Vermogen opbouwen

Zelf vermogen opbouwen voor een wereldreis, toekomstige onderneming of voor de dag dat je met pensioen gaat, kan op verschillende manieren. Naast beleggen in aandelen of obligaties kun je bijvoorbeeld investeren in vastgoed. Ook peer-to-peer-leningen, crowdfunding en crypto bieden mogelijkheden.

Inhoud:

Zelf snel vermogen opbouwen

vermogen opbouwen voor een pensioenVeel mensen sparen voor onvoorziene uitgaven of simpelweg omdat ze geld overhouden. Maar als je wilt dat je vermogen echt snel groeit is de rente op een spaarrekening meestal onvoldoende.

Door het spaargeld wat je kunt missen te beleggen kun je op de langere termijn meestal een beter rendement maken dan sparen bij de bank. Zo kun je een mooi vermogen opbouwen voor het kopen van een huis of sparen voor een pensioen.

Let op: geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

iedere maand geld sparen.

Belasting en inflatie

Op korte termijn is sparen slim. Bij een langere beleggingshorizon, bijvoorbeeld omdat je hiermee pensioen opbouwt of voor een vakantie spaart, zijn er meer investeringsmogelijkheden. Deze vormen van vermogensopbouw hebben meestal meer risico’s dan een spaarrekening. Maar om je geld op langere termijn te laten groeien moet het ook inflatie en vermogensbelasting compenseren. Dan heb je meer rendement nodig dan een spaarrekening biedt.

Mensen die starten met financiële vermogensopbouw kijken snel naar de risico’s. Logisch, want welke investering het beste is, is moeilijk te voorspellen en een aandeel, obligatie of valuta kan in waarde dalen of zelfs floppen. Maar door je inleg te spreiden over verschillende projecten en deze voldoende tijd te geven kun je er ook een goed rendement op behalen. Dat is nodig als je inflatie of belasting wilt compenseren.

Als je actief vermogen wilt opbouwen is de rente op een spaarrekening meestal onvoldoende.

Inflatie schommelt sterk per jaar maar grote instanties rekenen vaak met zo’n 2%. De belasting op vermogen is afhankelijk van het bedrag, maar bij vermogensopbouw voor pensioen kan dit oplopen. Als je ook de kosten van bijvoorbeeld een beleggingsrekening of andere kosten wilt compenseren moet je al snel minimaal 4% of meer per jaar rendement maken op je vermogen, om dit op peil te houden.

Beleggen in aandelen

samen met een fiscaal partner sparen voor een vakantieOndanks dat er het aantal investeringsmogelijkheden groeit, is beleggen in aandelen op de beurs nog altijd een populaire manier om passief vermogen op te bouwen. Bij beleggen is het, net als bij andere investeringsvormen, verstandig om je inleg over meerdere beleggingen te spreiden. Hiermee beperk je de impact van een slechte investering.

Waar beleggen vroeger alleen was weggelegd voor mensen met een groot vermogen is het dankzij de komst van online brokers een stuk toegankelijker geworden om te gaan beleggen. Inmiddels kun je ook met kleine bedragen beleggen. Veel mensen zetten zo iedere maand wat opzij, en bouwen zo extra pensioen op.

Je kunt zelf aandelen kopen van bedrijven die je interessant vindt, maar je kunt ook kiezen voor indexbeleggen. Hierbij volgt je inleg de koers van een bepaalde index, zoals de AEX. Een andere optie is een beleggingsfonds, dat voor jou verschillende beleggingen koopt.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

manieren om vermogen te laten groeien

Obligatieportefeuille opbouwen

Beleggen in obligaties biedt een relatief veilige manier om passief vermogen op te bouwen. Een obligatie is een geldlening van een bedrijf, de overheid of de bank. Gedurende de looptijd ontvang je rente in ruil voor het uitgeleende bedrag. Is de looptijd afgelopen, dan ontvang je het geldbedrag (meestal) terug.

Vooral staatsobligaties bieden vrij veel zekerheden al betekent dat meestal ook dat het rendement beperkt is. Op de beurs zijn ze verhandelbaar waardoor je soms ook te maken hebt met koersverschillen.

Vermogen in vastgoed

Vermogen opbouwen met vastgoedJe kunt een huis kopen en op deze manier ongemerkt vermogen opbouwen. Maar naast je eigen huis, waarvoor je misschien al een flinke hypotheek moet afsluiten, is vermogensopbouw door zelf onroerend goed te kopen maar voor een enkeling weggelegd.

