en ook eToro heeft diverse crypto-fondsen waar je in kunt investeren. Op die manier hoef je de markt niet op de voet te volgen en spreid je automatisch het risico. Als beginnende investeerder scheelt dit ook een hoop tijd en werk.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Mercury Redstone biedt een breed gespreide crypto-portefeuille op basis van de Digital Assets 25 Index van MVIS: de 25 grootste en meest liquide crypto-assets.

Hoe werkt een crypto-exchange?

de beste cryptocurrency broker kiezenJe kunt in crypto investeren via verschillende online handelsplatformen. Via deze cryptocurrency exchanges kun je wallets openen en crypto’s kopen, verkopen, bewaren en verhandelen met andere gebruikers. Je kunt ook de ene cryptovaluta verhandelen voor een andere of zelfs rente verdienen aan je investering. Alternatief kun je vaak een crypto broker soms ook beleggen in crypto-indexen.

Als je eenmaal crypto hebt gekocht, bieden veel platformen een eigen wallet aan. Hier kun je je portfolio bewaren. Dit maakt het ook makkelijker om je cryptomunten weer te verhandelen of meer coins aan te schaffen. Let er wel op dat je zo gevoeliger bent voor misstanden bij het bedrijf, zoals een aanval van hackers of een faillissement.

Als je een crypto exchange kiest, zijn er een paar zaken om op te letten. De eerste is het portfolio: wil je bijvoorbeeld in indexen investeren of juist in de nieuwste coins? Ook het gebruikersgemak van een crypto broker is van belang. Als beginnende investeerder wil je misschien meer beleggingsinformatie, bijvoorbeeld. Handelsplatformen hebben meestal ook een kwalitatieve app, zodat je altijd en overal bij je investeringen kunt. Tenslotte zijn vooral de kosten en veiligheid doorslaggevend bij de keuze voor een crypto-handelsplatform.

Kosten van crypto exchanges

Exchanges hebben vaak een mobiele appAls je brokers met elkaar vergelijkt, moet je met name de kosten tegen elkaar afwegen.

De voornaamste kosten waar je mee te maken hebt, zijn transactiekosten. De meeste brokers rekenen voor elke transactie een percentage aan kosten. Ook het laten uitbetalen van een munt in euro’s kost geld. Als je veel en actief wilt handelen in coins, kunnen deze kosten dus hoog oplopen en veel van je rendement afsnoepen.

Het percentage transactiekosten ligt doorgaans onder de 0,5 procent. Een percentage rond de 1 procent komt ook voor, maar is duur te noemen. Tarieven verschillen niet alleen per platform, maar ook per cryptomunt. Daarbij geldt: hoe groter de aankoop, hoe lager de prijzen verhoudingsgewijs worden. Let er ook op dat sommige platformen wekelijkse of maandelijkse limieten voor transacties en uitbetaling hebben. Vaak zijn dit hoge bedragen (tienduizenden euro’s) en is het deels bedoeld om je opbrengsten te beschermen tegen diefstal.

Kosten vergelijken loont. Platformtarieven verschillen sterk.

Sommige aanbieders, waaronder Kraken en Bitfinex, bieden zogenaamde margin trading: een lening van het platform om te herinvesteren, bijvoorbeeld om transactiekosten mee te dekken. Voor deze dienst vragen handelsplatformen vaak extra kosten plus een bijkomend percentage rente. Ook hier moet je dus op letten wanneer je een crypto broker kiest.

Veiligheid van platformen

beleggen in bitcoin en andere coinsNaast de kosten van een online broker, doe je er goed aan om te kijken naar de veiligheid. Zo moeten alle bedrijven die handel in cryptomunten aanbieden geregistreerd staan bij een toezichthouder, zoals de Nederlandsche bank. Dit is in het leven geroepen om witwassen tegen te gaan. Je kunt hier bekijken of jouw cryptocurrency broker een vergunning heeft. Verder moet elk platform hun gebruikers identificeren voor het aanmaken van een account.

Als een bank failliet gaat, staat de toezichthouder doorgaans garant voor mensen met een rekening bij die bank. Helaas komen zelfs sommige van de beste crypto brokers niet in aanmerking voor zo’n depositogarantie. Let daarom op tekens die wijzen op de betrouwbaarheid van een goede exchange, zoals een groot klantenbestand, aanzienlijk handelsvolume en en of het bedrijf al een aantal jaar bestaat en een gevestigde naam is.

Tenslotte is de manier waarop je je cryptocoins bewaart van belang. Vaak kan dit via een wallet bij de broker zelf. Je kunt ook een losse crypto-wallet aanmaken op je telefoon of desktop. Bij echt hoge bedragen kun je beter een hardware wallet aanschaffen: een soort externe harde schijf met een speciaal wachtwoord. Hier hangt wel een prijskaartje van ten minste 50 euro aan.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over cryptocurrency brokers zijn:

Wat zijn de beste cryptocurrency exchanges?

Wat de beste crypto brokers zijn is afhankelijk van hoe je zelf handelt. Er zijn veel verschillende crypto exchanges waarop je kunt handelen in bekende cryptomunten als bitcoins of altcoins en het is niet gemakkelijk om deze snel te vergelijken.

De kosten per transactie verschillen enorm, en als je slechts enkele aankopen wilt doen en daarin veel investeert is het belangrijk om naast de kosten ook de veiligheid te controleren. Lang niet alle platforms zijn in Nederland gereguleerd.

Verder is het erg afhankelijk van je eigen wensen wat het beste crypto trading platform is voor de aankoop van je munten. Zoek je vooral gebruikersgemak en wil je graag via een mobiele app op je telefoon handelen, of kies je liever voor een populaire broker met het grootste aanbod aan verschillende cryptovaluta?

Kan ik via brokers als DEGIRO of Saxo Bank in een cryptocurrency beleggen?

Via vrijwel alle beleggingsplatforms kun je beleggingsproducten vinden waarmee je profiteert van een koerswinst van de meer bekende cryptocurrencies. DEGIRO of Saxo Bank bieden zelf geen munten als bitcoin of litecoin aan, maar via ETN’s kun je er dus wel in speculeren.

Dit heeft als voordeel dat de handel meestal goedkoop is en het platform waarop je handelt aan zeer strenge regelgeving voldoet, wat de kans op hacks of soortgelijke problemen verkleint. Als je alleen een bitcoin broker zoekt en al op deze platforms handelt kan dit een prima oplossing zijn.

Het nadeel van een niet-gespecialiseerde broker is wel dat het aanbod beperkt is en de handel alleen tijdens de openingstijden van de aandelenbeurzen plaatsvindt.