OPCstemaangeld

Vermogen opbouwen

Als je zelf vermogen wilt opbouwen, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Naast beleggen in aandelen of obligaties kun je bijvoorbeeld investeren in vastgoed. Ook consumentenleningen, crowdfunding en cryptovaluta bieden veel investeringsmogelijkheden. Hoe zit het met de belasting, de kansen en de risico’s?

Inhoud:

Zelf snel vermogen opbouwen

vermogen opbouwen voor een pensioenVeel mensen hebben een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven, maar als je wilt dat je vermogen sneller groeit is de rente op een spaarrekening meestal onvoldoende. Voor het compenseren van inflatie en vermogensbelasting is meer rendement nodig. Door het spaargeld wat je kunt missen te beleggen kun je op de langere termijn meestal een beter rendement maken dan sparen bij de bank. Zo kun je een mooi vermogen opbouwen voor het kopen van een huis of sparen voor een pensioen.

Het kan lastig zijn om te bepalen waarin je geld wilt steken want er zijn veel investeringsmogelijkheden. Mensen die starten met financiële vermogensopbouw kijken al snel naar de risico’s. Dat is niet onterecht, want welke investering het meest oplevert, is moeilijk te voorspellen. Een aandeel, obligatie of valuta kan altijd in waarde dalen of zelfs floppen. Maar door je inleg voldoende te spreiden over verschillende projecten en deze voldoende de tijd te geven kun je hier een goed rendement op behalen.

Beleggen in aandelen

Ondanks dat er steeds meer investeringsmogelijkheden komen, is beleggen in aandelen op de beurs nog altijd een populaire manier om passief vermogen op te bouwen. Bij beleggen is het, net als bij andere investeringsvormen, verstandig om je inleg over meerdere beleggingen te spreiden. Hiermee beperk je de impact van een slechte investering.

Waar beleggen vroeger alleen was weggelegd voor mensen met een groot vermogen is het dankzij de komst van online brokers een stuk toegankelijker geworden om te gaan beleggen. Inmiddels kun je ook met kleine bedragen beleggen. Veel mensen zetten zo iedere maand wat opzij, en bouwen zo extra pensioen op. Je kunt zelf aandelen kopen van bedrijven die je interessant vindt, maar je kunt ook kiezen voor indexbeleggen. Hierbij volg je de koers van een bepaalde index, zoals de AEX. Een andere optie is een beleggingsfonds, dat namens jou verschillende beleggingen koopt.

Met Bux ZERO kun je eenvoudig investeren in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. Let op: beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen.


manieren om vermogen te laten groeien

Obligatieportefeuille opbouwen

Een obligatie is een geldlening van een bedrijf, de overheid of de bank. Gedurende de looptijd ontvang je rente in ruil voor het uitgeleende bedrag. Is de looptijd afgelopen, dan ontvang je het geldbedrag (meestal) terug. Sommige obligaties kun je verhandelen, bijvoorbeeld op de beurs. Dit is niet standaard het geval, waardoor ze vooral geschikt zijn als investering voor de langere termijn.

Obligaties worden gezien als een relatief veilige manier om passief vermogen op te bouwen. Vooral staatsobligaties bieden vrij veel zekerheden. Hier staat tegenover dat het rendement hiervan beperkt is. Daarbij hebben veel van deze leningen een redelijk lange looptijd, waardoor je bij je rendement ook rekening moet houden met vermogensbelasting en inflatie.

Vermogen in vastgoed

Vermogen opbouwen met vastgoedJe kunt een huis kopen en op deze manier ongemerkt vermogen opbouwen. Maar naast je eigen huis, waarvoor de meesten al een flinke hypotheek voor afsluiten, is vermogensopbouw door zelf onroerend goed te kopen maar voor een enkeling weggelegd. Het is gebruikelijker om bijvoorbeeld via vastgoedfondsen te investeren in kantoren, woningen of winkelcentra. Via dit fonds leen je geld uit aan vastgoedinvesteerders of projectontwikkelaars. In ruil hiervoor krijg je, net als bij andere zakelijke leningen, rente tijdens de looptijd en een aflossing aan het einde van de looptijd.