Het is gebruikelijker om bijvoorbeeld via vastgoedfondsen te beleggen in kantoren, woningen of winkelcentra. Via een fonds leen je geld uit aan vastgoedinvesteerders of projectontwikkelaars. In ruil voor je inleg krijg je, net als bij andere zakelijke leningen, rente tijdens de looptijd.

Een andere mogelijkheid om extra vermogen op te bouwen via vastgoed is via crowdfunding. Hierbij bepaal je zelf in welke projecten je investeert. Er zijn verschillende crowdfunding-platforms die zich (ook) richten op vastgoedinvesteringen met zakelijke hypotheken. Vanwege (eventuele) zekerheden als eerste hypotheekrecht en het onderpand is onroerend goed vaak een relatief veilige investering. Toch kunnen ook deze projecten misgaan.

Beleggen in vastgoed via fondsen: Bij SynVest beleg je in gezondheidscentra, supermarkten of kantoorpanden. Corum Investments beheert vastgoed in 17 landen, 6 sectoren en 4 valuta's.

iedere maand sparen via crowdfunding

Crowdfunding

Steeds meer mkb-bedrijven kiezen ervoor om financiering op te halen via crowdfunding. Met name onder startups en in de vastgoedwereld worden veel crowdfunding-campagnes uitgezet. Je kunt hier particulier werken aan het opbouwen van vermogen door in deze projecten kapitaal te investeren. Er zijn tientallen crowdfunding-platforms in ons land, waardoor het aanbod groot is. De risico’s van crowdfunding-projecten zijn erg uiteenlopend. Waar startups relatief veel kans hebben om failliet te gaan, hebben vastgoedprojecten meestal goede zekerheden. Ook hier kan het misgaan, maar dan ben je niet meteen je hele inleg kwijt.

Beleggen in crypto’s

investeren in cryptovalutaEen risicovolle manier van vermogensopbouw is door te beleggen in crypto. Deze digitale munten zijn nauw verbonden met de blockchain-technologie. Sommige mensen verwachten veel van deze technologie. Mocht dit zo zijn, dan is de kans op een goed rendement hoog. Maar of cryptovaluta in waarde stijgen is onbekend. . Er is ook een reële kans dat je met lege handen achterblijft.

Ben je niet bang voor grillige koersen en hoge risico’s, dan kun je via online brokers handelen in bedrijven die iets doen met cryptovaluta. Wil je echt investeren in de cryptovaluta en niet achterliggende bedrijven, dan kun je via crypto-exchanges bitcoins en andere cryptovaluta aanschaffen.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 250 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Peer-to-peer-leningen

Naast mkb-leningen kun je ook kapitaal opbouwen met peer-to-peer lenen. Bij deze vorm van vermogensopbouw investeer je rechtstreeks in leningen van particulieren, die bijvoorbeeld geld lenen voor een verbouwing of de aanschaf van een auto. Bij sommige platforms wordt jouw inleg automatisch verdeeld over alle openstaande leningen, bij andere partijen kies je zelf waarin je jouw inleg wilt investeren.

Vermogen opbouwen met consumentenleningen klinkt risicovoller dan het vaak is. Al hangt het ook van het platform af. In Nederland worden geldvragers eerst getoetst op hun kredietwaardigheid voordat zij een lening kunnen aanvragen. Bovendien gaan particulieren, dankzij de vele vangnetten in ons land, niet zo snel failliet. In het buitenland zijn de risico’s vaak hoger. Dit zie je ook terug in de rentes van die landen.
Sparen voor een onbezorgde oude dag

Startup-beleggen

Startende bedrijven zijn vaak op zoek naar (extra) financiering. Heb je zelf ervaring als ondernemer en wil je naast kennis ook geld investeren, dan kun je als business angel aandelen kopen van een startup. Een andere mogelijkheid om te investeren in (startende) bedrijven is door middel van crowdfunding. Dit kan zowel door aandelen te kopen als te investeren in een lening.

Of en hoeveel je vermogen groeit is bij startups onzeker. Doordat hun korte bestaan hebben zij vaak weinig financiële zekerheden. Vanwege de hoge(re) risico’s van durfkapitaal is de kans dat je je inleg (deels) verliest best groot. Maar als de startup uitgroeit tot een goedlopend bedrijf, dan is het rendement hier ook naar.