Crypto trading

Naast investeren in bekende coins kun je ook actief handelen in nieuwe, onbekende of goedkope altcoins. Met day-trading kun je soms snel rendement behalen, al zijn de risico’s enorm. Uitleg over deze vorm van crypto trading, het nut van bots en waarom juist memecoins hier zo geschikt voor zijn.

Inhoud:

Het actief kopen en verkopen van cryptocurrencies brengt grote risico’s met zich mee. Je kunt je inleg snel verliezen.

Wat is crypto trading?

Veel mensen kopen crypto, met de verwachting dat ze geld verdienen als de koers na verloop van tijd stijgt. Bitcoin en ethereum zijn de bekendste coins maar de kans dat deze tientallen procenten stijgen op één dag, is eigenlijk niet meer aanwezig. Je kunt hier niet snel rijk worden met een kleine inleg.

Dat kan soms wel als je actief handelt in goedkope coins die meer fluctueren in waarde. Naast bekende munten zijn er honderden andere crypto’s waarin je kunt investeren. Platforms hanteren voorwaarden voor ze coins toevoegen, maar alsnog is er veel keus. Exchanges als Bitvavo of Coinbase bieden ruim 200 verschillende crypto’s aan.

Daartussen zitten nieuwe opkomende coins waarbij je veel rendement kan halen, als je op het juiste moment in- en uitstapt. Deze handel noemen we crypto trading. Bij aandelen heet dit day-trading (zelfde dag) of swing-trading. Crypto trading is vooral bekend geworden door de handel in memecoins.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

crypto trading in memecoins als dogecoin

Meeliften op memecoin-hypes

Crypto’s die worden omschreven als memecoins staan niet bekend om hun lange termijn-doelstellingen of innovaties. Memes zijn een soort internetgrappen en veel van deze cryptocurrencies zijn alleen bedacht om ermee te speculeren. Wel hebben ze vaak een fanatieke community die social media-hypes kunnen creëren.

Sommige van deze hypes zijn vooraf tot in detail uitgedacht door enkele invloedrijke insiders die met veel geld de markt proberen te beïnvloeden. In het begin starten ze veel kooporders, waardoor de koers stijgt. Vervolgens zetten ze influencers, video’s en social media-accounts in om andere mensen zover te krijgen dat ze inspringen op de stijgende koers. Als dat gebeurt kan de koers exploderen.

Als veel mensen tijdens zo’n hype investeren, zorgt dit voor enorme waardestijgingen. Zodra de koers hoog genoeg is verkopen de insiders hun inleg, waardoor de koers weer in elkaar klapt. Deze tactiek heet een pump-&-dump. Als je vroeg genoeg bent ingestapt én op tijd uitstapt kun je in die tussentijd veel geld verdienen. Maar het is lastig om de in- en uitstapmomenten hierbij goed te timen. Actief inspringen op koersschommelingen is bij crypto’s zeer risicovol en de meeste mensen verliezen hierbij hun inleg. 

Handelen via trading-bots

De markt is zeer onvoorspelbaar, zeker voor day-traders. Vaak handelen actieve handelaren met bots, die helpen om de juiste in- en uitstapmomenten te kiezen. Deze cryptobots analyseren de markt continu en handelen geautomatiseerd op vooraf ingestelde koop- en verkoop-instructies.

Ze kijken bijvoorbeeld naar het koop- en verkoopvolume. Op basis hiervan geven ze aan of het sentiment positief is om te kopen of verkopen. Daarnaast kun je zelf koersdoelen instellen. Als deze wordt bereikt verkoop je automatisch je posities. Maar je kunt ook instellen dat de bot je coins direct verkoopt als er een bepaalde hoeveelheid verkooporders ontstaat, of als er een bepaalde hoeveelheid wordt aangeboden.

Op deze manier kun je proberen uit te stappen voordat de koers instort. Al blijft dat lastig als buitenstaander. Ook zijn niet alle crypto brokers geschikt voor trading-bots. In Nederland zijn vooral Bitvavo en Coinbase populair. Deze bieden een API waardoor je bot direct toegang heeft tot de exchange.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

rendement handel crypto in één maand

Risicovol investeren

Memecoin-handel is enorm risicovol en er zijn veel trucjes om mensen over te halen. Grafieken, blogs, vlogs of social accounts zijn meestal niet te vertrouwen. Ook zijn er allerlei Telegram- of Discord-kanalen waarin je het gevoel krijgt onderdeel te zijn van het insider-groepje zelf. Maar die kans is klein.

Als je zelf niet bij de hype-makers zit heb je geen idee wanneer zij uitstappen of wat de plannen zijn. Het lijkt dan bijna een piramidespel: je bent afhankelijk van een hype die alleen goed uitpakt als er na jouw investering nog een grote groep mensen investeert. Toch zijn er veel mensen die het even proberen.

Veel van deze coins hebben relatief weinig waarde van zichzelf. Je kunt al tientallen kopen voor één cent. Met een investering van een paar tientjes lijkt het risico beperkt en als je op tijd uitstapt, kun je soms écht snel geld verdienen. Zolang er na jou dus maar genoeg mensen blijven meedoen.

Investeren in nieuwe of opkomende cryptovaluta

Naast memecoins kun je ook in nieuwe of opkomende coins handelen. Ook die tonen soms enorme koersstijgingen, als je op het juiste moment instapt. Het handelen in deze coins is niet veel minder risicovol dan memecoin trading, maar voelt misschien minder als een piramidespel.

Bij sommige nieuwe coins werken hele teams van programmeurs aan een nieuw systeem. Je kunt dit daarom ook vergelijken met een investering in een nieuwe veelbelovende startup: veel nieuwe cryptovaluta ontstaan doordat de makers ervan er een interessante toepassing voor in gedachten hebben.

Toch zijn er ook genoeg financiële experts die vinden dat zelfs bitcoin en ethereum overeenkomsten hebben met piramidespellen. Dit komt doordat de makers van deze coins zichzelf gratis een grote hoeveelheid coins hebben gegeven, en hier goed geld aan hebben verdiend. Het verschil is wel dat je bij crypto trading niet zelf investeerders hoeft te werven, wat bij piramidespellen wel zo is.