Een andere mogelijkheid om extra vermogen op te bouwen via vastgoed is door middel van crowdfunding. Hierbij bepaal je zelf in welke projecten je investeert. Er zijn verschillende crowdfunding-platforms die zich (ook) richten op vastgoedinvesteringen met zakelijke hypotheken. Vanwege (eventuele) zekerheden als eerste hypotheekrecht en het onderpand is onroerend goed vaak een relatief veilige investering. Toch kunnen ook deze projecten misgaan.

Beleggen in vastgoed met een grote spreiding: Bij SynVest beleg je in gezondheidscentra, supermarkten of kantoorpanden. Corum Investments beheert vastgoed in 17 landen, 6 sectoren en 4 valuta's.


iedere maand sparen via crowdfunding

Crowdfunding

Steeds meer mkb-bedrijven kiezen ervoor om financiering op te halen via crowdfunding. Met name onder startups en in de vastgoedwereld worden veel crowdfunding-campagnes uitgezet. Je kunt hier particulier werken aan het opbouwen van vermogen door in deze projecten kapitaal te investeren. Er zijn tientallen crowdfunding-platforms in ons land, waardoor het aanbod groot is. De risico’s van crowdfunding-projecten zijn erg uiteenlopend. Waar startups relatief veel kans hebben om failliet te gaan, hebben vastgoedprojecten meestal goede zekerheden. Ook hier kan het misgaan, maar dan ben je niet meteen je hele inleg kwijt.

Beleggen in crypto’s

investeren in cryptovalutaEen risicovolle manier van vermogensopbouw is door te beleggen in crypto. Deze digitale munten zijn nauw verbonden met de blockchain-technologie. Sommige mensen verwachten dat deze technologie groots zal worden ingezet, waardoor ook (sommige) cryptovaluta flink in waarde zullen stijgen. Mocht dit zo zijn, dan is het rendement hoog. Er is echter ook een reële kans dat je met lege handen achterblijft.

Ben je niet bang voor grillige koersen en hoge risico’s, dan kun je via online brokers handelen in bedrijven die iets doen met cryptovaluta. Wil je echt investeren in de cryptovaluta en niet achterliggende bedrijven, dan kun je via crypto-exchanges bitcoins en andere cryptovaluta aanschaffen.

Via Bux Zero een online broker kun je naast voor aandelen en ETF's ook eenvoudig crypto's kopen. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Consumentenleningen

Naast mkb-leningen kun je ook kapitaal opbouwen met peer-to-peer lenen. Bij deze vorm van crowdfunding investeer je rechtstreeks in leningen van particulieren, die bijvoorbeeld geld nodig hebben voor een verbouwing of de aanschaf van een auto. Bij sommige platforms wordt jouw inleg automatisch verdeeld over alle openstaande leningen, bij andere partijen kies je zelf waarin je wilt investeren.

Vermogen opbouwen met consumentenleningen klinkt risicovoller dan het vaak is. Al hangt het ook van het platform af. In Nederland worden geldvragers eerst getoetst op hun kredietwaardigheid voordat zij een lening kunnen aanvragen. Bovendien gaan particulieren, dankzij de vele vangnetten in ons land, niet zo snel failliet. In het buitenland zijn de risico’s vaak wat hoger. Dit zie je ook terug in de rendementen, die in sommige landen een stuk hoger liggen.
Sparen voor een onbezorgde oude dag

Startup-beleggen

Startende bedrijven zijn vaak op zoek naar (extra) financiering. Heb je zelf ervaring als ondernemer en wil je naast kennis ook geld investeren, dan kun je als business angel aandelen kopen van een startup. Een andere mogelijkheid om te investeren in (startende) bedrijven is door middel van crowdfunding. Dit kan zowel door aandelen te kopen als te investeren in een lening.

Of en hoeveel je vermogen groeit is bij startups onzeker. Doordat ze nog maar kort bestaan hebben zij vaak weinig financiële zekerheden. Vanwege de hoge(re) risico’s die hiermee samenhangen worden dit soort investeren ook wel omschreven als durfkapitaal. De kans dat je je inleg (deels) kwijtraakt is best groot. Maar mocht de startup uitgroeien tot een goedlopend bedrijf, dan is het rendement hier ook naar.